Erhan Tezakar Profile picture
Feb 11 26 tweets 5 min read
#MobilePublishing alanında tüm dünyaya satış yaptığınız bir projeniz varsa standart dashboard raporlarıyla yetinmeyip ham veriler üzerinde de çeşitli analiz noktaları aramanızı tavsiye ederim. Bu bizim ay boyu yaptığımız tüm satışların Türkiye saatine göre performans analizi.🧵 Image
Aynı raporu ülkeler bazında kırarak saat geçişlerine göre detaylı bir şekilde analiz edebiliyorum. Bazen TSİ gün içerisinde bir push göndermek ile sabaha karşı push göndermek arasında ciddi gelir spike’ları söz konusu olabiliyor.
Benzer şekilde haftanın günleri, ülke bazlı subscription period tercihleri, Tier #1 / Tier #2 country pricing stratejileri vb üzerinde de detaylı çalışmakta son derece fayda var.
Kurumsal hayatta biz buna “Revenue Management” diyoruz.

Revenue Management kendi içerisinde Product & Pricing deneyimlerini de barındırmak zorunda. Yani projenizi bir limon gibi sıkmak istiyorsanız Product Management nedir bilmek zorundasınız.
Product Management bir çeşit Marketing fonskiyonudur. Zaman zaman farklı marketing uzmanlıklarından yakınsayarak bir “business” nasıl yönetilmeli sorusuna yanıtlar vermeye çalışacağım. Büyük şirketlerde de bu işler marketing orduları tarafından bu şekilde yönetilir.
İşin güzel yanı, bu dünyada başarılı iş sonuçlarına ulaşmak için büyük bir şirket olmanız gerekmiyor fakat bir #IndieDeveloper olsanız dahi işinizi 1. günden maksimum profesyonellikle büyük bir şirket gibi yönetmeye başlamanızı tavsiye ederim.
Bir işi profesyonelce yönetebilmek için piyasada çeşitli toollar olduğunun hepimiz bilincindeyiz. Ben de özellikle Paywall Management alanında pek çok ürünü detaylı inceledim, hatta bir tanesiyle ciddi de düşündük. Fakat!
Paywall Management ürünlerinin genel olarak odaklandığı alan görebildiğim kadarıyla şimdilik veri görselleştirme ve A/B test çerçevesinde toplanmış durumda. Bunun karşılığında ise toplam brüt gelirlerinizin yaklaşık %1’ini talep ediyorlar.
Tembellik etmek isterseniz ya da yeterli teknik birikiminiz yok ise hiç bir itirazım yok fakat brüt gelirlerin %1’i, Store komisyonları, satış yapılan ülke için uygulanan vergi kesintileri ve lokal vergiler göz önünde bulundurulduğunda %2,5+ seviyelerine denk geliyor.
Bütün giderleri dikkate aldığınızda kendi projenizin komisyoncusu olduğunu farketmeniz çok da uzun sürmeyecek 😊 Bu yüzden en azından başlangıç için benim tavsiyem backend sihirbazlığıyla basit remote paywall yapılarını kendiniz geliştirmeniz yönünde olur.

Biz böyle yaptık.
Bir #DigitalMarketer olarak A/B/n (Multivariate) testlere inanmadığımı iddia etmem yanlış olur ancak işin doğrusu testinizi yaptıktan sonra buton kırmızı mı olsun yoksa yeşil mi? sorusuna cevabınızı ebediyen bulmuş olacaksınız. Multivariate testing ongoing bir süreç değildir.
Yeteri kadar marketing geçmişine sahipseniz şanslısınız çünkü zaten hangisinin iyi sonuç verdiğini de muhtemelen 8-10 yıl sene öncesinde görmüş ve bu defteri kapatmışsınızdır. Ben kendimce bazı tavsiyelerde bulunabilirim;
Yıllık / Aylık / Haftalık opsiyonlar sunmak tüketici gözünde sadece kararsızlık yaratır. Biz buna #DecisionBias diyoruz.

Starbucks’da sorulduğunda hangi boy kahve tercih ediyorsunuz?
Bu ankete çoğunlukla Tall sonra da Grande cevabı verileceğini tahmin ediyorum. Eğer IT departmanında çalışıyorsanız Venti filtre kahve içeceksiniz. (Hile yapmak yok! 😊)
Peki bakkalda markette soğutucudan kutu Coca-Cola alırken hangi boyu tercih ediyorsunuz? (Hile yapmak yok! 😊)
Kullanıcıya tek bir ürün sunmak konusunda hemfikirsek devam edelim…

Çoktan seçmeli opsiyonlar sunarsanız tüketici ortadakini seçecektir. Bu sizin gelirlerinizin aylık bazda oluşmasına sebep olur ve böylece hızlı bir şekilde cash generate etme şansını kaçırmış olursunuz…
Organic veya Paid olarak uygulamaya çektiğiniz kullanıcılar muhtemelen 2-3 ay arasında mevcut subscriptionları iptal edeceği için de kullanıcı bazında elde ettiğiniz kazancın formülü şu şekilde gerçekleşecek;

2,5 x (1/18)
1/12 yerine 1/18 yazdığımı farkedenleriniz olacaktır. İşte buna Pricing diyoruz.

Pricing stratejinizi yıllık fiyatın aylara veya haftalara bölünmesi şeklinde kurguladıysanız şu an avucunuzun ucuna kadar gelen ciroyu gereksiz yere kaçırdınız demektir.
Pricing stratejisini oluştururken benim benimsediğim formül şu;

Aylık ve Haftalık planlar için max 2,5 çarpan belirledim.

Aylık plan ile 1 yılı dolduran kullanıcıdan 3X;
Haftalık plan ile 1 yılı dolduranlardan da 5X kazanacak şekilde kontrollü bir risk fiyatlaması yaptım.
Backend’de yaptığımız geliştirme çerçevesinde de kullanıcıya n tane farklı ürünü, tercih ettiğimiz ağırlıklarla offer edecek bir teknik oluşturduk ve burada da yıllık planları en az %70 oranında ön plana çıkarttık. Planlar kendi içerisinde with/without trial olarak farklılaşıyor.
Trial sunmadığımız #BuyNow planlar bizim baz fiyatlarımızı (tax-included) yansıtırken, #StartFreeTrial sunduğumuz planlar ise (tax-excluded) olarak offer edilmekte.

Yani deneme süresi isteyene vergi kesintisi yapılan ülkelerdeki kaybı telafi edecek kadar daha pahalı satıyoruz.
Bizim de henüz hayata geçirmediğimiz pek çok geliştirme noktası mevcut. Örneğin yaptğımız setup tüm ülkelerde aynı kurguda fiyat offer ediyor. Bu noktada sonraki güncellemede country tier bazlı bir dinamik fiyatlamaya geçmek istiyorum.
Dinamik Fiyatlamayı yine Pegasus’ta çalıştığım dönemde çok yakın çalıştığımız Revenue Management ekibinden öğrenmiştim.

Ali Bey’den kaptığım çok değerli bir bakış açısı ise şuydu;
“Eğer yabancı bir kullanıcı aynı bilete daha fazla para ödeyebilecekse neden ucuza verelim?”
Unutmayın biz Trabzon’da ekmek fırını işletmiyoruz 😜

Burada tüm dünyaya dijital ürün satışı gerçekleştiriyoruz ve bu noktada alım gücü yüksek olan ülkelere fazla fiyat vermekten çekinmemeniz gerekiyor.

Tabii ki alım gücü düşük ülkeye yapabileceğiniz satışı da kaçırmamanız.
֍EternityApps (@EternityAppsCO) olarak henüz 1. ayında ₺1M ciroya ulaşan projemizle ilgili yaptığım paylaşım çok sayıda beğeni ve olumlu yorum aldı. Güzel mesajlarınız için çok teşekkür ederiz, @sercanyus_ ve henüz tanışmadığınız diğer ekip olarak gerçekten büyük keyif aldık.
Şimdi bu bilgiler ışığında ilk tweette paylaştığım grafiği tekrar incelemenizi ve uygulama gelirlerini arttırmak için nasıl aksiyonlar alacağımızı şöyle bir zihninizde yorumlamanızı rica ediyorum.

Buna da #LowHangingFruit diyoruz 😉
Sevgiler.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Erhan Tezakar

Erhan Tezakar Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @erhantezakar

Feb 2
Her alanda sınırsız #bullshit’ten sıkılmadık mı? Gelin biraz da gerçeklerden bahsedelim. Aşağıdaki ֍EternityApps (@EternityAppsCO) girişimimizin ilk 24 günlük ciro rakamı.
Reklam harcaması: ₺0
Yurt dışı gelir oranı: %99,81
Toplam backend maliyeti: ₺299,01

Yok inanmam diyen olursa diye kanıt bırakıyorum.
Uygulamanın ismini söylemeyeceğim ama bir Utility olduğunu ve yaklaşık 1 yıl önce publish edildiğini belirtebilirim. Sadece Google Play’de yayınlandı. Bugüne kadarki toplam organik indirme sayısı #850K+ ve tamamen organik trafik. (Kanıt)
Read 34 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(