🌈NL_zorg Profile picture
Wisselaccount met elke week een andere medewerker in de zorg. Deze week Kaylee van Tilborg,Verpleegkundig centralist meldkamer ambulance in Bergen op Zoom
Jul 13 15 tweets 5 min read
Bij alle begeleiding en behandeling door @GGMD_NL is communicatie een belangrijk element. Een groot deel van de cliënten is doof of slechthorend. Om elkaar te begrijpen is heldere communicatie nodig. Met een aantal simpele tips kan iedereen communicatie verbeteren. 1/16 Neem niet alles aan van mij. Vraag vooral aan je gesprekspartner of de communicatie goed verloopt 2/16
Jul 12 12 tweets 3 min read
Goedemorgen👋. Communicatie is voor iedereen belangrijk. Nederlanders zijn goed in talen. We spreken een aardig woordje over de grens. Nederlandse Gebarentaal (NGT) is in 2020 erkend. Op sommige scholen is het al een keuzevak. omroepbrabant.nl/nieuws/4034080… 1/12 @GGMD_NL is een tweetalige organisatie. Nederlands en Nederlandse Gebarentaal (NGT). Alle medewerkers krijgen een cursus NGT, ook als je geen dove cliënten hebt. Een kwart van mijn collega’s is doof of slechthorend en een deel daarvan heeft NGT als moedertaal. 2/12
Jul 11 10 tweets 2 min read
Goedemorgen. Doof is niet zomaar doof en slechthorend is niet zomaar slechthorend. Er zijn veel verschillen in doof- en slechthorendheid. Iedereen ervaart het op zijn eigen manier. @GGMD_NL heeft cliënten die vastlopen als gevolg van hun gehoorbeperking. 1/10 Hierbij wil ik wel opmerken dat niet iedereen zijn doof- of slechthorendheid ziet als een beperking.

GGMD heeft verschillende doelgroepen en binnen die doelgroepen zijn ook weer verschillen: 2/10
Jul 10 9 tweets 3 min read
Hoi, ik ben Marijn Krijger (@marijnk). Ik werk bij GGMD voor Doven en Slechthorenden (@GGMD_NL) als Adviseur Marketing en Communicatie. 1/9 GGMD biedt GGZ en Maatschappelijke Dienstverlening aan verschillende doelgroepen: dove en slechthorende mensen en mensen met een andere gehoorbeperking. We hebben cliënten van jong tot oud en overal in Nederland. 2/9
Jun 14 17 tweets 5 min read
In deze draad zou ik het graag willen hebben over beéindiging van een gewenste zwangerschap, een volgens mij onmogelijke keuze. Immers de optie van een gezonde baby staat er niet bij.
In Nederland is het mogelijk om de zwangerschap te beéindigen tot 24 weken zwangerschap Late zwangerschapsbeëindiging dwz na 24 weken is alleen mogelijk als er wordt gehouden aan diverse zorgvuldigheidseisen. rijksoverheid.nl/onderwerpen/le…
Dit zorgt ervoor dat artsen terughouden zijn om aan deze wens gehoor te geven vanwege angst voor vervolging. zonmw.nl/nl/actueel/nie…
Jun 13 14 tweets 3 min read
Lange draad. Nu wil ik aandacht besteden aan babysterfte in het algemeen. Later deze week zou ik graag extra verdieping willen aanbrengen en aandacht willen vragen voor de onmogelijke keuze om je gewenste zwangerschap te beëndigen en hoe een volgende zwangerschap ervaren wordt. Mijn aandacht voor babysterfte is ontstaan in mijn beginjaren als verpleegkundige. Er werd een baby geboren met afwijkingen die niet met het leven verenigbaar waren. Toen bleek dat iedereen zijn best deed om deze ouders te ondersteunen, maar het ontbrak protocolen/voorschriften.
Jun 12 7 tweets 2 min read
Wat een repsons op mn eerste tweet. Dit had ik zo niet verwacht!
In aansluiting op "verwachtingsmanagement" nu de mogelijke psychologische problemen rondom zwangerschap en bevalling.
Ongeveer 10% vd zwangeren/kraamvrouwen ervaren psychische klachten en 1-3% ontwikkelen PTSS "zwarte muisjes"geeft een mooi en integer beeld.dejongepsychiater.nl/themas/media/1…
In mijn functie als psycholoog zal ik 3 gerelateerde casus delen.Een vrouw met in in 1e instantie niet direct te plaatsen paniekklachten. Later door complicaties wel.
May 31 14 tweets 4 min read
Nog zo’n belangrijk onderwerp waar ik iets over wil vertellen: advance care planning (ACP) of pro-actieve zorgplanning.

