اگر همین امروز به حجم توییت و پست و فیلم و خبر و ... نگاه کنید فکر میکنید #انقلاب_1401 حداقل یکساله در جریانه و ماه ها درگیری داشته. در حالیکه عملا حدود یک هفته حضور خیابانی با 3 روز اوج داشته است. فکر میکنید کشور در اعتصاب و تعطیلی و غم فرو رفته اما ...
#مهسا_امینی
1
بازار حتی برای دو ساعت هم تعطیل نشد. فکر میکنید خون در کوچه ها جاری است اما مردم در حال زندگی و خرید و عروسی و عزا و روزمره هستند. فکر میکنید میلیون ها نفر مثل 57 به خیابان ها ریختند اما کف میدون جمعیت سنگینی نیست. چطور چنین فاصله ای ممکنه؟
بودریار (جامعه شناس مشهور فرانسوی) یک کتاب مهمی داره به نام "جنگ خلیج فارس اتفاق نیفتاده" که سرو صدایی بلند کرد. خلاصه اش این که اونچه ما از رسانه ها به عنوان جنگ دیدیم با چیزی که اونجا بود اینقدر تفاوت داشت که میشه گفت به نوعی رخ نداد.
رابطه دریافت ما از واقعیت و واقعیت قطع شده و حتی دو چیز متفاوته. از مباحث فلسفیش گذشته اگر این بنده خدا هنوز زنده بود احتمالا با دیدن #انقلاب_1401 ایران دوباره کتاب مینوشت. انقلابی که شاید بشه بهترین اسمش رو گذاشت "انقلاب مجازی".
در واقع میشه ادعا کرد امروز یک ایران مجازی ساخته شده. در این ایران مجازی مردم سیاه پوش و خونین مشغول سنگر بندی اند. سپاهی ها در حال فرارند، رهبر که یکبار هفته پیش فوت کرده بود دوباره فوت کرده، پول ها را به بانک سوییس برده اند، در خیابان هایش جنازه میبرند، خلاصه کار تمام است.
انقلاب در لبه پیروزی و حتی در نقاطی پیروز شده. این "ایران برساخته" و "ایران واقعی" فاصله نجومی دارند. رابطه بین این دو کاملا قطع نیست اما دو چیز مجزا ست.
فعالان صاحب این تصویر میخواهند با تهییج مردم آن را واقعی کنند. انگار که از درون آینه به سمت واقعیت فشار بیاوری.
آینه ای که زخم ها را بزرگ میکند و جایزه میدهد. این یک مرحله جلوتر از جنگ خلیج فارس است. دست درازی تصویر به واقعیت. فشار روانی روزهای اولیه قدری بود که با صرف گشت زدن در مجازی آماده افسردگی و انفجار بودید. احساس گناه میکردید.
فشاری که در 88 نبود. انگار سال 98 رو در یک هفته بریزند.
شاید به همین دلیل بود که قطع شدن اینترنت ضربه مهمی به جریان وقایع زد. ارتباط بین واقعیت و برساخت به کلی قطع شد. اما این بار یک اتفاق بسیار جالب افتاد. زندگی در ایران مجازی کاملا مستقل ادامه پیدا کرد. و فاصله بیشتر و بیشتر شد.
معترضین در ایران واقعی در خانه بودند اما در ایران مجازی به پایتخت رسیده بودند. و جالب تر اینکه این ایران مجازی تنها راه ارتباطی ایرانیان خارج از کشور شد. در غیاب واقعیت تصویر کاملا جایش را گرفت. بخشی از مهاجرین حقیقتا تصور میکردند (و شاید بکنند) که انقلاب شده است.
سکوت ایران نه از سر آرامش بلکه بخاطر قطعی نت و خفقان است. سرکوب گسترده ای در جریان است. پس اگر در ساعات پایانی نباشیم در دهه فجر که هستیم. شاهین نجفی امان نامه میدهد. فلانی تقسیم غنایم میکند. دیگری فرمان حمله ظهر به تهران میدهد. حیرت آور است.
انقلاب به این بزرگی حتما پوشش جهانی هم میخواهد. از کارداشیان تا جی کی رولینگ حمایت میکنند. راجر واترز مورد جالبی است. در عین آگاهی و اشاره به هدف سوریه سازی اصلا متوجه نیست دارد با رسانه سعودی صحبت میکند و عملا بخشی از همین تصویر میشود.
در واقع وقتی فراواقعیت جای واقعیت را میگیرد حتی آگاهی هم کافی نیست. به دوست مهاجر نگرانم میگفتم باید باشی و ببینی، رسانه کافی نیست. وقتی داده ها دروغ آمیز باشد قدرت پردازنده تعیین کننده نیست. ورودی، ورودی مهم است.
