xanthos_027 Profile picture
Feb 16, 2022 36 tweets 6 min read Read on X
33-
2002 kasım seçimlerinde DSP nin oyunun yüzde 22 den yüzde 1 e düşmesi seçmenin ekonomik istikrarı ne kadar önemsediğinin bir örneğidir.
34-
3 Kasım 2002 günü yapılan seçimlerde, AKP %34,28 oranında oy alarak tek başına iktidar olmuştur. Kötü yönetilen ekonomi yüzünden halk bir önceki siyasi partilere faturayı kesmişti.
Demirel’in dediği gibi “boş tencerenin, deviremeyeceği hükümet yoktur”
35-
AKP 2002 yılından 2007 yılına kadar 57. Hükümetin krizden çıkmak için ekonominin başına getirdiği Kemal Derviş’in yazdığı reçeteyi uyguladı. Yine Merkez Bankası Kemal Derviş döneminde özerk hale getirilmiştir.
36-
Derviş döneminde yapılan özelleştirmeler AKP döneminde de hız kesmeden devam etmiştir. Yine şeker kanunu ve tütün kanunu derviş zamanında yürürlüğe girdi. Bu kanunlar Türkiye de tarıma vurulan darbeler olarak görülmelidir.
37-
AKP hükümeti bu özelleştirmelerden bütçeye ciddi kaynak akışı sağlıyordu. Bu dönemde 1 Mart 2003 tezkeresini dışında ABD ve AB ile ilişkilerde uyumlu bir süreç yaşanıyordu. AKP iktidarının politikaları ABD ve AB tarafından takdir topluyordu.
38-
2002 sonrası dönem, dünyada likidite bolluğu yaşanan hem doğrudan yabancı sermayenin hem de portföy ve kredi plasmanlarının adres aradığı dönemdi. 2008 ekonomik krizine kadar gelişmekte olan ülkelere yoğun biçimde dış kaynak akışı gerçekleşti.
39-
2008 krizi sonrası bu kaynak yavaşlasa da 2013 yılına kadar devam etti. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere yatırımlar 2003 yılında 110 milyar dolar iken, 2007 yılında 700 milyar doları bulmuştu.
40-
2002 den 2013 yılına kadar Türkiye ye akan dış kaynak 440 milyar doları buldu. Bunun 110 milyar doları doğrudan yabancı sermaye yatırımı gelirken daha çok özelleştirilen satışa çıkarılan KİT’ler ve bankaları almaya gelen yabancılar oluşturuyordu. Image
41-
Bu dönemde borsa İstanbul’daki yabancı payı %70 e ulaştı. Düşük kur politikası ile her türlü tüketim malı ve tarım-gıda ithalatı hızlandı. Kitleler ise buna ulaşmak için tüketici kredileri ve kartların kullanıma yaygınlaştı.
42-
Bu durum dış kaynakla iç tüketime dönük büyümeyi beraberinde getirdi.
Özelleşmelerin başladığı 1984 yılından 2002 yılına kadar 8.2 milyar iken, bu dönemde yapılan özelleştirmeler 50 milyar doları geçmişti.
43-
Kamu yatırımlarında ulaştırma-inşaat-sağlık ilk sırayı alıyordu. AKP iktidarı 10 yıla aşkın bir dönemde (2013 yılına kadar) yıllık ortalama 40 milyar doları bulan yabancı sermaye girişi ile ekonomide ortalama %5 gibi bir büyümeyi yakalamıştı.
44-
40 milyar doları Geçmiş ile kıyaslarsak (1980-1990 arası ) 10 yılda ancak giren yabancı sermayeye eşitti. İktidar bu dönemde döviz kazandıran sektörlere yatırım yapmak yerine, döviz harcayan ithalata bağımlı sektörle yatırım yapıyordu.
