#رشتو#دیتا#ناامن
این یه مدت برای من سوال شده بود که چرا انقدر توییتهای عجیب و غریب از اکانتهای مشکوک فیواستار میشن و کی اینها رو لایک میکنه. نتیجهش شد این رشته توییت که تقریبا سه هفته وقت برد تا دیتا رو جمع و آنالیز کنم. پنجاهتا توییت از اکانتهای مشکوک و
(1)
پنجاهتا توییت از اکانتهای ظاهرا امن رو انتخاب کردم و با پایتون و API توییتر از هر توییت هم هزار لایک رو استخراج کردم. یعنی جمعا صدهزار اکانتی که این توییتها رو لایک کرده بودن رو لیست کردم.
همین اول هم بگم که این تحقیق رو یک کنجکاوی شخصی درنظر بگیرید و
(2)
نه یک تحقیق علمی که مو لای درزش نره. اینکه چطور یه اکانت رو ظاهرا ناامن تشخیص دادم هم فعلا به این جمله پاتر استورات بسنده میکنم که I know it when I see it. هرچند اول به خود توییت توجه کردم و بعد به اکانت. مثال توییت: "عکس دستتون رو منشن کنید!"
(3)
خب اول ببینم تاریخ عضویت کسایی که این صدتا توییت رو لایک کردن چه سالهایی بوده.
مشخصه بیشترین تاثیرگذاری رو عضوهای 2017 به بعد دارن. سال 2020 محبوبیت توییتر بالا رفته. اما نکته اینجاست که سال 2021 زمین بازی عوض شده! (4)
اگر به صورت درصدی نگاهش کنیم کاملا مشخصه که چطور سال به سال سلیقه و هدف یا جهتگیری اکانتهای لایک کننده عوض شده تا جایی که تا الان که چند ماه از سال 2022 گذشته به اوج خودش رسیده و همینجا هم متوقف نمیشه. (5)
حالا بریم سراغ خود توییتها. اینکه چند درصد از این صد توییت به نوعی محتوای جنسی یا حول محور اون داشتند. تفاوتش چشمگیره. میشه گفت یک سوم توییتهای اکانتهای مشکوک همچین حالتی داشتن. (6)
فکر میکردم که اکانتهای مشکوک بیشتر از عکس استفاده میکنن تا فیواستار دربیارن ولی اینطور نبود. تقریبا آمار استفاده از عکس نزدیک به هم بود. (7)
حالا نوبت خود توییتکنندههاس، صاحبان فیواستارها! با اینکه سال عضویت اکانتهای امن تقریبا پراکندهس ولی تمرکز سال عضویت اکانتهای مشکوک بیشتر در یک سال و نیم اخیره. (8)
اما موضوع وقتی جالبتر میشه که به فعالیت این اکانتهای صاحب فیواستار در "یک هفته اخیر" توجه میکنیم. میشه گفت متوسط تعداد توییت اکانتهای مشکوک 5 برابر یک اکانت معمولیه. در نظر بگیرید که این شامل ریپلایها هم هست. (9)
یکی از اکانتها 2800 توییت داشت، توی یک هفته! فکر کردم اشتباه شده و رفتم اکانتش رو چک کردم دیدم فقط در 10 دقیقه گذشته 12 تا توییت کرده.
(10)
بعد تعداد فالوور و فالووینگهای 100 اکانت رو بررسی کردم. با اینکه تعداد فالوورهای اکانتهای مشکوک 1.5 برابر معمولیها بود ولی تعداد فالووینگ 14 برابر بود! اینکه تعداد فالوورهای هر دو گروه بالاست طبیعیه. معمولا توییت اکانتهای پرفالوور شانس بیشتری برای وایرال و فیواستار شدن داره (11)
دیدم این کنجکاوی رو نمیشه فقط با عدد و رقم جلو برد. به یکی از اکانتهای پر فالوور و فالووینگ پیام دادم تا ببینم علاقه داره به سوالهام جواب بده و ایشون هم موافق بود و جواب داد.
(12)
اینطور میگفت که من و البته دوستانش که سن کمتری دارن توی یکی دو سال اخیر با توییتر آشنا شدن و البته شخصا فکر میکرده فرهنگ توییتر اینطوریه که با هر فالو باید بک بده. الان هم اگر آنفالو کنه جاج میشه که حالا که اکانتش پر فالوور شده داره آنفالو میکنه.
(13)
بعد به یه موضوع جالب اشاره کرد. تبلیغات! اینکه برای تبلیغات باند وجود داره که معمولا اونها قراردادها رو میبندن و بین اکانتها با توجه به فالوور و ایمپرشنشون پخش میکنن. اونهایی که باند ریتوییت ندارن باید خودشون بیشتر فعالیت کنن تا ایمپرشن رو بالا نگه دارن و تبلیغات بگیرن.
