Nu kommer en tråd om hur man sänker sin elförbrukning. Häng med på #eltwitter
Den grundläggande tumregeln är: lägg krutet på saker och utrustningar som värmer upp något. Blir det varmt, drar det ström.
Modern belysning är idag nästan uteslutande av typ LED. Har ni såna, låt belysningen vara tänd som ni vill. LED är galet energisnålt.
Kolla om ni har lampor med vanliga, gamla glödlampor eller kompaktlysrör. Har ni såna - byt ut dem mot LED. Sedan kan ni ha lyset på. Att släcka lamporna i ett tomt rum gör varken till eller från.
Ni kan alltså med gott samvete tända er julgran och era adventsljusstakar i år. Se till att de är LED bara.
Fokus på saker som värmer upp något. Elradiatorerna är den stora boven. Har ni direktverkande el hemma, överväg att på sikt byta värmesystem. Till dess, investera i moderna elradiatorer med smart styrning.
Det går att spara åtskilligt genom att kunna reglera elvärmen så att den till exempel kan hålla ett par grader lägre temperatur. Den investeringen betalar igen sig på en vinter.
En annan energitjuv är varmvattenberedaren, om den drivs med el. Kolla vilken temperatur den står på. Sänk temperaturen om den står på för högt. Observera att en vvb ska stå på minst 60 grader pga risken för legionella. vvsforum.se/2018/05/risk-f…
Har du en egen vvb i din lägenhet där du betalar för strömmen själv, överväg att investera i en bänkdiskmaskin. Att handdiska är ebberöds bank.
Överlag är de stora energitjuvarna saker som värmer och står på länge. Att snåla med att använda hårfönen och strykjärnet ger ingen effekt. Föna ert hår och stryk era kläder så mkt ni vill. Man mår lite bättre om man kan få känna sig fin.
Glöm inte motorvärmare, terrassvärmare och spabad. De drar mkt ström. Behövs verkligen kupévärmaren?
Alltså. Gå igenom hemmavid vad som värmer och står på hela tiden. Lägg krutet där. Unna er bada bastu ibland. Se på teve och låt lamporna vara tända.
Hur är det med att dra ur stickproppar på mobilladdare, teve, dator etc istället för att låta dem stå i standbyläge? Well. Det finns mkt goda anledningar till att inte låta mobilladdare sitta kvar i vägguttaget i onödan, men det handlar om elsäkerhet, inte energieffektivitet.
Ser man till dem sammanlagda mängden apparater i ett hem som kan lämnas i standbyläge handlar det om ett antal hundra kilovattimmar om året, per hushåll. Det är alltså småpengar i sammanhanget.
Men med det sagt. Dra ur stickproppen ur vägguttaget när du laddat mobilen färdigt!
Men gör det för att minimera risken att mobilladdaren går sönder och orsakar en brand.
Elektrisk golvvärme är en förrädisk energitjuv. Drar lika mkt som en stor elradiator och går med fullt blås i princip dygnet runt. Stäng av den när ingen är hemma och när alla sover.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Ringhals 4 är ur produktion till minst 31 Januari, enligt ägarna. Vad var det egentligen som hände? Häng med på en #eltwitter
En kärnreaktor är ur kraftproduktionsperspektivet sett inget annat än ett sätt att koka vatten till ånga, som sedan får driva runt turbiner som alstrar el i generatorer. Ringhals 4 är en så kallad tryckvattenreaktor. Där värms vattnet som omger kärnbränslehärden upp under tryck.
Detta innebär att vattnet inte tillåts koka och bli ånga. Det trycksatta, mycket radioaktiva vattnet, pumpas sedan till en eller flera ånggeneratorer, jättelika värmeväxlare kan man säga. Där värmer det trycksatta vattnet upp vattnet i sekundärkretsen.
Nu blir det en #eltwitter om elhandel och prissättning av el. Häng med!
Först och främst måste vi gå till grundläggande ellära igen. Den el som handlas på elmarknaden är växelström. Växelström kan som bekant inte lagras. Läs gärna min tråd om det.
Eftersom varan som handlas inte går att lagra alls kan elhandel liknas med handel med färskvaror på speed. Det går inte att ha samma prissättningsmodell för tex guld som för el, eftersom det går att köpa på sig guld och sedan sälja när det är som dyrast.
Den här debattartikeln är uppe på @DNDebatt just nu. Tyvärr hamnade den nyss bakom betalvägg. Den menar att en storstörning i södra Sverige skulle göra den landsändan strömlös i vinter. Är det så? Häng med så reder vi ut.
Artikeln hänvisar till två större störningar i Sverige. En som skedde 1983 och en 2003. Två mycket allvarliga händelser som författarna på något märkligt sätt försöker koppla till nedläggningen av reaktorer häromåret. Orsakerna till de händelserna var tekniska fel i elnätet.
Störningen 1983 var alla dåvarande kärnkraftverk utom R4 i drift. O3 och F3 hade ännu inte tagits i bruk. Ett haveri i ett ställverk på transmissionsnätet i Enköping orsakade en frånkoppling av hela ställverket. Nätet söderut blev då överbelastat så att spänningen sjönk.
Nu har det varit mkt energipolitik på #eltwitter ett tag. Dags för något lite mer jordnära. Vad måste man tänka på om man vill byta ut sin spis, hemma i köket? Häng med!
Vi börjar med det trista. Ta reda på vilken spänning din nuvarande spis har. Det är helt avgörande för vad du har att välja på i nästa skede.
Det kollar du såhär:
- Är det en kombinerad spis med gasugn?
- Är den ansluten med en vanlig stickpropp?
- Hur många säkringar har spisen i gruppcentralen?
Det moderata utspelet om ett ”högkostnadsskydd” för elpriserna är lika idiotiskt som logiskt från det stollepartiet. Vore jag elhandlare skulle jag skratta hela vägen till banken.
Staten ska alltså gå in och betala folks elräkningar och skicka skattepengar direkt in i multinationella storbolags resultaträkningar?
Det skulle alltså inte finnas nåt incitament alls att hålla nere på elförbrukningen i vinter, tvärtom. Fullt blås på elvärmen till dess man når upp till nivån för högkostnadsskyddet. Sen får staten betala resten. svt.se/nyheter/ekonom…