🧵 Se tråd för hela DI-artikeln kring dagens händelse
👇
1//
Överbelåning tvingar Rutger Arnhult att lämna tronen i Castellum. Två tredjedelar av innehavet dumpas till Roger Akelius, som därmed är ny huvudägare.
”Att sälja Castellum var det enda alternativet som stod till buds”, säger Rutger Arnhult som ändå vill fortsätta som vd.
2//
På torsdagseftermiddagen meddelades att Rutger Arnhults ägarbolag M2 Asset Management sålt 40 miljoner aktier i Castellum CAST +12,05% , motsvarande 68 procent av fastighetsmiljardärens samlade innehav i bolaget där han blev vd så sent som i början av året.
3//
Affären är värd totalt 4,6 miljarder kronor och på köpsidan står Akelius Residential Property, som därigenom kliver upp i toppen av ägarlistan med 11,6 procent av aktierna.
4//
Rutger Arnhult förklarar försäljningen med att fallande aktiekurser har lett till att långivande banker bedömt honom som överbelånad. Han vänder sig dock mot att det skulle vara fråga om en så kallad tvångsförsäljning.
5//
”Att sälja Castellum var det enda alternativet som stod till buds för att uppnå det kapital krävs för att säkerställa M2s förmåga att fullfölja sina finansiella framtida åtaganden”, skriver han till Di.
6//
Hur mycket andrum ger försäljningen? Finns det risk för att du måste sälja ytterligare aktier om kurserna fortsätter att sjunka?
”Denna försäljning bedöms säkerställa bolagets förmåga att fullfölja samtliga framtida finansiella åtaganden.”
7//
Rutger Arnhult säger sig ha valt köpare med omsorg.
”En köpare som i allra högsta grad förstår branschen, uppskattar Castellum och dess ledning därtill vill växa med bolaget.”
8//
Sedan Rutger Arnhult 2017 började bygga en position i aktien har bolaget blivit det klart största av hans innehav, större än exempelvis Corem, Sagax och Wästbygg.
9//
I kombination med de personliga uppdragen i bolaget har Castellum setts som den självklara kronjuvelen i Rutger Arnhults fastighetsimperium.
10//
Vägen till makten var dock inte okontroversiell. När han i fjol gjorde anspråk på ordförandeklubban protesterade flera institutionella ägare som såg honom som olämplig på grund av hans stora intressen i konkurrenterna Corem och Klövern, som sedan dess slagits ihop.
11//
I samma veva hoppade vd:n Henrik Saxborn av, och i januari i år petade Rutger Arnhult efterträdaren Biljana Pehrsson för att i stället utse sig själv till vd.
12//
Trots att hans ägande i Castellum nu är reducerat till 5,5 procent, enligt ägartjänsten Holdings, säger sig Rutger Arnhult vilja fortsätta som vd.
13//
”Jag kommer absolut fortsätta som vd. Motgångar föder motivation och jag har sällan känt mig så motiverad som nu”, säger han till Di.
14//
Han får också stöd av Akelius vd Ralf Spann som i en kommentar till Di uppger att han anser att Castellum är ett välskött bolag och att Rutger Arnhult kommer att fortsätta som vd.
15//
Rutger Arnhult beskriver torsdagens försäljning som en dyrköpt erfarenhet.
”Nu har M2 tagit ett kliv tillbaka och därmed säkerställt sin finansiella framtida förmåga. Med nya lärdomar och dyrköpta erfarenheter kommer bolaget med säkerhet agera lite annorlunda i framtiden.”
16//
Så sent som 2020 hade Rutger Arnhults ägarbolag drygt en halv miljard i lån med värdepapper som säkerhet. Under 2021 ökade dessa lån med 560 procent till 3,6 miljarder kronor, och nu tvingas alltså Rutger Arnhult sälja aktier för 4,6 miljarder för att hantera sin belåning.
17//
Har du blivit fartblind eller tappat riskbedömningen de senaste åren?
”Nej, jag anser mig vara analytisk och bedömer risken i varje beslut och position. Jag tror att väldigt få förutsåg denna utveckling i början på året.
18//
Obligationer på nollkupongare och marknaden kändes onekligen outgrundligt stark. Sedan dess har det som du är väl insatt inträffat en kavalkad av oförutsedda händelser”, säger Rutger Arnhult och pekar bland annat på kriget i Ukraina, skenande inflationen och energikrisen
19//
Ingen av oss läste så mycket om dessa scenarier i någon affärstidning i början på året. Men så här i efterhand är det absolut det lättaste som finns att begrunda alla beslut man tagit under helt andra förutsättningar och tycka att dessa var okloka. Men så är affärslivet…
20//
… man går fel ibland och det finns då vinnare och förlorare. Det viktigaste är att försöka lära sig av detta och inte ge upp utan kämpa vidare.”
Först och främst var Erik definitivt inte stressad av omvärldssituationen eller Balder, utan gav ett mycket lugnt intryck. Ödmjuk inför att man aldrig vet vad som kan ske, men betonade att det finns en plan och att Balder kommer stå stabilt oavsett.
Vidare sa han att det är bäst att förbereda sig på det värsta, även om det kanske inte är det mest sannolika, och berättade vidare att hans plan därför är att Balder ska kunna klara sig även om obligationsmarknaden 1) stängts helt och hållet 2) förblir stängd tillsvidare