Met een paar collega's op weg naar Den Bosch voor een van m'n #provinciehuistochten. Had eigenlijk gisteren al Maastricht - Den Bosch willen doen, maar vanwege m'n rug durfde ik dat toch niet aan. Dus alleen Den Bosch - Utrecht nu.
Het provinciehuis van Brabant is wat mij betreft mss de mooiste van NL - en iig het meest epische. Het is een bruut ontwerp uit 1971 van Maaskant. Eerder was 't 't idee 'm bij 't centrum te bouwen, maar dat zou het stadsgezicht teveel aantasten - het werd daarom naast de snelweg.
Aangekomen in Den Bosch, en na 3,8 km is dit het epische provinciehuis van Brabant. Op naar Utrecht!
Mooie tocht over de rivieren: Maas - Waal - Linge (geen foto) - Lek.
En na 80,5 km is dit het provinciehuis van Utrecht. 😎
Ik had inmiddels zo'n beetje klaar moeten zijn met de provinciehuistochten, maar er zijn er de afgelopen maanden een boel niet doorgegaan door corona / slecht weer /privédingen die tussendoor kwamen en recent door m'n rug gaan. Dit was pas episode 4. :-{
En hoewel dit tochtje goed ging, kreeg ik wel last van m'n rug. Ik vrees dat ik m'n 2daagse provinciehuistochten naar volgend voorjaar moet bonjouren en 't dit jaar houd bij de eendaagse tochten. (Tenzij er over een paar weken nog een paar heel mooie nazomerweekenden aankomen).
(Wel jammer, nadat ik dit project met veel enthousiasme had aangekondigd. Maar ik wil de komende weken nog even rustig aan doen met m'n rug en zie daarna tweedaagse tochten niet zo snel meer gebeuren qua weer. Want met regen ga ik niet twee dagen op de racefiets).
Maar enfin. Ik begin eindelijk de smaak van het wielrennen weer wat te pakken te krijgen. Deze winter maar regelmatig op de Tacx zitten voor de fietsconditie...
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Goedemorgen vanuit Neurenberg op dag 2 van #langsTsjechischegrenzen. We hadden hier helemaal niet willen zijn, maar om 3u vannacht werd plots onze NightJet opgeheven hier... 🙄😖 Gelukkig nog een paar uurtjes kunnen slapen in een hotel...
Draadje van gisteren over onze reis met de nieuwe NightJet, die best comfy verliep tot er om 2u op de deur gebonkt werd dat we een uur later moesten wieberen.... 😖😖
Reden was dus dat er geen machinist was voor het deel dat uit Nederland kwam, en die ons deel verder naar München (en verder naar Innsbruck zou moeten brengen).
Bingo. Het Hogeland heeft 48.000 inw, maar tien(!) stations: Baflo, Bedum, Eemshaven, Roodeschool, Sauwerd, Uithuizen, Uithuizermeeden, Usquert Warffum, Winsum. Ofwel een station per 4800 inwoners.
Goedemorgen. Op dag 16 van #zuidoostwaarts een episch nachttreinritje vanuit Chișinău min of meer op tijd aangekomen in Boekarest Gara de Nord. Zoals gebruikelijk niet enorm goed geslapen in de trein, dus eerst koffie nu.
Als je wilt weten waarom dit zo'n episch treinritje was, check m'n tweets van gisteravond:
Gisteren is m'n trein omgespoord van breedspoor naar normaalspoor. Maar het zijn wel grootprofiel-rijtuigen die doorrijden naar Boekarest, in alle dimensies groter dan treinen 'bij ons'. Je ziet het verschil duidelijk tov de Roemeense rijtuigen die zijn aangekoppeld.
Goedemorgen. Laatste dag in Moldavië. Ik ben nog steeds in Gagaoezië, de autonome regio met een Turks volk en een eigen Turkse taal. In een dorpje verderop is een klein en stoffig museum over Gagaoezië, waar je die taal ook veel tegenkomt.
Over de bijzondere status van Gagaoezië schreef ik gisteren al een paar tweets:
In tegenstelling tot de meeste Turkse volken is Gagaoezië niet islamitisch, maar orthodox christelijk. Elk plaatsje heeft wel een soortgelijk kerkje met shiny koepels.
Precies dit. Nu Rusland maar wat stukken Oekraïne geven 'want anders kernoorlog' betekent dat Rusland voortaan alles kan eisen 'want anders kernoorlog'.
Natuurlijk is Georgië voortaan Rusland, want anders kernoorlog. Baltische Staten - ja, artikel 5 NAVO, maar willen we echt een kernoorlog riskeren voor die kleine landjes? De rest van Oekraïne - ach ja, Rusland had daar altijd al een claim op, en anders kernoorlog.
Polen - ze spreken er een Slavische taal, dus het hoort eigenlijk wel bij Rusland. En anders kernoorlog. Berlijn hoorde voorheen ook in de Russische invloedssfeer. En anders kernoorlog.
De Interliner ("De Groene Streep") werd in 1994 geïntroduceerd als netwerk van snelle buslijnen tussen steden. Het was één van de eerste 'productformules' in het Nederlandse OV, en daarmee voorloper van huidige productformules als Qliner of U-link. Een draadje.
Snelbussen met een eigen 'merk' waren ook weer niet helemaal nieuw. Zo reed de Brabantse BBA in samenwerking met NS een 'sneltreinbus' tussen Oosterhout/Breda en Utrecht. En de Zuidooster had snelbussen in een grijze kleustelling i.p.v. het standaard-geel.
Bijzonder aan de Interliner was dat het als een gezamenlijk merk werd neergezet van voor snelle bussen van alle streekvervoerders samen. Deze innovatie kwam uit de koker van de VSN Groep, een (overheids)holding die sinds 1989 alle streekvervoerbedrijven in handen had.