1877-1878 Osmanlı - Rus Savaşı sonunda Osmanlı Devleti tarafından Rusya Devleti'ne savaş tazminatı olarak İstanbul Yeşilköy'de yaptırılan Rus Anıtı. Savaş sırasında farklı yerlerde ölen 5.000 Rus askerinin kemikleri burada toplanıp gömülmüştü.+
Yapımına 1895'te başlanan anıt hem dini bir işlevi yerine getiriyor hem de Rus zaferini simgeliyordu. Bu görkemli hali aslında II. Abdülhamid'in itirazı sonrası küçültülmüş haliydi. Anıt, Rus mimar Bozarov tarafından tasarlanıp inşa edildi.
Anıtın tüm masrafları Osmanlı hükümeti tarafından karşılandı. Anıtın yapıldığı alan Rus ordusunun savaş sırasında konakladığı yerdi. Fotoğrafta anıtın içi görünüyor.
Oldukça görkemli olan anıtın iç duvarlarına savaşta ölen askerlerin isimlerinin işlendiği nişler vardı. Rus Çarı Nikola'nın gönderdiği saray ressamları Beyoğlu'ndaki Rus Büyükelçiliği'nde 6 ay kalıp anıtın süslenmesi için çalışmışlardı.
Anıt I.Dünya Savaşı başlayıp, Rusya'ya tekrar savaş açılınca Enver Paşa tarafından 14 Kasım 1914 tarihinde patlatılıp yıkıldı. Yıkımdan önce anıttaki çan indirilip Askeri Müze'ye gönderildi. Binada bulunan eşyalar da polis müdürlüğüne teslim edildi.
Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü yıkım hazırlıkları sırasında gelip müdahale etmiş, ancak Enver Paşayı yıkımdan vazgeçmeye ikna edememişti. Anıt içerisindeki ikonalar, dini kitaplar ve benzeri diğer dini eşyalar binanın havaya uçurulmadan önce İstanbul'daki Rus rahiplere verildi.
18 Aralık 1898'de açılan anıtın yıkımı, Fuat Uzkınay adlı bir Osmanlı subayı tarafından Ayastefanos'taki Rus Abidesinin Yıkılışı adıyla filme alındı ve bu kayıt bilinen İlk Türk filmi olarak kayda geçti. Bu çekim maalesef halen kayıptır.
Anıtın patlatıldığı 14 Kasım 1914'te Britanya, Fransa ve Rusya'ya cihat ilan edilmiş; cihat hutbesinin Fatih Camii'nde okunmasının ardından galeyena gelen halk İstanbul sokaklarında Fransız, İngiliz ve Ruslara ait yerleri tahrip etmişti.
Anıt, yapıyı taşıyan 12 ayağa yerleştirilen yüksek etkili tahrip kalıplarıyla patlatılıp yıkıldıktan sonra kalan enkazın kaldırılması 3 ay sürmüştü.
30 Kasım 1914 tarihli Sinema Haberleri gazetesindeki "Tezâhürât-ı Milliye – Moskof Âbidesinin Tahribi Ali Efendi Sinemasında" başlıklı ilan. Anıtın bulunduğu yerdeki caddenin eski adı Manastır Caddesiymiş. Günümüzdeki adı ise Cumhuriyet Caddesi.
V'esselam🌿
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Karaköy'ün Rus çatı kiliseleri
Karaköy'de apartman çatılarında Rus kiliseleri olduğunu biliyor muydunuz? Ortodoks Rus hacıların Yunanistan’daki Aynaroz Dağı’na ya da Kudüs’e giderken mola verdikleri dinlenme evlerinin üstüne 19.yy'da yapılmış bu kiliseler.+
Sırlarla dolu bir semt Karaköy... Çatılardaki Rus kiliseleri de İstanbul'un saklı hazinelerinden. Yahudi, Arap, Keldani, Nasturi göçleri alan semt hep kozmopolit olmuş. Adını ise #ukrayna Kırım'dan göç eden Hazar-Karay Türk Yahudilerinden almış. Karaimköy zamanla Karaköy olmuş.
Şehri dönüştüren ve aydınlatan bir topluluk olan Beyaz Rus göçmenlerin İstanbul'da hayatta kalan son izlerinden olan Karaköy'ün çatı kiliseleri, 19.yy'da inşa edildi. Bolşevik Devrimi öncesi ve sonrasında İstanbul'a gelen Menşevik Rus göçmen yaşamının da kalbi olmuştu Karaköy.
