דובי רז dubi raz Profile picture
Feb 12, 2022 25 tweets 12 min read Read on X
ואף על פי כן נוע תנוע... אבל איך?
מאז שחר ההיסטוריה ניסה האדם לשוט על גלי הים. לאורך השנים השתנה הכח המניע באופן משמעותי, ויצר מהפכות באופן בו ספינות וכלי שייט אחרים נעים במים.
שרשור ימי-טכנולוגי על ספינות ומערכות הנעה, ואיך זה משפיע עלינו היום ובעתיד.
#פידצבא #מודעותימית
עדויות ראשונות לסירות הן בנות עשרות ומאות אלפי שנים. ככה"נ מתי שהוא הבינו בני האדם כי גזע עץ שגולף ממנו החלק הפנימי, יכול להוות מכשיר לציפה על פני המים.
אבל לצוף זה לא מספיק וצריך איך שהוא להניע את הסירה קדימה, אז גייס האדם את מיטב שריריו והתחיל להשתמש במשוט. משוטים הן צורת ההנעה הראשונה שפותחה ושוכללה לאורך ההיסטוריה. מסירות ליחיד ועד סירות חותרים מרובים שראינו בסרטים ובסדרות.
אבל משוטים זה סיפור מעייף. זה דורש המון אנשים (ובעקבות זה משקל, מזון, מים וכו') ולכן המטען הייעודי (להלן מטע"ד) שאפשר לשאת פוחת - כלומר כל העסק לא יעיל. אז מה עושים? מגייסים את הרוח וממציאים את המפרש.
לאורך ההיסטוריה פותחו סוגים רבים של מפרשים, אך אנו נזכיר שלושה סוגים עיקריים:
הסוג הראשון שלט בימים עד אמצע המאה ה-18 והוא המפרש הרבוע. הבעיה היא שמפרשים אלו אפשרו לנצל אך ורק רוחות גביות – כאלו שמגיעות מגב כלי השייט, מה שמגביל כמובן את כיווני ההפלגה האפשריים, וחייב את הספנים של ימי הביניים ללמוד היטב את משטרי זרימת הרוחות בימים ובאוקיינוסים.
העובדה שבאותה התקופה הספינות שמשו לטובת מסחר אך גם ללוחמה חייבה לאפשר להם כושר תמרון משופר מה שהוביל לפיתוח של מפרשי צד בנוסף על המפרשים הרבועים. במאות ה-18-19 לוחמה ימית הייתה מבוססת על תמרון וניצול נכון של הרוח במהלך הקרב, ולכן מפרשים ששפרו את התמרון היו סיפור גדול.
לדוגמא, במרץ 1800 נלחמה אונייה בריטית בצרפתית שהייתה עדיפה עליה (36 תותחים מול 80). בעזרת מערך חדש של מפרשי צד שאפשר תמרון זריז ופניות חדות, הצליחו הבריטים להגיע לירכתיי הצרפתים, להמטיר עליהם אש תותחים ולברוח לפני שהם הספיקו להגיב. הצרפתים ספגו נזקים כבדים והבריטים כמעט שלא נפגעו
