Buğra AYAN* 🇹🇷🇦🇿 Profile picture
Sep 25, 2022 36 tweets 7 min read Read on X
1)Bu tweet serisinde Pazar okuması tadında #Bitcoin'in doğumuna kadar olan yaklaşık 60 yıllık süreci paylaşacağım.

Çalışmanın, tekrar tekrar denemenin ne kadar önemli olduğunu anlamak açısından çok kıymetli bilgiler olduğunu düşünüyorum.
2)Bilgisayar ağlarının gelişiminden önce, 1949 yılında Avusturyalı ekonomist ve filozof Ludwig von Mises tarafından, İnsan Eylemi isminde bir kitap yayınlanarak para ve toplum ilişkisi sorgulanıyor.
3)1953 yılında ise Mises, The Theory of Money and Credit isimli kitabını İngilizce olarak Yale Üniversitesi yayını olarak çıkarıyor. Kitabın orijinal Almanca halinin basımı 1912. Bu kitapta Mises paranın kökenlerine dair sorgulamalar yapıyor.
4)İktisadi yönden fikriyatın beslenmesini tetikleyen bu yayınlar varken, işin teknik tarafında da gelişmeler oluyor. Hırvat Matematikçi William Feller Olasılık teorisi ve Uygulamaları isimli çalışmasını 1957 yılında yayınlıyor.
5)İleride bilgisayar ağlarının ihtiyacı olacak bir çok matematiksel problemde, risk değerlendirmesinde Feller'in olasılık bilimi üzerine çalışmalarından faydalanılıyor.
6)1962 yılında ekonomist Murray Rothbard "Man, Economy, and State, with Power and Market" isimli çalışmasını yaparak modern liberteryanizmin gelişimin rol oynuyor.Dikkat ederseniz hala bilgisayar ağları gelişimi başlangıç aşamasında.
7)Rothbard diğer yazılarıyla benzer sorgulamalar yaparken 1970'li yıllara geliyoruz. Artık ekonomistlerden topu yavaş yavaş kriptografi ve bilgisayar uzmanları almaya başlıyor.
8)1972 yılında, yıllar sonra Turing ödülü alıp adını bilgisayar tarihine yazdıracak Bob Kahn, dağıtık sistemler üzerine çalışmaya başlıyor. Kahn'ın 1974 yılında Vinton Cerf ile yayınladığı "A Protocol for Packet Network Intercommunication" makalesi TCP/IP ile oyunu başlatıyor.
9)1976 yılında Whitfield Diffie ve Martin Hellman isimli kriptografi uzmanları "New Directions in Cryptography" isimli çalışmalarını yayınlayarak, kriptografik problemleri çözmek için önemli önerilerde bulunuyorlar.
10)Bu sıralarda kriptografi üzerine çalışmalar hızlanıyor. 1978 yılında dijital imzalar ve açık anahtarlar konusunda "A Method for Obtaining Digital Signatures and Public-key Cryptosystems" araştırması yayınlanıyor. Bugün hepimizin #Bitcoin cüzdanlarında bu teknoloji var.
11)Aynı yıl Merkle ağacının isim babası, Ralph C. Merkle, Secure Communications over Insecure Channels isimli çalışmasını yayınlıyor. Bugün yaptığımız tüm #Bitcoin işlemleri aslında bir merkle ağacının üstünde yer alıyor.
12)Yine 1978 yılında Açık anahtarlı şifreleme yöntemi RSA(Araştırmacıların isimlerinin baş harfleri) bulunuyor.
13)Bu sıralarda Ekonomist ve siyaset bilimci Friedrich August von Hayek iktisadi düşüncelerini açıkladığı "Denationalisation of Money: The Argument Refined" çalışmasını yayınlıyor.
14)İşin şifreleme kanadında Merkle ardarda çalışmalarını yayınlıyor. Özellikle
"Secrecy, Authentication, and Public Key Systems" (1979) ve Protocols for Public Key Cryptosystems (1980) #Bitcoin'in doğumunda etkili oluyor.
15)80'lere geldiğimizde şüphesiz ilk süper star @chaumdotcom oluyor.
16)Chaum 1982 yılında "Computer Systems Established, Maintained, and Trusted by Mutually Suspicious Groups", 1983 yılında Blind Signatures for Untraceable Payments çalışmalarıyla kriptografiyi bilgisayar sistemleriyle birleştirmekte önemli adımlar atıyor.
17)Chaum (@chaumdotcom) 80'lerde müthiş üretken. 1988 yılında "Untraceable Electronic Mail, Return Addresses, and Digital Pseudonyms", 1989 yılında "Online Cash Checks" isimli çalışmalarını yayınlıyor.
18)Bu sıralarda, bugün hala kripto paralara siber saldırılarda da gündemde olan "Bizanslı Generaller Problemi" Marshall Pease, Robert Shostak, ve Leslie Lamport tarafından ele alınıyor.
19)Rothbard ise iktisadi kanatta salvolarını sürdürüp "The Mystery of Banking" isimli bankacılık sistemini ve kökenini açıklayan kitabını yayınlıyor.
20)80'li yıllardaki bir önemli gelişme de oldukça radikal bir isim olan Timothy C. May'in kripto-anarşist hareketi kurması oluyor. May bu yıllarda şu çalışmaları yayınlıyor.
21)
"The Crypto Anarchist Manifesto" (1988)
"Libertaria in Cyberspace" (1992)
"Crypto Glossary" (1992)
"Cyberspace, Crypto Anarchy, and Pushing Limits" (1994)
"The Cyphernomicon" (1994)
22)May iktisadi olarak özgürlük fikrinin metinleştirildiği, bu bireysel özgürlüğün kriptografi ve bilgisayar ağları ile sağlanılmaya çalışıldığı bir dönemde bu yazılarıyla geniş etki uyandırıyor.
23)May'in düşünce dünyasını hayalden gerçeğe çevirebilecek isimlerden biri 90'ların yıldızı @NickSzabo4 oluyor. Szabo aşağıdaki çalışmaları yayınlıyor.
24)"Multinational Small Business" (1993)
"Formalizing and Securing Relationships on Public Networks"(1997)
"Secure Property Titles with Owner Authority"(1998)
"Contracts with Bearer"(1999)
"The God Protocols"(1999)
25)"Contracts with Bearer"(1999)
"Trusted Third Parties are Security Holes"(2001)
"Shelling Out: The Origins of Money"(2002)

