När Sverige trotsade Versaillesfreden och hjälpte Nazityskland att olagligt återuppbygga sin krigsmakt!
AB Landsverk i Landskrona
Forts>>
"L-10 och L-30 blev de första stridsvagnarna från AB Landsverk som levererades till Nazityskland 1935. Då hade Adolf Hitler varit landets diktator i över två år!"
När Adolf Hitler startade andra världskriget 1939 hade han trotsat internationella fredsavtal att Tyskland inte skulle få inneha en krigsmakt men i smyg hade Sverige hjälpt Tyskland att återuppbygga deras förbjudna krigsmakt.
Forts>>
I Landskrona tillverkade vi dåtidens mest avancerade stridsvagnar som monterades ned i smådelar och skickades i lådor till Tyskland märkta "traktordelar".
Forts>>
På en liten ö utanför Skånes kust byggde vi stridsflygplan som olagligt smugglades till Tyskland. Och inte nog med det, vi såg till att hålla hela Hitlers krigsmakt rullandes, bokstavligt talat för vi exporterade alla de kullager som alla vapen och alla fordon behövde.
Forts>>
Hur var den tysk-svenska utvecklingen av stridsvagnar i AB Landsverk möjlig? Vad visste de ansvariga svenska politikerna och tjänstemännen? Var det helt enkelt så att investeringarnas storlek och arbetstillfällena vägde tyngre än alla säkerhetspolitiska aspekter? Mutor?
Forts>>
Kopplingar till ägarfamiljer för Landsverk och sedemera Kockums kan ni lista ut själva.
Bofors 75 mm Model till luftvärnskanon 88 mm FlaK (Fliegerabwehrkanone)
Få vapensystem har blivit så mytomspunna som den tyska 88-millimeterskanonen – luftvärnskanonen som blivit mer omskriven som pansarvärnsvapen.
FlaK 18 var en av de första i den nya generationen av tunga luftvärnskanoner som kunde bekämpa fientliga flygplan på de allra högsta flyghöjderna.
En enklare form av pjäsdator med inställningar för elevation, avstånd och typ av luftbrisad.>>
Under tiden tog Krupp fram ytterligare en ny 88 mm kanon, PaK 43 (Panzerabwehrkanone 43) – den första ”egentliga” 88 mm pansarvärnskanonen. Denna L 71-kanon sattes för första gången in i strid monterad på pansarvärnskanonvagnar under slaget om Kursk på östfronten i juli 1943. >>
Nära 200 flygplan monterades eller mellanlandade i Sverige under finska vinterkriget. Operationerna skedde i hemlighet och innebar att den svenska regeringen kringgick exportförbudet för krigsmateriel.
Ovan bild på en Morane Saulnier MS 406. Det blå hakkorset var finska flygvapnets symbol.
Per Albin Hansson och svenska regeringen beviljade en stor mängd undantag till Finland från det existerande exportförbudet för krigsmateriel.
1939 hade Svenska flygvapnet 130 plan, J 8 (Gloster Gladiator), B 3 (Junkers Ju 86) och B 4 (Hawker Hart) utgjorde ryggraden.
Tråd:
Från en K47 i Malmö till Stuka Junkers JU 87.
K 47, där K stod för krigsflygplan.
1930 hade tre K 47 monterats i Limhamn, för att därefter tas itu i större bitar och skeppas till den tyska basen i sovjetryska Lipets för taktisk utprovning.
Forts>>
Under Versaillesfreden tillverkades den fruktade störtbombaren Ju 87 Stuka till exempel i Malmö.
Uppenbart är att svensk industri, svenska politiker och svensk krigsmakt i högsta grad bidrog till att Stukan och störtbombningstekniken blev verklighet.
Forts>>
Allt givetvis i största hemlighet.
På ett gammalt skeppsvarv på Ön i Limhamn utanför Malmö tillverkades dessa av AB Flygindustri/SAAB. Naturligtvis Wallenberg........
Forts>>