Revisionssäsongen drar igång igen inom svensk #kärnkraft! Men en avställd reaktor kan väl inte spela så stor roll? Så var det förr, men numera måste @svenskakraftnat vidta exceptionella åtgärder och bryta mot EU-rättsliga principer för att driftsäkerheten ska garanteras. Tråd! 👇
Avhjälpande åtgärder är resurser som kan startas inom 15 min för att avlasta delar av stamnätet som blir överbelastade vid ett vanligt förekommande fel. En typisk avhjälpande åtgärd är planerbar kraft.
Under denna period kan importmöjligheten från Finland till elområde SE3 behöva stoppas helt.
Den sammanlagda exportkapaciteten från SE3 till södra Norge och Jylland (SE3LS) kan behöva sänkas till 12% (-88%).
Importkapaciteten från Själland till SE4 kan behöva minskas till 44%.
Till detta kommer påverkan på de nationella snitten, dvs möjligheten att överföra el inom Sverige. Överföringsförmågan till södra Sverige (SE4) kan behöva sänkas till 65%.
Enligt Elmarknadsförordningen artikel 16.8 ska minst 70% av driftsäker kapacitet tilldelas marknaden. Med dagens låga nivåer av planerbar kraft i södra Sverige kan inte Svenska kraftnät längre uppfylla denna lagstadgade princip för elhandeln.
Konsekvensen blir stärkta geografiska prisvariationer och en osäkerhet för marknadens aktörer i vilken mån man kan få avsättning för den producerade elen och i vilken omfattning man har tillgång till el från andra elområden.
Till exempel blir den aktör som bygger vindkraft i norra Sverige starkt beroende av att kärnkraftverken i södra Sverige hålls i drift för att elen ska kunna flöda från norr till syd. När flödet begränsas blir marknaden övermättad i norr och elpriset dumpas.
Konstigt nog har inte @ei_sverige gett något besked ännu trots att över ett kvartal av 2022 har passerat och den period för vilket Svk ansökt om undantag för infaller om bara några dagar.🤷
Svk uppger i sin ansökan att vid situationer då någon av reaktorerna R3, R4, O3 eller F3 tas ur drift får Svk svårighet att klara 70%-regeln. Att dessa reaktorer tas ur drift ibland är normalt och borde vara något som kraftsystemet ska kunna hantera utan problem.
Svk menar att när någon av de stora reaktorerna inte är i drift råder inte längre "normalt drifttillstånd". Det menar jag är en vilseledande användning av begreppet drifttillstånd. Alla kraftverk ska kunna stoppas planerat utan att systemet lämnar normalt drifttillstånd.
Svk uppger vidare att det är brist på både avhjälpande åtgärder...
...och mothandelsresurser...
...som skulle kunna frigöra kapacitet i stamnätet, dvs brist på planerbar kraft.
Svk har under 2021 samlat på sig 21 mdr i kapacitetsavgifter (eller "flaskhalsintäkter"). Hittills under 2022 har det tillkommit över 15 mdr. Så nog finns det ekonomiska resurser att nyttja.
Svk uppger också på @didebatt att det som främst behövs nu är planerbar kraft i södra Sverige.
Frågan är vad Svk gör för att säkra denna kraft?
Vilka handelsplatser och marknader skapas?
Vilka avtal tecknas? di.se/debatt/replik-…
Svk:s uppgift är ju att "säkerställa tillräckliga resurser för att kunna fullgöra sina skyldigheter".
(Elmarknadsdirektivet art 40.1.b)
Se även punkt i) om att "upphandla stödtjänster för att säkerställa driftsäkerheten". eur-lex.europa.eu/legal-content/…
Efter omfattande kritik från bland annat våra grannländer (från finsk sida anser man att förfarandet visar på brist på respekt för regelverket)... second-opinion.se/sanningens-ogo…
...har energiminister Farmanbar fått upp ögonen på detta samhällsproblem och har begärt kvartalsvis avrapportering från Svk. I den första rapporten har Svk redovisat ett stort åtgärdspaket, så saker och ting börjar röra på sig i rätt riktning.👏 svk.se/siteassets/om-…
Men tyvärr saknas fortfarande konkreta åtgärder på plats för att möjliggöra hög tillgänglighet i stamnätet året runt. Det verkar som att det kommer dröja till runt 2030 innan detta problem är löst.