כאמור המפרשים הללו היו מוגבלים ואפשרו רק ניצול חלקי של הרוח והכיוון שלה. מפרשים מודרניים, אותם ניתן לראות ביאכטות ומפרשיות כיום מאפשרים לנוע גם לתוך הרוח (עד 45 מעלות), וזאת בשל השימוש במבנה מפרש שיוצר מעין כנף המייצרת עילוי שדוחף את הספינה קדימה, בדומה לכנף של מטוס.
באמצע המאה ה-18 החל השימוש במנועי קיטור בכלי שייט, אך הם היו מאוד לא יעילים, כבדים וחייבו כמויות גדולות של פחם, מה שהגביל את משקל המטע"ד.
אבל, מנוע זה לא מספיק. צריך גם להעביר את הכוח למים. בהתחלה גייסו את הפתרון המוכר – משוט. וכך הופיע גלגל המשוטות בצידי הספינה או בחלקה האחורי
באמצע המאה ה-19, לאחר שהבינו כי גלגל משוטות אינו יעיל, הומצא המדחף המודרני, ומנוע הקיטור בשילוב מדחף הפך להיות צורת ההנעה העיקרית של ספינות בעולם.
בצד זו התרחש המעבר של כלי השייט מעץ לברזל, כשחיברו בין ארכימדס ופסקל, והבינו שאם תכלא בתוך גוף מתכת מספיק אוויר הוא יצוף.
המעבר לברזל, מנוע קיטור ומדחף באמצע המאה ה-19 היווה מהפכה אמיתית. לא עוד תלות ברוח, ובמשטרי הזרימה באוקיינוסים, והתנועה בים הלכה וגברה. למעשה שיטת הנעה זו הייתה העיקרית בכל הספינות הגדולות עד לאחר מלחה"ע ה-1, כאשר החליף מנוע הבעירה הפנימית את מנוע הקיטור.
מנוע זה אפשר יעילות משופרת ביחס משקל להספק. הדחיסות האנרגטית של סולר/דלק נוזלי גדולה לאין שיעור מזה של פחם, וקלות האחסון שלו כנוזל אפשרה להפליג מהר יותר ורחוק יותר מבעבר. המשמעות הישירה – הפחתת עלויות והגדלת המטע"ד.
השינוי המשמעותי הבא הגיע באמצע המאה ה-20 עם פיתוח האנרגיה הגרעינית, כאשר במהלך שנות ה-50-60 היה נדמה שכולם עוברים לגרעין. המובן מאליו הוא לשים כור בנושאות מטוסים וצוללות, מה שאפשר להם אנרגיה בלתי מוגבלת, ושהייה בים למשך חודשים רבים ללא כניסה לנמל לתדלוק
אבל החלק המעניין הוא שלא רק כלים צבאיים חשבו לעבור לגרעין. מסתבר שבסוף שנות ה-50 מישהו חשב שלשים כור גרעיני באונית נוסעים זה רעיון ממש טוב, וכך נוצרה הסוואנה – האוניה היחידה בעולם שצוידה בבריכה, חדרי אוכל מפוארים, מועדוני ריקודים ו...כור גרעיני במרחק של מטרים מהקבינות של האורחים
כשהבינו שגרעין זה לא רק אנרגיה נקייה, אלא מלא בעיות נוספות הרעיון נגנז, והסוואנה הייתה האוניה האזרחית היחידה שהונעה על כור גרעיני. יש לציין כי גם הרוסים פיתחו אוניות בעלות הנעה גרעינית שלא לשימושים צבאיים טהורים, כגון שוברות קרח, אבל שם כל ההפרדה בין אזרחי לצבאי קצת יותר מורכבת
