Sizlere önce sektörü daha sonra Şirketin faaliyetlerini, yatırımlarını, finansal performansını ve beklentimi kısaca anlatacağım. Düne nazaran nispeten daha sakin bir gün geçirdik. Umarım keyifle okursunuz.
İyi akşamlar,
Sevgiler,
Dünya’da domates işlenen tüm bölgelerde kuraklık, enerji fiyatları vs. sebepler nedeniyle rekoltelerde düşüşler gözlenmekte ve 2022 yılında, zirve yılından %17 aşağıda bir üretim (işleme) miktarı beklenmektedir.
Uluslararası salça ticaretinde önemli rol oynayan altı ülkenin, ABD, İspanya, Portekiz, İtalya, Çin ve Şili, her biri için Tomato News, geçmişte mevcut olan ortalama aylık ihracat birim değerlerini (USD/MT olarak) gösteren grafiği ekte görebilirsiniz.
Grafikte görüldüğü üzere ton başına ihracat birim değeri Amerika için 1.689$ (Eylül 2022) İtalya için 1.303$ (Mayıs 2022) seviyesindedir.
#TUKAS özelinde 3Q22 yeni hasat dönemi olması ve artan yurt dışı talebiyle 1.250$ seviyesinde ton başına birim satış fiyatı tahmin edilmekte
2022 yılı 7 aylık (Ocak-Temmuz) TUIK ve GTS Dış Ticaret verilerine göre Türkiye’nin en çok salça ve konserve ihracat ettiği 3 ülke sırasıyla Irak, Almanya ve ABD’dir. 7 aylık ton başına ortalama ihracat birim değeri ise 1268 USD’dedir.
Gelelim Şirket tarafına;
#TUKAS'ın faaliyet konusu ile ilgili detayları aşağıda göebilrisiniz.
Fabrikaların mevcut üretim kapasitesi 316bin Ton/Yıl. Niğde fabrikası Temmuz 2022'de kısmi olarak üretime başlamış olup tamamlanması halinde toplam kapasite 487bin Ton/Yıl'a çıkacak.
Portföyünde bulunan ürünlerin hammadde hasat sezonu çoğunlukla yılın ikinci yarısını kapsamakta, dolayısıyla üretimler bu dönemde yoğunlaşmaktadır. Yılın ilk yarısında ise ağırlıklı olarak tarımsal hammadde teminine yönelik çalışmalar yapılmaktadır.
Bu nedenle tarımsal hammadde teminine yönelik giderler ile üretim öncesi hatların bakımı ile ilgili harcamalar ve teknik yatırım giderleri, bu dönemde ağırlık kazanmaktadır. Temmuz ayından sonraki dönemlerde ise, üretim ve stok değerlerine yönelik giderler öne çıkmaktadır.
1H22 Niğde yatırımının etkisi finansallarda yok ancak 3Q22 itibariyle bahse konu fabrika kısmi üretime başlamış durumda olup 3. ve sonraki çeyreklerde bu etkiyi de dikkate alınması gerekmektedir.(15 temmuz itibariyle günlük 3bin ton domates işleme kapasitesi)
#TUKAS Niğde-Bor Fabrikası 528.7 m TL yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılmakta olup salça, sebze konservesi ve dondurulmuş gıda üretimine yönelik yeni bir tesistir. Bahse konu teşvik belgesi gelecek mali tablolarlar da şirketin finansallarını olumlu yönde etkileyecektir.
Rekabet avantajından bahsedecek olursak;
#TUKAS'ın sektördeki rakibi #TATGD. Her ikisi de faaliyet konusu aynı, aynı ürün gamına sahipler. #TUKAS'ın kar marjlarında sektördeki rakibine göre net bir rekabet avantajı göze çarpıyor. Buna rağmen daha iskontolu fiyatlanmaktadır.
Özetle;
▫️ Finansman maliyeti yıllık TL bazında ort. %30
▫️ Döviz borcu yok, Net Borç/Favök 0.5x
▫️ Yeni yatırımları ile kapasitesi %50'nin üzerinde artacak
▫️ Bu yatırımlar sırasında teşvik, destek ve muafiyetlerden faydalanılıyor. (Niğde yatırımı kaynaklı 524m TL teşvik)
▫️ Hammadde alımları yoğunlukla mevsimsel ama Satışların mevsimsellik etkisi yok denecek kadar az.
▫️ Stok devir hızı 2.83x ve maliyeti düşük. Ancak fiyatlama gücü ulusal ve uluslararası piyasada mevcut koşullar nedeniyle çok kuvvetli. (Canlı talep, Kuraklık, Rekolte düşüşü)
2022 yılsonu bilançosunda yaklaşık %70 kapasite kullanım oranı, 215-220bin ton toplam satış, 4mia TL toplam ciro, ortalamada %37-38 net kar marjı ile 1.5mia TL Net Kar ve 3.15 TL Hisse Başı Kar bekliyorum. Bugünkü kapanış FK'sı üzerinden 28 TL gibi bir hedef fiyat ortaya çıkıyor.
Şirketi tanımamda ve çalışmayı hazırlamam da bana destek olan, #TUKAS özelinde bilgisine birikimine saygı duyduğum sevgili @ArslanTaylan 'a da sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
Sevgiler,
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Bugün yurt içinde ikinci çeyrek büyüme rakamını takip edeceğiz. Önceki çeyrekte %7,3 büyüyen Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekte %7,4 büyüme göstermesi bekleniyor. Şimdi gelin size nasıl büyüyoruz onu biraz anlatayım;
- Büyüyoruz ama enflasyon yaratarak büyüyoruz.
