Matti Pesu Profile picture
Apr 7 25 tweets 5 min read
1. Suomi on historiallisen, valtiotaitoa vaativan #turpo-päätöksen äärellä.

Alla muutama ajatus Suomen turpo-linjan muutoksesta, alati todennäköisemmältä näyttävästä Nato-jäsenyydestä ja sen hakemiseen liittyvästä prosessista. 🧵
2. Valtiojohto pelaa tällä hetkellä ns. kahden tason peliä. Se ei ainoastaan valmistele #turpo-linjan muutosta vaikea kv. ympäristö mielessä, vaan 🇫🇮 päätöksiin vaikuttavat myös kansallisesta ympäristöstä nousevat paineet ja odotukset.

jstor.org/stable/2706785
3. Meneillään oleva #turpo-etsikkoaika kumpuaa dramaattisesti muuttuneesta yleisestä mielipiteestä, joka on siirtynyt vankasti Nato-jäsenyyden kannalle. Julkisella mielipiteellä on taas ollut valtava vaikutus kansanedustajien ja puolueiden Nato-näkemyksiin.
4. Venäjän hyökkäyksestä syntynyt ulkoinen #turpo-shokki on tietysti ollut perustavanlaatuinen ja olisi joka tapauksessa sysännyt Suomen linjaa muutoksen tielle. Nato-jäsenyyskysymys on kuitenkin ajankohtaistunut nopeasti nimenomaan yleisen mielipiteen muutoksen takia.
5. Toisin sanoen mikäli yleinen mielipide ei olisi muuttunut yhtä perusteellisesti, tokkopa Suomi parhaillaan vakavasti pohtisi Natoon liittymistä - ainakaan tällä aikataululla. Ratkaisu olisi todennäköisesti ollut puolustuskumppanuuksien syventäminen Naton ulkopuolella pysyen.
6. #Turpo-johdon liikkumatila on siis varsin pieni. On vaikea nähdä, että mikään muu vaihtoehto kuin Nato-jäsenyys enää tyydyttäisi kotimaista kenttää. Kokoomuksen huimat gallup-luvut työntänevät muita puolueita entistä vahvemmin Nato-raiteelle. -23 vaalit ovat kaikkien mielessä.
7. Kansallinen paine on nostanut 🇫🇮 jäsenyyden myös kansainväliselle agendalle. Mikäli 🇫🇮 ei lopulta päätyisi hakemaan jäsenyyttä, se herättäisi maailmalla kysymyksiä. Miksi 🇫🇮 ei hakenut jäsenyyttä? Mikä sen esti? Maan #turpo-asema väistämättä heikkenisi.
8. 🇫🇮 fokuksen onkin syytä olla Nato-jäsenyyden hakemisessa. Lukuisat signaalit viittaavat siihen, että asia on työn alla. Nato-raiteen työstäminen vaatii onnistunutta kahden tason pelin hallintaa. Nimellinen B-suunnitelma tarvitaan, mikäli A-suunnitelma ei toteudukaan.
9. Kansainvälisesti Suomen tulee varmistaa mahdollisimman tasoitettu ja kivetön polku jäsenhakemuksen jättämiseen ja onnistuneen jäsenyysprosessin toteuttamiseen. Turvallisuusympäristön tila muutokselle ei ole ideaali muttei mahdoton. Lännen luotto eskalaationhallintaan kasvanut.
10. Valtiojohto onkin keskustellut keskeisten Nato-maiden (🇺🇸🇬🇧🇫🇷🇩🇪 🇹🇷) johtajien kanssa. Suurten maiden tuki on menestyksekkäässä prosessissa avainroolissa. Liittokunnan jäsenmaat ovat muodollisesti tasavertaisessa asemassa, mutta selvää on, että Naton sisälläkin voima puhuu.
11. Mikäli suuret jäsenmaat kannattavat Suomen jäsenyyttä, pienempien liittolaisten kynnys asettua kandidaatin jäsenyyden eteen on huomattavan korkea. Emme tiedä käytyjen keskustelujen sisällöstä, mutta valtiojohdon viestit ovat olleet rohkaisevia.
12. Täytyy myös muistaa, että Nato on viime kuukaudet kollektiivisesti liittokuntana - kaikkien jäsenmaiden hyväksymänä - betonoinut liittokunnan ovia auki. Pääsihteeri Stoltenberg, jonka mandaatti tulee liittolaisilta, on jatkuvasti korostanut 🇫🇮 olevan tervetullut jäseneksi.
13. On selvää, että mikäli Nato-jäsenyyttä lähdetään hakemaan, prosessi ei kerta kaikkiaan saa epäonnistua. Limboon joutuminen olisi Suomelle katastrofi. Vaikka 100% varmuutta ei voi koskaan saada, polun on oltava mahdollisimman raivattu, jotta uskon hyppy voidaan tehdä.
14. Oletan, että korkean pol. tason keskustelujen rinnalla, 🇫🇮 virkakunta tekee johdon valtuutuksella Nato-pääkaupungeissa paljon töitä selvittääkseen maiden kansallisia prosesseja ja ovat yhteydessä niiden vaikuttajiin. Tämä auttaisi myös jäsenyysprosessin keston arvioinnissa.
15. Myös kansallinen prosessi on elintärkeä. Perusteellisella eduskuntakäsittelyllä haetaan mahd. jäsenyydelle vahvinta mahdollista legitimiteettiä. Sisäpoliittisilla tekijöillä on ollut suuri rooli ek:n mielipiteen muutoksessa. Kysymys pitää käydä läpi myös #turpo-näkökulmasta.
16. Vankka ja pysyvä tuki on erityisen olennaista, jos/kun 🇫🇮 joutuu 🇷🇺 aggressiivisen vaikuttamisen kohteeksi. Jäsenyyden kannatus ei voi kesken prosessin lähteä sulamaan, vaan poliittisen kentän tulee ymmärtää, mitä tuleman voi pitää.
17. Päätöksentekijöideh tuleekin tarkasti tietää 🇷🇺 mahdolliset vastatoimet. Pelkkä spekulaatiotaso ei riitä vaan eri uhkaskenaariot ja niiden todennäköisyydet pitää olla tarkoin tiedossa ja sisäistetty. Toivottavasti 🇫🇮 saa uhka-analyysissä kavereilta tukea.
18. Päättäjillä tulee olla myös mietityt vastausvaihtoehdot eri uhkaskenaarioille lievimmästä kaikkein äärimmäisimpään. Vaikka 🇫🇮 strateginen kulttuuri ennemminkin liioittelee kuin vähättelee 🇷🇺 vastatoimien uhkaa, kansalaistenkin tulee olla valmiita sietämään epämukavuutta.
19. Oletan, että valtiojohto jalkauttaa riskeihin valmistautumista ja niiden ehkäisemistä myös kv. tasolle. Voitaisiinko EU:ssa ennakkovalmistella 🇫🇮 (ja myös 🇸🇪) aseman turvaavia toimia? Voisivatko kumppanimaat (erit 🇺🇸🇬🇧🇫🇷) jollain tavoin kasvattaa pidäkettä vaikuttamiselle?
20. Kansallisella prosessilla lisäksi ostetaan hieman lisäaikaa 🇸🇪 hitaammin käynnistyneelle Nato-prosessille. Asia vaatii oman ketjunsa. Sen sanon, että 🇫🇮:lle 🇸🇪 #turpo-mielessä elintärkeä. Samantahtisuus olisi ehdottomasti paras tapa edetä, mutta kysymys ei lopulta ratkaiseva.
21. Suomen Nato-jäsenyyshakemuksen kannalta kansallisen ja kansainvälisen tason prosessien harmonisointi on kaiken A&O. Toisin sanoen kun riittävä varmuus ja tuki kansallisesti varmistettu, toimet kansainvälisellä tasolla on syytä aloittaa pikimmiten.
22. TP Niinistö on viitannut juuri kansallisen päätöksen ja kansainvälisen tason toimien väliseen harmaaseen aikaan sekä korostanut siihen liittyviä riskejä. Kun hakemus on sisällä, hankkeessa on yhtäkkiä enemmän Naton arvovaltaa, mikä luonee pidäkettä vaikuttamiselle.
23. Paikoin kärsimättömässä kansallisessa keskustelussa tulisi olla nyt toleranssia strategiselle epämääräisyydelle, jotta tehokkain mahdollinen harmonisointi kansallisesta päätöksestä kansainväliseen toimintaan voidaan varmistaa. Kyky nopeisiin päätöksiin on taatusi olemassa.
24. Varsinaisen ratkaisun tekeminen vaatii Suomelta määrätietoisuutta ja kansallista itsevarmuutta. Sen mahdollinen jäsenyys ei ole Nato-pääkaupunkien ykkösmurhe, eikä maata tulla liittokuntaan hakemaan. Viime kädessä päätös on suomalaisilla.
25. Nato-päätöstä on nyt lähdetty suunnittelemaan vaativissa olosuhteissa. Huolellisen, kansallisesti ja kansainvälisesti tarkoin valmistellun prosessin merkitystä ei voi liikaa korostaa. Onhan turvallisuuspolitiikassa viime kädessä kyse 🇫🇮valtiollisesta selviytymisestä.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Matti Pesu

