To 1969 μια γυναίκα από το Τέξας ονόματι Norma McCorvey – ή αλλιώς Jane Roe, με το επίσημο ψευδώνυμο που θα χρησιμοποιούνταν στη δίκη – κατηγορεί την υπάρχουσα νομοθεσία της Πολιτείας της ως αντισυνταγματική.
3/
Στο Τέξας έως τότε απαγορεύονται οι εκτρώσεις.
Παρόλα αυτά το δικαστήριο τη δικαιώνει, ορίζει τις απαγορεύσεις αντισυνταγματικές και οι πλευρές οδηγούνται στο ανώτατο όργανο.
Long story short, τον Ιανουάριο του 1973 με πλειοψηφία 7-2 το Ανώτατο Δικαστήριο δικαιώνει την Roe.
4/
Εδώ ωστόσο είναι που γίνεται ενδιαφέρον.
Η απόφαση του Δικαστηρίου στηρίζεται στο δικαίωμα της ιδιωτικότητας (right to privacy), το οποίο με τη σειρά του στηρίζεται στην 14η Αναθεώρηση του Αμερικανικού Συντάγματος.
5/
Η 14η Αναθεώρηση υιοθετείται το 1868 αποτελώντας μία από τις σημαντικότερες στην ιστορία, καθότι θέτει τις βάσεις της ισονομίας και των δικαιωμάτων των πολιτών, ερχόμενη να αντικαταστήσει ένα πλέγμα προ-εμφυλιακών νόμων σχετικών με την δουλεία.
6/
Η εν λόγω Αναθεώρηση πχ καταργεί ουσιαστικά την απόφαση Scott v. Sandford του 1857 σύμφωνα με την οποία Αμερικάνοι απόγονοι σκλάβων από την Αφρική δεν επιτρέπεται να αποκτήσουν δικαιώματα κανονικού πολίτη.
Το 1973 λοιπόν, το Ανώτατο Δικαστήριο στηρίζει την απόφαση του στην υπόθεση Roe v. Wade στο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιωτικότητας, με μία όμως άκρως ενδιαφέρουσα υποσημείωση.
Το δικαίωμα της ιδιωτικότητας δεν αναγράφεται ρητά στο Σύνταγμα, πουθενά.
8/
Αντί αυτού, το Roe v. Wade βασίζεται στην «λογική» της 14ης Αναθεώρησης που ορίζει το δικαίωμα του ανθρώπου στην ιδιωτικότητα.
Η «λογική» είναι αυτή που θέτει το context στην εκάστοτε υπόθεση, έναντι του origin (τί έλεγε ακριβώς το Σύνταγμα το 1868).
9/
Οι Ανώτατοι Δικαστές του 1973 στηρίζουν την απόφαση τους στη λογική της ιδιωτικότητας του 14th Amendment, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως στοιχείο ότι αυτή είχε ήδη κατοχυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο 8 χρόνια πριν.
Στην υπόθεση Griswold v. Connecticut του 1965.
10/
Η Griswold αποτελεί την πρώτη απόφαση που διασφαλίζει το δικαίωμα του ανθρώπου να κάνει ό,τι θέλει εντός της οικίας του χωρίς παρέμβαση από το κράτος (“life, liberty, or property”), στη λογική του 14th Amendment.
Η συγκεκριμένη υπόθεση αναφέρεται στη χρήση αντισύλληψης.
11/
Από εκείνο το σημείο και έπειτα, αυτό το «inferred right to privacy» θεωρείται κεκτημένο ανθρώπινο δικαίωμα και χρησιμοποιείται για μία σειρά από μετέπειτα αποφάσεις των δικαστηρίων τα επόμενα 50 χρόνια όπως >>
το Loving v. Virginia του 1968 που επιτρέπει γάμους μεταξύ μαύρων και λευκών, το Lawrence v. Texas του 2003 που απαγορεύει νόμους περί «σοδομισμού» (ομοφυλοφιλικό και στοματικό σεξ) και το Obergfell v. Hodges του 2015 που αναγνωρίζει το δικαίωμα γάμου σε άτομα ιδίου φύλου.
13/
Και κάπως έτσι ερχόμαστε στο σήμερα και τον Δικαστή Thomas.
Αλλά δεν θα μιλήσω ακόμα για τις αμβλώσεις.
Διότι ο Thomas ακριβώς μία μέρα πριν, συνέταξε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σε μία άλλη τεράστια υπόθεση.