- Bunun kuru artırdığını, bunun da enflasyonu beslediğini ve neticesinde yüksek faiz ile karşı karşıya kalacağımızı bilmeden büyüyoruz.
- İstihdam yaratmadan büyüyoruz.
- Büyüyoruz ama GSYİH USD bazında azalıyor.
- Cari Açık ve Bütçe açığını artırarak büyüyoruz.
- Bu Enflasyon ve işsizlik ortamının sürüdürülemez olduğunu göremeden büyüyoruz.
34. haftada trafik 2019 seviyesinin %87'sinde gerçekleşirken günlük ortalama 30.874 uçuş ile bir önceki haftaya göre %1.7 arttı.
#THYAO günde 1.449 uçuş ile en çok uçuş gerçekleştiren 3. havayolu olurken, günlük ort. uçuş sayısı geçtiğimiz haftaya göre %2 azaldı.
@igairport günde ortalama 1.309 uçuş ile en çok trafik alan havalimanı olurken, @ryanair 2019'a kıyasla %15 arttı. Bir kez daha belirtmekte fayda var;
Sıralamada #THYAO’nun üzerinde yer alan firmalar; @ryanair ve @easyJet low cost, yani düşük fiyata uçuş yapan firmalar.
#THYAO’yu tarifeli bayrak uçucular; @airfrance ve @lufthansa ile kıyaslamak daha doğru. Dolayısıyla 34. haftada da en fazla uçuş yapan havayolu #THYAO diyebiliriz.
Geçtiğimiz hafta içinde de dikkat çektiğim üzere önümüzdeki dönem enerji konusunda, özellikle doğal gaz konusunda çok sıkıntılı bir süreç yaşanacağını işaret ediyor. Gerek doğal gaz tedariğindeki sorunlar gerek fiyat artışları zor bir kış geçireceğimizi gösteriyor.
Birkaç gün öce de @YKYatirim Baş Stratejisti Sn. Murat Berk yaklaşan yeni enerji kirizinden bahsetmişti. “Daha talebin yükseldiği Eylül ayına bile girmeden ABD'deki doğal gaz fiyatları, 14 yılın zirvesini görmenin eşiğinde.”
Ve “Gazprom, doğal gaz fiyatlarının bu kış yüzde 60 daha artabileceği konusunda uyardı. Hollanda ve İngiltere’de doğal gaz fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesine tırmanıyor ve bütün bunlar henüz talebin düşük olduğu bir dönemde oluyor” diye iki önemli paragraf paylaşmıştı.
Bir şirket düşünün, yüksek teknoloji peşinde koşan ama aynı zamanda gri su geri kazanımı düşünen, fabrika ısıtmasında dirençle ön ısıtma sağlayan güneş duvarından (solarwall) yararlanarak doğalgaz'dan %40 tasarruf eden.
Bu şirket #HKTM Hidropar Hareket Kontrol Teknolojileri.
Başlıyoruz;
Şirket’in ana faaliyet konusu Hidrolik Güç Ünitesi, Valf blok ve Stand, Aküpaj, Hidrolik Silindir, Filtreleme/Soğutma Ünitesi, Pnomatik Panolar, Kartezyen/Konveyör Sistemler, Koruma Bariyerleri, Robotlu Sistemler geliştirmek, üretmek, ticaretini ve ihracatını yapmak.
Kısaca; Beyaz Eşya, Cam ve Otomotiv sektörlerinde derinleşerek, otomasyon sistemleri ve robotik hatlar kurmak.
#HKTM’nin faaliyetlerini 2 ana başlık altında kategorize edebiliriz.
1.Mekanik Otomasyon & Robotik Bölümü
2.Hidromekanik Sistemler Bölümü
🎯Asla tek bir Hisse Senedine yatırım yapmayın
🎯Asla sadece Hisse Senetlerine yatırım yapmayın
🎯Borsaya değil şirketlere odaklanın
🎯Tahtacı/baskı var gibi fikirlerle kendinizi zehirlemeyin
🎯 Telegram’dan uzak durun
🎯Hiçbir Hisse Senedine aşık olmayın
🎯Sürekli aynı hisse senedini yazan kendini hoca zanneden kişilerden uzak durun
🎯Karlılığını, büyümesini sürdüren, yatırımlarını artıran şirketlerden korkmayın
🎯Hiç birşey bilmiyorsanız; profesyonelce yönetilen yatırım fonlarını tercih edin
🎯 Yatırım yaptığınız şirketlerin faaliyet raporlarını okuyun, haberlerini takip edin
🎯Her sektörü iyi bilmeyebilirsiniz, en azından fikriniz olsun
🎯Bir bilanço analizi yapıldığında başka şirket sormayın, hem analizi yapana hem de o şirketin yatırımcısına biraz saygı duyun
2Q22 bilançosundan sonra #PSGYO’nun incelemeye değer bir şirket olduğunu söylemiştim. Geçen süre içerisinde şirketin projeleri hakkında araştırma yaptığımda sadece #PSGYO özelinde değil aynı zamanda #EKGYO özelinde de ciddi bir fırsat olduğunu düşünüyorum.
"Şirket’in arz sürecindeki fiyat hareketlerinden bağımsız", #EKGYO ile beraber “2022 Ekim ayında lansmanı yapılacak olan” İstanbul Ortaköy’deki projesi neredeyse şirket piyasa değerinin en az 2-2.5 katı kadar kar fırsatı sunuyor.
Kısaca bahsedecek olursam;
#PSGYO Pasifik Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, 2021 Aralık ayında Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) Next Level İstanbul projesinin 2021 yıl sonu değerleme raporu hakkında açıklama yapmıştı.