hermes Profile picture
Mar 23 24 tweets 4 min read
𝐀𝐬𝐛𝐚𝐛 | Jeopolitik Araştırmalar | Türkiye yumuşak güçten sert güce nasıl geçti?Nasıl başardı?

Türkiye, gücünü kendi toprakları dışında etkili kılabilmek için yıllarca ticaret ve diplomasiye dayanmış ve böylece yeni müttefikler kazanabilmişti.
𝟏/𝟐𝟒
asbab.com/%d9%83%d9%8a%d…
2/24
Ancak 2011'den bu yana Arap Baharı ayaklanmalarını takip eden birçok kargaşa sahada çok şey değiştirdi. Ankara, stratejik bağımsızlığını elde etmek için daha net ve iddialı bir dış politika izlemek zorunda kaldı.
3/24
Türkiye'nin coğrafi konumu onu Doğu ile Batı arasında bir köprü haline getirip Balkanlar, Akdeniz, Kafkaslar, Orta Doğu ve Orta Asya'da nüfuzunu genişletmesine olanak sağlasa da, çevre bölgelerdeki herhangi bir huzursuzluk ona da yansıyor. Image
4/24
Türkiye'ye eşsiz bir bölgesel etki sağlayan coğrafi konumu, onu benzersiz zorluklara ve tehlikelere de maruz bırakıyor:

Suriye, Irak,Kafkaslar ve Balkanlar'daki istikrarsızlıklar
İran'a yaptırımlar
Afganistan'dan mülteci akını
Rusya'nın,Ukrayna ve Karadeniz'deki hamleleri
5/24
Washington'daki New Lines Strateji ve Politika Analizi Enstitüsü, Türkiye'nin yumuşak güçten sert güce dönüşümünün nedenlerini ve Ankara'nın bu şekilde bölgede nasıl güçlü bir devlet haline geldiğini açıklayan bir politika belgesi yayınladı.
6/24
Katar Üniversitesi'nden @AliBakeer, siyasi gösterilerin Arap dünyasını kasıp kavurduğu ve bazı ülkelerin hükümetlerini devirdiği ve Türk yetkililerin ya hükümetlerden ya da ayaklanan kitlelerden yana karar vermek zorunda kaldığı 2010'un başına kadar iz sürdü.
7/24
Ankara'daki politika yapıcılar Arap Baharı ayaklanmalarının popüler olacağı üzerine bahse girmeye karar verdi, ancak işler beklendiği gibi gitmedi.

✍️Not: 1. tweetteki linke tıklayıp bu yazının videoda anlatılmış olanını Arapça olarak izleyebilirsiniz. Güzel video yapılmış.
8/24

1. Türkiye, Esad hükümetinin aşırı şiddete son vermesi için arabuluculuk yapmak için müdahale etti, ancak Esad hükümeti gösterileri güç kullanarak bastırmayı seçti ve İran'dan yardım istedi.

2. Gerginlik tırmandı, mülteciler Türkiye'ye akın etti.
9/24

3. Suriye rejimi, bölgeyi PKK/YPG militanlarının kontrolüne bırakmak için güçlerini Suriye'nin kuzeyinden çekti.

4. 2015 yılında Rusya, Suriye savaş alanına askeri müdahalede bulunarak, teraziyi Türkiye aleyhine çevirdi ve siyasi söylem daha pervasız hale geldi.
10/24
5. Türkiye, Türk hava sahasını ihlal eden bir Rus uçağını düşürdü.NATO,yüzeysel bir destekle yetindi.

6. ABD,ayrılıkçı eğilimleri körükleyerek Suriye'nin kuzeyindeki Kürt güçlerine destek verdi.

Böylece 🇹🇷,etkisinin azalmasını sınırlamak için sert güç kullanımına yöneldi.
11/24

Ankara bağımsız askeri potansiyelini oluşturmaya başladı.

Geçiş sorunsuz oldu, çünkü zaten bunun için tüm araçlara, geniş bir nüfusa, güçlü bir orduya, devasa bir ekonomiye ve dinamik bir silah sektörüne sahipti.
12/24
Bu dönüşüm 🇹🇷 için yeni ve iddialı dış güvenlik ilke ve politikalarıyla sonuçlandı.

Türkiye 2016'da Fırat Kalkanı Operasyonunu başlattı ve 2 yıl sonra da Zeytin Dalı. Cihatçı güçleri, İran destekli milisleri, PKK'yı caydırmak için kuzey Suriye'de bir tampon bölge kuruldu.
13/24
Ankara, Katar, Somali, Sudan ve Libya ile Körfez, Orta Doğu ve Afrika Boynuzu'nda üsler inşa etmesine izin veren ortak savunma anlaşmaları imzaladı.