45-
Mayıs 2013 yılında FED in sıkıştırılan para politikası üzerine, dolar yukarı yönlü hareketin ilk adımını atmış oldu. bu dönemden itibaren yabancı para akışı yavaşlamaya başladı. Ekonomi yüksek faiz ve yüksek döviz kuru arasında sıkışmaya doğru yol almaya başlamıştı. ImageImage
46-
Mayıs 2013 den itibaren ABD nin tahvil alımını durduracağının da sinyali üzerine gelişmekte olan ülkeler para tekrar geldiği yere dönmeye başlamıştı. Sıcak paranın geldiği dönemde döviz yatırımlarına ağırlık veren ülkeler bu durumdan etkilenmemişti.
47-
Ancak döviz yatırımı yapmayan ülkeler için bu durum kırılganlık oluşturuyordu. (BURAYA TEKRAR DÖNECEĞİZ)
Elbette tüm olup bitene sadece ekonomi üzerinden bakmak, tek pencereden bakmak olacaktır. bölgede ve dünyada neler olup bitiyor bunları da beraber değerlendirmek gerekir.
48-
-devam edecek...
49-
2010 yılında başlayan Arap baharı Ortadoğu’yu etkisi altına almıştı. Bu dönemde Ahmet Davutoğlu dışişleri bakanıydı. Davutoğlu bu durumdan faydalanıp yeni osmancılık fikrine kapıldı.
50-
Ancak bölgenin başta ABD olmak üzere emperyal ülkelerin kontrolünde olduğunu görmezden geldi. Arap baharı sürecinde başa gelen aktörler ise yönetimi sağlayamadı.
51-
Diğer taraftan iç mesele olarak terör örgütü PKK ile çözüm sürecine girildi. Ancak baş aktör olarak Barzani seçildi. Buradaki siyaset kuzey ırak’taki petrollerin önemiydi.
52-
Irak merkezi hükümetinden ayrı olarak ve ırak anayasasına aykırı olacak şekilde, kuzey ırak bölgesel yönetimi Barzani ile masaya oturuldu. Böylece Irak’ın kuzeyi ile Suriye’nin Rojava bölgesi özerklik elde edecek ve Türkiye federal yapı olarak katılabileceklerdi. Image
53-
21 mart 2013 nevruz kutlamalarında terörist başı Öcalan’ın mektubu okundu. Mektupta misk-ı mili vurgusu dikkat çekiciydi. Böylece Bağdat’tan, Erbil Suriye kürtleride esat’tan kopuyordu.
54-
Irak ve Suriye kürtleri federatif yapı olarak Türkiye ye dahil ediliyor. Türkiye petrole bağımlı enerji sorununu çözüyor ve bölgesel güç oluyordu Image
55-
Ancak, ABD bu duruma karşı çıktı ve Irak Anayasasına saygılı olunmasını ve ırak merkezi hükümet olmadan, Erbil ile her hangi bir anlaşma yapılamayacağını dile getirdi. Türkiye, ABD ile bir kez daha karşı karşıya gelmişti.
56-
Tüm bunlar yaşanırken, 28 May 2013 tarihinde gezi parkı olayları çıktı, bu olaylarda hükümet tarafından izlenen politika AB tarafından tepki gördü.
57-
2013 yılında yol haritası çizilmesine rağmen gerçekleşmeyen vize muafiyeti, 18 Mart Mutabakatı ve Gümrük Birliğinin güncellenmesi de, Türkiye AB ilişkileri zarar görüyordu.
Komşular ile sıfır sorun politikasından, değerli yalnızlığa geçilmişti. Image
58-
Diğer taraftan Suriye iç savaşının şiddetlenmesi ve Orta Doğu’daki çalkantılar sonrası 2015 yılında Avrupa kapılarına yüz binlerce sığınmacı AB için önemli bir sorun teşkil ediyordu ve bunu Türkiye üzerinden çözmeyi başardılar.
59-
15 Temmuz 2016’daki FETÖ darbe girişimi, pozitif ajanda ile yola devam eden Türkiye-AB ilişkilerine de darbe vurmuştu.
Hükümet bu dönemde ABD ve AB’den yeterli desteği görememişti.
60-
15 Temmuz 2016’daki FETÖ darbe girişimi sonrası ekonomide bir yönetim şekli değişikliğine gidildi. Maliye Bakanlığı'na Berat Albayrak atandı. Türkiye temmuz ayında FETÖ'nün darbe girişimini
61-
savuştururken Türkiye ekonomisi zor bir döneme girmeye hazırlanıyordu. dolar/TL 3.00'ü aştı.
