Zdaje się że od kilku tygodni w MW RP (jak i w innych RSZ) zapanowało pewne wzmożenie dot. obecnego potencjału oraz tego jak średniej i krótkiej perspektywie czasowej ów potencjał zwiększyć.
Nie wykluczone że ww. może wynikać z pojawienia się większych pieniędzy na powyższe. 1/
Pierwszym beneficjentem owego wzmożenia (oczywiście nie mogę też wykluczyć przypadkowej zbieżności z wydarzeniami za naszą wschodnią granicą
😉 ) jest okręt patrolowy Ślązak który może doczekać się doprowadzenia do pierwotnej formy, tj. korwety rakietowej. 2/
Zastanawiającym się jakim potencjałem obecnie dysponuje okręt i jaki miałby być przedmiot doposażenia a właściwie modernizacji polecam zapoznanie się z popełnionym przeze mnie kilka lat temu artykułem dot. tej jednostki. 3/
Dla leniwych wyciąg dotyczący powyższego zagadnienia. Nie bez lekkiej satysfakcji odnotowuje "skuteczność trafień" dotyczących modernizacji na poziomie około 76.3%, choć wszystkiego z mojej listy nie planuje się zrealizować. 4/
Dość powiedzieć że priorytetem jest owe psute miejsce czyli obrona przeciwlotnicza oraz unifikacja z programem #Miecznik. Kolejne "klocki" to kwestia wariantowa/opcjonalna która zależeć będzie od zdolności jednostki do ich "absorbcji" i zasobności portfela. 5/
Podsumowując, jeśli wszystko pójdzie dobrze to Ślązak ma szanse "wrócić do korzeni" i stać się stosunkowo nowoczesną, dobrze uzbrojoną korwetą rakietową.
Czy tak się stanie zależy właśnie od budżetu programu oraz "cech nabytych" okrętu. 6/
Kolejny "bojowy akcent" który już nie wywołuje we mnie takiego entuzjazmu jest powrót (który to już raz 😂) tematu głębokiego remontu okrętów rakietowych typu Orkan.
Tutaj nie ma z kolei żadnych tajemnic. Jednostki mają "zajechaną" siłownię główną i pomocniczą 7/
Co gorsze pochodzącą z pewnego wschodniego kraju z którym nie mamy najlepszych relacji. Innymi słowy gra przede wszystkim toczy się o wymianę owej siłowni na zachodnią oraz być może kilka innych bardziej bojowych niż eksploatacyjnych kwestii. 8/
W dużym uproszczeniu, efektem ma być nie tyle zwiększenie potencjału jednostek co jego odtworzenie oraz umożliwienie eksploatacji przez kolejne kilka-kilkanaście lat.
Nie pałam miłością do Orkanów ale IMO na ocenę sensu takich prac największy wpływ będzie miał ich koszt. 9/
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Muszą się przed Wami przyznać że ja na prawdę wierzyłem w Kanał Zero.
Wierzyłem że "telewizornie" dające 5 sekund na opowiedzenie historii powinny dostać po nosie.
Wierzyłem że YT może dać miejsce na prawdziwe dziennikarstwo.
1/
Cieszyłem się że dobrzy, merytoryczni dziennikarze oraz eksperci dostaną w końcu potężną platformę by przynajmniej spróbować wyjaśnić skomplikowane zagadnienie w 60 minut a nie zostać ściągnięci na "setkę" która w połowie przypadków i tak nie zostanie wyemitowana.
2/
Liczyłem że uda się znaleźć balans pomiędzy "klikami" / złotówkami a medialną "misją". Moim zdaniem na początku jakoś to się balansowało ale finalnie wygrało to pierwsze.
Dlatego nie zgadzam się że KZ celowo uprawia prorosyjką czy jakąkolwiek inną propagandę.
3/
Donald Trump gra w tchórza ze swoimi sojusznikami (lub byłymi sojusznikami).
Więc Europa (jak bardzo by nie chciała) podejmuje tą grę umieszczając tam ludzi którzy mają znacznie zwiększyć próg wejścia w przypadku (nadal abstrakcyjnego) siłowego zajęcia Grenlandii.
2/
Jakikolwiek incydent w którym ucierpiałby albo został do czegoś przymuszony przez amerykanów np. niemiecki żołnierz oznacza ryzyko odpowiedzi wobec amerykańskich baz i żołnierzy na terytorium tego kraju.
Nie "wojennej" odpowiedzi ale o wiele prostszej - np. odcięcia prądu. 3/
Wideo pokazujące finalne razy lotu / uderzenia kilku głowic rosyjskiego wielogłowicego pocisku balistycznego w cel w okolicach Lwowa.
Był nim podziemny zbiornik gazu skroplonego zaopatrujący zachód Ukrainy.
1/
Jednocześnie należy wyjaśnić przekłamania od rana rozpowszechniane w różnych polskich mediach.
Europa ma system przeciwlotniczy przeznaczony do zwalczania pocisków balistycznych klasy IRBM.
Dokładniej (o zgrozo dla niektórych 🤭) mają go Niemcy w postaci systemu Arrow-3 2/
Umowa na zakup systemu została podpisana we wrześniu 2023 roku. Wstępna gotowość "pierwszej fazy" niemieckiego Arrow-3 została osiągnięta...3 grudnia 2025 roku.
Pozyskanie wszystkich planowanych elementów systemu ma Niemcy kosztować niemal 4 miliardy euro. 3/
Tak, zespół lotniczy JW GROM wykorzystuje 8 śmigłowców S-70i które nie tylko w porównaniu do maszych wsparcia SOF czy CSAR ale też "liniowych" śmigieł transportowych (np. polskich AW149) są ukompletowane bardzo ubogo.
2/
Mają radar pogodowy, broń strzelecką i trochę więcej środków łączności i to + - tyle.
Nie mają, pasywnych czy aktywnych systemów samoobrony, nie mają zaawansowanej obserwacyjnej czy celowniczej elekrooptyki, łączy wymiany danych czy sondy do tankowania w locie. 3/
Wypuszczone przez francuskie SZ wideo uzbrajania i pilnej dostawy, za pomocą transportowca A400M, bojowych (brąz i żółć 😉 ) pocisków powietrze - powietrze Mica dla francuskich Rafale bazujących w Mińsku Mazowieckim. 1/
Co jest tutaj ciekawego / niecodziennego?
Oś czasu oraz same maszyny. Te Rafale znalazły się w Mińsku jeszcze w poniedziałek przed rosyjskim atakiem. Nie są to też "Rafale takie jak każde" ale maszyny z eskadry Gascogne" czyli jednej z 2 "nuklearnych" eskadr Arme del Aire 2/
Innymi słowy maszyny były tutaj załatwiać inne sprawy i akurat w Mińsku zastał je rosyjski atak. Decyzja Paryża była szybka, na pokład A400M załadowano uzbrojenie i maszyny po uzbrojeniu wskoczyły w NATINAMDS w tabelkę "komponent obrony powietrznej". 3/
Czasami owe tezy miały poparcie w faktach, czasami nie. Nie da się jednak ukryć że los co najmniej razy skopał nas po kostkach.
Mamy jednak 2022 r. i raz uśmiecha się do nas "szczęście", uliczny bandzior wybrał sobie inną ofiarę do bicia - Ukrainę. 2/
Oczywiście Ukraińcy mają trochę inną perspektywę tych wydarzeń ale już ustaliliśmy że troszczymy się w 100% o nas.
Mamy więc upokorzoną rozpadem ZSRR Rosję która uważa że to wina całego świata a szczególnie Polaczków czy Litwinów i z grożenia nam uczyniłą sport narodowy. 3/