1. Venäjä ensivaiheen strateginen suunnitelma oli selvä. Ukrainan napaaminen ja siinä sivussa V-Venäjän. Sen jälkeen kaasuhanat kiinni ja Euroopan suut tukkoon valtapolitiikan edessä.
2. Tätä ansaa oli viritetty 10-vuotta. EUn kykenemättömyys nähdä sen tulevan on yksi suuri geostratginen tunarointi. Toivossa ei ole pitkän päälle hyvä elää. Varmasti oppimisen paikka.
3. Yhdysvallat epäonnistui sodan estämisessä. Massiiviset pakotteet olisi ollut syytä implementoida heti, eikä käsikopelolla vähitellen. Kolmannen osapuolen sanktioita olisi syytä harkita. Sama koskee sotilaallista apua.
4. Nyt mennään kahteen talveen niukkuuden vallitessa. Lohtua tue se, että samalla päästään purkamaan EUn taloudellisen pohjan hitsaussaumat Venäjän energiaan. Keskinäisriippuvuus ei tuottanut rauhaa. Purkaminen vaikuttaa Venäjää vuosia ja monia talvia.
5. Niukkuus on seurasta naiviudesta, mutta kokonaisdynamiikka tehostaa erkaantumista Venäjän kikkailuista. Tämä taasen tulppaa Venäjän haastetta seuraavissa vaiheissa, jotka olisivat koskeneet myös Suomea.
6. Kaiken kaikkiaan lännen tilanne talven tullessa on paljon parempi, kuin Venäjä halusi. Nyt taistellaan Krimin porteilla, eikä Puolaan rajalla.
7. Keskeistä on jakaa energian hinnan noususta aiheutuvaa taakkaa. Venäjä puree luottamusyhteiskunnan katveessa, jossa jo paljon epäoikeudenmukaisuuden kokemusta. On hyvä, ettemme revi yhteisöllisyyttä rikki, vaan muistamme pitää katseen pallossa.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1. Muutama huomio Venäjän sodasta: Venäjällä selkeitä merkkejä kiihtyvästä partisaanitoiminnasta sekä kansalaisten vastarinnasta. Viemällä Putinin sota Venäjälle saadaan asetelma muuttumaan, painetta kasvatetaan huonosti sodan lopettamiseksi sielä, missä se tuntuu. Selustassa.
2. Sama koskee iskuja Krimille. Venäjän valta sielä kiistetään. Se on perin kiusallista Venäjälle. Sen sota 6kk jälkeen on johtanut tähän pisteeseen.
3. Eikä Venäjällä oikein ole järkeviä keinoja. Esimerkiksi taktisten ydinaseen käytettävyys varsin kyseenalaista. Mutta joitain muita epäinhimillisiä niksejä saattaa olla luvassa.
1. Venäjä-suhteen tulvaportit murtuivat.YLEn tutkimuksessa suomalaiset olivat eritäin huolissaan sodan uhasta ja kansainvälisen politiikan vaikutuksesta.Puolet suomalaisista huolissaan sodasta, sen uhasta.Muutos on huomattava viime aikaisempaan verrattuna. yle.fi/uutiset/3-1255…
2. Keskeiset tunteet, joita ei Venäjään ollut suotavaa yhdistää ainakaan julkisesti, pulpahtivat pintaa rikkoa vallitsevat odotusarvot. Venäjää ei tarvitse pelätä. Venäjän uhasta ei kannata puhua. Suomen ja Venäjän suhteet ovat kunnossa. Tiedämme mitä Moskovassa ajatelaan.
3. Nämä manrat rikkoutuivat, koska niihin liittyvät visiot olivat liian jyrkässä ristiriidassa todellisuuden kanssa. Tämä yllätysmomentti on ollut omiaan ruokkimaan ihmisten huolta, haavoittuvuuden tunnetta.
1. Suomen ja Ruotsin NATO-hakemusten etenee. Ratifikaatio odotettavissa nopeasti lähi viikkoina. Jos se jää yhdestä tai kahdesta jäsenmaasta roikkumaan, sillä ei estä liittoumisen etenemistä de facto pohjalta. Tämän seurauksia kannattaa miettiä.
2. teoreettisesti on mahdollinen tilanne, jossa Suomi ja Ruotsi on de facto liittoutunut ja se on ratifioitu miltei kaikkialla ja erityisesti keskeisissä NATO-maissa. Tämä avaa jo portit liittosuhteile ja niiden nopealla syventämiselle.
3. Samalla asetelma kiristää tunnelmia yhdessä tai kahdessa NATO-jäsenmaassa. Mitä he viivyttelyllä asian suhteen saavuttavat, muuta kuin omaa marginaalisoitumistaan?
1. Onko sota Putinin, Venäjän tai maan sotaa tukevien kansalaisten sota? Myös omaa roolia kannattaa pohtia.Syyllisyyden/osallisuuden tarkastelu paikallaan, koska tilanne vaatii meiltä konkreettisia toimia.On selvää,että Venäjän aggressio sisältää kansanmurhaisen vihan ideologian.
2. Viha voimistuu ja leviää yhä syvemmälle Venäjän valtiorakenteseen mutta myös yhteiskuntaa. Ideologiana se on ihmisyyden vastainen, kuten me se ymmärrämme universaalina piirteenä.
3. Innokas/kiihkeä osallistuminen brutaaleihin tekoihin koskettaa, suurinta osaa Venäjän hallinnollisista, sotilaallisista ja valtapuolueen tahoista. Ilman tätä viha ei olisi ylläpidettävissä ukrainalaisia kohtaan. Mutta vihan ideologia on myöskin syvempää, suuntaa hakevaa.
1. Mitä pitää huomioida, kun lukee kommenttejani? Ne kumpuavat huolesta: hallittava kansainvälinen poliittinen tila on helpompi tuhota kuin luoda ja ylläpitää. Erityinen mielenkiintoni keskittyy taantuviin tapahtumasarjoihin suurvaltasuhteissa.
2. Saatan yli korostaa näitä negatiivisia mahdollisuuksia diagnooseissani. Nähdä valtapolitiikan ja suurvaltapolitiikan rappeutumista sielä, missä sitä ei ole tapahtunut tai yliarvioida rappiotilan määrää, seurauksien rajuutta.
3. Seuraan maailmaa laajasti, intohimolla, luoden siitä yleiskuvaa. Minulla on asiantuntemusta vallan dynamiikasta, muttei välttämättä erityistuntemusta kulloisestakin tapauksesta. Sovitan havaintoja yleisiin malleihini. Mutta kuinka paljon jää oleellisia nyansseja huomaamatta?
1. Venäjän viesti lännelle: Talvi on tulossa. Venäjä kykenee aiheuttamaan hyytäviä seurauksia energia-aseellaan. Perusajatus on, että demokratiamme ovat kovin pehmeitä ja paine taivuttaa pumpulissa kasvaneet eurooppalaisen vaatimaan sodan lopettamista hinnalla millä hyvänsä.
2. Venäjän omia taloudellisia vaikeuksia puolestaan vähätellään. Yksinvaltainen Venäjä on monoliittisempi. Vaikeudet eivät tule esiin. Lännen asettamat sanktiot, kuitenkin purevat venäläisten arkeen ja maan talouteen raskaammin kuin meihin bensapumpulla.
3. Laajempi konflikti on kääntynyt näännytyspeliksi. Länsi kuitenkin kestää ensi talven Venäjää helpommin. Venäjä tarvitsee toimivaa taloudellista pohjaa käydäkseen sotaansa. Sen selkä saattaa katketa.