Even ter herinnering, voor wie bij vermelding van een aardbeving #Fukushima echo’s krijgt van het verleden 🧵
Korte (en te eenvoudige) uitleg: In 2011 viel door de aardbeving de externe stroomvoorziening van Fukushima Daiichi uit, en kwamen de diesels op gang om de koeling van (stilgelegde) reactoren en « zwembadjes » op gang te houden.
Die dieselgeneratoren werden vervolgens overspoeld door de tsunami. En omdat het een rampgebied was, waren de oplossingen niet eenvoudig. Naast een aantal problemen met communicatie uiteraard.
Gevolg: schade aan de brandstof, kernsmelt, vrijkomen van waterstof, en verplichte ventilatie om ontploffingen te voorkomen. Dat laatste is toen niet helemaal gelukt.
Fast forward naar vandaag: de aardbeving was 1000 keer kleiner, geen tsunami, geen verlies van externe stroom, en alle veiligheidssystemen hebben gewerkt zoals het hoort.
Dat, en de lessen die na het ongeval van 2011 zijn getrokken vanuit #continueverbetering en intussen hebben geleid tot stresstests en aanpassingen. Niet alleen in Japan maar overal. Zie ook de stroomuitval in #chornobyl van vorige week…
Dus de aardbeving en de locatie zijn de enige twee gelijkenissen met 2011.
De boodschap blijft: eerst analyseren. En niet panikeren
De Japanse regulator meldt intussen dat er een pomp van een spent fuel pool niet opstart, maar dat er tijd genoeg is om ze te vervangen of te herstellen. De brandstof is immers al een decennium aan het afkoelen
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh