Mika Aaltola Profile picture
Apr 5 8 tweets 1 min read
1. Fasismilla viitataan harvainvaltaistuvaan äärinationalismiin. Sen oireita ovat diktatuuri, opposition tukahduttaminen, sisäisten sekä ulkoisten vihollisten nimeäminen, yhteiskunnan ja talouden kurissa pitäminen sekä valjastaminen yksivaltaisiin tarkoitusperiin.
2. Fasismiin liittyy ajatus paluusta, johonkin suureen. Esimerkiksi Vladimir Putinin essee Venäjän kolmen heimon saattamisesta yhteen tyypillinen esimerkki fasistisesta ajattelusta. Hyvin vaarallinen ilmiö, joka ei ole jäänyt historiaan, vaan on tätä päivää. Hurmosta Venäjällä.
3. Venäjän ajautuminen yhä syvemmin tähän ideologiseen mallliin näkyy ulkopoliittisena holtittomuutta ja sisäisinä puhdistuksina vuosia. Maa kitkee Ukrainassa kansallistunnetta ja yrittää venäläistää maata. Denatsifikaatio, pois-Ukrainalaistaminen antaa oikeutuksen veriteoille.
4. Suhteessa laajemmin länteen viha on yhtä syvää. Sekin saattaa olla pitkäaikaista, koska Venäjän hallinnon logiikka vaatii sitä. Sitä, että naapurustosta kitketään pois uuden uljaan Venäjän vastaiset ajattelumallit, saadaan Venäjälle elintilaa.
5. Haasteen patoaminen taasen vaatii politiikkaa, jonka pohjalla ymmärrys Venäjästä, joka ei kaipaa/arvosta puolivillaisia toimia. Se ei ymmärrä muuta kuin tiukkuutta oli kyseessä pakotepolitiikka tai oman suvereenisuuden korostaminen. Muu tulkitaan heikkoutena, jolle nauretaan.
6. Euroopassa resursseja herätä haasteeseen. Nyt tarvitaan päättäväisyyttä. Etupainotteisilla pakotetoimilla saattaa olla hintalappu. Mutta takapainotteisilla sen lienee vielä suurempi. Nyt ei kannata odotella, sillä pitkitetään haasteen luonnetta. Pragmaattista päättäväisyyttä.
7. On hyvä ymmärtää myös se, että vaikka NATO-kysymys on meille iso ratkaisu, haaste on laajempi. Se ei ole ratkaistavissa Suomen statuksen muuttamisella. Sekin jälkeen tarvitaan huomattavaa valppautta ja eurooppalaista yhtenäisyyttä.
8. Peräpeiliin on hyvä katsella siinä määrin, että Venäjän laaja-alaiset vaikutus operaatiot, sillanpäät, ajatetaan alas. NordStream2 on jo mennyt. Hintaa niistä tulee, mutta virheet maksavat. Se on hyvä muistaa myös jatkossa.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Mika Aaltola

Mika Aaltola Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @MikaAaltola

Apr 3
1. Moraalisessa mielessä sota ei ole kutsuttavissa Putinin sodaksi. hyökkäyssota on Venäjän. Se ei olisi mahdollista ilman laajaa Venäjän valtion koneistoa. Hyökkäyssota on tässä mielessä banaali, tappaminen on osa virkakoneiston jokapäiväisiä, arkisia, päätöksiä.
2. Muutama politiikkasuositus. Mitä merkitystä tällä on? Se asettaa toiminnan Venäjän valtion kanssa epäilyttävään valoon. Näiden yhteyksien minimoimista ei voi välttää sodan ollessa käynnissä. Kaupalliset perusteet eivät riitä yhteistoiminnan jatkumiseen.
3. Euroopassa on mietittävä sotakoneista mahdollistavan kaupan jatkamista, esimerkiksi rahdin, öljyn ja kaasun kohdalla. Pohdittava keinoja puskuroida esim. energialaskuissa näkyvää taloudellista kipua. Fennovoima-suhrumoinnin lopettaminen on nyt yliajalla.
Read 5 tweets
Mar 30
1. Venäjän hyökkäyksen seuraukset sisältävät paradokseja. Ihmeteltävin piirre on Venäjän omien aikaisempien toimien tyhjäksiteko sen itsensä toimesta. Keskeisin näistä on hajoittavan ja kiilaavan strategian vaihtaminen länttä yhdistävän geopoliittisen uhan aiheuttamiseen.
2. Venäjä oli taitava puliveivaamaan erilaisin diilein läntisiä riippuvuuksia kaasuvirroista aina rahanpesuverkoistoihin. Luotiin erilaisia korruptiivisia yhteyksiä, ja niiden varaan perustettiin poliittisesti vaikuttavia solmukohtia. Oli hyödyllisiä idiootteja ja vaalihäirintää.