2018 yılına geldiğinde ise ekonomik kriz ve ABD ile olan gerginliğin de etkisiyle dolar/TL 7.20'yi aştı.
62-
Şirketler art arda konkordato ilan etmeye başladı. Hacizler iflaslar birbirini izledi. Merkez Bankası faizleri sert bir şekilde yukarı çekti.
Ekonominin içine düştüğü döviz ve faiz sarmalına uygulanan politikalar çare olmuyordu.
63-
Özellikle 2018 yılı sonrasında merkez bankası başlarının sık sık görevden alınarak değiştirilmesi, yabancı yatırımcıyı tedirgin ediyor. Ekonomiye güven azalıyordu.
64-
Milli ekonomi politikası olmayan ülkeler emperyalist ülkelerin hedefi haline gelir, hammadde pazarı ve mamul satış alanı haline dönüştürürler. Kendi bilim ve teknolojisini üretemez hale getirirler. 1834-1914 yıllarında Osmanlı devletinin politikaları bunun somut örneğidir.
65-
Günümüzde istikrarlı bir ekonomik program yapılmadan sadece faizleri düşük tutmak suretiyle uygulanacak politikalar enflasyonun artmasana neden olacaktır. bu durum ise dövize olan talebi de tetikleyecektir.
66-
Yazının başından itibaren baktığımızda ise, iktidar değişikliği ekonomik çözümü getirmiyor. Seçimlerde iktidar değişirse, yeni gelen hükümet sıkı ekonomik politikalar uygulaması gerekecek yine kitlelerin tepkisini çekecektir.
67-
Kitleleri memnun etmek için sıkı bir ekonomik politika uygulamaz ise geçmişin faturası kendisine kesilecektir.

Not: Bir daha bu kadar uzun flood yapmayacağım :)
68-
eklemeyi unuttuğum bir detay;
Kemal Dervişin büyük dedeleri olan, Tepedelenli Ali Paşa ve Sadrazam Halil Hamit Paşa vatana ihanetten idam edilmiş kişilerdir.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with xanthos_027

xanthos_027 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @xanthos_027

May 19, 2022
1-Enflasyon rakamlarını kontrol altında tutmak için FED 22 yılın en yüksek faiz artırımına gitmek zorunda kaldı. Dünya da Merkez bankaları enflasyonu kontrol altına almak için faiz artırımına gitmek zorunda kaldı.
2-Hükümet ise mevcut ekonomi politikasında faiz sebep, enflasyon sonuç problemi daha da büyüttü, Merkez bankası özellikle Ağbal’ın zamanlayama bakmaksızın sürekli faiz silahını kullanmasının bu gün faturalarını ödüyoruz.
3-(Ağbal ın görevden alınmasının nedenin elbette sadece faiz artırım kararı olduğunu düşünmek saflık olur) Ağbal’ın yerine gelen Kavcıoğlu ise bu defa Ağbal’ın izlediği politikanın tersine bir politika izleyerek faiz indirimine gitti.
Read 25 tweets
Apr 28, 2022
1-Bilonço geldi acaba kar satışı olurmu sorusu fazlaca geldi buna bir açıklık getireyim.

bilanço beklentisi ile hisseyi taşıyanlar ile şirketin karlılığına bakıp orta ve uzun vade yatırım yapacak olan yatırımcılar arasında değişim (hangi fiyat aralığından bilinmez) olacaktır.
2-Bu durum zaten orta ve uzun vadeli trendlerin devamlılığı için gereklidir. orta ve uzun vadeli yatırımcılar kademeye dönmez, sıkça al sat yapmaz. Bir şirkette kısa vadeli yatırımcı sayısı ne kadar az olursa hissenin performansı o kadar yüksek olur.
3-Zaten hali hazırda hissenin kemikleşmiş bir yatırımcısı bulunmaktadır.
Şirketteki karlılık ayrıca farklı beklentilere (yeni yatırımlar, temettü verimi, bedelsiz gibi) neden olacaktır.
