Ik heb gefascineerd Twitter gelezen over de uitspraken van #BarbaraBaarsma over verhandelbare rechten binnen een persoonlijk CO2-budget. Ik denk dat wetenschappers (en i.h.b. economen van het type Baarsma) uit de reacties wel wat lessen kunnen trekken. 🧵
Economen bepleiten dit soort zaken in hun modellen al heel lang (dit is geen origineel idee v Baarsma maar dat terzijde) omdat het de optimale beleidsaanbeveling is die volgt uit een model met daarin een aantal aannames. Die aannames zijn cruciaal.
Een belangrijke aanname is dat de verdeling v inkomen en vermogen fair is of via een afzonderlijke maatregel (vb. progressieve belastingen) fair gemaakt kan worden. Of die maatregel er dan ook komt, is een andere vraag - theoretisch wellicht oninteressant maar politiek cruciaal.
Verder hebben die analyses 1 master-waarde, en dat is (efficiëntie v) welvaart, waarbij welvaart begrepen wordt als de vervulling van individuele voorkeuren. Dus als de rijke persoon meer wil vliegen en de arme krijgt meer geld door verkoop v haar CO2-rechten, dan zegt dit model
dat dit beter is voor iedereen want iedereen heeft hogere welvaart ("pareto-verbetering"). Dit dus tegen de achtergrondsaanname dat eventuele ongelijkheidskwesties "elders" opgelost zullen worden, of er van uitgaande dat de verdeling van inkomen en vermogen fair is.
Het Baarsma-voorval is m.i. illustratief voor een aantal problemen op het raakvlak vd economie (als wetenschap) en beleidsdiscussies.
Helaas is mijn ervaring dat economen nogal vaak gepikeerd reageren op kritiek, maar ik wil het er toch op wagen.