Elsystemkrisen är det nya normala.
Breaking news! The Swedish Government approves the application to build a final repository for #nuclear fuel.
The Swedish minister of climate and environment Annika @strandhall says this decision is unique and historical. Sweden will, toghether with Finland, be world leading in this technlogy.
The decision is taken based on the government's reponsibility to protect the environment and the people but also to maintain the electricity supply and the jobs of the country.
Vattenfall undersöker möjligheterna med SMR men konstaterar att dagens regler inte är anpassade för den typen av kraftverk. Utan regelförändringar kommer det ta mycket lång tid att etablera små modulära reaktorer i Sverige, säger Martin Darelius, @Vattenfall_Se.
Välkommet förtydligande från @JohanOHall på @LOSverige. Frågan handlade nog inte om #kärnkraft men så blev det. Konstaterandet är korrekt - "räcker ej att vara nettoexportör" - men slutsatsen blir fel eftersom det inte finns "ett Sverige" i elsystemet.👇 svd.se/lo-utesluter-i…
🇸🇪 består av fyra elområden. Södra 🇸🇪 (SE3 och SE4) är *inte* nettoexportörer av el. Dessa områden importerar stora mängder el. Det gör att de blir mottagliga för elpriser från grannländerna.
Jämför med norra 🇸🇪 (SE1 och SE2) där export och behov är mättade. Slumpmässig bild:
Något hände uppenbarligen med elpriset i SE3 och SE4 efter att Ringhals 1 och 2 stängdes.🧐
Gott att se Olkiluoto 3 nu dyka upp i veckorapporteringen om läget på elmarknaden. ei.se/om-oss/nyheter…
Tråkigt dock med fortsatt röda siffror för import till SE3 från Finland. Det lär visst dröja innan Sverige kan ta del av den stabila finska kärnkraften.
När OL3 läggs till Nordenstatistiken blir det åter tydligt hur märklig @ei_sverige 's tillgänglighetsrapportering blir. När en ny reaktor går i provdrift på låg effekt drar det ner tillgängligheten på totalen. ¯\_(ツ)_/¯
Välkommet att GD för @Energi_mynd Robert Andrén beskriver kärnkraftens betydelse för elprisets variation och att kärnkraften kommer vara "mycket viktig de kommande decennierna". Men han ger inte hela bilden och han motsägs av myndighetens egna rapporter.👇 dn.se/sverige/elgene…
Andrén berättar följande:
"Vi har visat i våra analyser att det går att ha ett helt förnybart elsystem till 2040. Kärnkraften är inte en nödvändighet på sikt."
Det han *inte* säger är att den analysen publicerades 2019 och bygger på en maximal elkonsumtion om endast 160 TWh.
Energiminister Farmanbar menar i radio att ny #kärnkraft är det dyraste kraftslaget och att det tar decennier att bygga. Det är en olycklig utgångspunkt när man bedömer framtidens möjligheter. Lyssna gärna på P4 Extra med @tittschultz idag (12/1) kl 13.17. sverigesradio.se/avsnitt/p4-ext…
Vidare menar Farmanbar att havsbaserad vindkraft kan komma på plats inom 1-2 år och att vindkraftens överskott kan säsonglagras från sommar till vinter i form av vätgas. Är dessa påståenden realistiska, @Vindkraft?
I så fall är väl alla problem lösta?
Jag får en känsla av att energiministern kraftigt överdriver både kärnkraftens byggtid och möjligheterna med vindkraft och vätgas. Energidebatten skulle må bättre av lite sans och balans. Man bävar inför valrörelsen.