Pekka oli tuollon parikymppinen opiskelija ja juuri aloittanut sijoittamisen lapsuusvuosien säästöillä. Seurasin pörssiä aktiivisesti ja nuo ajat jättivät minuun lähtemättömän vaikutuksen.
Wikipedia kuvaa näitä hulluja aikoja hyvin osuvasti:
"Jotkut uskoivat, että laskukausia ei enää esiintyisi, vaan nousu jatkuisi ikuisesti" 😅 2/x
Kuvassa Jaakko ja Antti Rytsölä ja heidän (surullisen) kuuluisat Lamborghinit. Veljekset tienasivat miljoonia perustamallaan Data Link Connection -yhtiöllä ja autot jäivät mieleen IT-kuplan symbolina. En muista miten monta kertaa veljekset oli lööpeissä noihin aikoihin... 3/x
Soneran listautuminen pörssiin sai monet suomalaiset aloittamaan sijoittamisen hyvissä ajoin ennen kuplaa vuonna 1998. En kuitenkaan itse tuohon osallistunut ja se harmittikin pitkään. 4/x hs.fi/talous/art-200…
Baswaren osakkeita merkitsi helmikuun 2000 annissa peräti 54 000 sijoittajaa (monet niistä jonottivat kadulla). Tässä vaiheessa pörssi oli jo hyvin lähellä huippuja ja osakemania täysillä päällä. Tuntui ettei kukaan mistään muusta puhunutkaan... 5/x
Perjantai 10.3.2000 oli päivä, jolloin Nasdaq-indeksi teki huippulukemat: 5 132,52. Pohjissa käytiin torstaina 10.10.2002 ja indeksin pohjalukemaksi kirjattiin 1 108,49. Kehitys siten -78,4%.
Noin alhaalla oltiin edellisen kerran 2.8.1996, eli yli kuusi vuotta aikaisemmin. 6/x
Volatiliteetti-indeksi $VIX pysytteli korkealla koko romahduksen ajan. Alla muutamia korkeita lukemia:
21,69 - 20.3.2000 (Nasdaq huiput)
35,45 - 22.3.2001
49,35 - 21.9.2001
48.46 - 24.7.2002
43,44 - 8.10.2002 (2 päivää ennen pohjia) 7/x
New Yorkin terrori-iskut tapahtui IT-kuplan puhkeamisen keskellä ja pörssi pysyi kiinni tiistaina 11.9.2001. Markkinat avattiin uudestaan vasta viikon päästä maanantaina 17.9, jolloin VIX osui ylimmillään lukemaan 44,33. Myös FED yritti rauhoitella markkinoita. 👇 8/x
Pohjilta palautuminen tarvitsi 363 prosentin nousun ja uudet huiput tehtiinkin vasta 18.6.2015, eli välissä oli yli 15 vuotta.
Aika mukavasti tuo aika kuitenkin meni, sillä suurimman osan ajasta pörssi nousi ja finanssikriisin kirvelevät tappiotkin unohtui aika nopeasti. 😅 9/x
Yahoo Financen avulla voi helposti tarkkailla yksittäisten osakkeiden (ja indeksien) päivittäistä kehitystä tietyn aikaikkunan sisällä ja vaikka löytää pohjat/huiput (esim. koronapohjien haku on mielenkiintoista).
Tässä Nasdaq:in huiput maaliskuussa 2000. 👇 10/x
Tässä vielä toinen näkökulma. Minä katson mieluummin intraday ennätyksiä kuin closing-lukemia, siksi nämä eroavat hieman minun lukemista (closing high oli 5048,62 ja bear market closing low 1114,11). 11/x
Lisäilen tähän ketjuun välillä muistoja kun niitä tulee mieleen. Jos viihdyitte, niin tykätkää ketjun parhaista twiiteistä jotta algoritmi jakaa muillekin.
Kiitos @hkeskiva joka on motivoinut minua tekemään sijoittamiseen liittyviä ketjuja (seuraatte häntä tietysti jo). #pekka
Aikaisemmin ketjussa mainitsemani Soneran osakeanti mahdollisti nopean sijoituksen KYMMENKERTAISTAMISEN ja aiheutti Suomessa ennennäkemättömän FOMO-hysterian jokaisen uuden osakeannin yhteydessä.
Alla kuva Soneran osakkeen raketoinnista (ja tuhosta) annin jälkeen. 📈📉 12/x
Nokian osake oli todellinen pörssiraketti IT-kuplaa edeltävänä aikana ja sen arvo karkeasti 50-kertaistui vuosina 1994 - 2000. 🚀
Nokian markkina-arvo oli korkeimmillaan noin 230 miljardia euroa ja se oli myös hetkellisesti maailman yhdeksänneksi arvokkain yhtiö. #Nokia 13/x
Kuplan aikaista Nasdaq-100 -indeksin P/(forward)E -käyrää on myös mielenkiintoista tarkastella.
