Nitzan David Fuchs Profile picture
Jul 21, 2022 17 tweets 4 min read Read on X
הפסגה של ישראל, איחוד האמירויות, ארה״ב והודו היא הזדמנות טובה לדבר על שני נושאים חשובים בגיאו-אסטרטגיה של ישראל: תזוזת המוקד הדמוגרפי והכלכלי העולמי מצפון האוקיינוס האטלנטי לאוקיינוס ההודי, והמקום של ישראל באגן האוקיינוס. שרשור (14) Image
1/14 העולם שלנו חווה כרגע מספר שינויים משמעותיים, חלקם ״עתיקים״ יותר מאחרים. החשוב שבהם, והוא מתרחש מאז שנות ה-90׳, הוא התזוזה של המוקד הדמוגרפי והכלכלי העולמי מאגן צפון האוקיינוס האטלנטי לאגן האוקיינוס ההודי.
2/14 התזוזה הזו חשובה משום שבעוד שהעולם המערבי שולט באגן הצפון האטלנטי מעצם העובדה שהוא מחזיק בכל קו החוף שלו, כמעט ואין נוכחות מערבית באגן האוקיינוס ההודי. התזוזה של המוקד גם נובעת מעליית מעצמות חדשות וגם תומכת בעלייתן. אבל מה בדיוק מזיז אותו?
3/14 נתחיל עם הדמוגרפי: בזמן שהודו וסין היו ועדיין שתי המדינות המאוכלסות ביותר בעולם, ההפיכה של אפריקה ליבשת מאוכלסת היא תופעה חדשה יחסית. אפריקה עקפה את אירופה רק ב-1995. משום שהאוכלוסייה צעירה, אפריקה צפויה להמשיך ולגדול מאוד בעשורים הבאים, ולהישאר היבשת הצעירה ביותר גם ב-2050. Image
4/14 המוקד הדמוגרפי של העולם יזוז דרומה, עם הגידול באוכלוסייה במדינות אפריקה שמתחת לסהרה, אינדונזיה, הפיליפינים, וכמובן הודו. המרחב של האוקיינוס ההודי, שכולל את דרום מזרח אסיה, מזרח אפריקה והמזרח התיכון, יהיה בבירור צעיר יותר משאר העולם. Image
5/14 והמרחב הזה יהיה חשוב לא רק דמוגרפית, אלא גם כלכלית. הוא כבר היום קריטי הודות לשני נתיבים מרכזיים שעוברים בו - אחד מהמפרץ הפרסי למזרח אסיה, מספק נפט וגז טבעי למרכזים התעשייתים של מערב הפסיפיק. השני ממזרח אסיה לאירופה, משנע סחורות (ואנרגיה) בין החלקים השונים של אירו-אסיה.
6/14 הצמיחה בהודו, קניה, מרכזי התעשייה והמכרות בדרום אפריקה, המכרות והתעשייה באינדונזיה, השער הימי של מרכז אסיה דרך איראן - כולם יתרמו לצמיחה הכלכלית של המרחב. בעוד אירופה, סין וצפון אמריקה יכנסו לסטגנציה כלכלית עקב הדמוגרפיה, האוקיינוס ההודי יראה צמיחה. greatgame.blog/2021/06/08/%d7…
7/14 הנוכחות של דלקים מאובנים, מחצבים ואוכלוסייה צעירה (גם ביקוש למוצרים, גם כוח עבודה זול) כבר מביא את כל המעצמות הגדולות להשיג דריסת רגל באגן. אם זו יפן, צרפת, בריטניה, רוסיה, טורקיה, ארה״ב וכמובן סין, כולן שוקדות על נוכחות צבאית, כלכלית ודיפלומטית במרחב.
8/14 איפה ישראל בכל הסיפור? ישראל תלויה באוקיינוס ההודי בשביל סחר ימי עם המפרץ הפרסי ועם מזרח אסיה. הים האדום מהווה גוף מים קריטי לביטחון הלאומי של ישראל, לאור החשיבות הכלכלית שלו לנו.
9/14 יותר מזה - חיזוק הקשרים עם מדינות המפרץ הפרסי בעקיפין מביא גם לחיזוק היחסים עם הודו, והזדמנויות חדשות במזרח אפריקה. ערב הסעודית, איחוד האמירויות, קטאר הן כולן שחקניות חשובות באגן האוקיינוס ההודי.
10/14 תפיסה אסטרטגית הוליסטית של המרחב הגיאופוליטי של ישראל מראה שישראל אינה רק חלק מהמזרח התיכון או שלוחה מערבית, אלא עומדת כציר מקשר לשלושה אזורים גדולים - המזרח התיכון, אגן האוקיינוס ההודי, ואירופה. greatgame.blog/2022/06/15/%d7…
11/14 שינוי באחת הזירות משפיע על שתי הזירות האחרות, וישראל יכולה להשתמש ביוזמה בזירה אחת בשביל להגדיל את השפעתה בזירה אחרת. דוגמה אחת היא חיזוק היחסים עם מצרים שנובע מהביקוש האירופי הגדל לגז טבעי ישראלי. דוגמה אחרת הם היחסים המתחזקים עם איחוד האמירויות והודו במשולב.
12/14 האינטרס הישראלי הוא להבטיח את התנועה החופשית של אנשים, סחורות ומידע בכל אחד מהמרחבים וביניהם. להגדיל את הקשרים הכלכלים עם אגן האוקיינוס ההודי, להגדיל את שיתוף הפעולה המדיני במזרח התיכון וייצוב האזור, ולהגדיל את השת״פ הכלכלי והביטחוני עם אירופה.
13/14 ישראל היא שחקן קטן דמוגרפית במרחב, אך היכולות הטכנולוגיות שלה, הניסיון הביטחוני וכמובן הגז הטבעי נותנים לה ארגז כלים משמעותי ונכסים שהופכים אותה אטרקטיבית בשלושת המרחבים.
14/14 האתגר של ההנהגה בירושלים יהיה להבין את הקשרים האלה ולרתום אותם, הופכים את ישראל לציר חשוב בסדר העולמי הבא.
מקווה שנהנתם מהשרשור! אם מצאתם אותו בעל ערך, אשמח אם תתנו לייק ותצייצו מחדש את הציוץ הראשון, כך שיוכל להגיע לעוד אנשים. תודה!

