Venäjä on ajautumassa sisäisen hajaannuksen tilaan ja kierteeseen, jossa uusia käänteitä voi tapahtua nopeasti ja osaa niistä voi olla vaikea ennakoida etenkin kun paniikki lisääntyy.
Vaikutukset tulevat näkymään laajalti myös Venäjän ulkopuolella, koskien meitäkin.
Ketju:
1. "Osittainen liikekannallepano” on osoittautumassa maskirovkaksi. Liikekannallepano joko on tai ei ole, sen tarvitsema sotilaallinen suorituskyky määritellään joka kerta erikseen. Päätös on strateginen virhe, ja tulee ajamaan Venäjän yhä suurempaan sisäisen hajaannuksen tilaan.
2. Panokset on tällä viikolla nousseet merkittävästi. Putinin all-in -staregialla on huonoja ja vielä huonompia onnistumisen edellytyksiä. Venäjän narratiivikin vaihtui kömpelösti ”uhka lännestä” viestiin. Isoin kysymys on - mitä tapahtuu kun viimeisetkin panokset on pelattu?
3. Katse on nyt syytä pitää avarana, ja muistaa että sodankäynti perustuu harhautukseen: kun katse on yhtäällä voi varsinainen strateginen toimi tapahtua toisaalla. Mm Valko-Venäjän, Kaliningradin ja Georgian sekä kybermaailman tapahtumia kannattaa nykyhetkessä seurata.
4. Venäjä pyrkii nyt palauttamaan menettämäänsä aloitetta itselleen. Tämä ei saa tapahtua, on sodassa keskeinen asia.
Nyt on toimittava päättäväisesti: Venäjän toteuttama vaaliteatteri jyrkästi tuomittava, sanktioita kiristettävä ja tukea Ukrainalle vahvistettava entisestään.
5. Elämme historiallista aikaa. Suomen turvallisuudesta on hyvin päättäväisesti huolehdittava - myös vähemmän mukavien kehityskulkujen suhteen.
Venäjän tapahtumat vaikuttavat myös turvattomuuden tunteen lisääntymiseen Suomessa, ja tähän kiinnitettävä huomiota. Pärjäämme kyllä.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Putin on kadottamassa todellisuuden ymmärrystä. Kun Kreml itse uskoo kertomiinsa valheisiin ja propagandaan, ovat päätökset tämän illuusion mukaisia. Ydinaseellakin uhkaillaan enemmän, kun muu todellisuus ympärillä murenee. Raaka todellisuus koittaa ennemmin tai myöhemmin.
Ketju:
1. Jokainen lisäpäivä Ukrainan sodassa eristää nyt Venäjää muusta maailmasta. Muualla ymmärretään, ettei Venäjän kelkkaan kannata lähteä. Venäjästä on tulossa yhä vahvemmin kansainvälisen politiikan hylkiö, vaikka Putin toivoo edelleen etenkin Kiinasta vahvaa tukea.
2. Toisen maailmansodan kaltaista puna-armeijaa ei ole (ja sekin pysäytettiin - Suomessa). Sitä ei nykyhetkessä ole, eikä sitä tyhjästä synny, vaikka numerot paperilla niin Kremlissä näyttäisivät (valheellisesti). Mobilisaation toteuttamisen rakenteita on syytä myös epäillä.
Kolme näkökulmaa imperialismia tavoittelevan mutta rapistuvan entisen sotilasmahdin viimeisimmästä epätoivoisesta ratkaisusta: "puolittaisesta mobilisaatiosta" eli Venäjän liikekannallepanosta.
Ketju:
1. Ukraina ei ole vielä voittanut sotaa, eikä Venäjä hävinnyt. Edelleen on riskejä, esim lännen sotaväsymys hintojen noustessa ja siten poliittinen paine sanktioiden poistamiseksi.
Konfliktin ei saa antaa jäätyä. Tukea Ukrainalle tulee lisätä ja sanktioita Venäjälle kiristää.
2. Jos ja kun "erikoisoperaatio" epäonnistuu, näkyvät vaikutukset mm Valko-Venäjällä, Georgiassa, Moldovassa sekä Keski-Aasiassa. Myös nykyisen Venäjän rajojen sisällä kuohuu. Edessä mahdollinen hajoaminen.
Näillä skenaarioilla on yhdessä ja erikseen vaikutuksia myös Suomeen.
