Nu blir det en #eltwitter om elhandel och prissättning av el. Häng med!
Först och främst måste vi gå till grundläggande ellära igen. Den el som handlas på elmarknaden är växelström. Växelström kan som bekant inte lagras. Läs gärna min tråd om det.
Eftersom varan som handlas inte går att lagra alls kan elhandel liknas med handel med färskvaror på speed. Det går inte att ha samma prissättningsmodell för tex guld som för el, eftersom det går att köpa på sig guld och sedan sälja när det är som dyrast.
El måste köpas och säljas i samma ögonblick som den produceras. Utöver det så har olika sätt att producera el olika kostnader. Det är mkt billigare att producera 1 kwh solel än 1 kwh el från gasturbiner. Vad är problemet med det?
Jo, det finns inte tillräckligt mkt solel för att balansera all konsumtion. Vi måste fylla på med annan, dyrare produktion. För att kunna beräkna ett marknadspris bestämmer man därför att det pris som det kraftslag som når upp till balansnivån har blir priset för alla kraftslag.
Varför väljer man inte bara det billigaste istället, eller ett medelvärde? Jo, det skulle innebära att de dyraste kraftslagen aldrig skulle gå att köra utan stora ekonomiska förluster.
Eftersom de uppenbarligen behövs för att uppnå balans mellan produktion och konsumtion måste någon gå in och valla upp med pengar så att de verken kan köra. Alternativet är förstås att kraftbolaget går omkull, eller att verket läggs ner.
Här är en förenklad bild över hur det fungerar. (bildcred till solcellskollen) Image
Prissättningsmodellen kallas alltså "marginalprissättning". Priset som sådant sätts genom ett auktionsförfarande. Producenter lämnar dygnsvis en rapport över produktion och pris kommande dygn. Elhandlare gör motsvarande för hur mkt el de vill köpa och till vilket pris.
Om priset överensstämmer producerar kraftbolaget el som handlaren köper till det pris man kommit överens om. Producenten levererar "på prissignal". Helt okontroversiellt för kraftslag som rullar hela tiden. Men för producenter som behövs för att uppnå balansen kan det bli ståhej.
Det är nämligen vid såna tillfällen kraftverk som tex karlshamn dundrar igång.

Observera att "balans" i det här sammanhanget betyder balans mellan produktion och konsumtion så att ett marknadspris kan sättas. Det är inte samma sak som den balans som reglerar frekvensen på nätet
Om nätfrekvensen går ner, produktion och konsumtion balanserar inte, så reglerar vattenkraften upp med mer produktion helt automatiskt. Detta sker varje sekund, året runt.
Det är inte samma sak som att produktionen ökar på prissignal.

Nåväl.. Fungerar det här systemet bra? Tja, det är lite som demokrati. Det fungerar sådär, men alla andra alternativ är sämre.
Detta att el inte går att spara är verkligen en utmaning. Vi har ju till exempel ett antal sjökablar till utlandet där vi exporterar el. De har möjlighet att överföra en viss effekt. Sen är det fullt i ledningarna.
Om Sverige har ett produktionsöverskott som vi exporterar till utlandet pga en bra affär (högt pris) och vi når max effekt i sjökablarna blir det momentant en massa produktion "över". Den måste givetvis konsumeras i samma ögonblick som den produceras.
Om någon plötsligt kommer med ett lass äpplen som har kort hållbarhetstid och jag redan har tillräckligt med äpplen vill jag inte betala så mkt för lasset, eller hur? Priset förhandlas ner till man är överens.
Det kan alltså bli ganska svängigt på elmarknaden när överföringskapaciteten slår i taket.
Utöver det finns det en mängd regler som styr upp så att marknaden inte manipuleras så att tex priskarteller bildas. Läs mer om det här:
Kraftproducenter kör alltså sina kraftverk när det finns köpare till den el de producerar och man kommit överens om priset. Det är det enda som under normala omständigheter kan få ett kraftverk att starta produktionen. Häromdagen stod politiker och lovade att ”sparka igång”
Kraftvärmeverk överallt i syfte att få ner elpriset. Detta är förstås nonsens. Gå inte på den bluffen.
Den modellen bygger, vad jag kan förstå, på att svenska kraftnät ska gå in och köpa upp all el som produceras över ett visst pris. De ska sedan sälja den elen till utlandet till marknadspris. Därigenom ska svenska konsumenter skyddas med något sorts pristak.
Jag är minst sagt skeptisk till den modellen. Varför skulle jag som tysk konsument acceptera att tvingas köpa el till ett högre pris via en svensk myndighet? Sverige skulle behöva klippkort till EU-domstolen.
Modellen låter dessutom som en svindyr, byråkratisk mardröm. Statliga myndigheter som ska hustla el med utlandet? Vad kan gå snett med det?