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Nitzan David Fuchs

Nitzan David Fuchs Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @nitzandfux

Dec 25
השרשור על תעלת פנמה (קישור בסוף השרשור) הזכיר לי נקודה אחרת בניתוח של אלפרד מהאן, האסטרטג הצבאי בן המאה ה-19:

כיצד הגיאוגרפיה הופכת את הודו לכזו שיכולה להיות מעצמה עולמית? ⛓️ Image
מהאן ראה את היסוד של כל אימפריה גדולה בכוח הימי שלה. מדינה ללא כוח ימי תתקשה להבטיח את האינטרסים הרחוקים שלה, ולהפוך לאימפריה. הוא ניסה לגבש תיאוריה גיאופוליטית שתוכל לזהות את הפוטנציאל של מדינה להיות מעצמה ימית.
אחת הנקודות המעניינות בתיאוריה של מהאן היא השאלה האם יש א-סימטריה בין המדינה והיריבות שלה: האם נתיבי הסחר שלהן עוברים קרוב למרכז היבשתי שלה?
Read 10 tweets
Dec 24
קטנה על פנמה:

אלפרד תייר מהאן (1914-1840), אדמירל בצי האמריקני והוגה צבאי, עיצב את החשיבה האסטרטגית האמריקנית. בספרו המשפיע "השפעת הכוח הימי על ההיסטוריה" (1890), פיתח מהאן תיאוריה מקיפה על הקשר בין עוצמה ימית לבין מעמד של מעצמה עולמית. Image
הוא טען שמדינות השולטות בנתיבי הסחר הימיים ומחזיקות בצי חזק יהפכו למעצמות דומיננטיות, והביא כדוגמה את בריטניה של המאה ה-19.

בספרו, מהאן ניסח את התוכנית האסטרטגית לתעלת פנמה וההצדקה לחפירתה, כשזיהה שלושה יתרונות מרכזיים שיעניקו לארצות הברית עליונות אסטרטגית.
היתרון הראשון היה חיבור החופים האמריקניים. עד לחפירת הפנמה, תנועה בין החופים של ארה״ב דרשה שבועות של מסע ימי. אפקטיבית, צי באוקיינוס האטלנטי היה מנותק מזה בשקט. התעלה קיצרה את המרחק בין החופים ב-13,000 ק"מ וחסכה עד חמישה חודשי הפלגה.
Read 9 tweets
Nov 19
עם החזרה הצפויה של טראמפ לבית הלבן, שוב עולות הקריאות ל'דה-דולריזציה'. אבל בעוד כולם מדברים על 'חלופות לדולר', סין - שאמורה להוביל את המהלך - דווקא מגלה כמה קשה להשתחרר מהתלות במטבע האמריקני. הנה למה: Image
הרצון של סין להפחית את התלות בדולר ברור: בשנתיים האחרונות, בייג'ינג הובילה מהלכים משמעותיים בכיוון - החל מהסכמי סחר ביואן עם ברזיל וארגנטינה, דרך הרחבת מערכת התשלומים CIPS כחלופה למערכת SWIFT האמריקנית, ועד לקריאות פומביות של בכירים סינים להפחית את השימוש בדולר. Image
אבל בין הרצון ליכולת יש פער עצום.