İngiliz ressam, seyyah ve mimar Thomas Allom (1804-1872) İstanbul'a ait birbirinden güzel gravürler hazırlamıştı. Sağda Kaymakçı Mustafa Mescidi ve ilerisinde Kuleli ve Boğaziçi.
Thomas Allom gravürlerinde Anadolu’da bulunan ve İncil’de söz edilen “yedi kilise”ye de yer verilir.
Orijinal ilk baskısı oldukça nadir olan kitabın ön tarafından sayfalar hafifçe kaldırıldığında gizli bir resim sanatı da ortaya çıkar; Güzel bir İstanbul siluetidir bu:
Az bilinen bir Miraç hatırası paylaşayım:
2009-2019 yılları arasında THY’nin hac ve umre seferlerine özel dergiler hazırlamak için yılda en az iki defa Mekke ve Medine’ye gidip dosya çalışmaları ve @orhandurgut hocam ile fotoğraf çekimleri yaptık. +
Bu esnada Mescid-i Haram’ın genişletme ve Türk revakları olarak bilinen bol sütunlu, kubbeli alanın restorasyonunu da yakından izleme ve fotoğraflama fırsatı bulduk. Şimdi fotoğrafta en soldan ikinci, koyu renkli sütuna bakın. Bu sütunun çok ilginç bir hikayesi ve hatırası var:)
Çünkü bu gece idrak ettiğimiz Miraç yolculuğu işte tam bu noktada başlamıştı. Burada Hz.Muhammed’in(sav) amcası Ebu Talib’in kızı Ümmü Hani’nin evi vardı. Miraç için İsra, yani gece yolculuğu, Burak’ın Hz.Muhammed’i bu evdeyken almasıyla başlamıştı. Sütunun 2009’daki eski hali:
Kırım'ı 3 Asır Yöneten Giray Hanların Paraları: #Ukrayna ya bağlı özerk bir cumhuriyetken Rusya tarafından ilhak edilen Kırım'daki Giray hanları, Osmanlı hanedanında erkek kalmadığı takdirde tahta şehzade gönderecek kadar Osmanlıya yakın bir hanedandı. İşte birkaç Kırım parası: +
Giray Hanları Kırım'da üç yüz yıl boyunca gümüş ve bakır sikkeler bastı. Para tipolojileri Osmanlı sikkelerine çok benziyordu, hatta neredeyse aynıydı. Tuğralı ön yüzler, yazıların hattı ve istifi, tarihin rakamla yazılması gibi tüm detaylarda Osmanlı paraları örnek alınmıştı.
Merkez darp yerleri Kırım Yarımadası'ndaki ''Bahçesaray'' şehriydi. Burası aynı zamanda Kırım hanlarının taht şehriydi. Diğer darphaneleri ise Kefe, Yenisaray, Gozluve ve Kırım isimlerini taşıyordu. Akçe, Beşlik, Onluk ve Rus etkisiyle seçilen Kopek ana para birimleriydi.
İskender Lahdi ile beraber şimdiye kadar gördüğüm en güzel lahit oldu Antakya Lahidi. Muazzam bir sanat, mükemmel sahneler. Hatay Arkeoloji Müzesi gerçekten bir müzeden çok daha fazlası.🌿🌿
Detaylar karşısında hayran olup dakikalarca izliyor insan lahidi.
Ortaçağ Avrupa’sı İslam kültüründen oldukça etkilenmişti. Bu etki, dönem paralarına da ciddi anlamda yansımıştı. Kültürel etkilişime ilişkin bir örnek olarak Avrupa kralları tarafından İslam sikkelerine özenilip taklit edilerek basılan bu sikkelerin bazılarını bir araya getirdim:
İlk sikke, belki de bu taklitlerin en ünlüsü, İngiltere Kralı Offa'nın dinarıdır. Anglo-Sakson Kralı Offa Britanya Adası’nda Mercia şehrinde MS 773’te bastırdığı altın parada Bağdat’taki Abbasi Halifesi el-Mansur’un altın sikkesini bire bir kopyalamıştı.
Altın paranın (dinar) orta yüzünde Arapça ve kûfi hat ile yazılı olan ‘’MUHAMMED / RESUL / ALLAH ibaresinin arasında Latin alfabesi ile ‘’OFFA REX’’ (Kral Offa) ibaresi görülüyor.
📷British Museum