מה קורה היום במגמות הטכנולוגיות? המון
ראשית, מנסים להחליף סולר בגז טבעי. כלומר עדיין מבוצע שימוש במנוע בעירה, אבל עם דלק מזהם פחות.
מגמה שנייה היא בחירה במערכות הנעה היברידיות -כלומר שילוב של מנוע בעירה פנימי ומנועים חשמליים. הסיבה העיקרית היא ניצול מיטבי של הכוח החשמלי במהירויות נמוכות בהן נצילות מנוע הדיזל נמוכה יחסית, וכך שיפור בהיבטים האחזקתיים של מערכות ההנעה.
המגמה השנייה היא ספינות חשמליות. אחת הדוגמאות המפורסמות היא ה- USS ZUMWALT, הפריגטה האמריקאית שפיתוחה החל בתחילת שנות ה-2000 ונמשך כמעט עשרים שנה. היא הייתה אמורה לעלות כ-1.5 מליארד דולר, ובפועל עלתה פי שלוש מזה, מה שהוביל להפחתת מספר הכלים שמתוכננים להיבנות מ-32 ל... 3 בלבד
מגמה נוספת היא המעבר לטכנולוגיה הנקראת תאי דלק, שהחלה בעיקר כמערכת הנעה לצוללות בשל יתרונות החשאיות שלה (יש שיאמרו כור גרעיני לעניים), אך היום מתפשטת גם לתחומים נוספים. הרעיון הוא המרה של ריאקציה כימית בין דלק וחומר מחמצן לאנרגיה חשמלית, ושימוש באנרגיה זו לכל צרכי כלי השייט.
ישנם סוגים רבים של תאי דלק, אבל משתמשים בעיקר בתאים המבצעים שימוש במימן וחמצן המאוחסנים במיכלים גדולים בכלי (וכן יש המון בעיות בטיחות סביב זה). לאחרונה החלה מגמה לפיתוח כלי שייט נוספים, המשתמשים בתאי דלק – בעיקר מסיבות של איכות סביבה שכן טכנולוגיה זו נחשבת לנקייה יחסית
כדי לסגור מעגל חוזרים המפרשים לחיינו. כיום ישנם כמה ניסיונות של חברות מסחריות לייצר מפרשים מודרניים לשימוש באוניות סוחר, כמערכת הנעה נוספת על זו של כלי השייט, גם לטובת חיסכון בעלויות וגם לטובת מעבר לאנרגיה נקייה יותר. ימים יגידו האם מודלים אלו יוכחו ככדאיים מבחינה כלכלית
אז איפה זה משפיע עלינו?
על המעבר לאנרגיות לא מזהמות לא צריך להכביר מילים, הפחתת פליטת הCO2 ממנועי דיזל הוא יעד עולמי. אבל מעבר לזה נצילות טובה יותר של מערכות אנרגיה עשויה להוביל להוזלה של ההובלה הימית וזה כבר יתבטא בכיס של כולנו – או לפחות כל מי שמזמין משיין או עלי אקפסרס...
ולסיום הפעלה ו-fun fact – למה נקראה הסבאנה בשם זה ואיך זה קשור לחלק אחר בשרשור? בין הפותרים נכונה יוגרל פותר שלא ענה נכונה...

