Παρακαντιανός Profile picture
Philosophy (PhD Candidate) // UoP "Hang ups, let downs Bad breaks, set backs"
Aug 4, 2022 6 tweets 2 min read
#Λαμια
Αν ενδιαφέρεται κάποιος να μάθει για το δράμα στη ζωή των ΠΕ02, τον κλάδο των Φιλολόγων, θα πρέπει να ξεκινήσει από την αναξιοπιστία της πολιτείας αναφορικά με τις υποσχέσεις της.

Διότι, οι ΠΕ02 κάναμε ό,τι μας ζήτησαν: πτυχίο, μεταπτυχιακό, επιμορφώσεις.
>> Κάποιοι έχουμε και 2 πτυχία. Αλλά ακόμη και κάτοχος διδακτορικού να είσαι, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα διοριστείς. Η πολιτεία δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Είναι ωραία τα λόγια της υπουργού όταν, πάντα στο προστατευμένο περιβάλλον των ΜΜΕ, μιλάει για τους εκπαιδευτικούς,
>>
Jul 14, 2022 21 tweets 4 min read
#Βουλη #Συριγος #Πολυτεχνειο

Μια απάντηση στον υφ. Παιδείας κ. @AngelosSyrigos αναφορικά με το Πολυτεχνείο. Αν και τα γνωρίζει πολύ καλύτερα.

Επειδή η λέξη “μύθος” χρησιμοποιείται από το κόμμα της ΝΔ με αρνητική σημασία, πιστεύω ότι χρήσιμο θα ήταν να δούμε το ζήτημα

(1/21) λίγο πιο σφαιρικά, ίσως μέσω μιας αντιστοίχισης του Νοέμβρη του ’73 με κάποια γεγονότα του 514 π.Χ.

Θεωρείται ότι ο Πεισίστρατος ήταν για την Αθήνα ένα καλός τύραννος. Όταν πέθανε το 527 π.Χ. η εξουσία πέρασε στους γιούς του, Ιππία και Ίππαρχο.
(2/21)
Jul 6, 2022 20 tweets 3 min read
Είναι απογοήτευση το πώς φτάσαμε εδώ. Μιλάω γι’ αυτή τη ρευστότητα στις κοινωνίες μας. Πλέον η σταθερότητα στην εργασία, στις ανθρώπινες σχέσεις, στο περιβάλλον, έχουν πάψει να υφίστανται. Μοιάζουν όλα να είναι απολύτως αντίθετα στις αρχικές επιδιώξεις μας.
(1/20) Κάθε κοινωνία έγινε για να προσφέρει στον άνθρωπο τη σταθερότητα στη ζωή του. Η μετάβαση από τη λεγόμενη φυσική κατάσταση στην πολιτική κοινωνία, έγινε για να χαλιναγωγηθεί το τυχαίο, να κυριαρχεί ο άνθρωπος πάνω στα γεγονότα.
(2/20)
Jun 25, 2022 10 tweets 2 min read
Αφήνω εδώ κάποιες σκόρπιες και καθόλου συνεκτικές σκέψεις, διότι με τη χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις #αμβλωσεις, στην πραγματικότητα άνοιξε η μεγάλη συζήτηση για την ηθική εκείνη κατηγορία που ονομάζουμε "αξιοπρέπεια".
(1/10) Θεματοποιημένη ήδη από τον Immanuel Kant, αξιοπρέπεια σημαίνει ότι ο άνθρωπος δεν αποτελεί ποτέ μέσον για άλλους σκοπούς, αλλά ο ίδιος είναι αυτοσκοπός. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε έναν άνθρωπο για οποιονδήποτε σκοπό μας,
(2/10)
May 25, 2022 5 tweets 1 min read
Έλεγε ο Hegel ότι η ιστορία είναι "πρόοδος στη συνείδηση της ελευθερίας", δηλαδή μια προοδευτική πορεία ολοένα και πληρέστερης κατανόησης αναφορικά με το τι σημαίνει να είμαστε ελεύθεροι.

