Sizlere önce şirketin faaliyetlerini ve ortaklık yapısını, daha sonra ise finansal performansından bahsedip; neden yatırım yaptığımı ve beklentilerimi kısaca anlatacağım. Keyifli ve bol kazançlı bir haftayı geride bıraktık. Umarım keyifle okursunuz.
#PETKM Türkiye’nin ilk ve tek entegre petrokimya şirketi ve sanayinin vazgeçilmez hammadde tedarikçisi. Ülke ekonomisi ve sanayisi için stratejik öneme sahip dev bir üretim gücü olan, neredeyse tüm sektörlere dokunan #PETKM 56 yılı aşkın deneyim ve bilgi birikimini temsil ediyor.
#PETKM 15 ana üretim tesisi ve 6 yardımcı tesisinde yıllık ortalama 3,6 milyon ton brüt üretim kapasitesi ve 60’a yakın petrokimya ürünüyle faaliyetlerini sürdürüyor. Türkiye’nin petrokimyasal hammadde ihtiyacının yaklaşık %17’sini karşılayan #PETKM;
Portföyünde yer alan termoplastik, elyaf, boya hammaddesi gibi yüksek katma değerli ürünler ile plastik, kimya, ambalaj, boru, boya, inşaat, tarım, otomotiv, elektrik, elektronik, tekstil sektörlerinin yanı sıra ilaç, deterjan, kozmetik gibi sektörlere de girdi sağlamaktadır.
2008 yılında, özelleştirme süreci sonucunda SOCAR bünyesine katılan #PETKM’e 2008’den beri her sene 100 milyon ABD doları üzerinde yatırım yapıldı. Tamamı #PETKM’in kendi kaynaklarından sağlanan bu ilave yatırımların toplam tutarı 1mia$’ı aştı.
#PETKM’in %51 sahibi olan SOCAR ile ilgili de kısaca bilgi verecek olursam;
Ticari unvanı ‘SOCAR Turkey Enerji A.Ş. olan SOCAR Türkiye, dünyanın en köklü petrol ve doğal gaz şirketlerinden Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) tarafından 2006 yılında kuruldu.
SOCAR Türkiye yatırımlarını petrokimya, rafinaj, doğal gaz iletimi, ticaret ve dağıtımı gibi stratejik alanlarda yoğunlaştırıyor. Doğrudan çalışan sayısı 5 bin 200’den fazla olan SOCAR Türkiye, yüklenicileri ile birlikte 10 bini aşkın kişiye istihdam yaratıyor.
Bugüne kadar Türkiye’ye yaptığı yatırımların değeri 16,5 milyar ABD dolarını aşan SOCAR’ın tüm yatırımları tamamlandığında bu rakam 19,5 milyar ABD dolarına ulaşacak. Bu tutar, SOCAR’ın Azerbaycan dışındaki bir ülkeye yaptığı en büyük yatırımı temsil ediyor.
FY21 performansından bahsetmek gerekirse;
Dünyada birçok petrokimya tesisi pandeminin etkisiyle üretim sorunlarıyla karşılaşırken #PETKM alınan proaktif önlemlerle ve rafineri-petrokimya entegrasyonundan kazandığı sinerjiyle 2020'de %88 olan üretim KKO 2021'de %92.6’ya yükseldi
2021 yılında ise toplam satışlarını %137 artırarak 28.7mia TL’ye yükseltirken, yılı 5.5mia TL’lik tarihi bir rekor net kâr ile tamamladı.
#PETKM satışlarının %59’unu iç piyasadaki müşterilerine gerçekleştirirken, toplam 1.315b $ tutarında rekor düzeyde ihracat gerçekleştirdi.
Gelelim günümüze;
Petkim, şirketin etilen ve aromatik fabrikalarının 07 Eylül 2022 tarihinden itibaren 67 gün bakıma alınacağını duyurdu. Şirketin açıklamasına göre, şirketin tesislerinde bu bakım döneminde planlı duruşlar gerçekleştirilecek.
Şirketin diğer ünitelere ara ürün sağlayan birimi olan etilen tesisinde 67 gün boyunca planlı duruş gerçekleşecek. #PETKM başta polimer satışları olmak üzere petrokimya ürünleri satışlarının önemli bir kısmını stoklarından karşılamayı planlıyor.
Şirket, son analist toplantısında etilen fabrikalarında planlı bakım olacağını duyurmuştu ve Petkim'in etilen fabrikasının her 4 yılda bir bakıma girmesi gerektiği için bu planlı duruş beklenen bir süreçti.
PVC, MEG, PTA ve ACN ünitelerindeki periyodik bakım nedeniyle şirketin kapasite kullanım oranı 1Q22'de %91'den 2Ç22'de %81'e düşmüştü. Şirket 2Q22 kapasite kullanım oranının Eylül'22'de %48, Ekim'22'de %7 ve Kasım'22'de %59'a gerilemesini beklediğini daha önce açıklamıştı.
