Matti Pesu Profile picture
Sep 27 9 tweets 2 min read
1. Toisin kuin Venäjän 2014 aggression jälkeen Itämerellä ei ole vuonna 2022 juurikaan nähty spill over -turbulenssia. Räjähdykset Nord Stream 1 & 2 -putkissa on mahdollisesti ensimmäinen selvä alueellinen heijastevaikutus hyökkäyssodasta Ukrainassa. #turpo
2. Kaikki on toki vielä spekulatiivista, mutta Venäjällä voidaan nähdä olevan halu ja kyky toteuttaa räjähdykset, vaikka kyseessä on oma infra. Se on kehittänyt kykyjä muun muassa merenalaisten datakaapelien vaurioittamiseen.
3. Räjähdykset eivät suoraan heikennä Euroopan energiaturvallisuutta. NS1 on suljettu ja NS2 tunnetusti laitettiin jäihin. Niillä voi kuitenkin olla psykologinen vaikutus. Vastaava teko nimittäin voidaan toteuttaa muualla - esimerkiksi Norjasta Eurooppaan kulkevissa putkistoissa.
4. Norjan merkitys kaasuntuottajana on kasvanut, ja maasta virtaa ennätysmäärä kaasua eri puolelle Eurooppaa. Näiden virtojen häiritseminen voisi vakavasti horjuttaa Euroopan haurasta energiaturvallisuutta.
5. Räjähdyksissä, jotka kaikella todennäköisyydellä ovat sabotaaseja, voi siis olla kyse hybridivaikuttamisesta, jolla pyritään horjuttamaan Euroopan yhtenäisyyttä ja sen päättäväisyyttä tukea Ukrainaa.
6. Venäjä ei ilmeisesti vielä ole tuonut näkemystään esille tapahtuneesta, mutta vastuu räjähdysten takana mahdollisesti olevasta operaatiosta voidaan helposti kieltää (plausible deniability). Tämä on ominaista harmaan alueen toiminnalle.
7. Jatkotoimien ja jonkinlaisen eskalaation mahdollisuutta Itämerellä ei voida sulkea pois, mutta en pitäisi niitä todennäköisenä - erityisesti jos motiivi on edellä mainittu.
8. Venäjän konventionaalinen sotilaallinen kyky on heikentynyt sen Ukrainan hyökkäyksen aikana merkittävästi. Tämä voi kasvavasti ohjata sen vaikuttamistoimia epäsymmetriseen toimintaan, josta ko. iskut olisivat malliesimerkki, sekä sen ydinasekyvyn korostamiseen.
9. Tämä kaikki on siis spekulaatiota. Oletettavasti kuva tapahtuneesra kirkastuu. Itämeri on matala ja pieni merialue, jossa voi olla vaikea toimia täysin huomaamattomasti. Tähän tekijä ei välttämästi edes pyrkinyt.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Matti Pesu

Matti Pesu Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @PesuMatti

May 16
1. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut Bidenin hallinnon Venäjä-politiikan lähtökohdat täysin. Tällä on ollut suuri merkitys Suomen Nato-polun tasoittamisessa. Muutama ajatus ketjussa. 🧵
2. Bidenin hallinnon Venäjä-politiikan alkuperäinen tavoite oli rakentaa "vakaat ja ennustettavat suhteet" Moskovaan. Alku oli ihan lupaava. Keskustelut strategisesta vakaudesta pääsivät käyntiin, ja Venäjä näytti kuuntelevan amerikkalaisten kyberturvallisuuteen liittyviä huolia.
3. Bidenin Venäjä-politiikan perimmäinen intressi liittyi globaalien valtasuhteiden muutokseen. Yhdysvallat tarvitsee vakaan Euroopan, jotta se kykenee vastaamaan Kiinan nousuun Aasian näyttämöllä. Vakaan Euroopan edellytys taas on pidättyväinen, ei-aggressiivinen Venäjä.
Read 14 tweets
Apr 28
1. Tuore @FIIA_fi-julkaisumme käsittelee Venäjän hyökkäyksen vaikutuksia Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan eri osa-alueisiin. Mukana näkemyksiä 11 UPI:n tutkijalta. Nostan ketjussa joitain johtopäätöksiämme. 🧵