Korkeimmillaan käytiin lukemassa (noin) 80 kesällä 2020 (lähde: Bloomberg). Tulosennusteiden romahtaminen sai käyrän ponnahtamaan uudestaan lähempänä indeksin pohjia (noin 2002). 14/x
Sonera maksoi IT-kuplan hurmiossa vuonna 2000 Saksan ja Italian UMTS-luvista (3G) yhteensä yli neljä miljardia euroa. TJ Kaj-Erik Relander erosi 6/2001 ja seuraavana vuonna julkaistiin anonyymisti suurta kohua herättänyt paljastuskirja.
Luvat alaskirjattiin arvottomina. 👇 15/x
Suurimmat tappiot IT-kuplan aikana tein itse TJ Groupin osakkeilla. 😖
Yrityksen johtajat tuomittiin pitkiin ehdottomiin vankeusrangaistuksiin sisäpiiri- ja tiedottamisrikoksista. Lisäksi he menettivät rikoshyötynä tienatut 7,8M€ valtiolle. ⚖️ 16/x yle.fi/uutiset/3-5713…
Myös Jippii Groupin (myöhemmin Saunalahti) johtajat saivat ehdottomat tuomiot sisäpiiritiedon törkeästä väärinkäytöstä sekä tiedottamisrikoksesta, mutta heidät vapautettiin syytteistä.
Omituinen oikeusvyyhti kesti kokonaisuudessaan yli 16 vuotta. 😳 17/x yle.fi/uutiset/3-5661…
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Katsotaan mistä viime aikoina kasvanut hype johtuu ja millaisia sijoitusmahdollisuuksia sektorilla on tarjolla. Tässä on paljon sulateltavaa, joten jaan ketjun useampaan osaan.
#kvanttisijoittaminen
OSA 2: NYKYHETKI ja NÄKÖKULMIA
1/🧵
Totean taas alkuun, etten missään määrin ole kvanttitietokoneiden asiantuntija, vaan ketjujeni tarkoitus on herättää keskustelua, tässä tapauksessa varsin kompleksisen aiheen ympärillä.
Toivottavasti aiheesta enemmän ymmärtävät osallistuvat keskusteluun. 🙏
2/🧵
Google Willow
Google "julkaisi" viime viikolla 105 fyysisen kubitin kvanttisuorittimen. Tapahtuma herätti valtavasti hypeä kvanttikoneiden ympärillä, mikä on lähettänyt alalla toimivien pörssiyhtiöiden (voimakkaasti shortatut) osakkeet hurjaan nousuun.
Kun tutkii hieman pintaa syvemmältä, niin voi todeta seuraavaa:
- Suoritin ei ole tulossa myyntiin, vaan se on yhtiön tutkimustyön tuotos, jolle on päätetty antaa lempinimi ja logo (elvistelyä).
- Suorittimella ei ole mahdollista tehdä mitään sellaista laskentaa, jolla olisi käytännön hyötyä, sillä se on yhä aivan liian altis virheille.
- 105 fyysisen kubitin koneella ei kovin ihmeellistä laskentaa tehtäisi muutenkaan, vaan tarvitaan loogisia (virhekorjattuja) kubitteja.
- Googlen mukaan kaupalliseen tuotantoon sopivia tuotteita ei nähdä vielä moneen vuoteen.
Kvanttitutkijat ovat kuitenkin innostuneita ainakin Willow-chipin virheenkorjauksesta ja siitä, että ala kehittyy jatkuvasti.
Katsotaan mistä viime aikoina kasvanut hype johtuu ja millaisia sijoitusmahdollisuuksia sektorilla on tarjolla. Tässä on paljon sulateltavaa, joten jaan ketjun useampaan osaan.
#kvanttisijoittaminen
OSA 1: ALKEET
1/🧵
Ihan alkuun todettakoon, etten missään määrin ole kvanttitietokoneiden asiantuntija, vaan ketjujeni tarkoitus on herättää keskustelua, tässä tapauksessa varsin kompleksisen aiheen ympärillä.
Toivottavasti aiheesta enemmän ymmärtävät osallistuvat keskusteluun. 🙏
2/🧵
Mikä ihmeen laite on kvanttitietokone?