Τη New York State Rifle & Pistol Association v. Bruen.
14/
Η υπόθεση είναι η πρώτη εδώ και μια 10ετία που φτάνει στο Ανώτατο δικαστικό όργανο των ΗΠΑ και σχετίζεται με το 2nd Amendment.
Στην εν λόγω υπόθεση λοιπόν το Ανώτατο Δικαστήριο είχε κληθεί να αποφασίσει αν θα ακυρώσει νόμους που θέτουν περιορισμούς αδειοδότησης σε όσους θέλουν να φέρουν όπλο σε απόκρυψη. Υποσημείωση: όχι να φέρουν όπλο γενικά (που επιτρέπεται).
Να το φέρουν κρυμμένο πάνω τους.
16/
Η απόφαση που εξέδωσε προχθές το Ανώτατο Δικαστήριο ήταν αυτή που υπονοείται.
Βασικά η απόφαση συγκεκριμένα λέει: «ο νόμος της Νέας Υόρκης που ζητάει σχετικά δικαιολογητικά από όσους πολίτες κάνουν αίτηση για να φέρουν κεκαλυμμένα όπλο, αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος.»
17/
Αυτός είναι ο Δικαστής Clarence Thomas.
Και μιλώντας για αυτόν, αυτή στο κέντρο είναι η γυναίκα του. Η Virginia “Ginni” Thomas.
Η Ginni Thomas είναι σήμερα κατηγορούμενη για «υπονόμευση της δημοκρατίας» σχετικά με τα γεγονότα του Καπιτωλίου.
18/
Συγκεκριμένα κατηγορείται για άσκηση πιέσεων στους νομοθέτες της Αριζόνα και εν συνεχεία στον Mark Meadows, πρώην Chief of Staff του Λευκού Οίκου, προκειμένου να παρέμβουν στην αλλαγή του εκλογικού αποτελέσματος υπέρ Τραμπ.
Συνολικά, ο Thomas θεωρείται σήμερα ο πλέον συντηρητικός ενός Ανώτατου Δικαστηρίου του οποίου ένα μέλος συμμετείχε σε παρα-Χριστιανική κοινότητα (Barrett), ένα σε alumni κοινότητα ενάντια στο birth control (Alito) και δύο αντιμετώπισαν κατηγορίες βιασμού (Kavanaugh, Thomas).
20/
Στην πραγματικότητα, ο Ρεπουμπλικάνος Chief Justice, John Roberts – ο οποίος μάλιστα ψήφισε κατά στην προχθεσινή ψηφοφορία – αποτελεί την ιδεολογική παραφωνία ενός συνόλου του οποίου ηγείται η πλέον συντηρητική φωνή του.
Για την ακρίβεια, η προχθεσινή απόφαση εξηγεί ότι «το Σύνταγμα δεν κάνει καμία αναφορά στην άμβλωση.»
Ο Thomas όμως δεν μένει εκεί.
Στην δική του ανακοίνωση σημειώνει ότι: «πρέπει να αναθεωρήσουμε όλα τα δεδικασμένα, μεταξύ των οποίων τα Griswold, Lawrence και Obergfell.»
22/
Με άλλα λόγια, η χρήση αντισυλληπτικών, ο γάμος ατόμων του ιδίου φύλου και οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις είναι τα επόμενα δεδικασμένα που αναμένεται να προσβληθούν, στη βάση της ήδη πλέον προσβεβλημένης «λογικής» της ιδιωτικότητας της 14ης Αναθεώρησης.
Ήδη με τις αμβλώσεις πλέον να απαγορεύονται, ανοίγουν οι Ασκοί του Αιόλου ως προς τη συλλογή προσωπικών δεδομένων (app υπολογισμού περιόδου, γόνιμων ημερών κτλ) μέσω των εταιρειών, όχι πια για κέρδος αλλά για εκμετάλλευση τους από τις διωκτικές αρχές.
Τον Ιανουάριο του 1692, ο Αιδεσιμότατος Samuel Parris βλέπει την 9 ετών κόρη του Elizabeth και την 11 ετών ξαδέρφη της Abigail να πετάνε πράγματα και να βγάζουν περίεργες κραυγές.
Ο Parris είναι δήμαρχος ενός χωριού ονόματι Σάλεμ.
Θα έχουμε παρατηρήσει ότι η έννοια του "υπέρμετρου" (συναισθηματισμού, επιθετικότητας, ακόμα και κακίας) αποτελεί κοινή συνισταμένη των απόψεων που κυριαρχούν στα σόσιαλ μίντια.
