Jamen så vil jeg anbefale folk at læse lidt op på EU's Forsvarsfond (60 mia. kr. 2021-27), Fredsfacilitet (hvoraf 4 mia. kr. nu bruges på våbenhjælp til Ukraine) og PESCO:
Samt EU's nye Strategiske Kompas (som efter planen skulle vedtages denne måned, nu må vi se med al den ballade med RU): eeas.europa.eu/headquarters/h…
Jeg ville også have in mente, at sikkerhedspolitik især i en moderne verden er bredere end forsvarspolitik, og EU spiller en ganske vigtig rolle på en række områder med sikkerhedspolitiske implikationer - tag fx "det femte domæne", cybersikkerhed: euractiv.com/section/cybers…
I det hele taget er den "cybersikkerhedspakke", der blev foreslået i december, og bl.a. vil revidere det vigtige NIS direktiv, styrke certificeringsarbejdet og cybersikkerhedsagenturet ENISA, ganske vigtigt digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/cy…
EU's langtidsbudget for 2021-2027 fordeler godt nok ca. 8,000 mia. kr. men det var vist ikke overvældende hvor meget der blev skrevet i dansk presse. Dog mange vigtige nyskabelser, ikke mindst på forsvarsområdet - "paradigmeskift" blev det kaldt: euractiv.com/section/defenc…
Fredsfaciliteten var også ret så speciel, fordi det er første gang EU får mulighed for at levere våben ind i en konflikt. Det var der også en vis kontrovers om sidste år. Jeg tror egentlig de fleste havde tænkt lande i Afrika ind, men nu er vi her sipri.org/commentary/blo…
Forsvarsfonden skal for øvrigt strømline indkøb, forskning og udvikling mv. DIIS rapport hæfter sig fx ved der er 17 hovedtyper kampvogne i EU, kun 1 i USA etc. Stordriftsfordele mv. diis.dk/publikationer/…
Forsvarsfonden var noget Frankrig gik meget op i under EU-budgetforhandlingerne, men måtte leve med den blev beskåret meget i kompromisaftalen. Macron har i mange år villet have stærkere forsvarssamarbejde i EU som del af hans push for strategisk autonomi spectator.clingendael.org/en/publication…
PESCO er forstærket struktureret samarbejde (Permanent Structured Cooperation), hvor EU's institutioner laver en masse arbejde, selvom DK og Malta står udenfor.
Der er 60 projekter i gang, fra udvikling af fælles måde at lave felthospital til transportfly eeas.europa.eu/sites/default/…
Ligesom med Forsvarsfonden er idéen vel grundlæggende, at EU-landene tilsammen bruger ganske mange penge på forsvar, men det er fragmenteret på alle måder, og derfor får man ikke nok bang for the buck!
Så er der jo altså også det her med battlegroups som man har talt om i 20 år. Men det er ligesom det aldrig har spillet selvom det vist på papiret har eksisteret noget tid. Nu får det nok igen opmærksomhed med Rusland-Ukraine krigen consilium.europa.eu/uedocs/cms_dat… euractiv.com/section/defenc…
I det hele taget: hvis man ikke forstår konceptet og debatten om strategisk autonomi (and I don't blame ya), forstår man ikke EU-politik! Det fylder meget, og gennemsyrer meget, og bestemt ikke mindst på forsvarsområdet: euractiv.com/section/electi…
Forsvarsfonden er Danmark sådan set under alle omstændigheder med i, trods forsvarsforbeholdet. Men mange vigtige diskussioner, som jeg tænker kommer mere i vælten nu, fx: berlingske.dk/internationalt…
DIIS lavede en større udredning i 2019 af konsekvenserne af det danske forsvarsforbehold
Generelt kan man vel sige som i hvert fald ét centralt nedslagspunkt, at jo mere PESCO udvides, jo flere initiativer er DK nødt til at stå udenfor. pure.diis.dk/ws/files/31552…
Tidligere gik diskussionen meget på, at forsvarsforbeholdet kunne forhindre Danmark i at deltage i en masse missioner vi egt. gerne ville være med i. Med fokus mod egt. territorialforsvar tror jeg dog at PESCO-diskussionen bliver noget mere vigtig!