Matti Pesu Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @PesuMatti

Mar 10
1. HETI NATOON! Vai kenties myöhemmin? Vai ei ehkä ollenkaan? Seuraa pitkä telegrammi Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen liittyvistä kysymyksistä ja vähän muustakin. #turpo 🧵
2. Aloitetaan perusasioista eli Suomen #turpo-asemasta. Suomi sijaitsee suurvalloille strategisesti tärkeällä alueella. Se on osa Pohjois-Atlantilta Fennoskandian pohjoisosien kautta aina Mustalle- ja Välimerelle asti ulottuvaa potentiaalista lännen ja Venäjän kitkapintaa.
3. Tarkemmin: Suomi on osa Itämeren turvallisuuspoliittista näyttämöä, josta on vuoden 2014 (Krimin laiton liittäminen & Itä-Ukrainan sota) jälkeen kehittynyt yksi Naton ja Venäjän välisistä mahdollisista polttopisteistä.

fiia.fi/julkaisu/hard-…
Read 26 tweets
Mar 9
1. Given the fact that NATO membership is increasingly a genuine alternative for Finland, PM Andersson's reiteration of the standard social democratic party line sounds like a dissuasion. I'm not sure at all if it was her aim.

ft.com/content/297fe2…
2. Her comments nonetheless show that Finland's potential NATO bid could become a source of friction between the duo. It would be a serious matter, because, irrespective of Finland's security policy status, Sweden remains an indispensable actor for Finland's security.
3. Finland's leadership is certainly mindful of this. Ideally, the neighbors would take the potential NATO step together. If not, Finland must bend over backwards to mitigate negative implications for the bilateral relationship. A vital question that Finnish leaders must ponder.
Read 5 tweets
Dec 15, 2021
Muutama ajatus @JussiPullinen kysymyksiin.

Yhdysvaltojen globaalin valta-aseman yksi tärkeimmistä resursseista on laaja liittolaisverkosto, joka puuttuu niin Venäjältä kuin Kiinalta. Biden on tehnyt hyvin selväksi, että sen vaaliminen on Yhdysvaltain intresseissä. 1/ #turpo
Kyse ei ole altruismista. Yhdysvallat saa verkostosta (ml. kumppanit) useita hyötyjä:

1) Suurvaltahaastajien patoaminen ja pidäkkeen rakentaminen
2) Mahdollisen konfliktin eristäminen kauas "homelandista"
3) Sananvaltaa liittolaisten asioihin. 2/
Yhdysvaltojen tärkeimmät liittolaiset ovat Aasiassa ja Euroopassa. Siinä missä Aasian näyttämöllä liittosuhteet ovat kahdenvälisiä ja räätälöityjä, Euroopassa liittopolitiikkaa on toteutettu Naton kautta. 3/
Read 17 tweets
Dec 2, 2021
Putinin lausunnot ja Venäjältä viime aikoina tulleet kommentit vahvistavat sotilaallisen voiman liikuttamiseen liittyvää painostusviestiä, joka on suunnattu tällä kertaa erityisesti Washingtoniin. #turpo 1/
Venäjän tyytymättömyys Euroopan vallitsevaan turvallisuusjärjestykseen ei ole uutta vaan jatkumoa kylmän sodan loppumisesta. Selvien vaatimuksien lyöminen tiskiin (kirjalliset takuut Naton laajentumisen pysäyttämisestä) sotilaallisella painostuksella ryyditettynä on uutta. 2/
Yhtäältä Putin vetää punaiset rajansa kauas. Nato pitkästä aikaa tilanteessa, jossa laajentumista ei näkyvissä, ja Ukrainan jäsenyysmahdollisuudet ovat ohuet. Ohjuspuolustusjärjestelmien sijoittaminen Ukrainaan vaikuttaa myös aika kaukaiselta vaihtoehdolta. 3/
Read 13 tweets
Oct 29, 2021
Jos ajantasainen käsitys Euroopan turvallisuusjärjestelmän todellisuudesta on suomettumista, niin olkoon sitten niin. Kehotan kuitenkin pohtimaan muutamaa seikkaa ennen - ilmeisesti avoimuutta edustavaa - leimakirveiden heiluttamista. #turpo 1/
Vuonna 2021 Nato on 30 jäsenmaan organisaatio, joka toimii yksimielisyysperiaatteella. Sen jäsenmailla on hyvin erilaiset päätöksentekokulttuurit (vrt. Ranska & Saksa). Kriisiajan toiminta väistämättä kestää, ja liittokunta ei välttämättä pääse yksimielisyyteen. Tämä on fakta. 2/
Nato ei ole kihlakunnanoikeus. 5. artiklaan on tietoisesti leivottu poliittista pelitilaa - keskeinen edellytys sille, että Pohjois-Atlantin sopimus 1949 hyväksyttiin. Pelitila on sitä suurempi, mitä epäselvempi on kriisin luonne. Tämän tietävät myös liittokunnan vastustajat. 3/
Read 13 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(