#פידתחבורה
אני כמעט לא כותב שרשורים כאלה, כי אני מניח שבשלב הזה מי שקורא אותי מכיר את הדעות שלי בנושא ואין לי מה לחדש. אבל עבר זמן ונוספו לא מעט עוקבים חדשים, והשרשור הזה הוא בעיקר בשבילם.
הידיעה הזו, על התכנית להפוך את האחד הנתיבים בכביש 1 לנת"צ, היא הזדמנות להצביע על כמה >>
טעויות יסודיות בשיח הציבורי על תחבורה.
א) "במקום לקחת נתיב צריך להוסיף נתיבים (ברבים!) בגלל עומסים שהפכו בלתי נסבלים" - WRONG.
70 שנים של מחקרי תחבורה לימדו אותנו שלהוסיף נתיבים כדי להקל על הפקקים, פשוט לא עובד, בגלל תופעה שידועה כ"ביקוש מושרה"
בתמצית, אחרי שמוסיפים נתיב יש הקלה מסוימת בגודש >> אנשים שעד אז בחרו לא לנהוג בשעות העומס חושבים משהו כמו "וואלה מאז שהוסיפו נתיב הפקקים ירדו, אז למה שלא אקח את האוטו היום" >> הרבה אנשים חושבים ככה >> מפה לשם הגודש חוזר בדיוק לרמה של לפני הוספת הנתיב (שעלה מי יודע כמה מיליונים).
ב) "נכון שרוצים לעודד נסיעה ציבורית אבל רוב האזרחים עדיין נוסעים ברכב פרטי" - זה דפוס חשיבה מקובע שלכאורה מתיימר לעודד תחבורה ציבורית, אבל בפועל מתנגד לצעדים שאשכרה יגרמו לאנשים לנסוע בה. אלה אנשים, לרוב בומרים, שמוכנים להיות בעד תח"צ טובה רק אם היא איכשהו תרד מהשמיים קומפלט >>
תוך שהם מתנגדים לכל מה שיגרום לה להשתפר.
ב) "מדובר בהחלטה... שהתקבלה משיקולים פופוליסטיים" - WRONG. ההצדקה לנת"צים היא די פשוטה - אם רוצים לעשות שימוש יעיל במשאב הכביש המוגבל, אין שום הגיון בזה שאוטובוס שמסיע 40 איש יעמוד בפקק לצד מכוניות שמסיעות אדם אחד. זה פשוט לא יעיל.
בנוסף, אם המטרה היא לגרום לאנשים לעבור לתח"צ*, זה מאוד אפקטיבי שנהגים שתקועים בפקק יראו אוטובוסים חולפים על פניהם בעליזות.
* זו בהחלט מטרה - נסיעה בתח"צ עדיפה למדינה מבחינת פקקים (הפסד למשק), זיהום, פליטות, בריאות וכו' בקיצור מכל בחינה להוציא גביית מסים
במילים אחרות, להקצות נתיבים לנת"צים על חשבון נתיבים למכוניות זה הדבר ההגיוני והמתבקשת לעשות - על חשבון, *לא בנוסף*.
ג) נקודה נוספת שאותם "גורמים" מפספסים היא שככל שהנסיעה בתח"צ תהיה מהירה יותר >> אנשים יעברו לתח"צ >> פחות מכוניות על הכביש >> הנסיעה ברכב הפרטי תהיה מהירה יותר.
כלומר זה 👏 באינטרס 👏 של 👏 הנהגים 👏 שאוטובוסים 👏 יסעו 👏 על 👏 נת"צים 👏
להרחבה
ד) נקודה אחרונה - מי הם אותם "גורמים המעורבים בפרויקט", שדוחפים לסלילה של עוד נתיב, בזמן שרוב עולם התחבורה יודע שזה ליטרלי לזרוק כסף לפח??
הניחוש שלי הוא שמדובר בגורמים היחידים שאשכרה שמרוויחים מסילה של עוד נתיב - החברות שמבצעות את הפרויקט. אני יודע שזו דעה שלא זכתה לתמיכה >>
בפידתחבורה, אבל זו דעתי. ואם אני צודק, שווה להתעמק בשאלה עד כמה לקבלנים יש השפעה על החלטות תכנוניות על ביצוע פרוייקטים מיותרים שהם מרוויחים מהן.
Fin
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
J.D Vance כתב את הממואר הנהדר Hillbilly Elegy על העולם הרדנקי שבו הוא גדל בקנטקי, ושם הוא ניסה להסביר למה ההילביליז - עניים בעצמם - ככ מזלזלים בשחורים העניים בערים הגדולות ובכל מי , שמסתמך על שירותי הרווחה של המדינה, ובעצם למה הם מתנגדים לממשלה גדולה ככלל ולממשל הפדרלי בפרט
הוא הסביר שבמקום ממנו הוא בא (ציטוט מהזיכרון):
Your'e not a man before you can fix a car, repare a leaking roof, and hunt game to feed your family
שרשורפלצת תחבורה, פקקים ותכנון, התחלנו - חלק 1
פאסטן יור סיטבלטס בויז אנד גירלז ותכינו קפה, זה ארוך
אז השרשור שלהלן יעסוק בפקקים, אבל הוא גם יעסוק בעיסוק התקשורתי בפקקים, וכדי להסביר למה אעזר בציטוט מתוך "על הנוחות" של ארנה קזין, שדן בשאלה מה זה בכלל "ציבור":
".. דיואי [הפילוסוף ג'ון דיואי] לעומתו סבר שיש, לפעמים, "ציבור". הוא רק טען שקיומו של הציבור תלוי בתנאי מסוים: כשקבוצה
גדולה של אנשים מרגישה שהפעולות של בעלי הכוח פוגעות בה באופן שיטתי ולאורך זמן, נוצרת הישות הציבורית, מתגבשת תודעתה, והיא קמה לפעולה. וכדי שהדבר יתאפשר, הוא אומר, דרושה תקשורת, עיתונות באיכות טובה, שמספקת מידע וביקורת, ידע וחוכמה."