Και μπορεί γενικά να νομίζουμε ότι αυτό είναι τυχαίο, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι.
1/
Η Wall Street Journal έδωσε χτες στη δημοσιότητα μια σειρά αρχείων υπό τον τίτλο "The Facebook Files" τα οποία φέρνουν την πλατφόρμα και τον ίδιο τον Ζούκερμπεργκ έναντι ενός ακόμα σκανδάλου, πιθανόν όχι του μεγαλύτερου ελέω Cambridge Analytica.
Σίγουρα όμως του χειρότερου.
2/
Να το πάρω από την αρχή.
Το φθινόπωρο του 2018, ένας Jonah Peretti, διευθύνων σύμβουλος online περιεχομένου της BuzzFeed στέλνει email σε ανώτατο στέλεχος της Facebook στο οποίο του εξηγεί ότι στην πλατφόρμα γίνεται viral σχεδόν αποκλειστικά περιεχόμενο διχαστικού χαρακτήρα.
3/
Το τελευταίο post της Χρυσηίδας Δημουλίδου είναι εκκωφαντικά κακό.
Ωστόσο η όποια επιτυχία της δείχνει ότι τα γραφόμενα της βρίσκουν απήχηση σε ένα μέρος της κοινωνίας.
Και αυτά που λέει ίσως δεν είναι όσο μακρινά θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι.
1/
Αφού προσπεράσουμε την υπέροχη υποβάθμιση του θέματος ως show αφού "το έγκλημα πουλάει και η αστυνομία συμπεριφέρεται σαν να έπιασε κάποιον serial killer" (υφέρπον μήνυμα εδώ ότι o δολοφόνος δεν είναι και serial killer), όσα ακολουθούν έχουν πολύ περισσότερο ενδιαφέρον.
2/
Αρχικά διαβάζουμε ότι το θύμα:
"Εκδήλωνε περίεργη συμπεριφορά"
"Όχι μόνο ορμονικής ανισορροπίας"
"Αλλά και από την επιλόχειο κατάθλιψη που όπως ανέφερε βίωνε"
Το θύμα λοιπόν εμφανίζεται ως έχον μερίδιο ευθύνης γιατί: α) είναι γυναίκα, β) "έχει ορμόνες" γ) έχει κατάθλιψη
Από τα πολλά που διαβάζεις και σοκάρεσαι αυτές τις μέρες στην υπόθεση της δολοφονίας της Καρολάιν ίσως το πιο αδικαιολόγητο είναι η τεράστια αύξηση του αριθμού των followers στο ίνσταγκραμ του πιλότου.
Ή και όχι.
1/
Να πω πριν ξεκινήσω ότι ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι λογικά η αγνή περιέργεια του κόσμου.
Ένα follow στο ίνστα πιθανόν κάποιοι για κάποιους δικούς τους λόγους να θεωρούν ότι "δεν λέει και τίποτα" με αποτέλεσμα να το κάνουν μήπως και χάσουν κάτι σχετικό.
2/
Αφού οικτίρω αυτή την κίνηση, καθότι αυτοί οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι με "ένα απλό follow" ουσιαστικά επικροτούν το άτομο το οποίο ακολουθούν, θα την προσπεράσω δεχόμενος ότι πολλοί δεν το σκέφτονται.
Όσο και να ήλπιζες όλον αυτό τον καιρό ότι η υπόθεση στα Γλυκά Νερά δεν θα αποδειχτεί όσο άρρωστη έδειχνε ότι πάει να αποδειχτεί, δεν μπορεί παρά να σου φέρνει στο μυαλό την υπόθεση που συγκλόνισε την Αμερική πριν από 2 χρόνια.
Την υπόθεση του Chris Watts.
1/
O Watts είναι αυτός.
36 ετών, πατέρας δύο κοριτσιών, της 3χρονης Celeste και της 4χρονης Bella και σύζυγος της 5 μηνών εγκύου Shannan.
2/
Ο Watts γνώρισε την Shannan από το FB το 2010, την παντρεύτηκε το 2012, το 2013 και το 2015 κάνουν τα κοριτσάκια, το 2015 αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, το Μάιο του 2018 η Shannan κάνει live στο FB ότι είναι έγκυος την ώρα που ο Watts παίζει με τα παιδιά από πίσω.