«چند کلمه در مورد ما و پدیدهای به نام #حجاب_اجباری»
۱. آیا حجاب امری فردی و غیر اجتماعی است؟ طبیعتا خیر؛ حجاب به عنوان نوعی از پوشش است.
آیا پوشش افراد در جامعه امر فردی است؟ جز چند نقطه محدود در چند جزیره و … در اغلب جوامع آزادی به معنی مطلق آن در پوشش زن و مرد ممکن نیست.
۲. یعنی اینکه کسی نمیتواند برهنه وارد محیط اجتماعی بشود. بنابراین این اجبار چه چادر باشد چه لباس دو تیکه در ماهیت فرقی نمیکند هر دو اجبار پوشش است.
تفاوت در مرز است؛ مرز کجاست؟ یا شرع است یا عرف در هر صورت ماهیتا پوشش امر اختیاری نیست.
۳. پس مسئله آزادی حجاب مسئله اخلاق یا حق اجتماعی نیست بلکه محل چالش تعارض عرف و شرع غیر معروف است؛ مسئله مصلحت اجتماعی است نه حق اجتماعی. بنابراین محل چالش این است که آیا میتوان در جامعه امر غیر معروف مشروع را اجباری کرد یا نه؟
۴. عرف اکثریت است؟ خیر عرف چیزی است که جامعه با آن مسئله ندارد یعنی ممکن است فقط ده درصد یک جامعه مصداق مثلا بی حجابی باشند اما وقتی برای جامعه این امر امر قبیحی نیست، منکر نیست این رفتار در حال عرفی شدن است.
قانون چیست؟ قانون شکل مدون و دارای حامی قوه قهریه هنجار اجتماعی است.
۵. یعنی قانون تثبیت شدهی هنجار است. هنجار از کجا میآید؟ ارزش های جامعه مثل دین. بنابراین قانونی که پشتوانه هنجاری ندارد جوهری است روی کاغذ!
حد عمل قدرت قهریه بسیار بستگی به نسبت عددی مجرم به کل جامعه دارد.
۶. یعنی وقتی دزدی منکر است و قبیح است که در یک شهر ده میلیونی مثلا دو هزار دزد باشد وقتی این عدد شد دو میلیون نفر دیگر قدرت قهریه کار نمیکند. «جرم اجتماعی» شده یعنی قانون لق شده؛ روی هواست. یعنی اساسا قانون هنجار نیست.
۷. با این مقدمات علی رغم اینکه
حجاب اجباری می تواند مشروع
باشد زمینه تحقق آن فراهم نیست
چیزی شبیه خلافت امیرالمومنین
که زمینه تحقق اش فراهم نشد
و حضرت کناره گرفت و قطعا
جایگاه ولایت در ادبیات دینی
قابل قیاس با موضوع حجاب
نیست.
۸. آیا اساسا حجاب در ایران اجباری است؟ خیر. حجاب یک حدود مشخص شرعی دارد که مطلق است و نسبیت ندارد. یعنی ما چیزی بنام بدحجاب در ادبیات دینی نداریم. آن که یک تار موی اش بیرون است هم بی حجاب است اما کسی معترض آن نمی شود. تیغ زدن ریش هم مشروع نیست و حتی پیراهن آستین کوتاه مردانه.
۹. دقیقا با همان منطق کسی با یک تار مو برخورد نمی کند و با تیغ زدن صورت برخورد نمی کند می توان از کنار آنکه اصلا روسری سر نمی کند هم گذشت. اینکه نظام با یک وجب موی بیرون کنار آمده و با سه وجبش نه، هر دلیلی داشته باشد حداقل وجه شرعی و دینی ندارد.
۱۰. آیا کارکرد حجاب جلوگیری از تحریک مردان است؟ تا حالا با خودتان فکر کردید چرا نمایش زن بی حجاب خارجی در تلوزیون آزاد است اما زن بی حجاب ایرانی خیر؟ اگر قرار به تحریک باشد زن خارجی از تحریک کننده تر نباشد کمتر نیست. حتی ما الزامی هم برای حجاب زن غیر مسلمان نداریم و…
۱۱. و تعزیر آن نیز منتفی است که بتوان اجبار بر آن وضع کرد. در هر صورت این نمایش زن بی حجاب غیر مسلمان به این بر می گردد که اصل آن به قاعده "شان زن مسلمان" بر می گردد نه تحریک مردم مسلمان وگرنه برای مرد مسلمان تحریک زن مسلمان و غیر مسلمان که فرقی نمی کند.