Mere generelt tror jeg vi vil se en stærkere tendens til at samtænke politikområder, fra forsvar til sikkerhed til cybersikkerhed, energipolitik und so weiter. Kommissionen går meget op i strategisk autonomi og at man vil være en "geopolitisk kommission". altinget.dk/artikel/von-de…
Denne samtænkning tror jeg i stigende grad kan udfordre et DK med forsvarsforbehold, uden at det kan helt kvantificeres eller siges direkte. Men når andre tænker sikkerhedspolitik bredt er det upraktisk ift. de strategiske beslutninger at skulle stå af så snart det bliver forsvar
Bare lige en nyttig oversigt over EU's forskellige operationer, som forsvarsforholdet altså kommer på tværs af: eeas.europa.eu/topics/militar…
Så er der European Defence Agency EDA som er et EU-agentur, Danmark også er nødt til at stå udenfor.
Jeg har spist en del i en restaurant lige ved siden af, hvor der altid var en masse officerer i uniform, så det vel en del militær ekspertise til EU! eda.europa.eu
En sidste ting der er værd at nævne er man sidste år oprettede DG DEFIS - dvs det der svarer til et ministerie i Kommissionen - for forsvarsindustri og rum.
Skal arbejde med European Defence Fund. Så også der udvikling i gang eyes-on-europe.eu/dg-defence/
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
*Trilog blev i morges enig om Klimaloven
*Nyt lovforslag om kunstig intelligens lagt frem
*Taksonomi-regelbog (man venter med at tage stilling til nuclear og naturgas)
*Sustainable Reporting direktiv lagt frem ec.europa.eu/info/publicati… #eudk#dkpol
Klimaloven fastlægger endeligt de forskellige klimamål. Vigtigt. Men skal jo så implementeres via alle mulige konkrete initiativer
AI forslag: især omdiskuteret hvor meget man skal tillade biometriske (fx ansigtsgenkendelse) og til hvilke formål
Taxonomy: super vigtigt,
klassificerer alle mulige typer økonomiske aktiviteter ift. om de er grønne eller ej, til brug for alt muligt ifbm den grønne omstilling.
Delegated act - dvs Kommission kører det i udg.punkt bare ud fra den vedtagne lov (sml bekendtgørelse), men EP og Råd kan vælge at skride ind
Så kom lovforslaget om regler for kunstig intelligens, AI, endelig.
Med vores egen Vestager - der har ansvar for konkurrencepolitik og det digitale - selvfølgelig i spidsen ved lanceringen #eudk#dkpol#dkdigital lidt om indhold -> 1/x
Det helt centrale er forbud mod bestemte AI praksisser!
Derved er tanken også at skabe en europæisk tilgang, som modsvar på en dystopisk kinesisk og en ureguleret amerikansk
Man forbyder AI der manipulerer mennesker bl.a. med sublineære teknikker, og social score som man kender det i Kina, og biometriske identifikationssystemer i det offentlige rum undtagen - og det vil blive omdiskuteret - nogle bestemte anerkendelsesværdige formål
Det er meningen, at man vil gå i gang med låntagningen i juni, og være klar til at kanalisere midler ud allerede i juli, så det er ret bøvlet, hvis tyskerne blev ved med at bremse
Der mangler stadig nogle flere lande, Polen har også lidt bøvl, men det er TY det mest hænger på.
Selvom det altså ikke får opsættende virkning, kan det vel ikke 100% afvises, at Karlsruhe kunne komme frem til noget, der giver problemer
ECB gav tidligere udtryk for det vil være en "økonomisk katastrofe" hvis det ikke bliver til noget
Det vigtige spørgsmål er nok, om Super League kan komme i problemer med konkurrencereglerne - -
Dvs. Vestager kan få nøglerolle! Som altid er EU-regulering centralt når vi taler "big business" politico.eu/article/emmanu… #eudk#dkpol 1/x
EU's Kommissær for den europæiske levevis, grækeren Schinas, er ikke begejstret!! Og var meget hurtigt ude med sin kritik!
Mere generelt udtalte en talsmand for Kommissionen i går, at man støtter den europæisk model for sport baseret på principper om "autonomy, openness, solidarity between grassroots and elite sports and interdependence of sports federations” euractiv.com/section/health…
3/x
Forhandlerne mødes i dag og ventes at nå i mål med deres drøftelser om Fit for 55 - den meget omfattende lovpakke, der skal få EU til at nå 55% CO2-målet
Pakken indeholder en lang række komponenter, altså lovforslag, fra revision af energibeskatningsdirektiv til den grønne taksonomi til CO2-grænsebetalinger og energirenovering etc. europarl.europa.eu/legislative-tr…
Krise i EU?! Ungarn og Polen har lige nedlagt veto mod EUs Genopretningsplan (dvs. den “own resource decision” som er en forudsætning) #dkpol#eudk#dkøko#dkbiz