حالا سوال اینجاست: چرا رهبر چند ماه یکبار فوت میکند ولی باز هم مخاطب پای این تصویر می نشیند؟ چون دوست دارد در این تصویر زندگی کند. این "انقلاب مجازی" صرفا ساخته رسانه ها نیست. بخشی از کاربران هم در آن مشارکت دارند. آنها در واقع رویای خودشان را در ایران مجازی می بینند.
و شبکه اجتماعی به آنها این فرصت را میدهد که در این رویا زندگی کنند. با دوستان هم فکرشان انقلاب کنند. هشتگ زدن مثل فریاد زدن میشود. لایک کردن مثل باور کردن. ریتوییت مثل لبیک. هزاران ربات و آلبانی نشینان و سعودی هم میتوانند در این جو مشارکت و دستکاری کنند.
راه میفتند به آنلاین شاپ ها فشار میاورند که باید ببندی. انگار که بازار واقعی را ببندند. سلبریتی ها و شاخ ها در این دنیا مثل روشنفکران و رهبران هستند. یک فوتبالست میتواند به قله انقلاب برود. استوری فلان بازیگر خارجی مثل بیانیه سیاسی یک کشور میشود. آنها در این تصویر زندگی میکنند.
اما واقعیت. واقعیت واقعی است. و مثل عصای موسی اژدها را بی معنا میکند. و حاضران تازه میفهند چیزی که میدیدند تصویر بود.
عده ای افسرده میشوند، عده ای بیدار و عده ای هم ترجبح میدهند لذت تصویر را ادامه دهند. اما به شرطی که عصا انداخته شود. تا وقتی پنجره باز نشود، هواشناسی مرجع است.
در تلگرام:
t.me/salmaneshoon/1…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with سلمان معمار 💙

سلمان معمار 💙 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @salmaneshoon

May 31
بهترین برنامه های قرن گذشته برای آینده
#رشتو
ما نسل کامپیوتر هستیم. بخش زیادی از زندگی مون با نمایشگرها گذشته. برنامه ها مثل دست یا مغز، بخش هایی از ما شدند. اینجا بهترین برنامه هایی که میشه تو چمدون گذاشت و با خودمون به قرن جدید ببریم رو فهرست میکنم.
این فهرست:
- براساس تجربه شخصیه
- رو به آینده است نه گذشته. یعنی فقط برنامه های زنده رو میگم و بحث تاریخ نگاری نیست.
- سه قسمت داره: سنتی (Classic)، عمومی و تخصصی.
- برنامه نرم افزاریه که برای انجام کاری استفاده میشه نه مثل شبکه اجتماعی و سایت و یوتوب و ... که خودش هدف باشه.
* سنتی (Classic): [اونها که منحصر به دوره ای نیستند و به معیار تبدیل شدند]

1- اکسل
بیایید قبول کنیم اکسل هدیه خداست به بشر. تجلی ریاضی و منطق. زیبایی برای همه. اکسل فراتر از یه برنامه یه سبک تفکره. اکسل خودش رو هم قد کاربرش میکنه و به هیچ کس نه نمیگه. اکسل ابزار نیست ابزار سازه.
Read 28 tweets
May 22, 2021
جنگ جدید 2021 #فلسطین درست فهمیده نشد، اینجا زاویه متفاوتی رو مینویسم، اگر دوست داشتید ریت کنید:
ما یک فلسطین نداریم بلکه 2 تا فلسطین داریم!
#Palestine Image
اگر از من بپرسید یک دستاورد بزرگ اسراییل چیه میگم تقسیم فلسطین. اون باریکه کوچک غربی میشه غزه و این لکه پراکنده شرقی میشه کرانه غربی (چون غرب رودخانه اردن است). سیاست فلسطین غزه و کرانه تفاوت های مهمی دارند. به طور نمادین کرانه راه گفتگو رو رفته و غزه (از 2003) راه مقابله رو. Image
طرفداران سیاست کرانه بهش میگن عقلانیت و به طرف مقابل تنش زا، طرفداران غزه هم بهش میگن مقاومت و به طرف مقابل سازشکار.
(لطفا از تطبیق با داخل ایران پرهیز کنید)
اما بزرگترین تفاوت دو فلسطین "سلاح" هست. سلاح غزه موشک های کوچک نه چندان پیشرفته است که در آن زندان نوعی معجزه است. Image
Read 9 tweets
Mar 29, 2021
ظاهرا جناب #عبدالملکی خیلی محکم از ایده شون دفاع میکنند و چه بسا در انتخابات هم تکرار بشه، پس:
۱- این ایده کل نظام شهرسازی ایران رو به لرزه میندازه!
۲- ایده نگاه محدود اقتصادی داره بدون توجه به آثار اجتماعی تاریخی
(گیومه ها نقل قول دقیق نیست)
3- ساده سازی: "زمین آزاد شه ساخت و ساز میشه"
الزاما چنین اتفاقی نمیفته، بلکه خریداری و احتکار میشه. دلالان از همون لحظه اول وارد میشن. و صبور هم هستند. بسیاری از زمین ها برای رزرو کنار گذاشته میشه.