(14)
قیمت توییت سفارشی، به طور میانگین کوت 200، ریتوییت 150 و هر توییت 300 هزار تومنه. بعد اشاره کرد که از اونجا که از پیج شخصیم و ادمین بودن پیجهای دیگه درآمد دارم زمان زیادی رو آنلاین هستم و توییت میکنم.
(15)
من حرفهای ایشون رو نه رد و نه تایید میکنم. البته به نظر من ایشون فقط یک نفر از یک دسته خاص بود و اهداف مختلفی ممکنه پشت اکانتهای مختلف باشه. اما موضوعی که برای من مشخصه و فکر میکنم خیلی از ماها حسش کردیم اینه که فضای توییتر عوض شده.
(16)
امن یا ناامن، مشکوک یا غیر مشکوک، نسل کم سن وسال تر یا هجوم گروههای مختلف، برای تبلیغ یا به هدف جمعآوری اطلاعات یا جهتدهی به افکار، باید قبول کنیم محتوای توییتر فارسی با دو سه سال پیش متفاوته و متاسفانه به نظر من قراره عجیب و غریبتر هم بشه.
(17)
در اکانتهای عضو سال 2018 گروه غالب سفید بوده، سال 2020 مساوی و سال 2021 به طرز مشهودی مغلوبه که همین روند هم ادامه داره.
چیزی که الان داریم تجربه میکنیم فقط موج اول اکانتهای 2021 ه و موج دوم با اکانتهای 2022 در راهه! (18)
فضای توییتر داره عوض میشه. فکر میکنم هر اکانتی، با هر عکس پروفایل، سال عضویت و تعداد فالووری میتونه ناامن باشه. اگر ناشناس هستید مراقب اطلاعاتی که به اشتراک میذارید، مخصوصا عکسها، باشید. در هر صورت امیدوارم سعی کنیم توییتر رو به فضای امنی برای گفتگو و آگاهی تبدیل کنیم.
(پایان)
پینوشت: 1. دلم میخواست دیتایی که جمع کردم بزرگتر باشه ولی هم خیلی کار وقتگیریه و هم اینکه API توییتر خیلی اذیت میکنه. 2. بیشتر توییتهای فیواستار، سه هفته قبل در یک روز منتشر شده بودن و بیشتر از 3000 هزار فیو داشتن. فیواستارهای امن، اجتماعی و سیاسی و روزمره و علمی و ... بودن.
3. کدها و دیتا رو بعدا توی گیتهاب قرار میدم. 4. امیدوارم کنجکاویهای بیشتر در این زمینه در آینده داشته باشیم و نتایجش منتشر بشه.
پیام وارده از یک اکانت با حدود ۲۰۰۰ فالوور و ۲۵۰۰ فالووینگ
فکر میکنم یه بار دیگه باید تاکید کنم که من توی آنالیز دیتا حرفهای نیستم. این تحقیق میتونست خیلی بهتر باشه و اشکالاتی بهش وارده. ممنون میشم نقد و راهنمایی کنید تا بتونم استفاده کنم. سلیقه شخصی دخیل و دیتابیس کوچیک بوده و ارور هم گرفتم. با این وجود در کل برای خودم نکات جالبی داشت
🧵 🇧🇩 در بنگلادش چه خبره؟
در این رشتهتوییت با عکس و ویدیو توضیح دادم اعتراضات در مورد چیه. شباهتهای جالبی با وضعیت اعتراضات در ایران داره. بخونید و ببینید چقدر براتون مهمه و اصلا چه کاری از دستتون برمیاد!
- هشدار: بعضی از تصاویر دلخراش هستند -
در پایان استعمار بریتانیا در ۱۹۴۷، هند به دو کشور هند و پاکستان تقسیم شد، که اون هم شامل پاکستان غربی و شرقی بود. پاکستان شرقی همیشه به خاطر نژاد، فرهنگ و زبان متفاوت مورد تبعیض سرزمین اصلی پاکستان (غربی) بود.
سال ۱۹۷۱ بعد از یک انتخابات در پاکستان شرقی و نپذیرفتن نتایج توسط پاکستان غربی، چند ماه جنگ، خونریزی و نسلکشی درگرفت و درانتهای همون سال پاکستان شرقی (بالاخره با مداخله هند) پیروز شد و با نام بنگلادش اعلام استقلال کرد.
🧵 این متن در مورد زندگی #حدیث_نجفی بر اساس رشتهاستوریهای پراکنده خواهرش شیرین در صفحه اینستاگرامش نوشته شده:
حدیث شش ماهه به دنیا آمده بود و برای به دنیا آمدن، مانند رفتن از آن، عجله داشت. حتی صبر نکرد تا زمستان امسال و برفی که عاشقش بود را ببیند.
