1. Tämä on yksiselitteisesti #itsemäärittely#SelfID , vaikka lakiesityksessä yritetään väittää toisin. Kriteerit juridisen sukupuolen muuttamiselle ovat ainoastaan hakemuksen tekeminen, asuinpaikka Suomessa ja 18 vuoden ikä, sekä hakemuksen vahvistaminen 1-6 kk kuluessa.
2. Lakiesityksessä ei oteta kantaa, kuinka usein ja kuinka monta kertaa juridisen sukupuolen saisi vaihtaa. Lisäksi joka kerta saisi uuden henkilötunnuksen. Muunsukupuolisten kohdalla ohjeistetaan, että juridisen voi vaihtaa vastaamaan sitä sukupuolta, joka tuntuu enemmän omalta.
3. Lakiesitys ottaa kantaa sukupuolikiintiöihin, ne voisi jatkossa täyttää jos vaan tarpeeksi moni vaihtaa juridisen sukupuolensa. "Vahvistettua sukupuolta olisi pidettävä henkilön sukupuolena lähtökohtaisesti myös esimerkiksi sovellettaessa tasa-arvolain kiintiösäännöstä."
4. Lapsen äiti voisi vaihtaa virallisiin tietoihin olevansa lapsen isä ja päinvastoin. Tieto vaihdetaan myös joka lapsen kohdalla erikseen, joten henkilö voisi olla toisen lapsen kohdalla isä ja toisen kohdalla äiti. Tämän vuoksi täytyisi järjestelmiä muuttaa laajasti.
5. Vangit sijoitettaisiin jatkossa ensisijaisesti juridisen sukupuolen mukaan. Jos vangin tai jonkun muun turvallisuus olisi selkeästi vaarassa, voisi tästä poiketa (vain tässä tapauksessa). Päätösvalta asiassa olisi kuitenkin tavanomaista korkeammalla tasolla.
6. Ruumiintarkastuksen tai muuhun henkilöön kajoavan tarkastuksen aikana paikalla ei lain mukaan saa olla muita kuin saman sukupuolen edustajia. Jatkossa siis esim. biologinen mies, joka näyttää täysin mieheltä, mutta on juridisesti nainen, tulee tarkastaa naisen toimesta.
7. Esityksessä mainitaan ainoastaan sitominen tai muu voimakeino, jos ongelmia tulee. Ei mainintaa siitä, että laista voitaisiin poiketa esim. siinä tapauksessa, että tarkastettava on mieskehoinen, mutta juridisesti nainen. Entä naistarkastajan turvallisuus?
8. Sukupuolivaikutusten kunnollista arviointia ei ole tehty. Näistä on hätäisesti ilmeisesti lausuntokierroksen jälkeen lisätty muutama kappale, joiden sisältö on lähinnä "täytyy arvioida tapauskohtaisesti." Totuus on, että biol.sp mukaisista oikeuksista ei ole säädetty mitään.
9. Muuta mainitsemisen arvoista:
- Oletus tuntuu olevan, että hoitoihin hakeutuu vähemmän ihmisiä, kun sitä ei enää vaadita. Transpolien resursseja ei nähdä tarpeelliseksi lisätä.
- En ymmärrä miten pelkkä juridisen vaihtaminen helpottaa sitä että henkilö nähdään toisena sukup.
Kokenut #BDSM-harrastaja tuomittiin törkeästä raiskauksesta. Nainen oli antanut suostumuksensa seksiin, mutta ei kuristamiseen ja piiskaamiseen, joita mies teki sidottuaan naisen tuoliin. iltalehti.fi/kotimaa/a/a8b4…
Poikkeuksellinen tapaus! Suomessa raiskaustuomiot ovat tunnetusti lieviä. Tässä katsottiin raiskauksen tapahtuneen, vaikka nainen oli antanut suostumuksensa seksiin. Lisäksi tekijän nimi on julkistettu.
"Mies korosti oikeudelle, että kyse oli suostumuksellisesta BDSM-seksistä. Siihen hän oli tutustunut vuosia sitten vanhan naisystävän aloitteesta. Hän oli ottanut tuona yönä ”domin” roolin. Roolit kuuluvat olennaisesti BDSM:ään."