Kun tavallinen tietokone laskee bittien avulla, niin kvanttikone laskee kubittien avulla. Ero on siinä, että bitti on aina joko yksi tai nolla (on/off), kun kubitti voi olla ns. superpositiossa, joka on ykkösen ja nollan kvanttimekaaninen yhdistelmä (tämän voi mieltää myös ykkösen ja nollan väliseksi todennäköisyysjakaumaksi).
Superpositioilmiö tunnetaan parhaiten Schrödingerin kissa -nimisestä ajatuskokeesta, jossa kissa elää ja on kuollut samaan aikaan, mutta vasta kun tarkistat kissan tilan, niin jompikumpi vaihtoehto lukittuu. Tuossa teoreettisessa kissan tappavassa laitteessa käytetään radioaktiivisen aineen hajoamisen todennäköisyyttä superposition aikaansaamiseksi.
Kubitin superposition takia kvanttitietokone pystyy käsittelemään valtavia lukumääriä yhtäaikaisesti ja laskennan tulos selviää, kun kvanttitila romahtaa, eli superpositio purkautuu mittauksen seurauksena yhteen mahdolliseen tilaan (laskennan tulos).
Onko maailman ehkä nopeimmin kasvavan teknologiayhtiön osake kuplaantunut? 🎈
Katsotaan...
1/🧵 $NVDA
NVIDIA tunnettiin aikaisemmin näytönohjainvalmistajana. Nykyisin pääosa liikevaihdosta tulee Hopper-arkkitehtuurin tekoälysuorittimista, jotka soveltuvat sekä LLM-mallien koulutukseen (training) että niiden suorittamiseen (inference).
2/🧵
Isot asiakkaat ostavat suorittimet suoraan NVIDIA:lta (eikä jälleenmyyjien kautta), mikä (erittäin suuren kysynnän lisäksi) selittää satumaisen myyntikatteen (73%). Tuollaisia lukuja nähdään rautatoimittajilla hyvin harvoin jos koskaan (esim. DELL 23,6%).
Nyt käsitellään aihetta: "moat" (engl.), eli liiketoimintaa suojaavat vallihaudat. Hakekaa keittiöstä evästä, tästä tuli aika pitkä ketju. 🥪
Oma sijoittamiseni perustuu kaikkein eniten tähän käsitteeseen ja siihen liittyvään analyysiin. 🫡
1/🧵 #sijoittamisenabc
Vallihauta on oikeastaan mikä tahansa asia, joka suojaa yhtiön markkina-asemaa ja vallihauta-analyysi on mielestäni tärkein (mutta samalla haastavin) tehtävä, kun tutustuu mahdolliseen sijoituskohteeseen...
2/🧵
Vallihautoja ovat esimerkiksi patentit, (useiden vuosien saatossa kehittyneet) tehokkaat prosessit, brändiuskollisuus tai monen asian yhdistelmä, joka antaa kilpailuedun yhtiölle. Vallihaudan ja kilpailuedun raja onkin häilyvä.
Sijoitusten suositteleminen aloittelijoille on monesta syystä ristiriitainen asia. Kerron tässä ketjussa miksi en halua tehdä sijoitussuosituksia ja sitten annan kuitenkin joitakin sijoitussuosituksia... 🧐
Optimaalinen sijoitusstrategia riippuu mm. omasta riskinottohalukkuudesta, sijoitettavien varojen määrästä (aloittaessa ja kuukausittain) ja sijoitushorisontista (säästääkö eläkepäiville vai ensiasunnon tai auton hankintaan)...
2/🧵
On mielestäni tärkeää, että valitsee sijoituskohteensa itse, eikä vaan seuraa muita sokeasti. Tämä perustuu arvoon: "pitää tietää mihin omat rahansa laittaa", eli jokaisessa sijoituksessa on omat riskinsä ja ne pitää ymmärtää.
Tehdään tänään hieman makroskenaarioanalyysiä, eli mitkä omaisuusluokat pärjäävät missäkin markkinassa, ketjun muodossa. 🤑
Neljä skenaariota A/B/C/D alla. 👇
1/🧵 #sijoittamisenabc
Ihan alkuun totean taas, etten ole mikään talousasiantuntija (minulla on tekninen koulutustausta), joten tarkoitukseni näillä ketjuilla on oppia ja herättää keskustelua. Osallistukaa siis keskusteluun vaikka kysymyksiä esittämällä. 🤓
2/🧵
Skenaario A: talous vaipuu taantumaan ja inflaatio hellittää
Inflaation lasku pienentää korkopaineita ja nostaa velkakirjojen arvoa. Korkoja laskemalla keskuspankit tukevat kuluttajia sekä yrityksiä, joten taantuma jää helposti lyhyeksi.