Ringhals 4 är ur produktion till minst 31 Januari, enligt ägarna. Vad var det egentligen som hände? Häng med på en #eltwitter
En kärnreaktor är ur kraftproduktionsperspektivet sett inget annat än ett sätt att koka vatten till ånga, som sedan får driva runt turbiner som alstrar el i generatorer. Ringhals 4 är en så kallad tryckvattenreaktor. Där värms vattnet som omger kärnbränslehärden upp under tryck.
Detta innebär att vattnet inte tillåts koka och bli ånga. Det trycksatta, mycket radioaktiva vattnet, pumpas sedan till en eller flera ånggeneratorer, jättelika värmeväxlare kan man säga. Där värmer det trycksatta vattnet upp vattnet i sekundärkretsen.
Sekundärkretsen har mkt lägre tryck, vilket innebär att det vattnet kokar och bli ånga. Vattnet i sekundärkretsen ska under normala omständigheter inte vara radioaktivt.
För att kunna reglera trycket i primärkretsen, som det trycksatta vattnet som värms av kärnreaktionen kallas, behöver man en så kallad tryckhållningstank. Den är kopplad till primärkretsen så att vattnet bildar en nivå i tanken.
Ovanför vattennivån tillförs ånga som gör att tanken håller ett visst tryck. Detta tryck kan man sedan reglera genom att antingen värma vattnet i tanken med stora elpatroner, eller kyla det genom att vatten sprutas in i tanken.
När man värmer vattnet bildas mer ånga, den så kallade "ångkudden" blir större och trycket i primärkretsen stiger. När kallt vatten sprutas in kondenseras ångan och trycket sjunker.
Slutligen har tryckutjämningstanken en viktig säkerhetsfunktion med säkerhetsventiler som blåser ångan om trycket blir alldeles för högt.
En tryckvattenreaktor går inte att köra utan tryckutjämningstank. Eftersom vattnet i tryckutjämningstanken kommer från primärkretsen är hela tanken radioaktiv.
Tryckutjämningstanken har alltså ett antal elpatroner som värmer vattnet. De är ungefär som jättestora doppvärmare som drivs med el. De slås av på på med stora strömbrytare, inga konstigheter.
För att uppnå tillräckligt säkerhet för de som ska arbeta med elpatronerna måste brytarna kompletteras med frånskiljare. Frånskiljare är också en sorts brytare, men det kan inte användas för manövrering, utan öppnas när brytaren slagits ifrån, och sluts innan den slås till.
Det som hände den här gången var att man skulle testköra brytarna från och till. Det är en ren rutinåtgärd. Men, av någon anledning låg frånskiljarna slutna, vilket innebar att man spänningssatte elpatronerna, utan att det fanns vatten i tanken.
Detta innebar att de blev bokstavligen glödheta, så heta att de till slut mer eller mindre smälte samman. Först när de deformerats av värmen så mkt att de kom i kontakt med själva tanken och orsakade ett jordfel upptäcktes detta.
Då var förstås skadan redan skedd. Hade detta varit en tryckutjämningstank i en vanlig processindustri hade man rivit elpatronerna så snart allting kallnat. Det hade varit in med bobcats, skärbrännare, byggställningar och hela faderullan.
Nu är problemet att allting är radioaktivt. Då måste man göra allting på ett sätt som inte innebär fara för personalen. Oerhört tidsödande.
Till det kommer att allting är specialbeställt och med lång leveranstid.
Mycket jobb alltså. Hinner de till 31 Januari? Vi får se.
Här är en länk från @dagensnyheter om detta. dn.se/ekonomi/otydli…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Fredrik Sjödin

Fredrik Sjödin Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @MrWaternooze

Sep 20
Nu kommer en tråd om hur man sänker sin elförbrukning. Häng med på #eltwitter
Den grundläggande tumregeln är: lägg krutet på saker och utrustningar som värmer upp något. Blir det varmt, drar det ström.
Modern belysning är idag nästan uteslutande av typ LED. Har ni såna, låt belysningen vara tänd som ni vill. LED är galet energisnålt.
Read 15 tweets
Sep 7
Nu blir det en tråd om kablar till utlandet och vad som menas med att de ”inte är fulla”. Häng med på en #eltwitter -tråd.
Sverige exporterar el på två sätt. Antingen genom vanliga kraftledningar, som till Norge och Finland, eller via sjökablar till kontinenten.
De vanliga kraftledningarna överför energi via 3-fas växelström. Sjökablarna överför via likström.

Den stora skillnaden mellan de två metoderna är att sjökablarna kan styras så att energiöverföringen regleras. Kraftledningarna är stendumma.
Read 14 tweets
Sep 1
Nu blir det en #eltwitter om elhandel och prissättning av el. Häng med!
Först och främst måste vi gå till grundläggande ellära igen. Den el som handlas på elmarknaden är växelström. Växelström kan som bekant inte lagras. Läs gärna min tråd om det.
Eftersom varan som handlas inte går att lagra alls kan elhandel liknas med handel med färskvaror på speed. Det går inte att ha samma prissättningsmodell för tex guld som för el, eftersom det går att köpa på sig guld och sedan sälja när det är som dyrast.
Read 23 tweets
Aug 12
Den här debattartikeln är uppe på @DNDebatt just nu. Tyvärr hamnade den nyss bakom betalvägg. Den menar att en storstörning i södra Sverige skulle göra den landsändan strömlös i vinter. Är det så? Häng med så reder vi ut.

dn.se/debatt/hela-so… #eltwitter
Artikeln hänvisar till två större störningar i Sverige. En som skedde 1983 och en 2003. Två mycket allvarliga händelser som författarna på något märkligt sätt försöker koppla till nedläggningen av reaktorer häromåret. Orsakerna till de händelserna var tekniska fel i elnätet.
Störningen 1983 var alla dåvarande kärnkraftverk utom R4 i drift. O3 och F3 hade ännu inte tagits i bruk. Ett haveri i ett ställverk på transmissionsnätet i Enköping orsakade en frånkoppling av hela ställverket. Nätet söderut blev då överbelastat så att spänningen sjönk.
Read 17 tweets
Aug 11
Nu har det varit mkt energipolitik på #eltwitter ett tag. Dags för något lite mer jordnära. Vad måste man tänka på om man vill byta ut sin spis, hemma i köket? Häng med!
Vi börjar med det trista. Ta reda på vilken spänning din nuvarande spis har. Det är helt avgörande för vad du har att välja på i nästa skede.
Det kollar du såhär:
- Är det en kombinerad spis med gasugn?
- Är den ansluten med en vanlig stickpropp?
- Hur många säkringar har spisen i gruppcentralen?
Read 16 tweets
Aug 9
Det moderata utspelet om ett ”högkostnadsskydd” för elpriserna är lika idiotiskt som logiskt från det stollepartiet. Vore jag elhandlare skulle jag skratta hela vägen till banken.
Staten ska alltså gå in och betala folks elräkningar och skicka skattepengar direkt in i multinationella storbolags resultaträkningar?
Det skulle alltså inte finnas nåt incitament alls att hålla nere på elförbrukningen i vinter, tvärtom. Fullt blås på elvärmen till dess man når upp till nivån för högkostnadsskyddet. Sen får staten betala resten. svt.se/nyheter/ekonom…
Read 8 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(