Mooi stukje buiten gelopen van Nijmegen naar Driebergen. Dat #ruimtevoorderivier is echt goed gelukt. Niet perfect maar wel goed.
Prachtige luchten onderweg ook.
Maar ook dit soort ellende. Als je hebt over #kaalslag op het #platteland... Dit is landschapspijn. Als je er doorheen rent is het ineens heet.
En bij bedrijven die met omgekeerde vlaggen schreeuwen om respect en trots zie je dit soort erven. Ik kom hier vaker, soms ruikt het weiland naar een verffabriek. Soms glimt het gras. Juist in dit stuk kieperen de mensen ook huisvuil, blikjes en andere verpakkingen in de berm.
En dan is het een verademing om bij Rhenen het bos in te mogen. Ook daar zie je tuinafval dumpingen en gelletjes langs de mountainbikeroutes - maar ook mooi bos en heide.
Niet op de foto wegens verwondering, spelende reekalfjes. Ik dacht dat ik ze verstoorde en dat ze wegenden maar ze waren te druk bezig met een soort van krijgertje spelen.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Goede reconstructie van @nrc.nl Vanuit landbouwhoek hoor je vaak kritiek op te theoretische modellen. Maar die zijn in de regel bedacht om op papier ruimte te maken die er in de praktijk niet is.
Over #minas: 'De eigenzinnige manier waarop Nederland jarenlang met een zelf ontworpen systeem heeft bijgehouden hoeveel nitraat uit dierlijke mest in de natuur verdwijnt, voldoet niet langer.'
'De Europese Commissie – het dagelijks bestuur van de unie – vindt het Mineralen Aangiftesysteem (Minas) te theoretisch om de werkelijkheid in te vatten. „Het Nederlandse mestbeleid, om aan de Commissie tegemoet te komen, heeft nooit tot het gewenste resultaat geleid”'
'Het voedselsysteem staat niet langer ten dienste van het algemeen belang, maar van een deelbelang. “Een vorm van systeemcorruptie” noemt Jeroen Candel, universitair hoofddocent van Wageningen Universiteit, dit.'
De leus #feedingtheworld is een leugen. Het gaat om #owningallthefood
'De aandeelhouders van de twintig wereldwijd grootste voedselbedrijven (graan, vlees, zuivel en kunstmest) kregen in de afgelopen twee jaar $53 miljard uitgekeerd.'
'Uit een lijst van Quotenet met de verdiensten in de Nederlandse voedselketens blijken vele multimiljonairs met een vermogen van meer dan €100 miljoen werkzaam te zijn in de handel, de logistiek, de slachterijen en de veevoedersector.'
‘Nederland wist dat de derogatie (de uitzonderingspositie, red.) om de vier jaar moest worden onderbouwd, maar men zag het als een eeuwige regeling. Dat was niet het beeld van Brussel.’
'Nog een misverstand was dat Nederland zich jaren stuk staarde op gemiddelden. Brussel viel andere waarden in de tabellen op. ‘In de droge zandgebieden in Zuid- en Oost-Nederland was het helemaal niet oké.’'
#renure de theorie: 'In de pilot brouwen de fabrieken nog een stap verder. Onder hoge druk persen ze mest door een fijnmazig membraan, ook wel de omgekeerde osmosefilter. Het restproduct is lozingswater dat, in theorie, zo schoon is dat je er streeploos ramen mee kunt lappen.'
Bij #lto definiëren ze graag zelf de realiteit. Daar kun je dan wetenschap of feiten tegenaan gooien maar als ze er geen geld mee kunnen verdienen is het niet haalbaar.
Deze brief spreekt boekdelen #bigagro is onaangenaam verrast dat ambtenaren zelf iets uitgewerkt hebben zonder dat zij het gedicteerd hebben. Ze zien het ministerie als uitvoeringsorganisatie.
Dit is een mooi essay van @DirkSijmons1, geen groei of ontgroei maar vooral anders. Lees het @DeGids en als je daar toch te lui voor bent, quote ik u er even doorheen. Het begint met aandacht voor de nu al vergeten bijlage 3 van #nietalleskanoveralde-gids.nl/artikelen/moed…
'Een keur aan beleidsinitiatieven passeert de revue, met werkgroepen, taskforces, onderzoeksprogramma’s, handreikingen en pogingen het probleem aan te pakken, en evenveel mislukkingen of halve successen door de frisse tegenzin van De Sector, (...)
het ontbreken van naleving en controle op afspraken die wél werden gemaakt, et cetera, ad infinitum. Deze surplace van het beleid speelt zich af tegen de achtergrond van een al die jaren flink groeiende veestapel, (...)
Ik loop weleens een krantje achter maar deze van @CasparJanssen wilde ik jullie niet onthouden. volkskrant.nl/nieuws-achterg…
Waarom lukt het niet de boeren een perspectief te bieden? Dat is omdat het kabinet 'de sector' belangrijker vindt.
Heel veel boeren laten zien dat er heel veel kan. Zo ook Maurits Tepper: ‘Hier ligt de sleutel tot de oplossing voor stikstof- en andere problemen.’ Dat zit zo: ‘Wij hebben een gesloten bedrijfskringloop. We halen geen ruwvoer of krachtvoer van buiten ons bedrijf, (...)
de koeien eten ons kruidenrijk gras, we halen ook geen mest van buiten. De enige nutriënten die wij toevoegen komen uit het natuurgebied, en dat zit in ons bedrijfssysteem. Wij beheren dus ook een deel van de natuur. (...)