Σε κάθε εποχή οι άνθρωποι αποκτούσαν και μια διαφορετική σύλληψη της ελευθερίας.
(1/5) Διότι δεν σημασιοδοτούν με τον ίδιο τρόπο την ελευθερία ένας αρχαίος Αθηναίος και ο νεωτερικός άνθρωπος.

Ή, επίσης, ένας σύγχρονος δυτικός άνθρωπος θα έλεγε ότι ελευθερία είναι μάλλον το να πραγματώσω το σχέδιο ζωής μου, ανεξάρτητα από το αν οι άλλοι
(2/5)
May 17, 2022 8 tweets 2 min read
Στο μήνυμά του για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ο πρωθυπουργός κλείνει λέγοντας: "...γιατί ελεύθερη χώρα είναι η χώρα που έχει ελεύθερους πολίτες".

Σωστά. Αυτό είναι το ιδεώδες της αστικής κοινωνίας.

Όμως, σήμερα τα ιστορικά αιτήματα περί ελευθερίας έχουν αφεθεί στο παρελθόν.
(1/8) Η αρχή της ατομικότητας, κατά την οποία ο καθένας έχει τα δικά του συμφέροντα και δικαιούται να τα ικανοποιήσει στο κοινωνικό πλαίσιο, συνθλίβεται. Τώρα το άτομο, ανίσχυρο, είναι εκτεθειμένο μέσα σε έναν τρομακτικό μηχανισμό εκμετάλλευσης της παραγωγής.
(2/8)
May 11, 2022 14 tweets 3 min read
Έγραφα χθες ότι το όλο ζήτημα είναι ο έλεγχος, από τη Δεξιά, του ελληνικού πανεπιστημίου. Και τούτο για δύο λόγους:

1⃣ διότι το πανεπιστήμιο είναι το τελευταίο προπύργιο αντίστασης απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό. Εφόσον οι ιδέες διακινούνται μέσα σε αυτό ελεύθερα,
(1/14) Image το πανεπιστήμιο μπορεί να είναι διαμορφωτής του μορφωτικού αγαθού, του πολιτισμού και, εν τέλει, των πολιτικών πραγμάτων. Το πανεπιστήμιο είναι ο τελευταίος χώρος μέσα στον οποίο διατηρούνται ζωντανές και αναπαράγονται οι προοδευτικές ιδέες και οι ανθρωπιστικές αξίες.

(2/14)
May 10, 2022 7 tweets 1 min read
Εσάς σας αρέσει που ζείτε σε καθεστώς "μεταδημοκρατίας";

Τον όρο έχει εισηγηθεί εδώ και 20 χρόνια ο Colin Crouch. Με δυο λόγια, μεταδημοκρατία είναι η δημοκρατία που έχει χάσει τον στόχο της: η πολιτική παύει να αποβλέπει στην ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων,
(1/7) το δε πολιτικό σύστημα ενδιαφέρεται να συνάψει σχέσεις με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Οι όποιες αποφάσεις, λαμβάνονται πάντα με γνώμονα αυτά, ενώ οτιδήποτε κοινωνικό δαιμονοποιείται. Ο νεοφιλελευθερισμός έχει επικρατήσει ως ηγεμονική ιδεολογία.
(2/7)
Jan 26, 2022 16 tweets 4 min read
ΘΡΕΝΤ

[ 27 Ιανουαρίου - Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος ]

Στο προτελευταίο κεφάλαιο, το 12ο, του βιβλίου της “Οι Απαρχές του Ολοκληρωτισμού”, η Hannah Arendt πραγματεύεται τους στόχους και τις πρακτικές των στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης.
(1)⏬ Image «Το πρόβλημα», λέει, «είναι να κατασκευάσουμε κάτι που δεν υπάρχει, δηλαδή ένα είδος ανθρώπου που μοιάζει στα άλλα ζωικά είδη των οποίων η μόνη ελευθερία συνίσταται στη “διατήρηση του είδους”».