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Fredrik Sjödin

Fredrik Sjödin Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @MrWaternooze

Sep 7
Nu blir det en tråd om kablar till utlandet och vad som menas med att de ”inte är fulla”. Häng med på en #eltwitter -tråd. Image
Sverige exporterar el på två sätt. Antingen genom vanliga kraftledningar, som till Norge och Finland, eller via sjökablar till kontinenten.
De vanliga kraftledningarna överför energi via 3-fas växelström. Sjökablarna överför via likström.

Den stora skillnaden mellan de två metoderna är att sjökablarna kan styras så att energiöverföringen regleras. Kraftledningarna är stendumma.
Read 14 tweets
Aug 12
Den här debattartikeln är uppe på @DNDebatt just nu. Tyvärr hamnade den nyss bakom betalvägg. Den menar att en storstörning i södra Sverige skulle göra den landsändan strömlös i vinter. Är det så? Häng med så reder vi ut.

dn.se/debatt/hela-so… #eltwitter
Artikeln hänvisar till två större störningar i Sverige. En som skedde 1983 och en 2003. Två mycket allvarliga händelser som författarna på något märkligt sätt försöker koppla till nedläggningen av reaktorer häromåret. Orsakerna till de händelserna var tekniska fel i elnätet.
Störningen 1983 var alla dåvarande kärnkraftverk utom R4 i drift. O3 och F3 hade ännu inte tagits i bruk. Ett haveri i ett ställverk på transmissionsnätet i Enköping orsakade en frånkoppling av hela ställverket. Nätet söderut blev då överbelastat så att spänningen sjönk.
Read 17 tweets
Aug 11
Nu har det varit mkt energipolitik på #eltwitter ett tag. Dags för något lite mer jordnära. Vad måste man tänka på om man vill byta ut sin spis, hemma i köket? Häng med!
Vi börjar med det trista. Ta reda på vilken spänning din nuvarande spis har. Det är helt avgörande för vad du har att välja på i nästa skede.
Det kollar du såhär:
- Är det en kombinerad spis med gasugn?
- Är den ansluten med en vanlig stickpropp?
- Hur många säkringar har spisen i gruppcentralen?
Read 16 tweets
Aug 9
Det moderata utspelet om ett ”högkostnadsskydd” för elpriserna är lika idiotiskt som logiskt från det stollepartiet. Vore jag elhandlare skulle jag skratta hela vägen till banken.
Staten ska alltså gå in och betala folks elräkningar och skicka skattepengar direkt in i multinationella storbolags resultaträkningar?
Det skulle alltså inte finnas nåt incitament alls att hålla nere på elförbrukningen i vinter, tvärtom. Fullt blås på elvärmen till dess man når upp till nivån för högkostnadsskyddet. Sen får staten betala resten. svt.se/nyheter/ekonom…
Read 8 tweets
Aug 9
Den gode Vincent är en ständig källa till inspiration. Ska vi ta och reda ut om det var politiska beslut som stängde Ringhals 1 och 2 respektive Oskarshamn 1 och 2 och om *alla* är överens om det?

Klart vi ska! Häng med på #eltwitter
För att få klarhet i detta måste vi gå tillbaks till valrörelsen 2014. Vad tyckte partierna? Såhär skrev @socialdemokrat i sitt valmanifest. De vill ha en ny energiöverenskommelse. Ingenting om avvecklad kärnkraft.
Miljöpartiet hymlade inte med deras mål, en helt avvecklad kärnkraft. Flera gamla reaktorer ska stängas.
Read 24 tweets
Aug 5
Idag kom partitoppen i @moderaterna med ett #energipol -utspel i @sydsvenskan Jag länkar det inte pga obvious reasons. Men låt oss faktagranska vad de skriver. Häng med! #eltwitter #val2022
M går ut hårt direkt. @socialdemokrat har ”monterat ned fullt fungerande kärnkraft”. Detta avser då Ringhals 1 och 2 samt Oskarshamn 1 och 2. Ringhals ägs av Vattenfall AB, 70,4% av bolaget, och Sydkraft Nuclear Power AB, 29,6%.
Vattenfall är som bekant ett aktiebolag helt ägt av svenska staten, medan Sydkraft Nuclear Power AB ägs av Uniper, ett bolag där Fortum är majoritetsägare.
Read 28 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(