Türkler, Irak'ta PKK'ya karşı mücadelesinde Irak resmi makamları ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile güçlerini birleştirdi.
14/24
2017 yılında, Suudi Arabistan ve BAE'nin Katar'a saldırgan tutum sergilemeye çalışmasının üzerine kuvvetlerini Körfez'e göndermesinin ardından Türkiye, Katar ile yaşanan diplomatik krizin ortasında etkili bir ülke olarak konumunu vurguladı.
15/24
Türkiye'nin nüfuzu Somali'ye kadar uzandı. Somali'deki Türk Kara Harp Okulu, “TURKSOM” bugüne kadar 4.000'den fazla askeri ve güvenlik personeli yetiştirdi ve bu çaba, Somali'nin ayrılıkçılara karşı savaşma yeteneğini güçlendirdi. Eğitimler devam ediyor.
16/24
Türkiye, bir zamanlar Osmanlı'ya ait olan Sevakin adasında bir üs kurarak Kızıldeniz'deki konumunu güçlendirmeye çalışıyor ve Ankara, yakın zamanda adanın 99 yıllık kullanım hakkını elde etti ve burayı bir liman ve deniz üssü haline getirmeyi planlıyor.
17/24
2019'dan bu yana Ankara, Libya'daki BM tarafından tanınan Trablus hükümetine, top ve hava savunma sistemlerinin kullanımı konusunda eğitim desteği sağladı. Sahil Güvenlik ve Özel Kuvvetler operasyonları dahil olmak üzere güvenlik güçlerini modernize etmesine yardımcı oldu.
18/24
2019'da Irak'ın kuzeyine ve 2020'de Suriye'nin İdlib kentine askeri müdahalede bulundu ve o operasyonlardan beri Suriye'de 114, Irak'ta 37 üs kurdu.

Türkiye bu ileri üsleri kurarak güney cephesini güvence altına aldı ve jeopolitik rakiplerine karşı avantaj elde etti.
19/24
Suriye'deki Türk üsleri ayrıca Suriyeli siviller için güvenli bölgeler kurarak, halihazırda dünyanın en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülkeye daha fazla mülteci akışını engelledi.
20/24
Sert güç stratejisinin son unsuru, Karadeniz, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'deki deniz gücünü güçlendirmektir. “MAVİ VATAN” olarak adlandırılan bu ilke, Türkiye'nin deniz çıkarlarını korumak için yasal ve askeri araçların kullanılmasına dayanmaktadır.
21/24
Peki Türkiye, sert güç kullanabilmeyi nasıl başardı?

Bu tamamıyla KENDİ KENDİNE YETERLİK kavramı ile ilgilidir.

2014'ten bu yana yabancı silah ithalatı, Türk savunma sektörünün büyümesine denk gelecek şekilde yaklaşık %60 oranında azaldı.
22/24

2019 itibariyle, Ankara'nın savunma malzemelerinin dörtte üçünden fazlası yerli kaynaklardan sağlanmaya başlamıştı ve bu değişim şaşırtıcıydı.

Türkiye, dünyanın en büyük üçüncü silah ithalatçısı iken, silah ihracatçıları listesinde on dördüncü sıraya yükseldi.
23/24

Türk şirketleri, fırkateynler, denizaltılar, helikopterler, toplar ve füzeler dahil olmak üzere çeşitli türlerde stratejik silahlar tasarlıyor ve üretiyor.

Türkiye şu anda bir ana muharebe tankı, beşinci nesil jet avcı uçağı ve otonom deniz araçları tasarlamaya çalışıyor.
24/24
Türkiye'nin bugüne kadar elde ettiği kazanımlardan yararlanabilmesi için sürdürülebilir anlaşmalara varması ve iddialı politikalarına ek olarak etrafındaki gerilimi yatıştırmak için geniş diplomasi kullanması gerekiyor.

-- İyi Okumalar...

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with hermes

hermes Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @hermes_z

Mar 25
İtalyan medyası | Trasporti | Türkiye, özellikle havacılık, savunma, İHA sektöründe dünya liderleri arasında.

Ülkedeki yatırımlarda baş döndürücü bir büyümeye tanık olunuyor.
1/6

✍️İtalyan konuşmacıların katıldığı bir webinardan derlenmiş.
trasporti-italia.com/aereo-istituzi…
2/6
İtalya, Türkiye'de faaliyet gösteren 1.500'ün üzerinde şirketi ile en çok yatırım yapan ülkeler arasında yer alıyor.

İtalya ülke danışmanı Scodanibbio, İtalya ve Türkiye'nin iki önemli NATO üyesi olduğunu ve bunun iki ülke arasında iyi bir sinerji sağladığını hatırlattı.
3/6
Türk ekonomik sanayi sistemi ve insan kaynakları süregiden zorluklarla yüzleşmede çok başarılı, esnek ve çevik.

