Matti Pesu Profile picture
PhD. Leading Researcher, @FIIA_fi. Finnish, Northern European & Euro-Atlantic security. ♠️
Oct 11, 2023 9 tweets 2 min read
1. The sabotage of #BalticConnector and the telcom cable connecting Finland and Estonia must be placed in a broader context.

A thread from a Finnish perspective: 2. Contrary to expectations, Russia's immeduate response to 🇫🇮 NATO bid was muted. However, this year, Finland has been subject to harsher treatment. Moscow e.g. took over the Russian assets of Fortum and withdrew its agreement for operation of 🇫🇮 consulate in St. Petersburg.
Apr 4, 2023 5 tweets 2 min read
Finland joins NATO today. What will change? I’ll list 4 key transformations in this small thread.

1. Finland becomes a genuine collective defence actor. It must learn to view its efforts and objectives in terms of the Alliance’s collective needs as well. 2. Finland will significantly deepen its existing military partnerships (🇸🇪🇳🇴🇺🇸🇬🇧🇪🇪) and this process is already underway. These relationships will be crucial if deterrence fails collective defence ever needs to be implemented.
Mar 13, 2023 24 tweets 4 min read
1. Amerikkalaisen B-52-pommikoneen visiitti Suomenlahdella noteerattiin Suomessa laajasti.

Avaan tässä ketjussa Yhdysvaltain ja Naton harjoittelutoimintaa, siihen liittyvää signalointia ja Nato-jäsenyyden vaikutuksia Suomen sotilaalliselle harjoittelulle. 🧵#turpo 2. Sotaharjoituksilla on sekä taktisteknisiä että poliittisstrategisia tavoitteita. Ensimmäisellä kategorialla viitataan mm. uusien taitojen oppimiseen, yhteistoimintakyvyn kehittämiseen tai uusien sotilaallisten kykyjen testaamiseen.
Mar 9, 2023 23 tweets 5 min read
1. Minkälaiseen Natoon Suomi on liittymässä?

Yritän tässä langassa tiivistää 74-vuotiaan liittokunnan historian pääpiirteet ja kuvata, missä Pohjois-Atlantin liitto tällä hetkellä makaa. Lopuksi pohdin, miltä tilanne näyttää Suomen näkökulmasta.🧵 #turpo 2. Nato on osoittaunut hyvin sopeutuvaksi järjestöksi. Sen historia voidaan karkeasti jakaa kolmeen osaan:

1⃣ Kylmä sota (Nato 1.0)
2⃣ Kylmän sodan jälkeinen aikakausi (Nato 2.0)
3⃣ Strategisen kilpailun maailma (parempaa termiä odotellessa) (Nato 3.0)
Jan 30, 2023 22 tweets 4 min read
1. Suomi Natoon, Ruotsi nallina kalliolle?

Alla haja-ajatuksia otsakkeella "Suomi, Ruotsi ja Turkin Nato-jarru". 🧵

Umi Haavisto totesi äskeisessä tiedotustilaisuudessa, että ajatus Suomen Nato-ratifioinnista on menossa eteenpäin. Sävy oli jopa varovaisen optimistinen. #turpo 2. Voi siis hyvin olla, että taustalla asiat ovat liikkeessä. Haavisto toisti, että Suomi toivoo samantahtista etenemistä Ruotsin kanssa ja että molemmat maat olisivat Naton jäseniä Vilnan heinäkuiseen huippukokoukseen mennessä. Haavisto ei sulkenut ulos eritahtista etenemistä.
Nov 3, 2022 13 tweets 3 min read
Asiallinen analyysi @JoukoJuonala'lta. Asettaa ydinaseisiin liittyvän keskustelun oikeisiin uomiin. Ketjussa muutama yleinen huomio. 1/

is.fi/kotimaa/art-20… Suomen osallistuminen Naton ydinasejako-ohjelmaan (nuclear sharing) - ts. taktisten ydinaseiden isännöiminen ja niiden kantokyvyn kehittäminen - on ainoastaan teoreettinen mutta ei nykyisissä olosuhteissa realistinen vaihtoehto. 2/
Sep 27, 2022 9 tweets 2 min read
1. Toisin kuin Venäjän 2014 aggression jälkeen Itämerellä ei ole vuonna 2022 juurikaan nähty spill over -turbulenssia. Räjähdykset Nord Stream 1 & 2 -putkissa on mahdollisesti ensimmäinen selvä alueellinen heijastevaikutus hyökkäyssodasta Ukrainassa. #turpo 2. Kaikki on toki vielä spekulatiivista, mutta Venäjällä voidaan nähdä olevan halu ja kyky toteuttaa räjähdykset, vaikka kyseessä on oma infra. Se on kehittänyt kykyjä muun muassa merenalaisten datakaapelien vaurioittamiseen.
May 16, 2022 14 tweets 3 min read
1. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut Bidenin hallinnon Venäjä-politiikan lähtökohdat täysin. Tällä on ollut suuri merkitys Suomen Nato-polun tasoittamisessa. Muutama ajatus ketjussa. 🧵 2. Bidenin hallinnon Venäjä-politiikan alkuperäinen tavoite oli rakentaa "vakaat ja ennustettavat suhteet" Moskovaan. Alku oli ihan lupaava. Keskustelut strategisesta vakaudesta pääsivät käyntiin, ja Venäjä näytti kuuntelevan amerikkalaisten kyberturvallisuuteen liittyviä huolia.
Apr 28, 2022 15 tweets 3 min read
1. Tuore @FIIA_fi-julkaisumme käsittelee Venäjän hyökkäyksen vaikutuksia Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan eri osa-alueisiin. Mukana näkemyksiä 11 UPI:n tutkijalta. Nostan ketjussa joitain johtopäätöksiämme. 🧵