Valot palavat Kremlin muurien sisäpuolella nyt myöhään yöhön. Tilanne on Putinille vaikea. Ratkaisuja tehtävä, muuten romahdus edessä.
Kahdeksan Putinin toiminnan kulmakiveä ovat merkittävästi heikentyneet. Näiden ymmärtäminen mahdollistaa Putinin ratkaisujen ennakoinnin.
Ketju:
1. Putin arvioinut sodan pitkittymisen olevan Venäjän etu, lännen tuki vähenee ja Venäjän sotavoima ylivoimainen. Nyt on käymässä toisin. Venäjän joukot on paniikissa, länsi lisää apuaan Ukrainaan ja taisteluhenki ukrainalaisten keskuudessa nousee. Aika pelaa Venäjää vastaan.
2. Sodassa aloitteen merkitys on keskeinen. Venäjällä oli pitkään aloite niin lännen kuin Ukrainan suuntaan. Venäjä toimi ja muut reagoivat. Tähän Putin tottunut pitkän aikaa. Nyt Venäjä on menettänyt aloitteen ja joutunut reaktiiviselle kannalle. Tilanne on Putinille uusi.
Sota Ukrainassa on Ukrainalle eksistentiaalinen, taistelu valtiollisesta olemassaolosta. Putinille kyse on puolestaan imperialistisesta olemassaolon sodasta, jota ei voi hävitä - siksi Venäjä ei tule taipumaan rauhaan ja sitoutuu sotaan valtaisista tappioista huolimatta.
Ketju:
Kremlin toimissa voi lähiaikoina arvioida olevan viisi painopistettä. 1. Estää sisäinen kritiikki ja piilevien levottomuuksien tukahduttaminen. "Kremlin totuuden ja mielikuvien" voimakkaan levittämisen lisäksi järjestystä ylläpidetään voimakeinoin sekä tarvittavin eliminoinnein.
2. Tilanne Ukrainassa on Venäjän saatava tavalla tai toisella kääntymään paremmaksi, uhrauksista ja sotarikoksista välittämättä. Tähän Venäjä tulee viime kädessä käyttämään kaikki mahdolliset keinot. Sotatoimet eivät välttämättä rajoitu tässä logiikassa ainoastaan Ukrainaan.
Ukrainan voitto on realistinen, ja siihen on tinkimättä pyrittävä ja sitä tuettava. On myös syytä ennakoiden arvioida voiton strategisia seurauksia. Voitto aiheuttanee ketjureaktion, jolla on merkittäviä vaikutuksia geopolitiikkaan ja Euroopan turvallisuusjärjestykseen.
Ketju:
1. Valko-Venäjä. Venäjän tappio heikentäisi oleellisesti Lukašenkon otetta vallasta, jonka sisäinen legitimiteetti on jo nyt heikko, ja vallan takuuna on ollut Putin ja Venäjän voima. Valkovenäläisten länsimieliset asenteet ovat jo nousussa ja venäjämielisyys jyrkässä laskussa.
Lukašenkon päätös sallia Venäjän käyttää aluettaan hyökkäyksessä Ukrainaan on ollut hyvin epäsuosittu. On esiintynyt vastarintaa esim rautatieyhteyksiä sabotoimalla ja sadat vapaaehtoiset liittyneet sotaan, Ukrainan puolelle. Ukrainan voitto voisi johtaa vapaaseen Valko-Venäjään.
Venäjän strategiassa informaatiovaikuttaminen yhdistyy nyt vahvasti energia-aseen käyttöön. Nämä kietoutuvat Venäjän toimissa lähiaikoina yhä vahvemmin yhteen. Länteen suuntautuva Venäjän energia-aseen vaikuttavuudessa keskeistä - miten yleinen mielipide lännessä muotoutuu.Ketju:
Venäjän informaatiovaikuttamisessa lännen suuntaan on tapahtunut muutos. ”Natsi-Ukraina” ja ”vapauttamisoperaatio” -narratiivit ei toimineet, nyt vaikuttamisen pääkohteena on läntisen, etenkin eurooppalaisen, yhtenäisyyden rikkominen. Tässä energia-aseen käyttäminen keskeinen.
Esimerkki eiliseltä. Gazprom julkaisee eurooppalaisia pelottelevan videon, jossa kuvataan lännen luisuvan jääkauteen, kun energiahanat Venäjältä sulkeutuvat. Ajoistus videolla sama kuin Kremlin puheet NordStreamin sulkemisesta pakotteiden poistumiseen asti. Tätä luvassa lisää.