Jeg holder pause fra undervisningsplanlægningen og er taget en tur på @DetKglBibliotek. Bogtårnet er nemlig ikke bare tårn, det er også kælder. Og den kælder er et #beskyttelsesrum i 3 etager fra #denkoldekrig
Her ser I indgangen. Belægningen ville blive fjernet og nedenunder er der en bred underjordisk trappe ned i beskyttelsesrummet
Det her er indgangen set indefra. Beskyttelsesrummet er er såkaldt Kombineret Offentligt Beskyttelsesrum. KOB kombinerede en fredtidsfunktion/hverdagsbrug med et krigstidsformål/beskyttelsesrum
KOB blev fra midt 1950’erne den eneste type #beskyttelsesrum man byggede, det var nemlig meget billigere end de gamle #betondækningsgrave som kunne havde ét formål.
Det var faktisk Aarhus, der førte an i den udvikling. Det har jeg skrevet om i tidsskriftet Urban History og artiklen kan læses her cambridge.org/core/journals/…
Der blev bygget KOB under bla Israels Plads (KBH), Busgaden (Aarhus), Budolfi Plads (Aalborg), Albani Torv (Odense), rutebilstationen i Esbjerg, kommuneskolen i Assens, brdr Andersens herremagasin (Nykøbing M)
I dag så jeg et klip fra Butja. Det er ikke en film, det er virkelighed, siger Kyivs borgmester. I DK har der været meget fokus på beskyttelsesrum, men hvad der er mindre kendt er, at vi under #denkoldekrig byggede præcis det her ⬇️ 1/x
Vi byggede ruinbyer: kunstige ruiner der lignede udsnit af danske provinsbyer - altså som man forestillede sig de ville se ud i 3. Verdenskrig. En materialisering af den imaginære krig. Ruinbyerne blev brugt til at træne Civilforsvaret i.
Civilforsvaret øvede sig bla i at redde ofre fra brændende eller sammenstyrtede bygninger. Øvelserne involverede levende “ofre” eller dukker, og der blev antændt parafin i altankasser for at gøre der autentisk.
I dag skal @AUforsker forberede undervisning. De næste lektioner i kurset #historiebrug handler om ‘oral history’. Metoden går ud på at lave historisk forskning ved at udføre interviews med personer, der har personlige erindringer om noget historisk betydningsfuldt 1/6
Man leder således ikke efter fakta om fortiden, men om menneskers relation til fortiden. Metoden er især brugt til at finde hverdagshistorie og såkaldt “almindelige menneskers” erindringer 2/6
Jeg beder derfor mine studerende interviewe personer der har oplevet #denkoldekrig De skal selv tilrettelægge, udføre og transkribere interviews, og efterfølgende præsentere dem for os andre 3/6
Nå, er I klar til en rigtig røverhistorie? Så kommer der en tråd til jer her. Den opsummerer dele af det kapitel, jeg har skrevet til Nils Arne Sørensens festskrift, og som jeg holdt oplæg om til festskriftsseminaret i går. Det bliver langt, nu er I advaret.
Tråden (og kapitlet) handler om hende her Gabriele Rohde. Hende er der sikkert ikke mange af jer der kender (det gjorde jeg heller ikke for et par år siden). Og det er en skam, for hun er den vildeste boss lady, som de unge ville sige.
Hendes historie er den her: Hun var født ind i det bedre københavnske kulturborgerskab i 1904 som datter af maleren Johan Rohde (på billedet) og søster til Henning Rohde, der senere blev direktør for Det Kongelige Teater.
Så er det slut med hemmelighedskræmmeriet og nu går det løs: (Næsten) alt hvad der kan krybe og gå af danske samtidshistoriske forskere er lige nu samlet på SDU til akademisk suprise party for professor Nils Arne Sørensen.
Nils Arne fylder 65 og går (desværre) snart på pension. Derfor har 25 af hans kolleger lavet et festskrift til ham
Et festskrift er en slags akademisk fortjenstmedalje, hvor alle de kolleger, der er blevet inspireret af og har samarbejdet med en bestemt forsker, skriver en akademisk artikel dedikeret til pågældende.
Al den Corona-halløj gør jo at jeg helt glemmer kom fra at fortælle lidt om et andet forskningsområde og dets udløbere, så here goes! Jeg er sammen med flere kolleger del af et forskningsnetværk kaldet Transatlantic Telehealth Research Network (TTRN)
TTRN afholder bl.a. konferencer med fokus på telemedicine, PhD-kurser med samme fokus og pt. forskellige webinarer. I morgen aften har vi f.eks. et webinar om "Family-caregiving and Telehealth"
Vi har tidligere afholdt webinarer om Social Isolation og Telemental Health, hvilket har været rigtig spændende at deltage i. Det ligger godt nok fra 18-19, men hvis man kan undvære slides, kan man nøjes med at lytte med, mens madlavningen er i gang! Meld jer endelig til!
Jeg har overvejet dette tweet en del, for det berører et ret betændt område pt. Psykotraumatologi, mit forskningsfelt omhandler nemlig også seksuelle overgreb - og derfor ret centralt ift. den aktuelle debat. Og i den forstand er det endog meget positivt med den megen debat
Samtidig er jeg også meget opmærksom på at nuanceringen er vigtig, for vi bruger pt. de samme ord om meget forskellige oplevelser. Der er langt fra en uønsket hånd på låret og til et voldeligt seksuelt overgreb, men ingen af disse oplevelser bør underkendes.
Flere af mine fagfæller udtrykker pt. bekymring for at de der har oplevet alvorlige overgreb og lever med senfølger efter disse risikere at blive glemt, at deres oplevelser ikke tages alvorligt, når man fokuserer på de aktuelle sager vi ser i medierne nu.