۱۲. بحث التذاذ اساسا بحث نگاه است نه پوشش و صد در صد نسبی و وابسته به فرد است. اصلا بر اساس آن نمی توان قاعده اجتماعی گذاشت. فرد اگر با نگاه به چوب درخت هم لذت ببرد نباید نگاه کند. این اصلا ربطی به زن ندارد.
۱۳. حالا اینکه بعد از انقلاب به این نتیجه رسیدند تا گردن و بازو و زانوی زن غیر مسلمان اشکال ندارد بقیهاش اشکال دارد مبنایش را نمی دانم ولی حداقل مبنای فقهی ندارد
واقعیت امروز پوشش در جامعه این است که ما مطلقا با حجاب روبرو نیستیم؛ چیزی که هست از بی حجاب محرکتر و جذابتر است.
۱۴. شما از مرد خارج رفته بپرس کدام جذابتر است این ترکیب روسری و مانتو و آرایش و چسبندگی لباس امروز در خیابان تهران یا پوشش زن در دبی و استانبول و ...؟ بنابراین در عمل غرض برعکس حاصل شده است.
چیزی که مشخص است آنچه مسئله است روسری است نه حجاب وگرنه این اسمش حجاب نیست.
۱۵. جمهوری اسلامی نمی خواهد کم بیاورد. هر روسری پرچم اقتدار جمهوری اسلامی بر سر هر زن است و نشانی از سرکوب عرف و خواست عمومی. اصلا مسئله نه دین است نه اجتماع. مسئله قدرت است، امر سیاسی است نه فرهنگی وگرنه در همین جمهوری اسلامی سالها فیلترشکن هم فروخته شد و …
۱۶. و ملت هم سالها با همین فیلتر شکن ها پورنوگرافی هم دیدن و کسی دغدغه نداشت. اما پای سیاست که برسد یک هفته کل اینترنت را هم قطع خواهد کرد.
مسئله این است که آزادی خواهی حجاب اگر به عنوان یک جنبش اجتماعی به ثمر برسد خون تازه ای است به جان جامعه ایران.
۱۷. آن وقت امیدوار میشود و میرود دنبال بقیه آزادی ها. مسئله این است و بارها هم گفته شده که حجاب اولین سنگر است سقوط کند فردا میخواهد دسترسی به اینترنت و حساب و کتاب بنیادها و نهادها و ... هم آزاد بشود.
می گویند اگر این را آزاد کنیم فردا باید با آزادی بیکینی بجنگیم. بله…
۱۸. واقعیت اینکه این مسیر تهاش همین است. ولی یکی توضیح دهد که مبنای فقهیای که میتوان از یک تار مو گذشت اما از بیکینی نگذشت چیست؟ میخواهم بدانم این مبنای نسبی به حجاب از کجا آمده؟ بله این جنگ جنگ فرهنگ است اگر روزی بیکینی هم عرف شود و ناهنجار تلقی نشود آن را هم باید آزاد کنی.
۱۹. وقتی شما قاعده جنگ فرهنگ و ارزش را رها کردی و دست به دامن نیروی قهریه شدی هر روز باید عقب تر بروی. چهل سال با انحصار تعلیم و تربیت و صداوسیما و ... هنوز از ترس بیکینی پوشی ملت دو دستی به روسری چسبیدی یعنی که خودت هم قبول داری سرعت عرف از توانایی تو بیشتر است.
۲۰. نیروی قهریه فرهنگ ساز نیست؟ چرا هست. نیروی قهریه تا زمانی که هنجار از آن حمایت کند کارایی دارد بنابراین می تواند مانع تغییر عرف شود می تواند فرهنگی که از حمایت هنجار جامعه برخوردار باشد را ایجاد کند. اساسا نیروی قهریه برای همین است که از هنجار اجتماع و ارزش های جامعه دفاع کند
۲۱. اما توانایی هنجار سازی ندارد. قانون فرزند فرهنگ و هنجار است فرزند نمی تواند مادر را بزاید فقط میتواند از مادرش حفاظت کند.
آقایان! اینکه این روش شما با خود شما و حکومتتان چه میکند برای من حداقل مهم نیست. خود دانید! مسئله این است که جنگیدن اقلیت با هنجار اکثریت پر هزینه است.