Για την Arendt τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, «πιο ουσιαστικά για
(2)⏬
Dec 21, 2021 8 tweets 2 min read
ΘΡΕΝΤ: Άιχμαν και Καντ

Στη δίκη του Άντολφ Άιχμαν το 1961 στην Ιερουσαλήμ, γράφει η Hannah Arendt, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε κάποια στιγμή τον Immanuel Kant. Ο Άιχμαν δήλωσε εμφατικά ότι έζησε ολόκληρη τη ζωή του σύμφωνα με τους
(1/8) καντιανούς ηθικούς κανόνες. Όταν, μάλιστα, ο δικαστής αγανάκτησε, ο Άιχμαν έδωσε έναν σωστό ορισμό της καντιανής Κατηγορικής Προσταγής. Πληροφόρησε, επιπλέον, τους παρευρισκόμενους ότι είχε διαβάσει και την "Κριτική του Πρακτικού Λόγου" του ίδιου φιλοσόφου!
(2/8)
Dec 21, 2021 10 tweets 2 min read
ΘΡΕΝΤ: "Η Mary στο ασπρόμαυρο δωμάτιο"

Ήταν ένα άρθρο τού 1982 με τίτλο "Epiphenomenal Qualia", μέσα στο οποίο ο Frank Jackson διατύπωσε ένα από τα πιο γοητευτικά νοητικά πειράματα της Φιλοσοφίας: "Η Mary στο ασπρόμαυρο δωμάτιο".
(1/9) Όταν άνοιξε η επιστημονική συζήτηση, ο Jackson επανήλθε το 1986 με ένα τετρασέλιδο άρθρο: "What Mary Didn't Know".

Η Mary είναι μια λαμπρή επιστήμων που έχει περάσει όλη τη μέχρι τώρα ζωή της μέσα σε ένα ασπρόμαυρο δωμάτιο. Γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα σε αυτό.
(2/9)
Dec 20, 2021 14 tweets 3 min read
ΘΡΕΝΤ: Αλέξανδρος και Κοίνος

Υπαρχει μια ωραία ιστορία μέσα στον Αρριανό, που με φέρνει σε μάλλον δύσκολη θέση.

Ο Αλέξανδρος βρίσκεται στον ποταμό Ύφαση στην Ινδία και οι πληροφορίες του λένε ότι πέρα από κει η χώρα είναι πλούσια, οι κάτοικοι είναι καλοί γεωργοί και
(1/14) διοικούν τις πόλεις τους με τάξη. Η επιθυμία του Αλεξάνδρου είναι σφοδρή να τα δει και να τα γνωρίσει όλα αυτά. Ακόμα και οι ελέφαντες εκεί, αναφέρουν οι πληροφοριοδότες, είναι μεγαλύτεροι από αυτούς που έχουμε δει ποτέ.
(2/14)
Dec 20, 2021 9 tweets 2 min read
ΘΡΕΝΤ: Φάλαρις

Στο 7ο βιβλίο των "Ηθικών Νικομαχείων" ο Αριστοτέλης επιχειρεί να περιγράψει εκείνον τον τύπο ανθρώπου που είναι όχι απλά κακός, αλλά πέρα από τα όρια της κακίας. Τον ονομάζει "θηριώδη", θέλοντας με αυτή τη λέξη να τονίσει ότι ο άνθρωπος αυτός βρίσκεται
(1/9) έξω από τα όρια της ανθρώπινης φύσης, είναι ένα θηρίο.

Ποιος είναι, όμως, ο θηριώδης; Ο Αριστοτέλης εδώ φέρνει παραδείγματα ανατριχιαστικά. Π.χ. μια γυναίκα που έσχιζε τις εγκύους και έτρωγε τα έμβρυα. Ή κάποιους από τον Εύξεινο Πόντο που έτρωγαν ωμά κρέατα ή ανθρώπινα.
(2/9)
Dec 18, 2021 7 tweets 2 min read
ΘΡΕΝΤ ΘΑΝΑΤΟΥ

Κάθε χρόνο, όταν ξανοίγει ο καιρός, μετά τον Μάρτη, διαβάζω την Παλατινή Ανθολογία, ειδικότερα τα επιτύμβια επιγράμματα. Αυτά είναι στίχοι που βρέθηκαν πάνω σε τάφους για να τιμήσουν τον νεκρό. Πολλά είναι και φανταστικά, διότι το συγκεκριμένο είδος
(1/7) καλλιεργήθηκε και πέρα από το να κοσμεί τάφους.

