NLZorg Profile picture
May 29, 2022 8 tweets 4 min read Read on X
Hé goedemorgen en wat leuk! Ik mag een week lang verslag doen van mijn werk via een ander account dan mijn eigen @shossontwits.

Mijn naam is Sander de Hosson. Ik ben longarts.

Mijn aandachtsgebieden zijn longkanker en algemene longziekten.
Deze week gaat het vooral over mijn passie: de palliatieve zorg.

Zorg voor patiënten die niet meer genezen én zorg voor patiënten die gaan sterven.

Zoals Emma. De vrouw van Joost Prinsen. Hij beschreef haar dood. Ik kom later deze week op deze column terug.

‘Niemandsland’.
Al sinds mijn opleiding ben ik erg geïnteresseerd in de palliatieve zorg.

Voor de duidelijkheid: Dat is maar een deel van het werk dat ik doe. Ik behandel vooral veel mensen met astma, COPD, acute longziekten zoals longembolie, corona of embolieen.
Maar ook longkanker.
Kort over mij: Ik woon in de veruit mooiste stad van Nederland: #Groningen met mijn partner en twee kinderen.

Ik ga niet te vaak zeggen hoe geweldig het hier is, want de relatieve rust is één van de aantrekkelijkste kanten van hier wonen. Mogen jullie dus eigenlijk niet weten.
De stad biedt echt heel veel (ik woon niet ver van het Noorderplantsoen met zijn jaarlijkse @noorderzonnl #tip), maar het nieuwe Forum is beslist een bezoekje waard. Zijn we hier erg trots op.
Ik ben gek op het Forum, ga er vaak naar de film. En verder vind ik hardlopen en bootcamp leuk.

Maar komende week gaat het vooral over mijn passie: de palliatieve zorg.

Iedereen een fijne zondag! Tot tweets!

Dit is bootcamp (stockfoto) 💪 lekker bezig, mensen!
Een vakgebied waar heldere taal en communicatie en duidelijkheid zeer geboden is.
Riemen vast. Een week lang over het vak van longarts met overmatige interesse in de palliatieve zorg.

Ik ga draadjes schrijven en tussendoor ook nog wel aparte posts doen. De eerste post ik straks!
Heb je vragen? Ik zal mijn best doen ze te beantwoorden.
Fijne zondag!

