1) Güneşli bir İstanbul sabahından hepinize günaydınlar dostlarım. Artık hepinizin ezberlediği üzere ' Yatırım yapacağımız şirketleri tanıyalım , parayı sokaktan toplamıyoruz.O halde onu en mantıklı şekilde yatırımlarımıza kanalize etmeliyiz ' şiarıyla #uvy 'a başladık.
3) Al çayını kahveni gel beraber bakalım.Kimdir bu adamlar? Ne iş yaparlar ?Kazandığından pay vermeyi seviyor mu? Sahipleri ve ortakları kimler? Dilim döndüğünce bu soruların yanıtlarını vermeye çalışacağım. Umarım keyifli bir zincir olur.Farkındalık yaratır. Başlayalım.
4) 1968 yılında kurulan Tofaş, Türkiye’nin hem binek hem de hafif ticari araç üreten tek otomotiv şirketidir.Hisseleri, Borsa İstanbul BİST-30 ve BİST-100 Endeksleri’nde işlem görmekte; Şirket, Kurumsal Yönetim Endeksi ve Sürdürülebilirlik Endeksi’nde de yer almaktadır.
5) Şirket Vizyonunu 'Müşterileri için en iyi değeri ve
mobilite çözümlerini yaratan lider otomotiv şirketi olmak ' , Misyonunu ise 'Toplumun mobilite ihtiyaçlarına en uygun ürün ve hizmetleri sunarak yaşam kalitesini yükseltmek ' olarak tanımlamıştır.
6) Türk otomotiv sanayisinin büyük üreticilerinden biri olan Tofaş, yılda 450 bin araçlık üretim kapasitesine ve 10.000'den fazla çalışana sahiptir. 2017 yılında
Türkiye’nin 3. Büyük sanayi kuruluşu olmuştur.
7) Otomotiv sektöründe güçlü ve köklü bir geçmişe sahip olan Tofaş, Türkiye’de Ford Türkiye, Otosan, Anadol, Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Jeep, Ferrari ve Maserati markalarının satış ve satış sonrası operasyonlarını üstlenmektedir. Günümüzde 80 Ülkeye ihracat yapmaktadır.
8) Şirketin ayrıca Otoeksper isimli bir ikinci el markası mevcuttur. Tofaş, bugün 17 bin metrekare olan Ar-Ge Merkezi’nde, 500’ün üzerinde çalışanıyla birlikte, Fiat-Chrysler’ın Avrupa’daki 2 Ar-Ge merkezinden biri konumuna geldi.
9) Küresel otomotiv markalarının farklı ülkelerdeki müşterileri için ürün ve teknoloji geliştirme yetkinliğine sahip Ar-Ge merkeziyle,tasarımından üretimine kadar, tüm süreçlerini kendisinin yürüttüğü, fikri ve sınai hakları kendisine ait modellere sahip bir üretici oldu.
10) Patent başvuru sayısı da son 5 yılda artarak toplamda 145 adede yükselen Tofaş, 2013’te Türk Patent ve Marka Kurumu’ne yerli patent başvuru sayısında ilk sıralarda yer aldı.
11) 2013’te Fiat Chrysler Automobiles’ın 175 fabrikasında uygulanan WCM - Dünya Klasında Üretim Programı kapsamında “Altın Seviye”ye ulaşan Tofaş’ın Bursa’daki fabrikasında, Fiat’ın yanı sıra Citroen, Peugeot, Opel ve Vauxhall markaları için de üretim yapılmaktadır.
16) Dostlarım bildiğiniz üzere şirket 2021 yılı toplam 3.281.316.000 tl kar elde etti. Kar / Ödenmiş sermaye yaparsak HBK 6.56 olur. Son beş yıl ortalaması alınarak #temettü ödemesi yapacağını varsayarsak brüt 4.26 temettü dağıtımı yapılabilir.
17) Bu şirkete neden portföyümde yer verdiğimi her zaman olduğu gibi maddeler halinde sıralayacağım;
✅ Yüksek #temettü verimi.
✅ Düzenli temettü dağıtması.
✅ Temettü geleneğine sahip Koç ailesi bünyesinde bulunması.
✅ Portföyde otomotiv sektörü bulunması isteğim.
18) Bu arada dostlar muhtemelen sorular gelecek. Hocam neden #froto , #ttrak , #doas vs. değil de #toaso tercih ettiniz. Kesinlikle özel bir nedeni yok arkadaşlar. Bu şirketlerin hepsi de çok güzel karlar yazan güzide şirketler. 1 tane ekleyebileceğim için tercihim böyle oldu.
19) Şimdi ben bu saatten sonra elimden geldiğince #toaso biriktirmeye devam edeceğim. Gelecek olan temettüler ile tabi ki tekrar tofaş hissesi alıp onun büyümesine şahitlik edeceğim inşallah. #uvy ile bir birikim , bir özgürlük sahibi olmak istiyorsak terlemek zorundayız.
20) Bir zincirin daha sonuna geldik dostlarım. Umarım okurken keyif alırsınız , bilmediğiniz bir şeyi görürsünüz. Umarım farkındalık yaratmışızdır ve iyi ki dersiniz. Yarın #hektas zinciri ile beraberiz. Sağlıcakla kalın. 🙋
Sevgili arkadaşlar. Bu akşam değer yatırımcılığı ve trade ederek para kazanmak üzerine birkaç kelâm etmek istiyorum. Bakın dostlar bu iki ifade birbiri ile tamamen farklı olgulardır. Finansal piyasalar derya deniz. Onlarca para kazanma şekli var.
Day trade yapan var , swing trade yapan var , fon yatırımı yapan var , değer yatırımcılığı yapan var. Burada dikkat etmemiz gereken nokta bize en uygun olan sistemin hangisi olduğudur. Yani bu işin 'doğrusu' yok. Kişiye göre 'uygun' olanı var.
Dip toplamda kasa büyüdüğü müddetçe sorun yok. Bu sebeple asla kısır tartışmalara girmemek gerekir. Becerebilen teknik analiz kullanır devasa paralar kazanır. Hatta temettü yatırımı ile 10 yılda kazanılacak parayı 1 yılda kazanır.