רוצים לדעת איך אוניות צפות? הנה כל התשובות:

סרטון המציג את אוניית הנוסעים הגרעינית הראשונה והיחידה בעולם:
מעבורת ראשונה באירופה על תאי דלק:
maritime-executive.com/article/design…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with דובי רז dubi raz

דובי רז dubi raz Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @dubiraz

Apr 14, 2024
בשולי המפגן ההגנתי המדהים של חה״א ומערך ההגנ״א, משהו שאולי חמק מתחת לרדאר. בפעם הראשונה אי פעם יורטו כ-4-6 טילים בליסטיים ע״י משחתות אמריקאיות אשר עמדו מזרחית לחופי ישראל, ולמעשה היוו שכבה נוספת כחלק ממערך ההגנ״א של מדינת ישראל.
איך ולמה? שרשור...
#פידצבא

התמיכה של משחתות האייג׳יס בהגנה האווירית של ישראל מתורגלת למעלה מ-20 שנה בתרגילים ייעודיים לתחום הזה תחת השם ״ג׳ניפר קוברה״. באירועי עבר, לדוגמא במלחמת המפרץ השנייה ב-2003, אפילו היו פריסות מבצעיות, אך מעולם היכולת לא הגיע לכדי מימוש.Image
משחתות האייג׳יס מדגם ארלי בורק (DDG), מהוות היום את השדירה המרכזית של הצי האמריקאי למשימות מגוונות ובתוכן גם משימות הגנ״א. מערכת הנשק הזו כוללת שני מרכיבים עיקריים:
על מנת לגלות ולעקוב אחרי האיומים הספינה משתמשת במכ״ם עוצמתי מסוג SPY 1, המותקן על המבנה המרכזי (ה״לוח״ המשושה שרואים בתמונה על דופן המבנה העילי) אשר לו יכולת למיתוג אלקטרוני של הקרן הסורקת (Phased Array). המכ״מ מיועד לגילוי מטרות אוויריות (מטוסים וטילים שונים) ב-3D, משדר בתדר של 3-4GHz ובעוצמה מקסימלית של 6MW (בפשטות, הרבה מאוד...). הוא מסוגל לעקוב סה״כ על 800 מטרות בו זמנית, ולפי הנתונים היבשים מסוגל לגלות מטרות בטווחים של כ-370 ק״מ.Image
החלק השני של המערכת הוא המיירט מדגם סטנדרט (SM) 2/3 (יש מיירט חדש בפיתוח מדגם SM-6). המיירט מונע ע״י דלק מוצק דו-שלבי אשר מביא אותו לטווחים של עד 370 ק״מ במהירות של 3.5 מאך, ולו רב״ת דואלי מכ״מי ואינפרה אדום אשר מאפשר פגיעה במטרה.
מערכות מסוג זה בגרסאות שונות נמצאות בצי האמריקאי בשימוש עשרות שנים, והוכחו מבצעית באירועים רבים.Image
Read 6 tweets
Feb 2, 2024
אז לפני יומיים נפל דבר - מתקפת כשב״מים הטביעה לראשונה כלי שייט צבאי, ובמקרה הזה נפל הכבוד המפוקפק בחלקה של הקפטן איבנוביץ, קורבטה רוסית מדגם טרנטול 2.
אמנם זו לא הפעם הראשונה שהאוקראינים מצליחים לפגוע בכלי שייט רוסי, אבל זו בהחלט הפעם הראשונה שהם מצליחים להטביע אותו.
איך? שרשור Image
#פידצבא מנתחים
הטרנטול היא קורבטה רוסית בדחי של 488 טון (די דומה לסער 4.5 שלנו) באורך 56 מ׳ על 10.5. דגמים שלה מיוצרים החל משנות ה-70 וסה״כ מדובר בספינה די טיפוסית לגודל זה: 4 טילי ים ים (בדר״כ סטיקס), תותח 76 מ״מ בחרטום, 2 תותחי 30 מ״מ מיוצבים, קצת ל״א ומערכות גילוי כאלו ואחרות Image
לפני יומיים בלילה הותקפה ע״י מספר כלי בלתי מאוישים ככה״נ מדגם sea baby (למרות שלא ראיתי אישור רשמי של האוקראינים עליהם), נפגעה ע״י לפחות 3 מהם (אולי 4) וטבעה.
מיקום המתקפה היה כנראה באזור אגם דונוזלב בחלק הצפוני של קרים, אשר ידוע כי יש בו בסיס של צי הים השחור. Image
Read 18 tweets
Oct 31, 2023
היום פרסם החמאס שני סרטונים חדשים שמציגים את מה שהם מכנים ״טורפדו מודרך לשימוש להשמדת מטרות חיל הים במים שמול עזה״.
אז כלי שייט של חה״י או כל מטרה אחרת לא נפגעו משום טורפדו כזה, ונראה שהחמאס שלא בפעם הראשונה מתהדר בהצלחות שלא היו מעולם, אבל אפשר מהסרטון ללמוד כמה דברים על הכצב״מ. Image
מדגיש - כל מה שנכתב בשרשור הזה מבוסס על מקורות גלויים ובלתי מסווגים, ולכן לחלק מהשאלות שבטח יעלו לא אוכל לענות. התלבטתי רבות אם לפרסם או לא והחלטתי שזה אפשרי במגבלות שהחלתי על עצמי.

הימצאות של כלים צוללים בלתי מאוישים (כצב״ם) בידי הכוח הימי של החמאס התפרסמה כבר לאחר שומר חומות.
ֿההערכה בזמנו הייתה שהכוח של חמאס נפגע, אולם מאז עברו שנתיים ויכולות הייצור של החמאס כידוע לא נפגעו ככה שהוא בהחלט היה יכול לבנות כלים כאלו מחדש.


