Jeg har været i arkiverne og kigget på, hvad toppen i S-regeringen egentlig har sagt om forsvarsforbeholdet forud for udskrivelse af folkeafstemningen.
Det er meget interessant læsning med mange gode argumenter for at bevare forbeholdet. Her en tråd🧵👇 #dkpol#eudk
Det var ifølge Trine Bramsen for abstrakt at udskrive en folkeafstemning blot med et mål om at komme tættere på kernen i EU-samarbejdet. Ikke desto mindre er det netop hvad S nu har gjort... (2/24)
Mette Frederiksen var meget klar om, at forsvarsforbeholdet ingen betyder har for Danmarks placering i Europa. Hun har aldrig oplevet forbeholdet som en begrænsning. (3/24)
Ja, hun har faktisk aldrig oplevet, at nogen i EU har rejst forsvarsforbeholdet som et issue. Hvorfor? Fordi det fungerer helt fint med det. (4/24)
Udenrigsminister Jeppe Kofod gjorde, blot få uger før folkeafstemningen blev udskrevet, et stort nummer ud af at forklare, at forsvarsforbeholdet ikke er nogen hindring for at føre den udenrigs- og forsvarspolitik, som vi gerne vil. *Tværtimod* (5/24)
Heller ikke daværende forsvarsminister Trine Bramsen kunne ikke pege på ét eneste konkret eksempel på, at forsvarsforbeholdet havde været en forhindring for noget af afgørende betydning. Hun efterlyste konkrete og håndfaste eksempler. Dem mangler vi forsat...(6/24)
Der blev også gjort en del ud af at forklare, at Danmark skam sidder med omkring bordet til alle forsvarsministermøder i EU. Noget som fuldstændig punkterer den fremstilling ja-sidens turnerer rundt med. (7/24)
Ja-sidens argumenter om Danmark bliver sendt uden for døren, kunne forsvarsministeren slet ikke genkende. (8/24)
Danmark kan - på trods af forbeholdet - uden problemer deltage i det væsentlige diskussioner i EU om, hvordan man kan styrke den europæiske forsvarsdimension i EU. Vi har taleret og blander os gladeligt i debatten. (9/24)
Selvbestemmelse og demokrati. Det var et af argumenterne som Socialdemokratiet fremførte for at beholde forsvarsforbeholdet. (10/24)
Trine Bramsen satte ord på den frygt, som mange har for, at giver man EU en lillefinger, så tager de hele armen. Frygten for EU ville kunne træffe beslutninger på vegne af Danmarks forsvar - uden om Folketinget. Det var det hun mente med selvbestemmelse. Scary shit. (11/24)
Argumentationen om at forsvarsforbeholdet er garant for selvbestemmelse og suverænitet udfoldede Trine Bramsen også tilbage i 2020. Her i debat med Jan. E. Jørgensen (V). Frygten var, at en afskaffelse ville føre til en glidebane. Samme argument som nej-siden bruger... (12/24)
Også argumentet om, at vi ikke ved hvad vi siger ja til ved at afskaffe forbeholdet er blevet fremført af S-toppen. Her Udenrigsminister Jeppe Kofod, som henviser til, at man i EU i disse år har en debat om hvad EU bør udvikle sig til. Konklusionen er endnu ukendt. (13/24)
Forsvarsministeren forklarede også, at forsvarsforbeholdet på ingen måde afskærer Danmark fra at deltage i arbejdet med cybersikkerhed i EU. Der røg det ja-argument... (14/24)
Forsvarsministeren forklarede også, at afskaffede vi forsvarsforbeholdet, så ville Danmark blive mødt med krav om at stille med soldater til EU's militære missioner. Ikke just det indtryk S prøver at give vælgerne i dag... (15/24)
Og udsagnet fasteholdte forsvarsministeren trods kritik. Her på samråd i 2020. Danmark vil blive mødt med krav om at deltage i EU-militære operationer. Det sætter fortællingen om "frivillighed" i militærsamarbejdet i et lidt andet lys. (16/24)
Og for at slå det helt fast, trak forsvarsministeren også på sin erfaring fra møderne i forsvarsministerkredsen i EU (som Danmark i øvrigt uden problemer kan deltage i). Der vil være et pres for at deltage. (17/24)
Konsekvensen af kravet om at stille med soldater til EU-missionerne vil være, at Danmark ikke kan længere stille med mandskab i akutte situationer i verdens brændpunkter. (18/24)
Derfor er det ifølge den daværende socialdemokratiske forsvarsminister også "vildledning" at påstå, at det ikke har nogen konsekvenser for Danmarks forsvar, at afskaffe forsvarsforbehold. Av, den ramte lige de ja-partier, som siger det, at er gratis at ophæve forbeholdet..(19/24)
Europæisk forsvarssamarbejde er mere end EU forklarede forsvarsministeren i 2020.
Hmm. Så hvad menes der egentlig, når der spørges til deltagelse i "det europæisk forsvars- og sikkerhedssamarbejde" på stemmesedlen d. 1 juni? (20/24)
Europæisk forsvars- og sikkerhedssamarbejde foregår på mange planer i Europa og ikke kun i EU. Der er masser af transnationalt og bilateralt samarbejde. Det siger Macron selv ifølge forsvarsministeren. (21/24)
Og man kan derfor sagtens have et tættere samarbejde med vores allierede i Europa - uden at have et "EU-logo på skulderen af vores soldater". (22/24)
Danmark kan derfor også uden problemer være blandt Europas mest aktive lande i udenrigs- og sikkerhedspolitikken. Vel og mærke med forsvarsforbeholdet. I hvert fald ifølge Udenrigsministeren. (23/24)
Man skal i hvert fald ikke forsøge at mane et billede op af, at Danmark ikke kan være aktiv på udenrigs- og sikkerhedspolitikken i Europa. Det er godt, at huske, hvis det argument kommer fra ja-siden. END
Nogle har haft problemer med at citaterne i tråden er blevet skåret af, så man ikke kan læse det hele.
Det skulle være løst i denne nye fixede version af tråden 👇🙈🤞🙂
[FIXET VERSION] Jeg har været i arkiverne og kigget på, hvad toppen i S-regeringen har sagt om forsvarsforbeholdet forud for udskrivelse af folkeafstemningen.
Det er meget interessant læsning med mange gode argumenter for at bevare forbeholdet. Her en tråd🧵👇#dkpol#eudk
Det var ifølge Trine Bramsen for abstrakt at udskrive en folkeafstemning blot med et mål om at komme tættere på kernen i EU-samarbejdet. Ikke desto mindre er det netop hvad S nu har gjort... (2/24)
Mette Frederiksen var meget klar om, at forsvarsforbeholdet ingen betyder har for Danmarks placering i Europa. Hun har aldrig oplevet forbeholdet som en begrænsning. (3/24) #dkpol