0)Bridge'ler gerçekten tehlikeli yapılar. Doğru şekilde işlemeleri için platformların beraber çalışıp ortak çözümler üretmeleri gerekiyor. Bridge'ler, birbirine bağladığı ekosistemlerin ortak sorumluluğunda olmalı ve bir sorun olduğunda ortak şekilde çözülmeli.
1)Tam da bu sebeple Ethereum böyle bir geleceğin parçası olamaz. Çünkü Ethereum The DAO olayından beri sorumluluk almaya tövbe etmiş bir ekosistem. Bundan sonra da böyle olmaya devam edecek gibi duruyor. Halbuki pasifistler ETC tarafında kalmalıydı.
2)Mevcut durumlarına bakıp bunu defacto kabul ettikten sonra Cross-chain'i toptan reddetmeleri bunu doğruluyor. İçine kapalı yapıları hiçbir zaman sevmedim. Bu izolasyon ilerde kendi sonlarını getirirse üzülmem.
3)Dot ve Ksm ekosistemlerinde teoride bağımsız çalışan iki ekosistemin birbiriyle nasıl uyumlu çalışabileceğini göreceğiz. Gavin'in bugün duyurduğu zincirlerarası transferin Polkadot ile Kusama arası transferleri de kapsaması bunun en önemli göstergesi.
4)Code yasa değilse. Gerçek yasayı ve mahkemeyi kurmalısın. İnsanlar Crypto'nun Anarşist tarafını yanlış anlıyor. Burdaki hedeflenen Anarşi kuralsızlık, düzensizlik ve kaos demek değildir. Cyberspace'de fiziksel dünyadaki hükümetlerin kontrolünün reddedilmesidir.
5)Yerel hiyerarşilerin veya yöneticilerin toptan reddilmesi demek değildir. Bahsedilen özgürlüğün temeli isteyen her topluluğun kendi kural ve düzenini belirleyip istediği şekilde kendi sanal topluluğunu kurabilmesidir.
6)Wormhole olayına bakıp Ethereum'un pasifist tavrını haklı bulanların aklında bulundurması gereken konu şu. Ethereum'un pasif tavrı aynı riski Rollup'ların da taşımasına yol açıyor.
7)Bu tarz bir sorunu Polkadot'un kendi ekosistemi içinde yaşamazsınız. Çünkü köprülerin ve iletişimin standartlarını ve altyapısını kendisi belirliyor. Bir sorun çıktığı zaman bu sebeple aksiyon alınıp düzeltilecektir.
8)IBC sistemlerinde de eğer köprünün karşı tarafı da pasif olmayan düzgün bir ağsa, sistem sıkıntısız işleyecektir. Burda güzel olan nokta Polkadot Parachain'lerinin ve IBC kullanan diğer ağların yine birbirlerini muhatap kabul edebiliyor olması.
9)Özetle Crypto'da Cross-chain işlem yapılamaz değil Ethereum ile yapılamaz. Yapılırsa da riskli olur. Diğer ekosistemlerin bunu görüp birbirlerine daha çok bağlanması, bu bağlantılarda da üçüncü tarafları kullanmayıp IBC gibi direkt bağlantılar kullanmaları gerekli.
10)Ancak bu şekilde gerçek bir Cross-Chain gelecek inşa edilebilir. Ekosistemlerinde kaosun hüküm sürdüğü pasifistlerle işbirliği ve uyum yakalamaya çalışmak ise uzun vadede sonuçları negatif olacak bir çabadır.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Sadece Binance:
CHZ, NEAR, FLOW, ICP, VGX, DASH, NEXO
Binance ve Coinbase'e yönelik bu adımların ardındaki motivasyon ise belli. Demokrat Parti altın çocukları SBF'in de gitmesiyle artık açık şekilde crypto'ya düşmanlar.
Bütün Amerika'yı ilgilendiren bütçe görüşmelerinde Biden'ın gündemine bakalım:
"Açık konuşayım, yaklaşık 1 milyon Amerikalı için gıda yardımını riske atarken, zengin vergi kaçakçılarını ve kripto tüccarlarını koruyan bir anlaşmayı kabul etmeyeceğim."
2023 yılına girerken mining algoritmalarından bahsetmek oldukça manasız olsa da Blockchain ile ilgilenmeye başlayanların ilk okuması gereken şey hala Bitcoin.
Bu sebeple POW blockchainleri konuşmayı bırakamıyoruz maalesef.
İşe iyi tarafından bakarsak bunları bilirseniz, POW öven boomerlar veya mining algoritması ile ölçekleme sorunları çözmeye çalışan ruh hastalarına denk gelirseniz eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz.
Peki mining algoritması nedir?
Bir blockchainde block oluşturma hakkı kazanmanızı sağlayan bir algoritmadır. Bu hakkı kazanmak ise zor olmalı.
Sonuçta block üretmeyi herkes ister ama her seferinde sadece bir kişi başarılı olur.
0) ZK-EVM, kriptografi ile doğruluk ispatı yapılan bir yapının (Örneğin ZK-Rollup) Ethereum'un akıllı kontrat altyapısını desteklemesine denir.
Bu desteğin seviyesi ve ne amaçlarla istendiği ise değişiklik gösterir.
1) EVM - Ethereum Sanal Makinesi, sanal bir bilgisayardır. Bu bilgisayarı her çalıştıran kendi bilgisayarında simule eder. Programlar bu sanal bilgisayarda çalıştırılarak her kuralın her yerde aynı şekilde uygulanması sağlanır.
2) Bu sanal bilgisayarın işlemleri gerçekleştirmesi için önceden tanımlanmış operasyon kodları vardır(opcode). Aynı bizim bilgisayarlarımızın sahip olduğu gibi. Her farklı altyapı sisteminin farklı opcode'ları olabilir. Bilgisayarlarınızda genelde x86 olur mesela.
Solana Blockchain'i 1 Ekim'de bir takım sorunlar yaşadı ve ilerleme kaydedemeyen zincire müdahale edildi.
Peki bu neden yaşandı? Solana önceki sorunlarını hala çözemedi m? DDOS mu yiyor, Consensus yapısı mı bozuk, yüksek kapasitesi mi sorunlara yol açıyor?
👇
Solana'nın daha önce yaşadığı sorunlarda Network katmanını doğru yönetemediğinden ve planladığı bazı çözümlerden bahsetmiştim. Bunlar uygulandı ve daha önceki iletişim ve spam sorunları çözüldü denebilir.
Yüksek kapasiteye yönelik yüksek donanım gereksinimlerinin de bir ilgisi yok.
Gelelim Consensus'a. Olayın Consensus ile ilgisi var. Solana Validator'leri bir türlü ortak karara varamadı fakat bu dizayndan kaynaklanan bir durum değil bir yazılım hatasından kaynaklanıyordu.