(1/12) #مهسا_امینی
زود به دنیا آمد و برای همین هم لاغر و ریزچثه بود. با این حال دختر مستقلی بود. در جایی صندوقدار بود و کار میکرد و همیشه از پس کارهایش در زندگی برمیآمد. صدای بلند و پرانرژیای داشت و خیلی خوشخنده بود و همیشه با صدای بلند میخندید.
(2/12)
از کودکی عاشق طراحی لباس و خیاطی بود. برای عروسکهایش لباس میدوخت و هر سال برای تولدش میگفت برایم باربی بخرید که برایش لباس بدوزد. دیپلمش را هم در رشته طراحی گرفت و بزرگترین آرزویش این بود که مزونی داشته باشد و طراحی و دوخت لباس انجام دهد.
(3/12)
🧵 #مهسا_امینی
تحریم شدن #ابرآروان سیگنال مناسبیه برای شرکتهایی که به نوعی تسهیلگر کار حکومت هستن. همین اول بگم که لطفا همه شرکتها و البته استارتاپها رو یه کاسه نکنید تا تر و خشک با هم نسوزه. اما سه مورد به ذهنم رسید.
(1/12)
- اول اینکه ابرآروان همیشه در مقابل انتقادها سراغ این آدرس غلط رفته که ما اینترنت رو قطع نمیکنیم. که از قضا درست هم میگه! اما بذارید با یک مثال دمدستی و ناقص توضیح بدم که چیکار میکنه، فقط از منظر آزادی دسترسی و نه امنیت.
(2/12)
فکر کنید که حکومت میوهفروشیها رو هر موقع به نفعشه تعطیل میکنه. وقتی اعتراض کنید هم میگه "نگران نباشید، بیمیوه نمیمونید، برید از فلان فروشگاه که فقط سیب میفروشه سیب بخرید". میگید آخه ما که فقط سیب نمیخوایم! جواب میشنوید همینه که هست.
(3/12)
🧵 (۱)
از اونجایی که بعضی از خبرگزاریها حرف گوش نمیدن و چهرهها رو از ویدیوها محو نمیکنن، خودتون میتونید از این اپلیکیشنها استفاده کنید. گاهی دقیق نیستن ولی معمولا کار رو راه میندازن.
برای اندروید PutMask
برای iOS هم MovStash #مهسا_امینی
(۲)
اگر لازم بود که از یک مقاله، صفحه یا توییت یه کپی بردارید تا در صورت پاک شدن بعدا قابل استناد و در دسترس باشه از archive.org استفاده کنید. اینطوری:
(۳)
از اپلیکیشنش هم میتونید استفاده کنید که کار رو خیلی سریعتر میکنه:
🧵 #مهسا_امینی
چند سال پیش توی یه #استارتاپ کار میکردم. روزهای سختی رو میگذروندیم. سرمایهگذار خیلی فشار میورد، کارها پیش نمیرفت، صنفی که در اون زمینه کار میکردیم به خاطر احساس خطر از دیجیتالی شدن فرآیند از ما شکایت کرده بود، سرویسهایی که از خارج از کشور نیاز داشتیم
(۱/۱۲)
ایران رو تحریم کرده بودن و مدیرعاملمون از خستگی شبها توی دفتر میخوابید. یادمه یه شب ساعت ۱۰ برگشتم خونه، اومدم کلید بندازم توی در، گوشیم از دستم افتاد. چند لحظه خشکم زد. ترسیدم از اینکه برش دارم و صفحهش شکسته باشه. بعد از اون نگرانی چند ثانیهای دلم ریخت.
(۲/۱۲)
با خودم گفتم واقعا حق ما اینه؟ حق من اینه که ساعت ۱۰ شب از سرکار بیام خونه بعد اینطور وحشت کنم که نکنه گوشیم شکسته باشه و پول این رو نداشته باشم که تعمیرش کنم؟ همونطور توی راهرو نشستم بدون اینکه گوشیم رو بردارم. یاد مکالمه چند روز قبلمون توی دفتر افتادم.
(۳/۱۲)
خبرگزاری @CNN یک تحقیق اختصاصی از آخرین ساعات زنده بودن #نیکا_شاکرمی انجام داده و به یک ویدیوی اختصاصی دست پیدا کرده که نیکا رو نشون میده که در حال فرار پشت یه ماشین قایم شده و به راننده میگه "حرکت نکن، حرکت نکن" #مهسا_امینی
بخش اول:
کسی که ویدیو رو گرفته به cnn گفته کمی بعد چند مرد اون رو گرفتن و داخل یه ماشین انداختن
بخش دوم: