#Βουλη #Συριγος #Πολυτεχνειο

Μια απάντηση στον υφ. Παιδείας κ. @AngelosSyrigos αναφορικά με το Πολυτεχνείο. Αν και τα γνωρίζει πολύ καλύτερα.

Επειδή η λέξη “μύθος” χρησιμοποιείται από το κόμμα της ΝΔ με αρνητική σημασία, πιστεύω ότι χρήσιμο θα ήταν να δούμε το ζήτημα

(1/21)
λίγο πιο σφαιρικά, ίσως μέσω μιας αντιστοίχισης του Νοέμβρη του ’73 με κάποια γεγονότα του 514 π.Χ.

Θεωρείται ότι ο Πεισίστρατος ήταν για την Αθήνα ένα καλός τύραννος. Όταν πέθανε το 527 π.Χ. η εξουσία πέρασε στους γιούς του, Ιππία και Ίππαρχο.
(2/21)
Οι αρχαίες πηγές γράφουν ότι τα ηνία της πολιτικής εξουσίας κατείχε ο πρωτότοκος Ιππίας και λιγότερο ο Ίππαρχος. Ο Αριστοτέλης περιγράφει τον τελευταίο ως άνθρωπο “παιδιώδη και ερωτικό και φιλόμουσο” (Αθηναίων Πολιτεία, 18).
(3/21)
Έχοντας τέτοιες τάσεις και συνήθειες, ο Ίππαρχος ερωτεύθηκε και θέλησε να συνάψει ερωτικό δεσμό με τον νεαρό Αρμόδιο. Ο δε Αρμόδιος, όμως, ήταν ερώμενος του Αριστογείτονα και δεν ενέδωσε στις προτάσεις του Ιππάρχου.
(4/21)
Έτσι, οργισμένος ο Ίππαρχος εκδικήθηκε τον Αρμόδιο προσβάλλοντας την αδελφή του στα Παναθήναια. Αυτή η οικογενειακή προσβολή οδήγησε τον Αρμόδιο και τον Αριστογείτονα να συνωμοτήσουν και να φονεύσουν τον Ίππαρχο το 514 π.Χ.
(5/21)
Οι Αθηναίοι πλανώνται, λέει ο Θουκυδίδης, ότι οι Αρμόδιος και Αριστογείτων φόνευσαν τον τύραννο (Θουκυδίδου Ιστορίαι, Α20). Η αλήθεια είναι ότι πραγματικός τύραννος ήταν ο Ιππίας και συνέχισε να ασκεί την εξουσία, με πολύ πιο σκληρό τρόπο, μέχρι το 510 π.Χ,
(6/21)
δηλαδή για τέσσερα ακόμα έτη, ώσπου ανατράπηκε. Όμως, οι Αθηναίοι επέλεξαν να πιστεύουν ότι οι Αρμόδιος και Αριστογείτων φόνευσαν τον τύραννο έχοντας κίνητρα πολιτικά. Προτίμησαν να παραβλέψουν ότι τα πραγματικά κίνητρα των δύο ήταν ερωτικά και προσωπικά.
(7/21)
Διότι αυτό είχε μεγάλη σημασία για την αυτοκατανόηση των Αθηναίων, ότι δύο πολίτες φόνευσαν τον τύραννο, έναν εσωτερικό εχθρό.

Έτσι, ο Αρμόδιος και ο Αριστογείτων έμειναν στην ιστορία ως τυραννοκτόνοι και ανατροπείς του καθεστώτος.
(8/21)
Όμως, ούτε τον πραγματικό τύραννο είχαν σκοτώσει ούτε ανέτρεψαν το καθεστώς, αφού ο Ιππίας κράτησε την εξουσία για ακόμα τέσσερα έτη.

Νομίζω ότι η ιστορία αυτή βρίσκει το σύγχρονο αντίστοιχό της στο Πολυτεχνείο, διότι τα γεγονότα του Νοέμβρη του 1973
(9/21)
έχουν να κάνουν με την αυτοκατανόηση ενός ολόκληρου λαού. Έχει δίκιο ο κ. #Συρίγος, το χουντικό καθεστώς δεν έπεσε λόγω των γεγονότων του Πολυτεχνείου, αλλά ένα χρόνο αργότερα, μετά την τραγωδία της Κύπρου.
(10/21)
Έχει επίσης δίκιο όταν λέει ότι το σύνθημα “Η χούντα δεν τελείωσε το ‘73” είναι ανιστόρητο και ότι αυτό δηλώνει πως ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού πιστεύει ότι η χούντα έπεσε εξαιτίας του Πολυτεχνείου.
(11/21)
Ενώ η πραγματικότητα είναι ότι τότε ανατράπηκε μόνο το καθεστώς του Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη και ακολούθησε μια πολύ πιο σκληρή φάση. Όπως ακριβώς έκανε και ο Ιππίας το μακρινό 514 π.Χ.
(12/21)
Αλλά κάπου εδώ τελειώνει και η συμφωνία μου με τον υπουργό. Δεν πρόκειται για ζητήματα αλήθειας ή ψεύδους, αφού και το Πολυτεχνείο και η τραγωδία της Κύπρου ήταν αληθινά γεγονότα μέγιστης σημασίας.
(13/21)
Όμως, αυτά τα δύο γεγονότα είναι δύο ξεχωριστά αφηγήματα. Ο ελληνικός λαός "κλήθηκε" μετά το 1974 να επιλέξει αυθόρμητα ανάμεσα σε δύο αφηγήσεις που θα έκριναν την ταυτότητά του στη νέα εποχή.
(14/21)
Η πρώτη αφήγηση είναι ότι η τυραννία έπεσε από τον ίδιο τον λαό που αντιστάθηκε γενναία ζητώντας την ελευθερία (Πολυτεχνείο, 1973). Η δεύτερη αφήγηση είναι ότι η δικτατορία έπεσε από έναν εξωτερικό εχθρό, από την ταπεινωτική τουρκική εισβολή στην Κύπρο (1974).
(15/21)
Και τα δύο γεγονότα έχουν συμβολοποιηθεί. Επομένως, αν η πολιτική είναι η διαχείριση συμβόλων, τότε πρέπει κανείς να επιλέξει.

Το ζήτημα έχει, λοιπόν, να κάνει με το πώς ένας λαός προτιμά να αυτοκατανοείται μέσα στον ιστορικό χρόνο.
(16/21)
Και επειδή τα δύο αυτά γεγονότα είναι αληθινά, αλλά ως προς τις ψυχολογικές επιπτώσεις τους είναι αντίθετα, τότε όποιος σήμερα αμφισβητεί τη σπουδαιότητα του Πολυτεχνείου, θα πρέπει να βρει το θάρρος να διηγηθεί στους επόμενους το δεύτερο αφήγημα,
(17/21)
που είναι βεβαίως εξίσου αληθές, ότι οι νέες γενιές είναι η συνέχεια μιας αιματηρής αποτυχίας, μιας εθνικής καταστροφής και ότι έστω κι αν δεν τους αρέσει αυτό ή αν τους ντροπιάζει, ωστόσο “η ιστορική αλήθεια επιτάσσει" να κατανοούν τον εαυτό τους με αυτόν τον τρόπο.
(18/21)
Όποιος είναι έτοιμος, ας το κάνει. Δεν προχωρά όμως έτσι η ιστορία ούτε τα έθνη μέσα στον χρόνο.

Τα τελευταία χρόνια η ΝΔ όλο και πιο φωναχτά επιλέγει να προβάλλει το δεύτερο αφήγημα, απαξιώνοντας την πολιτική -και πολιτιστική- σημασία Πολυτεχνείου.
(19/21)
Εμείς, όμως, επιλέγουμε το αφήγημα του Πολυτεχνείου που, αν και δεν είναι ιστορικά τόσο ακριβές, ωστόσο παραμένει αληθές: Η αποφασιστικότητα για την ελευθερία συντρίβει τον αυταρχισμό των όπλων.
(20/21)
Η σπουδαιότητα του Πολυτεχνείου βρίσκεται σε αυτό ακριβώς: ένας λαός έχει το καθήκον να αγωνίζεται για την ελευθερία του. Η πορεία της ανθρωπότητας είναι πορεία ελευθερίας. Δεν υπάρχει κανένας “μύθος” εδώ. Είναι όλα πραγματικότητα και αλήθειες που τελευταία ενοχλούν.
(21/21)

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Παρακαντιανός

Παρακαντιανός Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Jimmy_Korgialas

Jul 6
Είναι απογοήτευση το πώς φτάσαμε εδώ. Μιλάω γι’ αυτή τη ρευστότητα στις κοινωνίες μας. Πλέον η σταθερότητα στην εργασία, στις ανθρώπινες σχέσεις, στο περιβάλλον, έχουν πάψει να υφίστανται. Μοιάζουν όλα να είναι απολύτως αντίθετα στις αρχικές επιδιώξεις μας.
(1/20)
Κάθε κοινωνία έγινε για να προσφέρει στον άνθρωπο τη σταθερότητα στη ζωή του. Η μετάβαση από τη λεγόμενη φυσική κατάσταση στην πολιτική κοινωνία, έγινε για να χαλιναγωγηθεί το τυχαίο, να κυριαρχεί ο άνθρωπος πάνω στα γεγονότα.
(2/20)
Η πολιτική κοινωνία, με τους θεσμούς και τους κανόνες της, κυριαρχεί, όσο είναι δυνατόν, επάνω στα γεγονότα.

Αλλά αυτό το “έγινε για να…” μπορεί να παρεξηγηθεί. Προφανώς, η μετάβαση στην πολιτική κοινωνία δεν έγινε με όρους τελεολογικούς ούτε από τη μια μέρα στην άλλη.
(3/20)
Read 20 tweets
Jun 25
Αφήνω εδώ κάποιες σκόρπιες και καθόλου συνεκτικές σκέψεις, διότι με τη χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις #αμβλωσεις, στην πραγματικότητα άνοιξε η μεγάλη συζήτηση για την ηθική εκείνη κατηγορία που ονομάζουμε "αξιοπρέπεια".
(1/10)
Θεματοποιημένη ήδη από τον Immanuel Kant, αξιοπρέπεια σημαίνει ότι ο άνθρωπος δεν αποτελεί ποτέ μέσον για άλλους σκοπούς, αλλά ο ίδιος είναι αυτοσκοπός. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε έναν άνθρωπο για οποιονδήποτε σκοπό μας,
(2/10)
έστω κι αν αυτός ο σκοπός είναι "ανώτερος" ή ωφέλιμος για μια ολόκληρη κοινωνία.

Π.χ, ένα επιχείρημα που ακούγεται συχνά είναι ότι χωρίς τις εκτρώσεις η χώρα θα είχε λύσει το δημογραφικό πρόβλημα. Και αυτό είναι, λένε, ένας "ανώτερος" σκοπός, ένας εθνικός σκοπός.
(3/10)
Read 10 tweets
May 25
Έλεγε ο Hegel ότι η ιστορία είναι "πρόοδος στη συνείδηση της ελευθερίας", δηλαδή μια προοδευτική πορεία ολοένα και πληρέστερης κατανόησης αναφορικά με το τι σημαίνει να είμαστε ελεύθεροι.

Σε κάθε εποχή οι άνθρωποι αποκτούσαν και μια διαφορετική σύλληψη της ελευθερίας.
(1/5)
Διότι δεν σημασιοδοτούν με τον ίδιο τρόπο την ελευθερία ένας αρχαίος Αθηναίος και ο νεωτερικός άνθρωπος.

Ή, επίσης, ένας σύγχρονος δυτικός άνθρωπος θα έλεγε ότι ελευθερία είναι μάλλον το να πραγματώσω το σχέδιο ζωής μου, ανεξάρτητα από το αν οι άλλοι
(2/5)
κατορθώσουν το ίδιο για τον εαυτό τους. Ίσως ο σύγχρονος δυτικός άνθρωπος να μην ενδιαφέρεται για τη συμφιλίωση ανάμεσα σε ατομικό και κοινωνικό. Ίσως να μην αναγνωρίζει καν το κοινωνικό. Θυμάμαι τη Θάτσερ: "Δεν υπάρχει κοινωνία, υπάρχουν μόνο τα άτομα και οι οικογένειες".
(3/5)
Read 5 tweets
May 17
Στο μήνυμά του για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ο πρωθυπουργός κλείνει λέγοντας: "...γιατί ελεύθερη χώρα είναι η χώρα που έχει ελεύθερους πολίτες".

Σωστά. Αυτό είναι το ιδεώδες της αστικής κοινωνίας.

Όμως, σήμερα τα ιστορικά αιτήματα περί ελευθερίας έχουν αφεθεί στο παρελθόν.
(1/8)
Η αρχή της ατομικότητας, κατά την οποία ο καθένας έχει τα δικά του συμφέροντα και δικαιούται να τα ικανοποιήσει στο κοινωνικό πλαίσιο, συνθλίβεται. Τώρα το άτομο, ανίσχυρο, είναι εκτεθειμένο μέσα σε έναν τρομακτικό μηχανισμό εκμετάλλευσης της παραγωγής.
(2/8)
Οι ιδιαίτεροι σκοποί του περνούν σε δεύτερη μοίρα, εφόσον επείγει η ανάγκη της επιβίωσης. Το μόνο που του απομένει είναι να υποταχθεί ή να χαθεί. Εδώ δεν υπάρχει καμία ελευθερία.

Το γεγονός ότι η σχέση επιχειρηματία και εργαζόμενου βασίζεται στην ελεύθερη σύμβαση,
(3/8)
Read 8 tweets
May 11
Έγραφα χθες ότι το όλο ζήτημα είναι ο έλεγχος, από τη Δεξιά, του ελληνικού πανεπιστημίου. Και τούτο για δύο λόγους:

1⃣ διότι το πανεπιστήμιο είναι το τελευταίο προπύργιο αντίστασης απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό. Εφόσον οι ιδέες διακινούνται μέσα σε αυτό ελεύθερα,
(1/14) Image
το πανεπιστήμιο μπορεί να είναι διαμορφωτής του μορφωτικού αγαθού, του πολιτισμού και, εν τέλει, των πολιτικών πραγμάτων. Το πανεπιστήμιο είναι ο τελευταίος χώρος μέσα στον οποίο διατηρούνται ζωντανές και αναπαράγονται οι προοδευτικές ιδέες και οι ανθρωπιστικές αξίες.

(2/14)
2⃣ Επίσης, η Δεξιά προσπαθεί να ελέγξει το πανεπιστήμιο, διότι αυτό προάγει την κοινωνική κινητικότητα. Παιδιά από το Περιστέρι, προορισμένα -κατά τον ΠΘ- να γίνουν ψυκτικοί, άνοιξαν τα ογκώδη πανεπιστημιακά συγγράμματα και αρίστευσαν στις επιστήμες.
(3/14)
Read 14 tweets
May 10
Εσάς σας αρέσει που ζείτε σε καθεστώς "μεταδημοκρατίας";

Τον όρο έχει εισηγηθεί εδώ και 20 χρόνια ο Colin Crouch. Με δυο λόγια, μεταδημοκρατία είναι η δημοκρατία που έχει χάσει τον στόχο της: η πολιτική παύει να αποβλέπει στην ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων,
(1/7)
το δε πολιτικό σύστημα ενδιαφέρεται να συνάψει σχέσεις με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Οι όποιες αποφάσεις, λαμβάνονται πάντα με γνώμονα αυτά, ενώ οτιδήποτε κοινωνικό δαιμονοποιείται. Ο νεοφιλελευθερισμός έχει επικρατήσει ως ηγεμονική ιδεολογία.
(2/7)
Έτσι, οι πολιτικοί ή δημοσιογράφοι που θα τολμήσουν να αμφισβητήσουν τους στόχους της μεταδημοκρατίας χαρακτηρίζονται λαϊκιστές και ένα ολόκληρο σύστημα τους επιτίθεται με σκοπό την ηθική και πολιτική εξόντωσή τους.
(3/7)
Read 7 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(