Er gaat veel aandacht naar dit onderwerp en dat is helemaal terecht. Eerst de definitie: Advance care planning is een proces waarbij zorgverleners patiënten en hun naasten ondersteunen om in terugkerende dialoog – op basis van hun waarden en opvattingen – zinvolle en haalbare doelen voor huidige en toekomstige zorg en behandeling te formuleren.
May 30 9 tweets 4 min read
Mooie tweet van @ALJVerhulst van een paar jaar geleden. Terecht zo vaak geliket.

Dit is voor mij een voorbeeld van #compassie. Een belangrijk onderwerp in de zorg. Compassie zit vaak in kleine details. Zo omschreef Leo Buscaglia dat eens al.
May 30 5 tweets 2 min read
Mijn werkdag begint rustig. Heb vandaag polikliniek. Zoals eerder gezegd zie ik veel algemene longproblemen: astma, COPD. Iemand die al langer benauwd is waar ik de diagnostiek ga doen. Ook een patient met mesothelioom (longvlieskanker).

Ik zie op vandaag 22 patienten op de poli Inclusief zes belafspraken. Dat heeft wel een vlucht genomen sinds corona. Voor laag complexe problemen (hoe gaat het na we een puff gestart hebben?) is dat prima. Patienten vinden het ook fijn om niet helemaal naar het zkh te komen als het goed gaat.
May 30 18 tweets 6 min read
Zoals beloofd zou het vandaag over de domeinen van palliatieve zorg gaan.

Holisme is het idee dat de eigenschappen van een systeem niet afdoende kunnen worden verklaard door slechts de som van zijn samenstellende delen (componenten) te nemen. Er zijn vier domeinen (of dimensies) binnen de palliatieve benadering:
We onderscheiden:

1. Somatisch (of lichamelijk/fysiek)
2. Psychisch
3. Sociaal
4. Existentieel (of spititualiteit of zingeving, allemaal niet helemaal hetzelfde).
May 29 11 tweets 4 min read
Nog even iets over mijn achtergrond:

Al sinds mijn opleiding vind ik dat palliatieve zorg bekender mag worden.

Het viel me toen op dat we er echt heel weinig college over kregen. Dat merkte ik ook toen ik zaalarts werd en met sterven geconfronteerd werd. Ik vond dat moeilijk. Ik werd toen al snel als arts-assistent lid van het palliatief team van het Martini Ziekenhuis. Voelde me daar erg thuis. Dat team wakkerde mijn enthousiasme aan.
May 29 15 tweets 5 min read
Palliatieve zorg is alle zorg voor patiënten met een ongeneeslijke ziekte en hun naasten.

Er zijn veel definities van palliatieve zorg.

De allermooiste vind ik die van Cicely Saunders.
Het gaat niet alleen om waardig sterven, maar (de kwaliteit van) het leven staat centraal. Van alle overlijdens in Nederland is er bij ongeveer 70% behoefte aan een vorm van palliatieve zorg.

Door alle epidemiologische veranderingen (bevolkingsgroei en -opbouw) gaat het aantal mensen dat palzo nodig heeft de komende twintig jaren fors stijgen.
May 29 8 tweets 4 min read
Hé goedemorgen en wat leuk! Ik mag een week lang verslag doen van mijn werk via een ander account dan mijn eigen @shossontwits.

Mijn naam is Sander de Hosson. Ik ben longarts.

Mijn aandachtsgebieden zijn longkanker en algemene longziekten. Deze week gaat het vooral over mijn passie: de palliatieve zorg.

Zorg voor patiënten die niet meer genezen én zorg voor patiënten die gaan sterven.