אז מה רואים וניתן ללמוד מהסרטונים שהתפרסמו?maariv.co.il/news/military/…
Read 11 tweets
Oct 23, 2023
@GutmanYotam ביקש והציבור דרש, אז ניצלתי קצת זמן מחוץ לבור כדי ללהג מעט על מה שקורה מסביבנו בים…
אז… כהומאז׳ לגוטמן מלך הסייבר:
ארה״ב שולחת עוד נושאת מטוסים לאזור, התימנים משגרים עלינו טילים והסינים הודיעו גם כן על משלחת של ספינות קרב, זה מה שהיה לנו השבוע בים…
#פידצבא Image
נתחיל עם האמריקאים. אז מה זה בעצם כוח של נומ״ט, ומה הוא יודע לעשות?
הנומ״ט עצמה יכולה לבצע את כל סוגי המבצעים האוויריים הנדרשים - איסוף מודיעין, בניית תמונ״א, מבצעי אספקה וכמובן תקיפות בים וביבשה. את זה היא עושה ע״י כ-70 מטוסים (שוו״ע לכ-4 טייסות של חה״א)
Image
Image
בכח המשימה ישנן 1-2 סיירות קרב מטיפוס טיכונדירוגה (CG). לספינות אלו מכ״מ בעל הספק אדיר שבונה תמונה למאות ק״מ והן יכולות ליירט טילים בליסטיים וטילי שיוט, ולבצע תקיפות בעזרת טילי שיוט טומהוק לאלפי ק״מ.
ספינות אלו שומרות על כח המשימה וגם להשתלב בהגנה על ישראל כנגד איומים מאירן. Image
Read 15 tweets
Aug 4, 2023
אז הלילה אירעה לראשונה פגיעה משמעותית של הכשב״מ אוקראיני אותו סיקרתי לפני יומיים (קישור בסוף), באונייה רוסית מדגם רופוחה. כיוון שיש תמונות וסרטונים אפשר לנסות לנתח מה קרה שם.

#פידצבא מעדכנים…
Image
Image
אתמול התפרסמו סרטונים של כ״ש רוסיים בקרבת נמל נובורוסיסק שבמחוז קראסנודר יורים על כשבמים שתקפו את אזור הנמל, הם נדלקים ובסוף מתפוצצים. כיוון שהוא נמצא בשטח רוסיה עצמה (ולא אזור כבוש) הנמל הזה הוא משמעותי עבור צי הים השחור

על מנת להגיע לנמל הזה מאוקראינה צריך להפליג בערך 500 מייל (כ-700 ק״מ). הנתון הזה חשוב ונתעכב עליו בהמשך.

הבוקר פרסם היוזר capt(N) כי נחתת רוסית מדגם רופוחה נפגעה מכשב״מ ותיעוד של הנחתת הפגועה הופץ.
Image
Image
Read 15 tweets
Jul 31, 2023
אתמול (30/7) פורסמה כתבה של ה-CNN שחשפה לראשונה באופן פומבי ורשמי את כלי השייט הבלתי מאוישים (כשב״מים) של האוקראינים.

אז מה ניתן ללמוד ממנה, שלא ידענו עד היום? #פידצבא מעדכנים

edition.cnn.com/2023/07/30/eur…
הכתב ביקר באתר הפיתוח של האוקראינים וצפה בהם מפעילים את הכלים בגרסה האחרונה שלהם.
מהסרטון ניתן לראות שלעומת הכלים ששימשו למתקפה באוקטובר האחרון (לא יודעים במה מדובר? כנסו ללינק של השרשור שלי שמנתח אותה), הגרסא הנוכחית כבר הרבה יותר ״מהודקת״.

https://t.co/V4GYtXGjMG
Image
נראה שהעיצוב החיצוני של הכלי נועד לאפשר לו ״חמקנות״ מסוימת שכן על פניו נראה שהזויות של החלק העליון נועדו להקטין את שטח החיתוך המכ״מי שלו.
הקטנת ההחזר המכ״מי תסייע לכלי להתקרב למטרה לטווח קרוב יותר בלי שיתגלה, ובכך יוכל לתקוף אותה בהפתעה ולהקשות על המטרה להתגונן.
Read 11 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(