Υπάρχει ένα επίγραμμα με μόνο δύο στίχους, το οποίο έχει γράψει ο Καλλίμαχος. Μάλλον δεν γράφτηκε για να κοσμήσει κάποιον τάφο, αλλά με συγκινεί πάντα πάρα πολύ όποτε το διαβάζω. Το παραθέτω εδώ:
(2/7)
Dec 18, 2021 5 tweets 1 min read
ΘΡΕΝΤ

Τι είναι η οικογένεια; Υπάρχει ορισμός της; Κατά πόσο αποτελεί κριτήριο αυτό που λέμε "αίμα"; Είναι οι γονείς εξ ορισμού τα ώριμα μέλη, ενώ τα παιδιά ανώριμα; Πόσο διαρκεί η φωνή και η ζωή των προγόνων μας μέσα μας; Είμαστε μοναδικοί και ανεπανάληπτοι ή πολυσύνθετοι;
(1/5) Image Ο Hirokazu Koreeda είναι απο τους πιο συγκλονιστικούς σκηνοθέτες της εποχής μας.

Η θεματική του κάνει focus στην οικογένεια ως σύνολο και στους ρόλους των μελών ξεχωριστά. Αλλά αυτό για τον Koreeda είναι μόνο η αφορμή.
(2/5)
Dec 17, 2021 5 tweets 1 min read
ΘΡΕΝΤ

Λένε οι Μήλιοι στους Αθηναίους: "Άς κάνουμε διάλογο με όρους δικαίου".
Απαντούν οι Αθηναίοι: "Διάλογο για το δίκαιο κάνουν τα δύο μέρη όταν είναι ίσα. Όμως, εμείς είμαστε πιο δυνατοί από σας, άρα θα κάνουμε διάλογο για το συμφέρον και όχι για το δίκαιο".
(1/5) Λένε οι Μήλιοι στους Αθηναίους: "Μα καλά, γιατί θέλετε να είμαστε εχθροί και όχι φίλοι;"
Απαντούν οι Αθηναίοι: "Η φιλία σας μας είναι βλαβερή, διότι αποτελεί τεκμήριο αδυναμίας μας στα μάτια των άλλων".
(2/5)
May 29, 2021 7 tweets 1 min read
ΘΡΕΝΤ αντιδημοφιλές για την Άλωση της Πόλης

Η Κωνσταντινούπολη έπεσε όχι στις 29 Μαΐου 1453. Για χρόνια πολλά απαξιωνόταν και έπεφτε κάθε μέρα.

Έπεφτε όταν οι πλούσιοι της πρωτεύουσας επένδυαν σε κερδοφόρες επιχειρήσεις και κατέθεταν στις ιταλικές τράπεζες τα κέρδη τους. >> Έπεφτε όταν μια νέα τάξη πλουτοκρατών με σαφείς φιλοδυτικές τάσεις κατέστησε εξαρτημένο τον αυτοκράτορα και άρχισε να επηρεάζει τις αποφάσεις του. Η στάση των Παλαιολόγων στο μεγάλο ζήτημα της Ένωσης των Εκκλησιών συνδέεται απόλυτα με τα οικονομικά συμφέροντα της ελίτ της >>
Dec 15, 2020 11 tweets 2 min read
ΘΡΕΝΤ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Αυτό που με την Εκκλησία ενοχλεί περισσότερο είναι ότι βλέπει τον εαυτό της ως εμπορικό μαγαζί ή ως κατάστημα παροχής υπηρεσιών. Και έτσι τη βλέπει το μεγαλύτερο μέρος των πιστών. Αρέσει και στις δυο πλευρές αυτή η κατανόηση,
1/11 βολεύει τους μεν και τους δε.

Πριν λίγες μέρες, σαν να αναφερόταν σε κατάστημα ρούχων ή ηλεκτρικών συσκευών, ο υπουργός Πέτσας τόνιζε την αδικία: "Δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες".

Το ίδιο έλεγε και η Εκκλησία: "Δεν μπορούν να
2/11