Zoals Emma. De vrouw van Joost Prinsen. Hij beschreef haar dood. Ik kom later deze week op deze column terug.

‘Niemandsland’.
May 28 14 tweets 3 min read
De laatste dag dat ik op dit account twitter over mijn werk.
Ik heb ff bedacht wat ik zou vertellen, er zijn nl nog zoveel onderwerpen die ik zou kunnen bespreken, zoals bv over wils(on)bekwaamheid van iemand met dementie, terminale zorg/stervensbegeleiding, familieparticipatie, maar ook over vakbekwaam en vakbevoegd zijn.
Maar dat komt mogelijk een andere keer of wellicht een andere verzorgende IG?
Mijn laatste draadje hier wil ik wijden aan hoe ik mijn werk beleef als verzorgende, maar ook gewoon als mens. Achter elke professional schuilt een mens!
May 27 9 tweets 2 min read
Bij deze werkgever werk ik nu bijna een jaar en ik had laatst mijn einde-jaarcontract gesprek. Heel blij ben ik dat mijn contract omgezet is naar vast, ondanks mijn chronisch ziek-zijn en WIA-uitkering. Dankbaar dat mijn collega's en leidinggevende zien dat ik een waardevolle toevoeging ben in het team en de zorg die wij samen verlenen.
Sterker nog...ik mag de opleiding tot GVP'er gaan doen. GVP staat voor Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie, dus een specialisatie op het gebied van de oudere mens met dementie en psychiatrische problematiek.
May 26 9 tweets 2 min read
Voor het slapen nog 1 draadje, nl over beweegzorg. Sindskort zijn we hiermee begonnen.
Beweging is belangrijk voor de oudere mens, zeker ook voor iemand met dementie.
Bewegen is belangrijk voor het lichaam, voor conditie en balans en helpt in de strijd tegen het vallen. Valpreventie is enorm belangrijk, maar beweging houdt meer in en is voor meer terreinen belangrijk.
Iedere keer dat je beweegt worden je hersenen aan het werk gezet.
Als je wandelt moeten de hersenen je benen en armen aan het werk zetten, maar ook je ogen om te kijken waar je
May 15 10 tweets 2 min read
Gordemorgen! Zoals beloofd stel ik mij even voor. Sinds 2020 werk in de zorg in ondersteunende functies. Nu doe ik dat als inkoopondersteuner.
Vanuit mijn eigen ervaring ben ik in 2014 een Facebookgroep over B12 tekort gestart omdat bij de juiste diagnose erg lang duurde. Ik wilde weten of ik de enige was met dit traject of had ik gewoon pech. In 2020 mocht ik voor @ZorgkaartNed in een blog mijn verhaal doen. Ruim 56000 gelezen en 278 herkenbare reacties. zorgkaartnederland.nl/blog/ik-had-no…
Feb 28 9 tweets 2 min read
Goedemorgen lezers en volgers, na gisteren nu de genoemde stappen: laatste zorg en opbaren, de afspraken, het opstellen van de rouwkaart, de inhoud van het afscheid. Vandaag die eerste, soms zo moeilijke stap... Als iemand overleden is, moet de dood worden vastgesteld door een schouwarts: de behandelend arts of (vervangend) huisarts. Deze vult twee verklaringen in: één voor de burgerlijke stand, één voor het CBS.
Dit in geval van een zgn. natuurlijk overlijden (ouderdom, ziekte).
Feb 27 5 tweets 1 min read
Als er iemand is overleden zijn er vier dingen die belangrijk zijn. Hoofdlijnen zijn 1. De laatste zorg en de opbaring
Feb 27 5 tweets 2 min read
Goedemorgen, uitvaartverzorgers op #NL_zorg? Zij werken toch met dode mensen?
Dat is de eerste misvatting van ons beroep.
Wij werken juist met mensen,
uitvaartzorg is met mensen zorg voor mensen.
@plattelvangils1 Wij komen in de periode van een overlijden tot de dag van de uitvaart vrijwel dagelijks bij mensen over de vloer. Bij de een wat meer of minder dan bij de ander.
We proberen dat aan te voelen
en overleggen dat met de nabestaanden.