Nu blir det en tråd om kablar till utlandet och vad som menas med att de ”inte är fulla”. Häng med på en #eltwitter -tråd.
Sverige exporterar el på två sätt. Antingen genom vanliga kraftledningar, som till Norge och Finland, eller via sjökablar till kontinenten.
De vanliga kraftledningarna överför energi via 3-fas växelström. Sjökablarna överför via likström.
Den stora skillnaden mellan de två metoderna är att sjökablarna kan styras så att energiöverföringen regleras. Kraftledningarna är stendumma.
De överför den energi som konsumeras i mottagaränden. Strömmen i ledningarna kan inte begränsas annat än genom att koppla ur dem.
Med sjökablarna är det annat. Tekniken gör att operatören kan styra hur mkt energi som ska överföras. När sjökabelns maxeffekt är uppnådd begränsas strömmen. Kabeln ”blir full”, eller ”mättad”. Vad händer då?
Ett exempel. Du äger en fastighet med egen vattenbrunn. Gott om billigt vatten. Grannen i fastigheten bredvid har ingen brunn och är intresserad av att köpa ditt vatten.
Ni kommer överens om att dra en vattenslang mellan husen. Du börjar pumpa vatten genom slangen. När trycket i slangen blir för stort reglerar pumpen ner flödet. Frid och fröjd. Vattnet är dyrbart, så det blir lite dyrt för både dig och grannen.
Men det rinner till bra i källan. Plötsligt bräddar tanken som matar slangen över. Det går inte att föra mer vatten i slangen. Ni har ett avtal om att du ska leverera vatten till grannen.
Du har massor med vatten över. Halva grannskapet kommer nu och erbjuder sig att köpa vattnet som spiller över. Men de vill inte betala nåt. De vet att du måste bli av med vattnet som bräddar över.
Vattenpriset på din fastighet störtdyker och landar på en nivå där allt spillvatten blir sålt och vattnet slutar brädda över.
Det är vad som sker när elpriset ”frikopplas” från priset på kontinenten. Jaha, tänker ni. Då är det väl bara att vrida ner effekten på sjökablarna då? Kanske stänga av dem helt?
Men det tricket går inte. EU-regler säger att ledningar för export måste hålla 70% av sin kapacitet tillgänglig för export. Sverige får alltså inte manipulera överföringen i sjökablarna i syfte att mätta dem och därigenom hålla nere elpriset.
Dessutom är inte fysiken på SE4’s sida. Växelström kan som bekant inte lagras. Blir det ett överskott på elström i SE4 pga mättade kablar måste överföringen till SE4 genast regleras ner så inte frekvensen sticker iväg. Det blir en form av mexican stand-off.
Och det är där vi har huvudanledningen till de höga elpriserna i söder. Högt elpris på kontinenten gör det attraktivt att exportera upp till maxeffekten hos sjökablarna. Priset balanseras då mot kontinentens nivåer.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Nu blir det en #eltwitter om elhandel och prissättning av el. Häng med!
Först och främst måste vi gå till grundläggande ellära igen. Den el som handlas på elmarknaden är växelström. Växelström kan som bekant inte lagras. Läs gärna min tråd om det.
Eftersom varan som handlas inte går att lagra alls kan elhandel liknas med handel med färskvaror på speed. Det går inte att ha samma prissättningsmodell för tex guld som för el, eftersom det går att köpa på sig guld och sedan sälja när det är som dyrast.
Den här debattartikeln är uppe på @DNDebatt just nu. Tyvärr hamnade den nyss bakom betalvägg. Den menar att en storstörning i södra Sverige skulle göra den landsändan strömlös i vinter. Är det så? Häng med så reder vi ut.
Artikeln hänvisar till två större störningar i Sverige. En som skedde 1983 och en 2003. Två mycket allvarliga händelser som författarna på något märkligt sätt försöker koppla till nedläggningen av reaktorer häromåret. Orsakerna till de händelserna var tekniska fel i elnätet.
Störningen 1983 var alla dåvarande kärnkraftverk utom R4 i drift. O3 och F3 hade ännu inte tagits i bruk. Ett haveri i ett ställverk på transmissionsnätet i Enköping orsakade en frånkoppling av hela ställverket. Nätet söderut blev då överbelastat så att spänningen sjönk.
Nu har det varit mkt energipolitik på #eltwitter ett tag. Dags för något lite mer jordnära. Vad måste man tänka på om man vill byta ut sin spis, hemma i köket? Häng med!
Vi börjar med det trista. Ta reda på vilken spänning din nuvarande spis har. Det är helt avgörande för vad du har att välja på i nästa skede.
Det kollar du såhär:
- Är det en kombinerad spis med gasugn?
- Är den ansluten med en vanlig stickpropp?
- Hur många säkringar har spisen i gruppcentralen?
Det moderata utspelet om ett ”högkostnadsskydd” för elpriserna är lika idiotiskt som logiskt från det stollepartiet. Vore jag elhandlare skulle jag skratta hela vägen till banken.
Staten ska alltså gå in och betala folks elräkningar och skicka skattepengar direkt in i multinationella storbolags resultaträkningar?
Det skulle alltså inte finnas nåt incitament alls att hålla nere på elförbrukningen i vinter, tvärtom. Fullt blås på elvärmen till dess man når upp till nivån för högkostnadsskyddet. Sen får staten betala resten. svt.se/nyheter/ekonom…
Den gode Vincent är en ständig källa till inspiration. Ska vi ta och reda ut om det var politiska beslut som stängde Ringhals 1 och 2 respektive Oskarshamn 1 och 2 och om *alla* är överens om det?
För att få klarhet i detta måste vi gå tillbaks till valrörelsen 2014. Vad tyckte partierna? Såhär skrev @socialdemokrat i sitt valmanifest. De vill ha en ny energiöverenskommelse. Ingenting om avvecklad kärnkraft.
Miljöpartiet hymlade inte med deras mål, en helt avvecklad kärnkraft. Flera gamla reaktorer ska stängas.
M går ut hårt direkt. @socialdemokrat har ”monterat ned fullt fungerande kärnkraft”. Detta avser då Ringhals 1 och 2 samt Oskarshamn 1 och 2. Ringhals ägs av Vattenfall AB, 70,4% av bolaget, och Sydkraft Nuclear Power AB, 29,6%.
Vattenfall är som bekant ett aktiebolag helt ägt av svenska staten, medan Sydkraft Nuclear Power AB ägs av Uniper, ett bolag där Fortum är majoritetsägare.