למעשה, סין ניצבת בפני שלושה אתגרים מרכזיים: ראשית, אתגר טכני של נזילות - היואן סובל ממגבלות חמורות בשל מדיניות בקרת ההון הנוקשה של הבנק המרכזי של סין, שמעוניין לשמור על יציבות השווקים הפיננסים - גם במחיר של נזילות.
carnegieendowment.org/research/2024/…
Read 13 tweets
Nov 14
אני בטוח שיש חכמים ממני בצוות של רוביו שמגבשים אסטרטגיה למזרח התיכון, אבל אם הייתי שם, זה מה שהייתי מנסה לעשות בשנה הראשונה של הממשל. ⛓️ Image
ברור שהיעד של הממשל צריך להיות סיום מהיר וברור של מלחמת חרבות ברזל, בכל הזירות. סיום כזה גם יאפשר לממשל לקדם יוזמות שונות (נורמליזציה סעודיה-ישראל, IMEC) וגם ישיב במידת מה את ההרתעה והאמינות האמריקנית באזור.
אחרי שנה בה המלחמה נמרחת עם דה-אסקלציה, הפגנת עוצמה אמריקנית - צבאית ומדינית - תהיה שינוי מרענן ותקבע את הטון של הממשל באזור.
אבל איך עושים את זה? נפריד לשלוש זירות - עזה, לבנון ואיראן.
Read 14 tweets
Oct 27
סוגית הגרעין האיראנית היא כנראה הסוגייה האסטרטגית הכי מורכבת עמה נאלצה ישראל להתמודד. לא מדובר בכור יחיד כמו עיראק או סוריה. האיראנים הקימו תוכנית גרעין רחבה, מורכבת וחשאית כדי להשיג פצצה. השאלה המרכזית עבור ישראל היא מהי הדרך הכי אפקטיבית לפעול נגד האיום הזה. Image
אני לא מתיימר למצוא את ״הפתרון המושלם״. אבל ב-14 באוקטובר פרסמתי למנויי מועדון המשחק הגדול דפ״א שיכולה לא רק להכין את הקרקע למתקפה רחבה על אתרי הגרעין, אלא גם לייצר לחץ מדיני נרחב על איראן. אני חושב שהדיון הציבורי ירוויח מהיכרות עם הרעיון, ודאי אחרי שהמרכיב הצבאי שלו התממש.
כתבתי כך:
״אני מציע גישה עם שני רכיבים – צבאי ומדיני. במישור הצבאי, ישראל תבצע *מתקפה על יעדים צבאיים באיראן, כולל אתרי שיגור טילים, מחסני נשק, מערכות הגנה אווירית ומתקני שו"ב (שליטה ובקרה). מתקפה כזו תכין את הקרקע לתקיפה עתידית של אתרי הגרעין, ותפגע ביכולת האיראנית לתקוף את העורף הישראלי*.
[...]
במקביל, וזה הרכיב המדיני, ישראל תדרוש מהמעצמות (צרפת, בריטניה, גרמניה וארה"ב) שתי פעולות בתמורה להימנעות מפגיעה בתשתיות האנרגיה האיראניות ומתקני הגרעין שלה: הפעלת מנגנון ה-snapback כעונש על ההפרה האיראנית של הסכם הגרעין והפעולות ההתקפיות נגד ישראל, והאצת אספקת אמל"ח הדרוש לישראל למתקפה עצמאית על מתקני הגרעין. כך, אם איראן חלילה תנסה לפרוץ לפצצה, לישראל תהיה את היכולת לפעול באופן עצמאי נגד תוכנית הגרעין של איראן.
הצעדים הללו גם ישיבו את ההרתעה המערבית מול איראן, גם יגבו ממנה מחיר על ההתקדמות בתוכנית הגרעין, וגם יכינו את ישראל לתקיפת מתקני הגרעין בעתיד. בנוסף, הם יאלצו את איראן להסיט משאבים מגורמי הפרוקסי שלה, לשיקום הנזקים מהתקיפה הישראלית. אם טהרן תגיב במתקפה רחבה נוספת נגד ישראל, היא גם תכלה את ארסנל הטילים שלה, וגם תסתכן בפעולה ישראלית נגד מתקני הגרעין שלה, כשלב הבא בסולם ההסלמה.״
Read 7 tweets
Sep 30
חיסול נסראללה הוא דרמטי, אך אסור לנו להתבלבל - אפילו מוות של ארכי-מחבל הוא רק צעד נוסף בדרך לשינוי אסטרטגי עמוק במצבה של ישראל. מה צריכים להיות היעדים שלנו? ומה יכול ללמד אותנו חנו הגדול מקרתגו? ⛓️ Image
ב-216 לפנה"ס, חניבעל ברקה השיג ניצחון מסחרר על רומא בקרב קאנאי. בתוך יום אחד הוא הצליח להשמיד כמעט לחלוטין שמונה לגיונות רומיים שמנו יחד כ-50,000 חיילים. אובדן קטסטרופלי לרומאים.
en.wikipedia.org/wiki/Battle_of…
מעודד מן הניצחון, חניבעל שלח את אחיו מאגו לסנאט הקרתגני כדי לספר על הניצחון ולבקש תמיכה בציוד ותגבורות.

בנאום נלהב, מאגו תיאר את ההישג חסר התקדים, את המפלה המוחצת שנחלו הרומאים, ואת העובדה שחניבעל מצא עצמו עמוק בשטח האויב כשהוא חופשי לנוע כרצונו.
Read 23 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(