Bilim tarihçileri tarafından “Psikolojinin Mozart’ı” olarak adlandırılan, Marxist psikolog, pedagog ve dilbilimci Lev Semyonovich Vygotsky’i (Vıgotski) yakından tanıyalım.
🔎 ✏️
Vygotsky, 17 Kasım 1896’da Rus İmparatorluğu’na bağlı küçük bir yerleşim olan Orşa’da, orta sınıf bir Yahudi ailede doğdu. Babası bankerdi. Belarus’un ikinci büyük şehri olan Gomel’de büyüdü. Yahudi okullarında eğitim gördü.
1913’te Moskova Üniversitesi’nde eğitim alabilmek için Yahudilere ayrılan kotaya başvurdu. O dönem birçok etnik gruba kota uygulanıyordu. Kura sonucunda yükseköğretim hakkı kazandı. Moskova’da tıp, hukuk, filoloji, dilbilim, sosyoloji, psikoloji, felsefe ve sanat eğitimleri aldı.
“Duygusal yeti ve zeka birbirinden ayrılmazlar ve tüm insan davranışının iki bütünleyici yanını oluştururlar.”
Jean William Fritz Piaget
(9 Ağustos 1896 - 16 Eylül 1980)
👇👇👇
Jean William Fritz Piaget, bugün “gelişimsel bilişsel psikolojinin” kurucu babası olarak bilinen zoolog ve epistemolog. Piaget, 1896’da İsviçre’nin Neuchatel isimli küçük şehrinde doğdu ve gençliğini de orada geçirdi.
Köklü bir ailedendi. Babası, İsviçreli bir Ortaçağ edebiyatı profesörüydü. Neuchatel’in etkili bir entelektüel figürüydü. Annesi, İngiliz asıllı bir Fransızdı ve ünlü bir çelik üreticisi aileden geliyordu.
Çok az şair vardır, şiiri ile şöhreti birbirine mütenasip olan. Hâfız-ı Şirâzî de onlardan biridir. Yaşadığı dönemden günümüze, Farsçanın en çok okunan ve sevilen şairidir şüphesiz. Bir de en çok tartışılanı…
Hâfız hakkındaki bilgilerimizin çoğu, şairin vefatından kısa bir süre sonra şiirlerini toplayıp divan hâline getiren Muhammed Gülendam’ın mukaddimede yazdıklarından ibarettir. Şiirlerinden hareketle söylenenlerin çoğu ise hâliyle müphem ve şüphelidir.
✍️🔖👓
Sosyal bilimler literatürüne sosyoloji, siyaset, sosyal teori gibi alanlarda çeşitli çalışmalarla katkı sunan Ahmet Çiğdem hocayı daha yakından tanıyalım…
1964 yılında doğdu. “Sevimsiz, küçük, kömür kokulu yoksul bir şehir” olarak tanımladığı Çankırı’da yoksul bir ailede büyüdü.
İlk yazılarını Çankırı’da yayınlanan çeşitli yerel gazetelerde (Doğruyol ve Karatekin) henüz lise öğrencisiyken yayınladı. İlk dergisini de (Bizim Çankırı) yine bu yıllarda çıkardı. 1982 yılında Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’ne girdi.
✍️Amerika bugün evsizlik denince akla gelen ülkelerden ilki. İskan ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı Evsizlik Raporu’na göre ortalama 580 bin kişinin geceyi sokakta/barınakta evsiz geçirdiği Amerika’da evsizliğin dönüşümüne ve bugününe ilişkin çalışmalara gelin birlikte göz atalım.⬇️
Bugünkü “evsizlik” (homelessness) kavramına karşılık, 1870’ler-1880’ler Amerika’sında, iş arayarak ülkeyi dolaşıp sürekli mesken değiştiren gezgin işçileri ifade eden “tramp” ve “hobo” kelimeleri kullanılıyordu.
Bu yıllar sanayileşme, kentleşme, demiryolu inşaatları gibi gelişmelerin hızlandığı ve evsizliğin ulusal bir mesele haline geldiği dönemdir.
✍️📚 Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan, İşin Mutfağı etkinlik dizimizin yeni oturumunda bizlerle...
📌 Gürkan, kişisel tecrübelerinden yola çıkarak çalışma disiplinine, akademik üretimine etki eden unsurlara değiniyor.
📌 "Sevdiğiniz işi yapın, yaptığınız işi o kadar da sevmeyin."
📌 "Yapacağınız her çalışma sizi geliştirir. Kendi işinizin temel noktalarında belli bir çıraklık evresi geçirmeniz gerek."
📌 "Tecrübeye açık olmanız gerek. Epeyce yorulacaksınız veya bu işi yapmayacaksınız. Herkes tarihçi olamaz. Kendinizle ilgili bir gündeminiz, mekanizmanız, stratejiniz olması gerek..."