3Q22 ve 4Q22 için sırasıyla %80 ve %55 kapasite kullanım oranı tahmin ediliyor. 4Q18'de gerçekleşen son büyük bakımında, şirketin FAVÖK/Ton ve Net Karı, 3Q18'de sırasıyla 272ABD$ ve 413mn TL'den 4Q18'de 21 ABD$ ve -44mn TL'ye geriledi.
Şirketin FAVÖK/Ton’unun 3Q22 ve 4Q22'de sırasıyla 125 ABD$ ve 48 ABD$'a düşmesi bekleniyor (1Q22: 188 ABD$, 2Q22: 120 ABD$). Mevcut trend, FAVÖK/Ton’un beklenenden daha da düşük olabileceğini gösteriyor.
Etilen-nafta makası haftalık bazda %52.1 azalarak tarihsel düşük seviyesi olan 73ABD$/ton seviyesine geriledi. Bu rakamlar ile #PETKM’den hem 3Q22’de hem de FY22'de geçtiğimiz yılın aynı dönemlerine göre kuvvetli bir bilanço beklemek hayalcilik olur. Gerçekçi olmakta fayda var.
7 Eylül 2022’de etilen ve aromatik ürün fabrikalarında 4 yılda bir yapılan büyük bakım başladığını az önce söylemiştim. Bu tesisler 67 gün ürün üretemeyecekler. Tahminen 15 Kasım haftasında tesislerin yeniden üretime başlaması bekleniyor.
O zamana kadar satışlarını mevcut stoklarından gerçekleştirecek. Bakım nedeniyle yapılan duruş sonrasında, petrokimya tesislerinin verimliliği artıyor. #PETKM için bakım duruşu sonrasında, üretim ve kapasite kullanım bağlamında daha güçlü bir dönem göreceğimize inanıyorum.
Bir işletmede kapasite kullanımınız %kaç olursa olsun verimli çalışmak zorundasınız. #PETKM hammaddesi olan naftayı dünyanın farklı yerlerindeki rafinerilerden ithal etmek yerine STAR Rafineri’den boru hattı ile doğrudan alan bir şirket.
Daha önce farklı kalitelerde ithal edilen nafta yerine STAR Rafineri’den istenilen kalitede nafta tedariki #PETKM için daha kaliteli üretim, verimlilik ve ham madde arz güvenliği anlamına geliyor.
#PETKM’e yatırım yapmamdaki etkenlerden bir tanesi de Etilen-Nafta makası tarihi düşük seviyelerinde olmasına rağmen şirket değeri önemli bir oranda değer kaybetmiyorsa, konjoktürün terse döndüğü bir dünyada 2023'de 2021'de olduğu tarihi karlılıklar görmemiz sürpriz olmayacaktır.
Etilen-nafta makasının #PETKM özelinde fiyatlandığını önümüzdeki süreçte piyasanın her şeyin daha iyi olacağı beklentisiyle hisse fiyatı özelinde daha da iyimser olacağını düşünüyorum.
Petrol fiyatları dipteyken #TUPRS'a, pandemi sonrası #THYAO veya #PGSUS yatırımı yapanlar bugün keyifle yatırımlarının karşılığını alıyorlar. Dolayısıyla #PETKM’e yatırım yapacaksam böyle bir zamanda yatırım yapmanın en doğru zaman olduğu fikrindeyim.
Sevgiler,
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
🎯 Türkiye’de tartışmasız en iyi yatırım tercihi Borsa’dır.
🎯 Asla tek bir Hisse Senedine yatırım yapmayın
🎯Borsaya değil Şirketlere odaklanın
🎯Tahtacı/baskı var gibi fikirlerle kendinizi zehirlemeyin
🎯 Telegram’dan uzak durun
🎯Hiçbir Hisse Senedine aşık olmayın
🎯Sürekli aynı hisse senedini yazan kendini hoca zanneden kişilerden uzak durun
🎯Karlılığını, büyümesini sürdüren, yatırımlarını artıran şirketlerden korkmayın
🎯Hiç birşey bilmiyorsanız; profesyonelce yönetilen yatırım fonlarını tercih edin
🎯 Yatırım yaptığınız şirketlerin faaliyet raporlarını okuyun, haberlerini takip edin
🎯Her sektörü iyi bilmeyebilirsiniz, en azından fikriniz olsun
🎯Bir bilanço analizi yapıldığında başka şirket sormayın, hem analizi yapana hem de o şirketin yatırımcısına biraz saygı duyun
Sizlere önce sektörü daha sonra Şirketin faaliyetlerini, yatırımlarını, finansal performansını ve beklentimi kısaca anlatacağım. Düne nazaran nispeten daha sakin bir gün geçirdik. Umarım keyifle okursunuz.
