Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü olarak muhalefete muhalefet yapmanın büyük bir hata olduğunu düşünüyorum. Zaten açıklanan metinde de karşı çıkılacak pek bir nokta yok. Olsa olsa geliştirmek için ek yapılabilir ki @YesillerPartisi perspektifi ile bunu yapmak gerekir.
#YarınınTürkiyesi
Öncelikle bugün açıklanan metnin bir araç tarifi olduğunu; bu yüzden de kesin bir yol tarifi beklememek gerektiğini söylemek gerek. Gerçi bu metinde biraz yol da tarif edilmiş durumda. Parlamenter sistemin yanında ülkenin demokratikleşmesi ve rahatlaması yönünde de öneriler var.
Her konuda AKP'nin ülkeyi getirdiği nokta yüzünden Türkiye'nin bir restorasyon dönemine ihtiyaç duyduğu kesin. Fakat AKP'den sonra bir taraftan restorasyon yapılırken, diğer taraftan da acil sorunlara acil çözümler bulmak gerekecek. Ekolojik, ekonomik ve sosyal acil sorunlar...
Ekolojik sorunlara önerilen çözümlerin bize yeterli gelmesi elbette mümkün değil. Bunda da bir gariplik yok. Yeterli gelseydi ya bu altı parti Yeşiller olurdu ya da biz kendi sözümüzü yeteri kadar cesur söyleyememiş olurduk. Bu yüzden ekoloji kısmını bir kenara bırakıyorum.
Madem köklü bir değişiklik ortaya koyuyoruz, bunun yerelliği biraz daha içermesi gerekir. #YarınınTürkiyesi'nde gücün tek adamdan alınıp Ankara'nın farklı noktalarına dağıtılması yeter mi? Yoksa gücü biraz da Ankara'dan alıp İzmir'e, Antalya'ya, Diyarbakır'a, Rize'ye, Kayseri'ye
dağıtmak mı gerekir? Bizce gerekir. Türkiye uzun süredir her anlamda teklik politikası ile yönetiliyor. Bu politikanın bizi getirdiği nokta şimdi kaçmaya çalıştığımız bu ucube sistem. Bu yüzden tam ters ve radikal bir çıkışa ihtiyacımız var. Tarihin doğru yanında olmalıyız.
Seçim sistemi üzerine getirilen öneriler (Baraj vs.) yerinde. Fakat bu önerileri Siyasi Partiler Kanunu ile desteklemek gerekiyor. Türkiye'de siyaset şu anda sadece paraya dayalı bir şekilde yapılıyor. Seçime girmek için yapmanız gereken şey yılda 3200 kira ödemek. Değişmeli.
Geçmişe dönük yaşanan ve halen devam eden hukuksuzluklar üzerine biraz daha söz söylenmesi gerekiyor. Bu helalleşmeden biraz daha farklı. Garantili yollar, köprüler ya da atanmış kayyumlar, rektörler ne olacak? Bir "Reset" atılacak mı? Atılmalı.
Metin bu haliyle AKP dönemine düşülen şerhleri içeriyor. İkinci yüzyılı ülkece nasıl kuracağız biraz da bunu konuşmamız gerekiyor. İşte o zaman en çok ekolojiden, toplumsal eşitlikten ve ekonomik sistemden konuşacağız.
#YarınınTürkiyesi
Belki bir kaç net eksikliği de vurgulamak iyi olabilir. Altı partinin olduğu bir yerde ortak noktayı bulmak elbette zor olacaktır fakat bir çok uluslararası sözleşmeye atıf olan bir yerde #İstanbulSözleşmesi'nin adının geçmemesi önemli.
Demek ki bu konuda orta nokta CHP'nin ve İyi Parti'nin durduğu yerden daha geride bulunmuş. Toplumsal cinsiyet eşitliği ve bu tartışmanın getirileri sanırım altı parti arasında ekonomi ya da diğer konulardan daha fazla gerilim yaratmış. Fakat dediğim gibi bu normal.
Bir de son olarak bilerek muğlak bırakılan yerler olduğunu düşünüyorum. Örneğin 7 senede bir ve 1 kere seçilecek olan Cumhurbaşkanı'nı kimin seçeceği belirtilmemiş. Bu gibi kritik konular da geleceğe bırakılmış görünüyor.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Koray Doğan Urbarlı

Koray Doğan Urbarlı Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Urbarli

Mar 1
Hep söyledik: Türkiye ekonomik büyüme için de, ekonomik buhrandan çıkış için de doğasını yağmalar. Yağmada yeni bir sayfa açmışlar. Elbette bu yeni sayfa ile direnişte de yeni bir sayfa açılacak. Alamost Gold denen firmaya ayrıntıları sorabilirsiniz. Image
Gelelim şu rehabilitasyon işine. Sizlere bir kaç örnek veriyorum. Maden şirketlerinin bu işlemden anladığı bu işte. Kes, yok et, biraz ağaç dik, tutmazsa yeşile boya geç. Ve aslında başka bir soru var: Zeytinlikler rehabilite edilebilir mi? Image
Zeytin ağacı ortalama 300-400 yıl yaşar.
Bir ağacının verimli hale gelmesi 35 yılı bulur. 35-150 yıl arası olgunluk dönemini yaşar.
Yani siz maden için 200 yaşında bir ağacı keseceksiniz. 20 yıl sonra yerine dikeceksiniz. 55 yıl sonra verimli olacak.

Dalga mı geçiyorsunuz? Image
Read 4 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(