۲۲. تنش زا است، خون ریزی دارد و این وسط شما در هاله امن شهرک محلاتی و دبیرستان فرهنگ و دانشگاه امام صادق و مرکز تفریحی طلاییه و اینها هستید. ما داریم با این مردم زندگی می کنیم. سلام و علیک داریم با اینها. ما جای شما خجالت می کشیم. ما جای شما فحش می خوریم. مردم آنقدر میفهمند که
۲۳. حساب شما و دین را جدا کنند. مردم می دانند کاسب کیست و عاشق کیست. مسئله این است که مردم خیلی نمیتوانند بین ما و شما تفاوت قائل شوند. ما ریشوها و ما چادریها با شما یکی میشویم. هزینه بادی که شما میکارید را ما درو میکنیم. این خشمی که شما میکارید دامن همه ایران را خواهد گرفت
پی نوشت:
این یادداشت مفصل را برادر عزیزم @smrasnafi در اینستاگرام نوشته است و من اینجا صرفا بازنشرش کردم.
به نظرم طرح بحث خوبی در مورد نگاه جریان جدید عدالتخواهی به پدیده #حجاب_اجباری است و سنگ بنای مناسبی برای بحث و گفت و گو است.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
گیریم #مهسا_امینی کتک نخورده باشد.
حالا اگر میخورد مگر چه اتفاقی میافتاد؟
مثلا عابد اکبری که وسط تهران سیلی خورد و صدایش در ایران پیچید چه اتفاقی افتاد؟
سرباز بابلی را که بستند به صندلی و زدند چطور؟
تا حالا اینهمه آدم کتک خورده مگر یک نفر از اهالی قدرت را محاکمه کردهاید؟
برای پرونده #مهسا_امینی دستور ویژه رسیدگی داده شده؟
خب مگر برای سیل شیراز و کهریزک و متروپل آبادان و صدتا قصه دیگر داده نشده بود؟
نتیجه رسیدگی به کدام معلوم شد؟
در همین ماجرای سیلی خوردن سربازها که دستور ویژه رسیدگی دادند تهش برای ما که منتشر کننده خبر بودیم ۹۱ روز حبس بریدند.
برادر مسلمان من، روزانه اینهمه کلیپ ضرب و شتم توسط گشت موسوم به ارشاد برای ترویج دینداری و دستگیریهای ترسناک بی حجابها با جیغ و داد فراوان و بکش بکش در فضای مجازی منتشر میشود خب چه اتفاقی بعدش رخ میدهد؟ کسی محاکمه میشود؟
حالا این یکی هم رخ داده باشد یا نه چه فرقی میکند؟
۱. عدم بازی با اسرائیل مثل تا تحویل شاه گروگانها را تحویل نمیدهیم، مثل جنگ را تا سقوط صدام یزید ادامه میدهیم مثل مذاکره با شیطان خیانت است به قرآن مثل مرگ بر شوروی و خیلی از چیزهای دیگر که در زمان خودش اقتضائاتی داشت و بعدها مورد تجدید نظر قرار گرفت باید دقیق واکاوی بشود!
۲. واقعیت اینست که یک نسلی بین مسئولان و بخشی از حزباللهیها تربیت شدهاند که این شعارها و سیاستها را که با اقتضائاتی درست یا غلط بعضا شکل گرفته یک مفهوم قدسی و وحی منزل میپندارند و هرگونه سوال و تلاش برای بازاندیشی را مساوی با زیر سوال رفتن آرمانهای انقلاب میدانند.
۳. ما تا سال ۶۲ در مورد بازی با اسرائیل بلاتکلیف بودیم.
بیژن سیفخانی را فرستادند روی تشک و قول جوایز بزرگ در صورت پیروزی بهش دادند.
کیهان عکساش را زد روی جلد که فرنگیکار ایرانی پوزه اسرائیل را به خاک مالید.
بعد که به ایران برگشت کلا از حضور در مسابقات بین المللی محروم شد.
هرقدر سرچ میکنم بفهمم آقای محمد مهدی مستوفی شربیانی که توسط سردار آجرلو بعنوان معاون فرهنگی اجتماعی باشگاه #استقلال منصوب شده پیش از این کجا بوده و رزومه کاریاش چیست چیزی پیدا نمیکنم.
جز اینکه داماد سردار آهنگر (رئیس دانشگاه امام حسین ع) و دانشجوی دانشگاه امام صادق(ع) است.
در حکم مدیرعامل باشگاه استقلال با اشاره به سوابق قبلی از ایشان خواسته شده تا تحولاتی را در حوزه فرهنگی باشگاه استقلال ایجاد کنند.