Read 6 tweets
Feb 22, 2022
1* Yatırımcı borsaya nasıl başlar: sağdan soldan borsadan güzel para kazananları duymaya başladığında bir yatırım hesabı açar. Bu duyumları aldığına göre boğa piyasasıdır ve ne alsan gidiyor dönemidir. Bildiği bir platform olduğundan öncelikle küçük miktar ile denemeye başlar.
2*Boğa piyasasının coşkusu ile ne alsa gidiyordur. Burada güzel para kazanıldığının farkına varınca riski artırır. Boğa piyasasının sonunda aldıkları yerinde saymaya veya zarar geçmeye başlar nasıl olsa yükselir deyip pozisyonları kapatmaz.
3*Ayı piyasası başlamış ve ciddi zarar etmiştir. Bu zararları çıkarmak için daha fazla risk alır ve içinden çıkılmaz bir durum olmuştur.
Araştırma süreci başlar teknik analiz karşısına çıkar. Biraz araştırma öğrenme süreci gerekirse ücretli eğitim derken teknik analizi öğrenir.
Read 16 tweets
Feb 20, 2022
1⃣
1-gaplı açılış sonrası satışlar gapı dolmuyorsa, boğa piyasası devam etmekte veya başlamıştır.
2-olumsuz habere rağmen piyasa günün en düşüğünün altına inmiyorsa boğa piyasası bitmemiştir.
2⃣
3-KY olarak size bir hafta içinde üçten fazla tüyo geliyorsa boğa piyasanın son evresidir.
4-hisse pazarlaması hisse dipte iken başlar, ancak yatırımcı hissenin yükselişinin son %30 luk evresinde tüyoya inanmaya başlar ve son alıcıdır.
3⃣
5-piyasa aşağı gaplı açıldıktan sonra ilk denemede en yakın direnci kıramıyor ancak gaplı açılışta görmüş olduğu rakamında altına inmiyorsa dip seviye görülmüştür.
Read 7 tweets
Feb 20, 2022
1⃣ Öncelikle şunu başından belirtelim. AKD ve TAKASI çözen oyunu çözer söylemi aldatmacadır. Böyle bir şeyin neden aldatmaca olduğunu twit dizisinin tamamında zaten anlayacaksınız. Elbette burada size fikir verecek pozisyonunuzu ayarlayacak veriler vardır.
2⃣Ama bunların hiç birisi size %100 kazanç vaat etmez.
Sizlere en sade şekilde anlatmaya çalışacağım, atladığım detaylar olursa yine bu twit dizisinin altına ekleme yaparım.
3⃣Takası incelemeden önce hissede bir hareketin başlayıp başlamadığına bakmanız gerekir. Aksi durumda oyuncuların günlük girip çıktığı bir hisseye denk gelirsiniz. Grafik üzerinden düşen/yatay/yükselen trend tarih aralıklarını belirleyerek 3 parça halinde bakmalısınız.
Read 23 tweets
Feb 19, 2022
1*
Şirketler neden halka arz olur: şirketler faaliyetlerini genişletmek ve yatırımlarına fon sağlamak amacıyla; finansal kaynak açığı olan şirketler ise banka kredisi veya borçlanmaya başvurmadan yatırımlar yapabilmek ya da borçlarını ödeyebilmek için halka arz edilirler.
2*
Şöyle düşünelim, sizin bir şirketiniz var, buna biraz fon sağlamak amacıyla tanımadığınız insanları kendinize ortak yapıyorsunuz. Şirketin her türlü faaliyetini yürütmek, şirketin mali sorumluluklarını üstlenmek ve şirketi büyütmek için çalışıyorsunuz
3*
ancak bunun karşılığında elde etmiş olduğunuz karı bu tanımadığınız insanlar ile paylaşacaksanız?
borsada işlem yapan bir çok yatırımcı reelde böyle bir ticarete sıcak bakmayacaktır. Borsada işlem yapan yatırımcılara bu güven yazılı metin (kanun) olmasından kaynaklı geliyor.
Read 22 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(