1/ Ένα σύντομο thread για την διαφάνεια, τη δημοσιογραφία, και... ένα κανάλι στο Youtube.
Τον τελευταίο 1,5 χρόνο το @we_are_solomon και το @reporters_gr τρέχουν μια δημοσιογραφική έρευνα για τα εκατ. κοινοτικών πόρων που διατίθενται για την στέγαση αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.
2/ Σε αυτό το πλαίσιο, το ενδιαφέρον για την ΜΚΟ #Hopeten (πρώην #Hopeland) είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητο:
η νεοσύστατη ΜΚΟ, δίχως καμία σχετική εμπειρία, εξασφάλισε 7+ εκατ. ευρώ για 15 μήνες.
3/ Το @reporters_gr και @we_are_solomon έθεσαν συγκεκριμένα δημοσιογραφικά ερωτήματα δημοσίου ενδιαφέροντος στην ΜΚΟ.
Δεχθήκαμε ένα εξώδικο, δέκα ημέρες μετά την συνάντησή της Hopeten με τους συναδέλφους @kkoukoumakas@fanis_kollias, και χωρίς να έχει συμβεί τίποτα στο μεταξύ.
4/ Είχαμε δεχθεί άλλο ένα εξώδικο νωρίτερα, το καλοκαίρι. Έχουμε δεχθεί άλλο ένα εξώδικο, από συνεργαζόμενη εταιρεία.
Και πριν ένα χρόνο, λίγο μετά τη δημοσίευση σχετικού ρεπορτάζ για την ΜΚΟ στο @we_are_solomon...
να φτιάξουμε ένα κανάλι στο Youtube όπου θα δημοσιεύονται συνεντεύξεις μας με ωφελουμένους της οργάνωσης.
Στο πιο πρόσφατο εξώδικο που λάβαμε υπάρχουν σημεία που προκαλούν ειλικρινή απορία.
6/ Γίνεται αναφορά στον Παύλο Πολάκη, τον Γιώργο Καμίνη, τη ΜΚΟ SolidarityNow, αλλά και στις «επιδόσεις της χώρας στη διαχείριση του μεταναστευτικού» που «έχουν βελτιωθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό».
7/ Αναφορές που σε κάνουν να αναρωτιέσαι: έχει πράγματι συνταχθεί το εξώδικο από φορέα της κοινωνίας των πολιτών;
Δημοσιεύουμε το εξώδικο και την απάντησή μας όπου καταστήσαμε σαφές ότι εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας. @reporters_gr@we_are_solomon
Σήμερα αποκαλύπτουμε βήμα-βήμα πώς ευρωπαϊκά χρήματα για τη στέγαση προσφύγων καταλήγουν μέσω του υπουργείου Μετανάστευσης σε δύο εταιρείες real estate...
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη μετακινήθηκε από την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας.
Με την @IPapangeli είχαμε προσπαθήσει αρκετές φορές να κλείσουμε μια συνέντευξη μαζί της, στα πλαίσια ενός πρότζεκτ μηνών για τα ασυνόδευτα παιδιά.
Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε - για την ακρίβεια δεν λάβαμε ποτέ καμία απάντηση στα αιτήματά μας.
Όπως συμβαίνει συνήθως με αυτά τα πράγματα, συνάδελφοι ιδιωτικών καναλιών, που όταν ήρθε η ώρα δεν της έκαναν ούτε μισή «δύσκολη» ερώτηση, δεν αντιμετώπισαν την ίδια δυσκολία.
Η Αγαπηδάκη διορίστηκε Ειδική Γραμματέας προτού ακόμη οριοθετηθούν οι αρμοδιότητες και οριστεί το προσωπικό της Γραμματείας.
Σε συνέντευξη στο @we_are_solomon ο τέως πρόεδρος του ΕΚΚΑ δήλωνε πως, όταν ανέλαβε καθήκοντα, «η κα. Αγαπηδάκη δεν διέθετε ούτε καρέκλα για να καθίσει».
Έρευνες έδειχναν ότι ο κίνδυνος να νοσήσουν από κορονοϊό οι αιτούντες άσυλο στα camps ήταν έως και τρεις φορές υψηλότερος από ότι για τον γενικό πληθυσμό.
Αλλά, την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση διευκρίνιζε ότι ο εμβολιασμός τους «δεν αποτελεί προτεραιότητα».
Όταν επισκέφθηκαν την Χίο, στις αρχές Ιουνίου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εμφανίστηκαν «εντυπωσιασμένοι» με τους ρυθμούς του εμβολιασμού των προσφύγων.
Ένα μήνα μετά έχουν εμβολιαστεί λιγότερα από 1.000 άτομα.
Και δυστυχώς μόλις έπεσα και σε χειρότερο ίσως "ρεπορτάζ" γεμάτο ανακρίβειες.
Αποκαλύπτει τα "επιδόματα που παίρνουν οι πρόσφυγες", απλά όταν έρχεται η ώρα να τα παρουσιάσει αναφέρει πως "για το συγκεκριμένο δεν υπάρχουν στατιστικά".
Οι «κακές ΜΚΟ», οι περίπου δημοσιογράφοι, και η κατασκευή μιας «είδησης».
Καλύπτω ερευνητικά το προσφυγικό τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δουλεύω αποκλειστικά σε αυτό, με τρόπο που για τους κοντινούς μου ανθρώπους συχνά φαντάζει εμμονικός.
Θα πω με ειλικρίνεια πως ξεκίνησα με έναν αρχικό στόχο: να βρω τις κακές ΜΚΟ που σπαταλούν τα χρήματα.
Εκείνη την εποχή, άλλωστε, άκουγες διαρκώς για «το πάρτυ» των ΜΚΟ που «τρώνε εκατομμύρια».
Έκτοτε έχω ξενυχτήσει μελετώντας εκατοντάδες βράδια, και έχω κάνει ένας Θεός ξέρει πόσες συνεντεύξεις, με ανήλικους ασυνόδευτους που δουλεύουν υπό εκμετάλλευση ως κορυφαίους αξιωματούχους διεθνών οργανισμών.