OK, off we go!
(1) als je iets prescriptiefs/normatiefs over de werkelijke wereld wilt zeggen als alfa/gamma-wetenschapper, moet je *alle relevante waarden* in ogenschouw nemen. Dit is "waardenpluralisme". Het probleem is dat economie (en deel vd filosofie) nog steeds waardenmonisme aanhangt >
en denkt te kunnen redeneren vanuit 1 overkoepeldende waarde, doorgaans 'welvaart' voor de economen (en 'agency' voor de filosofen). Maar zo zit de wereld niet in elkaar: bijna alle mensen hechten belang aan verschillende (intrinsieke) waarden, die afgewogen moeten worden.
(2) economen (en andere sociale wetenschappers die normatieve uitspraken doen over beleid of instituties), moeten de normativiteit van hun werk erkennen en begrijpen. Beleidseconomie/welvaartseconomie kan niet zonder inzichten uit morele filosofie.
Voor wie een hoogleraar economie hierover aan het woord wil horen, die leze Tony Atkinsons klassieker "Economics as a moral science:" onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.11…
Over de onvermijdelijke normativiteit in de economische wetenschap, en wat dit betekent voor beleid, raad ik het boek 'Economic Analysis, Moral Philosophy and Public Policy' aan: cambridge.org/highereducatio…
(3) modellen zijn modellen en als je niet weet wat de beperkingen van je modellen zijn (of het nu verklarende of normatieve modellen zijn), dan moet je je niet buiten de theoretische wereld begeven. De werkelijkheid is ALTIJD een "all things considered" en "niet-ideale" situatie.
(4) als je van een "modelwereld/ideal theory/first best" naar de werkelijkheid gaat, is het niet noodzakelijk het geval dat je kan vertrekken vanuit je model en dan aanpassingen maken. 'Second best policy analysis' is vaak gebaseerd op ' first best analysis'. Maar waarom?
Daar liggen methodologische aannames onder die mij problematisch lijken. Het is beter om methodes te ontwikkelen voor de wereld zoals die is, dus geen reductionistische/pro tanto methodes, maar wel meer alomvattende methodes.
Een eigenschap van de huidige dominante methodes is dat ze precies en strak zijn (want geformaliseerd) maar zoals Amartya Sen zei, "it is better to be vaguely right than to be precisely wrong". Leuk, zo'n strak model met beleidsaanbeveling, maar zit al het relevante er in?
(5) wetenschapppers moeten op expliciete manier omgaan met verschillende soorten 'feasibility constraints', waaronder draagvlak. Het feit dat iets volgens de wetten vd logica en natuurkunde mogelijk is, betekent nog niet dat het dat in de huidige maatschappelijke context ook is.
Het zou dus beter zijn om twee-gelaagde beleidsaanbevelingen te doen, eentje voor de 'ideaal-realistische wereld' en eentje die conditioneel zijn op draagvlak en andere veranderbare feasibility constraints, omdat beide soorten aanbevelingen relevant kunnen zijn.
[Terzijde: ik zal als onderdeel van mijn VICI-project, dat in september 2023 start, een methode-boek schrijven met daarin bovenstaande in detail uitgewerkt. Ik denk dat er in de beleidswetenschappen te weinig aandacht besteed wordt aan normativiteit/ethische analyse
en dat we nieuwe methodes nodig hebben die vanuit waardepluralisme, de niet-ideale wereld, en een gestructureerde analyse van 'feasibility constraints' vertrekken. Maar dit duurt nog wel even...]
(6) disciplinaire verkokering: ik denk dat het goed zou zijn dat we van onderzoekers verwachten dat ze minstens 2 disciplines gestudeerd hebben. Te veel wetenschappers zijn zich onvoldoende bewust van de kokervisies
die ontstaan door mono-disciplinair werk. Als er een ranking gemaakt zou worden van wie zich hiervan het minste bewust is, vrees ik dat economen erg hoog scoren, en daar waren die uitspraken van Baarsma een pijnlijke illustratie van.
(7) Ten slotte: ik heb niets gezegd over wat ik van Baarsma's voorstel vind. Maar het volgt wel uit mijn vorige draadje dat haar critici met tegenvoorstellen zullen moeten komen die erkennen dat de uitstoot v broeikasgassen een kwestie van (grote) schaarste en dus rechtvaardige
verdeling is, en dat regulering dus onvermijdelijk is. Dus het deel vd reacties op Baarsma waarin gesteld wordt dat elk klimaatbeleid dat onze emissies inperkt hoe dan ook niet kan, staan gelijk aan "na ons de zondvloed".
Onverantwoord en egoïstisch.
Er moet beleid komen dat de emissies snel en drastisch inperkt, de vraag is alleen welke vorm daarvoor het meeste wenselijk is. En bij het beantwoorden van die vraag moeten we naar alle effecten/alle waarden kijken, en analyses maken voor de niet-ideale wereld. [einde]

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ingrid Robeyns

Ingrid Robeyns Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @IngridRobeyns

Aug 3
We gaan steeds meer publieke discussie krijgen over welke maatregelen we moeten nemen om de emissies van broeikasgassen te beperken. Wat ook de voors en tegens van verschillende voorstellen zijn: de verdeling van emissies is een kwestie van verdelende rechtvaardigheid, >
tussen landen; tussen superrijken, begoeden en armen; tussen het mondiale "noorden" en "zuiden", tussen de huidige oudere generaties enerzijds en de jongeren en toekomstige generaties anderzijds, etc.