fiia.fi/julkaisu/suomi… 2. Venäjän hyökkäys on käännekohta Venäjän ja Suomen suhteissa. Se vei hetkessä pohjan
Suomen harjoittamalta vakauspolitiikalta, joka nojasi
viime kädessä Venäjän haluun käydä vuoropuhelua.
Apr 14, 2022 17 tweets 3 min read
1. In all likelihood, 🇫🇮 will apply for NATO membership within weeks. This has caught analysts - also yours truly - by surprise.

How did 🇫🇮 end up here? I will offer a long view and walk you through some key periods and developments of Finland's history with NATO. 2. During the Cold War, 🇫🇮 relationship with NATO was basically non-existent. Unlike Sweden, Finland did not have a Plan B - that is clandestine preparations for wartime cooperation with the alliance. Rather, it was bound to the Soviet security system through the FCMA treaty.
Apr 7, 2022 25 tweets 5 min read
1. Suomi on historiallisen, valtiotaitoa vaativan #turpo-päätöksen äärellä.

Alla muutama ajatus Suomen turpo-linjan muutoksesta, alati todennäköisemmältä näyttävästä Nato-jäsenyydestä ja sen hakemiseen liittyvästä prosessista. 🧵 2. Valtiojohto pelaa tällä hetkellä ns. kahden tason peliä. Se ei ainoastaan valmistele #turpo-linjan muutosta vaikea kv. ympäristö mielessä, vaan 🇫🇮 päätöksiin vaikuttavat myös kansallisesta ympäristöstä nousevat paineet ja odotukset.

jstor.org/stable/2706785
Mar 10, 2022 26 tweets 6 min read
1. HETI NATOON! Vai kenties myöhemmin? Vai ei ehkä ollenkaan? Seuraa pitkä telegrammi Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen liittyvistä kysymyksistä ja vähän muustakin. #turpo 🧵 2. Aloitetaan perusasioista eli Suomen #turpo-asemasta. Suomi sijaitsee suurvalloille strategisesti tärkeällä alueella. Se on osa Pohjois-Atlantilta Fennoskandian pohjoisosien kautta aina Mustalle- ja Välimerelle asti ulottuvaa potentiaalista lännen ja Venäjän kitkapintaa.
Mar 9, 2022 5 tweets 1 min read
1. Given the fact that NATO membership is increasingly a genuine alternative for Finland, PM Andersson's reiteration of the standard social democratic party line sounds like a dissuasion. I'm not sure at all if it was her aim.

ft.com/content/297fe2… 2. Her comments nonetheless show that Finland's potential NATO bid could become a source of friction between the duo. It would be a serious matter, because, irrespective of Finland's security policy status, Sweden remains an indispensable actor for Finland's security.
Dec 15, 2021 17 tweets 3 min read
Muutama ajatus @JussiPullinen kysymyksiin.

Yhdysvaltojen globaalin valta-aseman yksi tärkeimmistä resursseista on laaja liittolaisverkosto, joka puuttuu niin Venäjältä kuin Kiinalta. Biden on tehnyt hyvin selväksi, että sen vaaliminen on Yhdysvaltain intresseissä. 1/ #turpo Kyse ei ole altruismista. Yhdysvallat saa verkostosta (ml. kumppanit) useita hyötyjä:

1) Suurvaltahaastajien patoaminen ja pidäkkeen rakentaminen
2) Mahdollisen konfliktin eristäminen kauas "homelandista"
3) Sananvaltaa liittolaisten asioihin. 2/
Dec 2, 2021 13 tweets 3 min read
Putinin lausunnot ja Venäjältä viime aikoina tulleet kommentit vahvistavat sotilaallisen voiman liikuttamiseen liittyvää painostusviestiä, joka on suunnattu tällä kertaa erityisesti Washingtoniin. #turpo 1/ Venäjän tyytymättömyys Euroopan vallitsevaan turvallisuusjärjestykseen ei ole uutta vaan jatkumoa kylmän sodan loppumisesta. Selvien vaatimuksien lyöminen tiskiin (kirjalliset takuut Naton laajentumisen pysäyttämisestä) sotilaallisella painostuksella ryyditettynä on uutta. 2/
Oct 29, 2021 13 tweets 3 min read
Jos ajantasainen käsitys Euroopan turvallisuusjärjestelmän todellisuudesta on suomettumista, niin olkoon sitten niin. Kehotan kuitenkin pohtimaan muutamaa seikkaa ennen - ilmeisesti avoimuutta edustavaa - leimakirveiden heiluttamista. #turpo 1/ Vuonna 2021 Nato on 30 jäsenmaan organisaatio, joka toimii yksimielisyysperiaatteella. Sen jäsenmailla on hyvin erilaiset päätöksentekokulttuurit (vrt. Ranska & Saksa). Kriisiajan toiminta väistämättä kestää, ja liittokunta ei välttämättä pääse yksimielisyyteen. Tämä on fakta. 2/