کسی اطلاع دارد کارنامه تحولات ایجاد شده قبلی توسط نامبرده به جز حضور در هیات میثاق دانشگاه امام صادق ع دقیقا چیست؟
من در پیاده روی اربعینم. کلا هم خیلی دل و دماغ وقت گذاشتنهای این شکلی را دیگر ندارم. ولی خود سردار آهنگر که پدر خانوم آقا داماد است را هم سرچ کنید جالب است.
ظاهرا تازه سال ۹۰ در علم و صنعت از تز دکترا دفاع کرده است.
یکسال بعد رئیس مهمترین دانشگاه نیروهای مسلح مملکت شده است.
با انتشار گزارش تحقیق و تفحص مجلس مشخص شد فولاد مبارکه ۹۲ هزار میلیارد تومان تخلف داشته است.
حالا یکبار مجدد توئیتهای ترولهای سازمانی که به بهانههای مختلف در حمایت از فولاد مبارکه زدند را بخوانید!
ببینید به اسم #جنگ_نرم و مقابله با دشمن در #فضای مجازی چه لجن زاری درست شده است.
طبق همین گزارش مجلس، جمعا ۴۱۷ میلیون تومان ترولهای توییتری از فولاد پول دریافت کردهاند تا با ریتوییت و جریان سازی مانع از تحقیق و تفحص شوند، صداوسیما هم 22 میلیارد تومان!
خاک بر سر این بی بتههای ارزان فروش که با ۴۰۰ میلیون تومان، عملگی یک تخلف ۹۲ هزار میلیاردی را کردهاند.
البته این چند تا اکانت و ۷ هشت تا دختر بچه و پسر بچه دهه هفتادی متهمان اصلی این افتضاح نیستند.
یک پای تمام فسادها در کشور آن نهادهای امنیتیاند که به جای پرداختن به مسائل اصلی، به اسم جریانسازی در جنگ نرم این باندها را بوجود آوردند و حمایت میکنند تا در مواقع خاص بهره ببرند.
۱. متاسفانه نهادهای امنیتی کشور برای توجیه گندکاریها وجیهترین ابزارشان در فجازی ۴ تا اکانت فیکاند که حتی اسامیشان اسم آدمیزاد نیست.
بین ترولهای سازمانی این یکی که تازه مغز متفکرشان است و با اسم خودش فعالیت میکند حتی فرق دادسرا و دادگاه را نمیداند.
ببینید وضع چقدر خراب است!
۲. زبان بسته نوشته “کسی که اکانتش پُر از نکات حقوقیه چطور نمیدونه متهم پس از حکم دادگاه ممنوع الخروجه؟!” درحالیکه نمیداند ممنوع الخروجی اصلا ربطی به قاضی و پس از حکم دادگاه ندارد.
طبق ماده ۱۸۸ آیین دادرسی به درخواست بازپرس در دادسرا و در مرحله ماقبل دادگاه و حکم صورت میپذیرد.
۳. آنهم به تصریح قانون برای متهمی است که در دسترس نیست. شرط اصلیاش “عدم دسترسی” است. مثلا یک کلاهبردار یا یک قاتل یا هر متهم فراری نه یک فعال رسانه ای که یک روز در میان بخاطر تعداد پروندههایش در دادسراست و بابت هر پرونده به مقدار کافی کفیل و وثیقه و فیش حقوقی و ضامن گذاشته است.
۱. گل پسر #دادستان_کل کشور این عکساش را خودش در فیس بوکاش منتشر کرده بود. به جرم بازنشر تصویر شازده آقای منتظری، فقط برای همین یک فریم عکس ۲ سال حبس ناقابل برای ما بریدند.
برای مطالب نه!
حکم مطالب جداست.
۲ سال فقط برای همین یک فریم عکس.
۲. دو تا سرباز را با سیلی زدند.
زحمت #عابد_اکبری را آقای عنابستانی در خط ویژه کشید و #سرباز_بابلی را یک بازپرس در دادگستری بابل.
برادران از نشر خبر سیلی به سرباز مملکت کینه کردند.
پلیس فتا که تازه زیر نظر ستاد کل است به رسم تقدیر از ما شکایت کرد و ۹۱ روز حبس برای ما بریدند.
۳. بابت مطالب مرتبط با مصادره خانه یک شهروند در جوار کاخ سعدآباد توسط آقای روحانی، تخلفات شاه داماد جناب آقای شمخانی، گل پسر دادستان کل کشور و… ۲ سال حبس دیگر بریدند.
علی برکت الله!
تا اینجا ۴ سال و ۳ ماه و یک روز