3. Kaikki tämä toimi hyvin 24.2. asti. Sitten hyökättiin Ukrainaan, jonka Venäjän olisi pitänyt tietää ampuvan sen omia strategisia kikkailuja jalkaan. Nyt läntinen yhtenäisyys on tuottanut monta laajaa sanktioaaltoa. Paljon sitä hybridipääomaa mitä Venäjällä oli on menetetty.
Read 7 tweets
Mar 20
1. Omasta näkökulmastani: Yhdysvalloissa varmasti pinnalla on kolme asiaa: suoran eskalaation välttäminen, patoamisen välttämättömyys ja Suomen/Ruotsin patistelemattomuus. Paljon liittyy siihen, miten laaja-alaisena, rajuna ja kauaskestoisena sielä nähdään Venäjän haaste.
3. Yhdysvalloissa ei perinteisesti ole ollut etukenoista halua ottaa NATOon uusia maita.Suomi/Ruotsi toisivat puolusliittoon turvallisuuden tuottajia, ei siis vain turvallisuuden kuluttajia. Patoaminen liittyy pitkäkestoisempaan skenaarioon. Silloin Suomesta ja Ruotsista hyötyä.
4. Suomi voi vakauttaa itseään ja aluettaan. Yhdysvallat pohtii laajempia kuvioita suhteessa Venäjään. Tiivis yhteistyö Ruotsin ja Yhdysvaltojen kanssa tärkeää otettiin siis askel tai kukonloikka Venäjä suhteen ollessa dysfunktionaalisessa tilassa.
Read 8 tweets
Mar 15
1. Olen usein käyttänyt sanaa ”hegemoninen sota” kuvamaan Venäjän haastetta ja sen taustatavoitteita. Mitä se tarkoittaa? Se on kamppailua määräävästä asemasta kansainvälisessä tai alueellisessa järjestelmässä.Kamppailu on resursseista mutta sillä myös ideologiset piirteensä.
2. Hegemoninen haaste syntyy vallan jakauman reaalisesta, kuvitellusta tai tavoitellusta muutoksesta. Tällä muutoksella voi olla poliittiset, sotilaalliset, teknologiset tai sotilaalliset syynsä. Keskeistä on kuitenkin suurempi kamppailu voima/valtatasapainon muutoksesta.
3. Myös muutokset ympäristössä, kuten luonnonkatastrofit, taudit ja ilmasto, ovat historian pitkässä juoksussa saaneet näitä muutoksia aikaan. Esimerkiksi korona-pandemia on saattanut epäsuoraan vaikuttaa hegemonisen kamppailun ajankohtaan.
Read 13 tweets
Mar 12
1. Ukraina on vielä vapaa ja se on oleellisen tärkeää Suomelle. Maa kamppailee joka puolella laajaa Ukrainaa. Hyökkääjän tuhovoima epäinhimillistä. Se tullaan muistamaan, aina kuin Venäjästä puhutaan.
2. Ukrainan puolustustahto ja kansan eheys on punnittu ja selkeä. Inhimillinen hinta hyökkäyksestä kammottava. Poliittinen hinta Venäjän statukselle ja suurvalta kunnialle karmea. Pelko Venäjän alamäestä tuntunee vallan palatseissa Venäjällä.
3. Yhdysvalloissa ja EUssa tehnyt päätökset ja kauskantoiset puolustusmateriaalin toimitukset Ukrainaan nostavat Venäjän laajentumissodan hintaa huomattavasti. Tämä myös tärkeää etupiirihaaveiden näkökulmasta. Tärkeää Suomelle.
Read 8 tweets
Mar 10
1. Muutama ajatus tuhoamissodasta Ukrainassa Venäjän näkökulmasta. Mitä sielä on opittu tai opitaan? Spoiler: loppujen lopuksi agressio on kuin syöpä, leviävä kaikkialla, mutta kuolettavin alkupisteessään, Venäjällä.
2. Salamasoodalla, jonka piti tänään olla ohitse, haettiin ylivertaisuus näytelmää. Tällä olisi päästy osoittamaan Venäjän muuttaneen Euroopan voimatasapainoa ratkaisevalla tavalla. Putinin doktriiniin kuuluu oman äänen kuuluminen läntisissä rajamaissaan.
3. Putinin dokriinin mukaan Venäjällä oikeus puuttua rajamaidensa asioihin, jos jokin niistä pyrkii muutamaan statustaan Venäjälle epäedullisella tavalla tai olemaan kunnioittamatta Venäjän intressiä maiden puolustuspoliittisissa ratakaisuissa, toiminta nähdään eskaloivana.
Read 19 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(