Dat wil niet zeggen dat het verdelende rechtvaardigheidsaspect altijd het
belangrijkste is; maar wel dat het meegenomen moet worden. Colin HIckey en ik schreven er twee jaar gelden een kort stukje over in het Algemeen Nederlands Tijdschrift voor Wijsbegeerte - doi.org/10.5117/ANTW20… - dat ik hier als draadje onder plak.
Read 44 tweets
Jun 17
Dit is een belangrijke dag voor de Nederlandse universiteiten. Kijk naar deze tabel: dit zijn de investingen die er in het WO gaan gebeuren de komende 10 jaar. Vanaf 2023 bijna een miljard per jaar.
Volgens mij zijn drie reacties passend en nodig: dank, blijheid, en zorg. 🧵 Image
(1) DANK aan de studenten & collega's die de voorbije jaren zijn blijven hameren o/d structurele onderfinanciering van het WO. @knaw en de kenniscoalitie deden dat al jaren, maar die rapporten veranderden weinig. Wat wel wat opleverde, was de lobby achter de schermen v decanen
zoals @claesdevreese, de CvB-leden die het aandurfden om met @WOinactie in gesprek te gaan en waaruit de #NormaalAcademischPeil-coalitie ontstond, en de wetenschappers zonder bestuursmacht die al jaren via allerlei groepen (Remember Rethink & Co) de onderfinanciering aankaartten.
Read 42 tweets
Oct 24, 2021
Even een 🧵over dit stuk in NRC waarin gesteld wordt dat de academische vrijheid echt in gevaar is omdat de 'woke ideologie' het academische establishment overneemt. nrc.nl/nieuws/2021/10….
Ja, er schort veel met de universiteiten, zoals de schadelijke effecten v sterke institutionele hiërarchie, de totaal inadequate (in sommige gevallen: schandalige) manier hoe de universiteiten omgaan met medewerkers die een klacht indienen over grensoverschrijdend gedrag;
de niet-rolstoeltoegankelijke collegezalen; hoe universiteiten wetenschappers lange tijd onvoldoende beschermden tegen bedreiging uit de samenleving en internationale overheden/organisaties (@koryoinleiden kan daar alles over vertellen) etc. etc.
Read 17 tweets
Jun 29, 2020
The 2020 HDCA conference has started! After some opening world by Kerry Taylor and Cynthia White from Massey University, and on behalf of The HDCA by me, we’re now moving to the first keynote - professor Linda Smith, a pioneer in indigenous scholarship. #HDCA2020
We should reflect on what it means to be well, to be part of a thriving and loving community. This should also hold for the scholarly community, Smith argues. #HDCA2020
When this year the pandemic broke out, the Maori were remembering the 1918 pandemic, since experiences had been passed on through generations. Mass graves; orphans; trauma. This year, the Maori took immediate measures, e.g. check points on roads.
Read 15 tweets
Sep 10, 2019
Now @GreenRupertRead giving the annual Ul Haq lecture at #Hdca2019
@GreenRupertRead he warns us he will give us a message that we're likely to resist. He thinks we should resist the term 'development'. He doesn't think it makes people happy or fulfilled. Starks claims, as he admits.
@GreenRupertRead "Climate and ecological breakdown will make development history". ... "we must face up climate reality", and this changes everything. now: fact reminder/checks with the audience. "Fosile fuels are weapons of massive self-destruction".
Read 27 tweets
Jan 8, 2019
Ik kreeg vandaag privé-les in de financiële stromen van het WO in Nederland. Laat er nog niet eens een politicus (m/v) mij vertellen dat er 577 miljoen in de universiteiten geïnvesteerd wordt dit jaar, want het is niet waar. Groot deel is voor HBO en verder >>
<< vooral sigaren uit eigen doos. Verder zag ik een hele mooie grafiek waaruit blijkt dat de onderzoekscomponent van de rijksbijdrage over de jaren heen geërodeerd, en de financiële druk omwille van matching sterk toegenomen. Gevolg: geld voor vrij onderzoek van universitair >>
<< docenten is zo geslonken. Verder: groter deel van het onderzoeksgeld is geld waarvoor je door 20 hoepels moet springen eer je het krijgt. Gevolg: vrije tijd onderzoekers wordt gebruikt om dit geld te bemachtigen. Niets van te zien als je naar geaggregeerde cijfers kijkt. >>
Read 7 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(