fiia.fi/julkaisu/suomi…
2. Venäjän hyökkäys on käännekohta Venäjän ja Suomen suhteissa. Se vei hetkessä pohjan
Suomen harjoittamalta vakauspolitiikalta, joka nojasi
viime kädessä Venäjän haluun käydä vuoropuhelua.
3. 🇷🇺 on läntisessä katsannossa
vajonnut lähes hylkiövaltion asemaan, mikä tulevina
vuosina vaikeuttaa huomattavasti myös kahdenvälisten käytännön asioiden hoitoa. Suomen on myös päätettävä, miten se suhtautuu 🇷🇺 mukanaoloon kansainvälisissä järjestöissä ja globaalihallinnassa.
Read 15 tweets
Apr 14
1. In all likelihood, 🇫🇮 will apply for NATO membership within weeks. This has caught analysts - also yours truly - by surprise.

How did 🇫🇮 end up here? I will offer a long view and walk you through some key periods and developments of Finland's history with NATO.
2. During the Cold War, 🇫🇮 relationship with NATO was basically non-existent. Unlike Sweden, Finland did not have a Plan B - that is clandestine preparations for wartime cooperation with the alliance. Rather, it was bound to the Soviet security system through the FCMA treaty.
3. Finnish leaders were rather lukewarm towards a robust NATO presence in Northern Europe, which was a factor increasing Soviet pressure on Finland. Interestingly, this generated friction between Finland and Norway - a detail that is often forgotten.
Read 17 tweets
Apr 7
1. Suomi on historiallisen, valtiotaitoa vaativan #turpo-päätöksen äärellä.

Alla muutama ajatus Suomen turpo-linjan muutoksesta, alati todennäköisemmältä näyttävästä Nato-jäsenyydestä ja sen hakemiseen liittyvästä prosessista. 🧵
2. Valtiojohto pelaa tällä hetkellä ns. kahden tason peliä. Se ei ainoastaan valmistele #turpo-linjan muutosta vaikea kv. ympäristö mielessä, vaan 🇫🇮 päätöksiin vaikuttavat myös kansallisesta ympäristöstä nousevat paineet ja odotukset.

jstor.org/stable/2706785
3. Meneillään oleva #turpo-etsikkoaika kumpuaa dramaattisesti muuttuneesta yleisestä mielipiteestä, joka on siirtynyt vankasti Nato-jäsenyyden kannalle. Julkisella mielipiteellä on taas ollut valtava vaikutus kansanedustajien ja puolueiden Nato-näkemyksiin.
Read 25 tweets
Mar 10
1. HETI NATOON! Vai kenties myöhemmin? Vai ei ehkä ollenkaan? Seuraa pitkä telegrammi Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen liittyvistä kysymyksistä ja vähän muustakin. #turpo 🧵
2. Aloitetaan perusasioista eli Suomen #turpo-asemasta. Suomi sijaitsee suurvalloille strategisesti tärkeällä alueella. Se on osa Pohjois-Atlantilta Fennoskandian pohjoisosien kautta aina Mustalle- ja Välimerelle asti ulottuvaa potentiaalista lännen ja Venäjän kitkapintaa.
3. Tarkemmin: Suomi on osa Itämeren turvallisuuspoliittista näyttämöä, josta on vuoden 2014 (Krimin laiton liittäminen & Itä-Ukrainan sota) jälkeen kehittynyt yksi Naton ja Venäjän välisistä mahdollisista polttopisteistä.

fiia.fi/julkaisu/hard-…
Read 26 tweets
Mar 9
1. Given the fact that NATO membership is increasingly a genuine alternative for Finland, PM Andersson's reiteration of the standard social democratic party line sounds like a dissuasion. I'm not sure at all if it was her aim.

ft.com/content/297fe2…
2. Her comments nonetheless show that Finland's potential NATO bid could become a source of friction between the duo. It would be a serious matter, because, irrespective of Finland's security policy status, Sweden remains an indispensable actor for Finland's security.
3. Finland's leadership is certainly mindful of this. Ideally, the neighbors would take the potential NATO step together. If not, Finland must bend over backwards to mitigate negative implications for the bilateral relationship. A vital question that Finnish leaders must ponder.
Read 5 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(