Evet, Szabo yememiş içmemiş üretmiş :) Seri 26. tweet ile devam ediyor.
26)90'ların bir diğer yıldızı ise @halfin. Finney aşağıdaki çalışmaları yayınlıyor.

"Detecting Double Spending"(1993)
"Digital Cash & Privacy"(1993)
"PGP Web of Trust Misconceptions"(1994)
"For-Pay Remailers"(1994)
"Politics vs Technology"(1994)
27)Bunlar Finney'in sadece 90'lardaki çalışmaları. Meseleyi hem teknik yönden hem toplumsal yönden hem de ekonomik yönden ele alan çalışmalar yapabilen tek kişi. Bana kalsa şüphesiz Satoshi. Ama değilse de işin nirvanası.
28)Dikkat ederseniz yavaş yavaş dijital para denemeleri ortaya çıkıyor. Daha #Bitcoin'in doğumuna yaklaşık 20 yıl var.
29)Bu yıllarda özellikle zaman damgası konusunda önemli çalışmalar yapılıyor.

"How to Time-Stamp a Digital Document"(1991)
"Improving the Efficiency and Reliability of Digital Time-Stamping"(1992)
30) "Design of a Secure Timestamping Service with Minimal Trust Requirements"( 1999) bunlardan bir kaçı.
31)
#Bitcoin wp'de atıfta bulunulan "b-money"(1998) ve bugünün akıllı kontratlarının temeli olan @NickSzabo4 "The Idea of Smart Contracts"(1997) çalışması da bu yıllarda yayınlanıyor.
32) Artık tablo daha da netleşiyor.#Bitcoin'in icadı için kalan eksiklerden biri de daha önceden ölçülmemiş internet kaynaklarının sistematik olarak kötüye kullanılmasını engellemek için önerilen mekanizma olan Hashcash. @adam3us 2022 yılında bir makaleyle Hashcash'i öneriyor.
33)2005 yılında ekonomist David D. Friedman gizlilik üzerine "The Case for Privacy" ve "From Imperial China to Cyberspace: Contracting Without the State" çalışmalarını yayınlıyor.
34) @NickSzabo4 2000'li yıllarda da üretmeye devam ediyor. 2005 yılında Bit Gold isimli kripto para denemesini yapıyor.
35)En ilginç olanı ise #Bitcoin'in doğumuna son 3 yıl kala kritik bir çalışma neredeyse yok. Tam tünelin ucu karanlık derken Satoshi Nakamoto tarihin akışını değiştiriyor.

Beğendiyseniz ilk tweeti rt etmeyi unutmayın. Herkese selamlar.
@threadreaderapp unroll please

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Buğra AYAN* 🇹🇷🇦🇿

Buğra AYAN* 🇹🇷🇦🇿 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @bugraayan

Dec 23, 2021
"Buğra, teknik olmadan anlat" diyen arkadaşlarım için şöyle yapalım. Muhtemelen benim yaşıtların hepsi Şirinler çizgi filmini izlemiştir. Şirinler köyü üzerinden #Bitcoin in çalışma mantığını anlatayım.
Malum şirinler, böğürtlen yemeyi çok seviyor. Fakat iyi gün var, kötü gün var. Her duruma karşı nerede ne kadar böğürtlen olduğunu herkes Şirin babaya söylüyor. Bir şirin başka bir şirine böğürtlen verdiğinde de bunu Şirin baba biliyor.
İşler iyi giderken bir gün Şirin baba hayatını kaybediyor ve böğürtlenlerin farklı bir şekilde kaydedilmesi gerekiyor. İlk olarak gözlüklü şirin ortaya atılıp bu işi yapmak istediğini söylüyor. Fakat daha ikinci günde gözlüklü şirin defterde hatalar yapmaya başlıyor.
Read 12 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(