Nu behövs en #eltwitter -tråd igen. Idag ska vi gå igenom vad den gul-gröna ledningen på bilden är och varför den är viktig. Häng med! Detta handlar om er och era närståendes säkerhet. Så dela gärna. 🧵
Elektricitet är helt nödvändig för att upprätthålla vår civilisation och vår livsstil. Problemet med el är att det är potentiellt livsfarligt. En strömgenomgång med växelström över bröstet orsakar hjärtstopp och ond, bråd död. Vi måste alltså skydda oss.
Detta gäller all el vi kommer i kontakt med. Även hemma i studentlägenheten eller fritidshuset. Det finns ingen ofarlig ”hushållsel”.
Vi kan skydda oss från strömgenomgång på flera sätt. Regelverket säger att en elanläggning ska skydda oss vid normal användning samt vid 1 fel på anläggningen. Det ska alltså finnas minst 2 barriärer mellan oss och den strömförande delen.
Om vi tar en vanlig elsladd som exempel, så ser vi att den har ett lager isolerande materiel runt själva ledarna. De har alltid olika färger, till exempel brunt och blått. Det är den första barriären. Den andra barriären består av ett ytterligare lager isolerande materiel.
Det är den, oftast vita, plasten som vi ser med ögat. Blir det en skada på den vita plasten, 1 fel, ska vi ändå ha ett fullgott skydd. Det betyder inte att det är okej. Skadan ska förstås åtgärdas.
Den stora risken med allt som drivs med el är om något inuti går sönder så att höljet på prylen kommer i kontakt med spänningsförande ledare. Då riskerar den som tar i prylen att få en strömgenomgång. Det måste vi skydda oss mot. Hur?
Det finns några olika metoder för det i installationstandarden. Den vanligaste för konsumentprodukter idag är att förse produkten med flera barriärer av isolerande materiel. Detta kallas ofta ”dubbel isolering”.
En produkt byggd med den metoden har alltid den här symbolen på märkskylten. En ”dubbelram”
En sån produkt har antingen. En platt stickpropp eller en rund med urtag så den passar i jordade uttag.
Ett annat sätt att skydda oss är att spänningen som matar produkten är så låg att den inte kan göra någon skada. Vissa leksaker och elektronikprodukter är byggda så.
Men vad har detta med den gulgröna ledaren att göra?
Jo, det handlar om den tredje metoden. Vad vill vi ska hända om det blir något fel på brödrosten så att metallhöljet blir livsfarligt att ta på? Jo, vi vill ju att strömmen ska kopplas bort, eller hur?
Hur ska man få till det på ett enkelt sätt som alltid fungerar och inte kräver krånglig övervakning och sånt?
Vi löser det genom att ansluta en ledare mellan jord ( 0 volt ) och metallhöljet. Om det blir ett fel som spänningssätter metallhöljet kommer det att —>
Bli en kortslutning mellan spänningsförande del och jord. En mkt hög ström kommer att börja flyta. Strömstyrkan blir så hög att säkringen omedelbart löser ut och frånkopplar kretsen. Vi har fått en ”automatisk frånkoppling av anläggningen”, vilket också är namnet på metoden.
Ledaren som ansluts mellan metallhöljet och jord kallas ”skyddsledare” och är en mycket viktig komponent.
- den ska alltid ha färgkombinationen grön och gul. Den färgkombinationen får aldrig användas till något annat än skyddsledare.
- skyddsledaren får aldrig användas till något annat än som just skyddsledare.
- skyddsledaren får inte brytas
Alla dessa krav är ju för att säkerställa att anläggningen faktiskt frånkopplas när det verkligen behövs. Det är skyddsledarens enda funktion, att frånkoppla kretsen.
Därför blir det tokfel när skyddsledaren används som i bilden i trådstarten. Ser det ut sådär har en klåpare varit framme. Rekommendationen då är att genast låta en elfirma gå igenom och rätta till installationerna. Det handlar bokstavligen om liv och död.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Den här frågan får jag då och då. Hur ligger det till med att blanda jordade och ojordade uttag i samma rum? #eltwitter med lite folkbildning coming up. Häng med! 🧵
Hur länge ska @ExpressenLedare veva samma trötta kärnkraftspositiv? Den här texten har Anna skrivit många ggr tidigare.
Vi kan börja med att påminna om energiöverenskommelsen som tecknades 2016. Hade inte @moderaterna brutit den hade vi haft en helt annan politisk stabilitet i frågan.
Det här talar förstås M och @kdriks tyst om. Men fakta är fakta. De bröt den överenskommelse de själva tagit initiativ till. Notera att överenskommelsen slöts efter att Uniper och vattenfall beslutat om nedläggning av R12 och O12.
Den 1 Dec 2022 kommer alla hyresvärdar att tvingas upprätta en rutin för hur de ska kontrollera och åtgärda brister i sina hyresgästers elanläggningar. Detta är oerhört stort. Tråd 👇#eltwitterelinstallatoren.se/2022/06/det-bl…
Detta gäller alla hyresvärdar, från jättarna inom allmännyttan till privatpersoner som hyr ut sin lgh i andra hand. Alla måste ha kontroll på skicket i sina lägenheter.
Detta kommer att innebära följande:
- Hyresvärdar kommer att behöva ha mkt bättre koll på vilka som eg bor i lägenheterna. Kommer att påverka andrahandsuthyrningar.
- Alla lgh i sverige kommer att besiktigas med några års mellanrum. Det blir många besök det.
Överföringskapacitet handlar alltså om hur stor elektrisk effekt en ledning kan överföra mellan två punkter. Elektriskt effekt definieras som produkten av spänning, ström och den så kallade effektfaktorn. Sedan multiplicerar man alltihop med kvadratroten ur 3. P=U*I*cos fi*sqr3
Spänning är skillnaden i elektrisk potential mellan två punkter. I de här sammanhangen mellan de tre faserna i ledningarna. I Sverige är den nominella spänningen i transmissionsnätet, som tidigare kallades ”stamnätet”, antingen 220000 Volt eller 400000 Volt.
Dags för en ny #eltwitter -tråd från detta troll, som jag kallades för igår. Idag blir det vindkraft. Häng med!
Elektricitet produceras genom att något media får sätta snurr på en axel som sedan är kopplad till en generator som är ansluten till elnätet. Så långt är allt frid och fröjd. Men hur lirar det med den nyckfulla vinden?
Vatten och ånga går att koncentrera och reglera på sätt som inte funkar med vind. Lurigt.
De flesta vindkraftverk är uppbyggda som höga torn där vindturbinen sitter högst upp. Där finns generatorn och reglerutrustningen. Turbinen består av 1-3 vingar.
Elnätet är uppbyggd så att spänning och ström hela tiden byter riktning med frekvensen 50 Hertz. Varför det? Jo, den produceras av generatorer som snurrar. Det som får generatorerna att snurra är antingen vatten, ånga eller vind.
I vattenkraftverken får vatten falla från en hög höjd och sätta snurr på en turbin som sitter på en axel, kopplad till en generator.