Türkiye ayrıca ülkede Ar-Ge merkezleri açmak isteyen herkes için uygun bir ekosistem sunuyor ve bir işletmenin açılması sadece 7 gün sürüyor.
Read 6 tweets
Mar 24
Alman Medyası | Freiheit | Beate Apelt | Avrupa'da Savaş: Türkiye'nin özel rolü

Türkiye yıllardır her iki ülke ile ilişkilerini dengelemeye çalışarak NATO ülkeleri içinde Rusya ve Ukrayna ile ilişkilerde özel bir rol oynamıştır.
1/9
freiheit.org/de/tuerkei/kri…
2/9
10 Mart'ta Antalya Diplomasi Forumu öncesinde Sergei Lavrov ve Dmytro Kuleba'yı bir araya getiren ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun moderatörlüğünde gerçekleşen toplantı, Türkiye açısından diplomatik bir başarı olarak değerlendirildi.
3/9
Türkiye, Kırım'ın ilhakını sert bir şekilde kınamış ve Kırım referandumunun geçersizliğine ilişkin 68/262 sayılı BM Kararını imzalamıştı. Erdoğan, son zamanlarda sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerinin tanınmasını da kabul edilemez olarak nitelendirdi.
Read 9 tweets
Mar 24
Alman medyası | Derstandard | Avrupa Dış İlişkiler Konseyi Direktörü Mark Leonard: Ukrayna savaşı, Avrupa'yı güvenlik konularını yeniden düşünmeye zorladı.

AB için, birliğin ne olduğuna karar verme zamanı. AB’de bölünme endişesi devam ediyor.
1/8
derstandard.de/story/20001343…
2/8
"Avrupa, en azından Putin iktidarda kaldığı sürece, sürekli bölünme ve düzensizliğe hazırlanmalı. Putin'in Avrupa'yı içine soktuğu kriz sadece güvenlikle ilgili değil. Felsefeyle ilgili.
3/8
AB’de bölünme, daha küçük ama daha birleşik bir Batı ile sonuçlanacaktır. İsveç ve Finlandiya NATO'ya katılabilir, ancak seçeneklerini açık tutmak isteyen ülkeler artık hoşgörüye güvenemez: Macaristan, Türkiye ve Sırbistan bir taraf seçmek zorunda kalacaktır.
Read 9 tweets
Mar 23
Hollanda medyası | Noordhollands Dagblad | Rutte, Erdoğan ile gerçeğe ve eyleme dayalı bir ilişki sürdürmek istiyor.

Başbakan Rutte'ye göre Türkiye, NATO içinde son derece önemli bir ortak.
1/5
✍️Ayı faktörü? Hangi dağda kurt öldü?
noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf2022032… Image
2/5
Başbakan Rutte: "Türkiye, NATO bölgesinin güneydoğu kanadının savunması için büyük önem taşıyor. Ayrıca Hollanda ile Türkiye arasındaki ticari bağlar çok güçlü".

Rutte, Türkiye'de 3000'den fazla Hollandalı firmanın faaliyet gösterdiğine dikkat çekti.
3/5
İstişarenin ana teması Ukrayna'daki savaştı. Türk hükümeti bu konuda arabuluculuk yapmaya çalışıyor. Erdoğan, hem Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky hem de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakın bağları olan birkaç liderden biri.
Read 5 tweets
Mar 22
Tüm dünya, SİHA'lar başta olmak üzere Türk savunma sanayisinin başarısını konuşuyor. Rahatlıkla "yayınlanmadık dil ve ülke kalmadı" diyebiliriz.

Yalnızca son 2 günde yayınlanmış Türk SİHAları haberlerinden bir kısmını (bulduklarımızdan neredeyse 10'da 1'ini) derledik.
Ardışık👇
Singapur medyası | CNA | Türk yapımı dronlar, gelişmiş hava savunmalarına karşı hayatta kalma yeteneklerine dair tüm o şüphelere rağmen, etkili olduklarını kanıtladı. Hem saldırıyor hem de başka unsurların hedef alması için işaretliyor.
channelnewsasia.com/commentary/dro…
Çek medyası | Blesk | Türk drone Bayraktar Suriye, Libya, Dağlık Karabağ'daki askeri operasyonlarda da kullanıldı ve şu anda Ukrayna'yı Rus saldırganlığına karşı savunmada yardımcı oluyor. Kontrol merkezi bir konteynere sığıyor.
blesk.cz/clanek/zpravy-…
Read 14 tweets
Mar 18
Rus medyası | VestiKavkaza | Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerde ana arabulucu oldu.

Belarus dışında, tüm arabulucular arasında Türkiye'nin en aktif olduğu görülmektedir.
1/4
vestikavkaza.ru/articles/turci…
2/4
Türkiye, İsrail'den farklı olarak, sadece mekanlar sunmakla kalmıyor, aynı zamanda Rus ve Ukraynalı meslektaşları arasında müzakereleri aktif bir şekilde yürütüyor. Moskova, Ankara'nın tarafsızlığını çok takdir ediyor.
3/4
Ankara'nın Batı'nın baskısı altındaki kuşatma altındaki Kiev ve Moskova için önemi artıyor. Aynı zamanda, Türk tarafı sadece pozisyonların yakınlaşması için koşullar yaratabilir.

Uzlaşma ve nihai barış, yalnızca Kremlin'in ve Zelensky yönetiminin hazır olmasına bağlıdır.
Read 4 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(