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with NLZorg

NLZorg Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @NLzorg1

Mar 16
Een lange laatste draad!
Hoe ga je nou als zorgverlener om met patiënten met onvoldoende verklaarde klachten? Het is soms een hele zoektocht, maar in die zoektocht is vaak nog best wat mogelijk! Wat dingen die ik geleerd heb vanuit mijn ervaring als arts/patiënt/hulpverlener:
Het begint altijd bij luisteren en erkenning. Blijf bescheiden, geef eerlijk toe wat je niet weet. Je hoeft als zorgverlener echt niet alles te weten, patiënten hebben vooral moeite met desinteresse en arrogantie. Image
Normaliseer sombere gevoelens. Rouw bij ziekte is logisch en pathologisch. Je hoeft niet alleen maar positief te zijn. Als iemand somber is, probeer dat gevoel dan de ruimte te geven en poets het niet weg met opbeurende adviezen, tenzij de patiënt juist daar behoefte aan heeft. Image
Read 17 tweets
Mar 16
Omgaan met uitputting🧵
We zien veel pt met energieproblemen. Velen van hen hebben geleerd door te zetten, terwijl hun lichaam tegensputtert. Lang niet altijd vinden we het ei van Columbus, maar we kijken dan wel waar we nog iets kunnen verbeteren, ook al zijn het maar procenten.
Hoe ga je om met fysieke en cognitieve uitputting? Waar doe je goed aan? Het is een veelgehoorde hulpvraag. En je kunt het nog zo goed weten, maar als je het zelf moet doen, is het toch lastig. Pacen is geen behandeling, maar een manier om er zo goed mogelijk mee om te gaan.
Om niet steeds je grens over te gaan, maar ook te blijven zoeken naar de ruimte die er wel is. Vaak is de 1e stap: rust. En dat is pittig. IETS MOETEN doen om te herstellen is zoveel makkelijker dan NIETS MOGEN DOEN. Het vergt veel mentale kracht, het is topsport zonder beloning. Image
Read 13 tweets
Mar 15
Draadje! Dankjewel voor al jullie reacties de afgelopen dagen! Ik hoop dat jullie nog niet te moe worden van alle info en draadjes (ik wel🤭) maar ik wil graag nog een onderwerp delen dat heel belangrijk is geweest in mijn eigen proces en ook voor veel patiënten: chronsiche rouw Image
Chronische rouw, ook wel levend verlies genoemd, is niet de rouw na een overlijden, maar verdriet om rouw die blijft leven, zoals bij een chronische ziekte. Iedere dag en iedere levensfase kan weer nieuwe rouw geven. Het is iedere keer opnieuw afscheid nemen.
Veel mensen krijgen een label ‘depressie’ of iets anders, terwijl er eigenlijk rouw speelt. Rouw is een logisch en niet een pathologisch proces. Dat verschil kennen is essentieel voor de begeleiding. Verdriet, boosheid, het hoort er gewoon bij en mag er ook zijn. Image
Read 19 tweets
Mar 14
Draadje: Eerder vroeg ik patienten naar positieve en negatieve ervaringen in de zorg. Dat deed ik niet zomaar, maar omdat ik het graag wil hebben over zorgtrauma. De term bestaat nog niet officieel, heb het ooit zelf geïntroduceerd om iets te omschrijven dat wel degelijk bestaat. Image
Veel van onze patienten hebben nare ervaringen in de zorg, soms zo erg dat we spreken van een zorgtrauma. We kennen ook wel het medische trauma: een trauma na nare gebeurtenissen in de medische setting, zoals sondes bij kinderen, een heftige bevalling of een bijna-doodervaring.
Het zorgtrauma dat wij bedoelen zou daaronder kunnen vallen, maar het gaat hier om een specifieke vorm die niet zo bekend is, maar wel veel voorkomt in de wereld van onvoldoende verklaarde klachten.
Read 12 tweets
Mar 13
🧵 Nog iets meer over mijn eigen verhaal met ME/CVS en POTS. Ik was constant brak, uitgeput en kreeg aanvallen met misselijkheid, trillen, het gevoel dat je krijgt voor flauwvallen. De huisarts vond niks, dus ik hoopte maar dat het over zou gaan als ik ging studeren. Helaas.
Vooral de coschappen waren hels. Ik had wel aanpassingen ivm chronische ziekte, maar het was vreselijk zwaar. Ik sleepte mezelf door de ziekenhuisgangen, hangend tegen de muren en soms tot overgeven toe. Niets aan de hand, gewoon negeren, hadden ze me geleerd. Blijven bewegen!
Ik werkte als arts in een verpleeghuis toen ik uitviel en in bed belandde. Na een paar jaar kon ik voorzichtig vrijwilligerswerk doen bij Slachtofferhulp en nu dus een eigen praktijk. De diagnose POTS (bij ME/CVS) verklaarde voor mij veel, werd pas na 17 jaar klachten gesteld 😔
Read 12 tweets
Jan 9
1/ Reanimaties. Een uitgebreid draadje. Eerst eens, wat is een reanimatie? Reanimatie is die ondersteuning die een persoon nodig heeft als er geen (effectieve) bloedcirculatie meer is. Dat kan borstcompressie en mond-op-mond beademing zijn, tot gespecialiseerde ziekenhuiszorg.
Hoe vaak komt dit voor? Cijfers op basis van nederlandse reanimatie raad @Reanimatieraad (). Ongeveer 300 keer per week, waarvan het grootste deel (70%) in of rond het eigen huis.reanimatieraad.nl
@Reanimatieraad Waardoor komt een reanimatie? Er is een enorme lijst aan mogelijke oorzaken, een aantal hiervan zijn; verstikking of verdrinking, (ernstige)onderkoeling, extreem lage bloeddruk door bijv een grote bloeding of bij sepsis. Een hartritmestoornis, verstoorde glucose- of kaliumbalans
Read 42 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(