İyi akşamlar,
Sevgiler,
Dünya’da domates işlenen tüm bölgelerde kuraklık, enerji fiyatları vs. sebepler nedeniyle rekoltelerde düşüşler gözlenmekte ve 2022 yılında, zirve yılından %17 aşağıda bir üretim (işleme) miktarı beklenmektedir.
Uluslararası salça ticaretinde önemli rol oynayan altı ülkenin, ABD, İspanya, Portekiz, İtalya, Çin ve Şili, her biri için Tomato News, geçmişte mevcut olan ortalama aylık ihracat birim değerlerini (USD/MT olarak) gösteren grafiği ekte görebilirsiniz.
Bugün yurt içinde ikinci çeyrek büyüme rakamını takip edeceğiz. Önceki çeyrekte %7,3 büyüyen Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekte %7,4 büyüme göstermesi bekleniyor. Şimdi gelin size nasıl büyüyoruz onu biraz anlatayım;
- Büyüyoruz ama enflasyon yaratarak büyüyoruz.
- Bunun kuru artırdığını, bunun da enflasyonu beslediğini ve neticesinde yüksek faiz ile karşı karşıya kalacağımızı bilmeden büyüyoruz.
- İstihdam yaratmadan büyüyoruz.
- Büyüyoruz ama GSYİH USD bazında azalıyor.
- Cari Açık ve Bütçe açığını artırarak büyüyoruz.
- Bu Enflasyon ve işsizlik ortamının sürüdürülemez olduğunu göremeden büyüyoruz.
34. haftada trafik 2019 seviyesinin %87'sinde gerçekleşirken günlük ortalama 30.874 uçuş ile bir önceki haftaya göre %1.7 arttı.
#THYAO günde 1.449 uçuş ile en çok uçuş gerçekleştiren 3. havayolu olurken, günlük ort. uçuş sayısı geçtiğimiz haftaya göre %2 azaldı.
@igairport günde ortalama 1.309 uçuş ile en çok trafik alan havalimanı olurken, @ryanair 2019'a kıyasla %15 arttı. Bir kez daha belirtmekte fayda var;
Sıralamada #THYAO’nun üzerinde yer alan firmalar; @ryanair ve @easyJet low cost, yani düşük fiyata uçuş yapan firmalar.
#THYAO’yu tarifeli bayrak uçucular; @airfrance ve @lufthansa ile kıyaslamak daha doğru. Dolayısıyla 34. haftada da en fazla uçuş yapan havayolu #THYAO diyebiliriz.
Geçtiğimiz hafta içinde de dikkat çektiğim üzere önümüzdeki dönem enerji konusunda, özellikle doğal gaz konusunda çok sıkıntılı bir süreç yaşanacağını işaret ediyor. Gerek doğal gaz tedariğindeki sorunlar gerek fiyat artışları zor bir kış geçireceğimizi gösteriyor.
Birkaç gün öce de @YKYatirim Baş Stratejisti Sn. Murat Berk yaklaşan yeni enerji kirizinden bahsetmişti. “Daha talebin yükseldiği Eylül ayına bile girmeden ABD'deki doğal gaz fiyatları, 14 yılın zirvesini görmenin eşiğinde.”
Ve “Gazprom, doğal gaz fiyatlarının bu kış yüzde 60 daha artabileceği konusunda uyardı. Hollanda ve İngiltere’de doğal gaz fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesine tırmanıyor ve bütün bunlar henüz talebin düşük olduğu bir dönemde oluyor” diye iki önemli paragraf paylaşmıştı.
Bir şirket düşünün, yüksek teknoloji peşinde koşan ama aynı zamanda gri su geri kazanımı düşünen, fabrika ısıtmasında dirençle ön ısıtma sağlayan güneş duvarından (solarwall) yararlanarak doğalgaz'dan %40 tasarruf eden.
Bu şirket #HKTM Hidropar Hareket Kontrol Teknolojileri.
Başlıyoruz;
Şirket’in ana faaliyet konusu Hidrolik Güç Ünitesi, Valf blok ve Stand, Aküpaj, Hidrolik Silindir, Filtreleme/Soğutma Ünitesi, Pnomatik Panolar, Kartezyen/Konveyör Sistemler, Koruma Bariyerleri, Robotlu Sistemler geliştirmek, üretmek, ticaretini ve ihracatını yapmak.
Kısaca; Beyaz Eşya, Cam ve Otomotiv sektörlerinde derinleşerek, otomasyon sistemleri ve robotik hatlar kurmak.
#HKTM’nin faaliyetlerini 2 ana başlık altında kategorize edebiliriz.
1.Mekanik Otomasyon & Robotik Bölümü
2.Hidromekanik Sistemler Bölümü