4- میفرمان:"نظام عرضه و تقاضا دلالی رو از بین میبره"
درسته اما بازار زمین بدلیل عدم جابجایی زمین مثل سایر بازار ها نیست. مرغوبیت تقریبا از بین نمیره. زمین های مرغوب (شمال، نزدیک شهر،...) همیشه ارزشمند تر خواهند ماند. دلال و سرمایه دار ها خوب میدانند.
ضمنا تقاضای ویلاسازی بالاست
Read 21 tweets
Mar 3, 2021
داستان سقوط احتمالا عمدی ارزش پول آلمان:
اواخر ۱۹۲۱ مردم آلمان می دانستند قیمت ها در حال افزایش هستند، اما نشانه ای برای سقوط ارزش پولشان نبود. بانکهای آلمانی هم تقریبا بدهی هایشان معادل دارایی هایشان بود. بسیاری از کسب و کارها نیز دارایی های مطمئنی داشتند.
#رشتو
مانند زمین، کارخانه، تجهیزات و انبار که قیمت اسمی آنها با سقوط ارزش پول بیشتر میشد. برخی از این شرکتها بدهی هایی داشتند که کم ارزش می شدند و آنها نیز در مجموع ثروتمندتر می شدند. بسیاری از شرکت های بزرگ آلمانی (نیاکان غول های صنعتی امروز) خارج از آلمان فعالیت می کردند.
و «ارز مطمئن» به دست می آوردند.
وقتی ارزش پول سقوط می کند «فرار سرمایه» واکنشی مرسوم است. آلمانی هایی که می توانستند مارک را به فرانک سوییس، طلا یا دارایی های دیگری تبدیل کنند، اندوخته های خود را به خارج از آلمان می بردند.
Read 20 tweets
Oct 4, 2020
این نقشه جهانه که فقط کشورهای بالای 5 میلیون ک.متر مربع رو روشن کردم:
روسیه، کانادا، #آمریکا، چین، برزیل، استرالیا.
چرا همه قدرت های مطرح جهان بزرگ اند؟ "چون همه کشورهای بزرگ قدرت شدن"!
اینجا توضیح میدم چطور آینده #ایران به اندازه اش وصله، خواستید ریت کنید. نقشه بعدی جالب تره
1 Image
کشورهای تا 1 م km2 ، تقریبا همه اقتصاد های در حال توسعه.
آیا واقعا اندازه اینقدر مهم هست؟ البته قدرت عوامل زیادی داره ولی با این نقشه ها به نظر میرسه اندازه خیلی تعیین کننده است.
گرچه نمونه هایی هستند که کل فرض ما رو به لرزه می اندازند. اینجا باید نقشه سوم رو روشن کنم.
2 Image
کشورهای متوسط. همونطور که پیداست اروپا مثال نقض بزرگ فرضیه بالاست. انگلستان، فرانسه، آلمان و ... کشورهای بزرگی نیستند ولی قدرتهای بزرگی دارند.
پس اندازه اونقدر ها هم مهم نیست و همه چیز اتفاقی بوده است. ولی صبر کنید، یه چیزی هست که تو نقشه نیست: اندازه واقعی!
3 Image
Read 15 tweets
Sep 12, 2020
هواپیمای چهارم چی شد؟
همه تون فیلم ریختن برج های #۱۱سپتامبر رو دیدید اما احتمالا نمیدونید اون روز ۴ تا هواپیما دزدیده شد نه سه تا. دو تا برای برج ها، یکی پنتاگون؛ و هواپیمای چهارم کو؟!
اینجا داستان عجیب و مهم هواپیمای چهارم رو مینویسم. لطفا دقیق بخونید و خواستید ریت کنید.
#آمریکا Image
صبح روز 11 سپتامبر که سازمان هوایی faa و ارتش فهمیدند دو هواپیما ربوده شدن تازگی نداشت اما یه چیزی فرق داشت: هواپیما رباها خودشون خلبان بودند!
هیچ مذاکره ای وجود نداشت و هیچ خواسته ای!
ظاهرا کسی گفته بود:"ما تعدادی هواپیما داریم، فقط ساکت باشید، ما هم مشکلی نخواهیم داشت"
اوپراتور سازمان هوایی اصلا معنای این حرف را نفهمیده بود. و از همه بد تر اینکه مکان یاب ها خاموش شده بودند. در واقع فقط توی رادار تشخیص داده میشدند. بعد از کلی بوروکراسی پیچیده نهایتا ارتش مطلع شد اما فاجعه بزرگ تفاوت سیستم راداری سازمان هوایی و ارتش بود!
Read 13 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(