Voorkom miljardenclaims van biomassa-centrales.
Wij roepen het kabinet @MinPres@RobJetten@LSchreinemacher op: Stap uit het Energiehandvestverdrag #ECT!
Hieronder een draadje 🧵
Op basis van het #ECT kunnen fossiele-energiebedrijven in geheime procedures voor internationale arbitragehoven miljardenclaims tegen overheden indienen wanneer zij klimaatmaatregelen nemen die hun fossiele winsten bedreigen.
Zo werd Italië aug jl. veroordeeld tot het betalen van €240 miljoen aan @Rockhopper voor het niet langer mogen boren naar olie & gas voor de Italiaanse kust. Dikke winst voor @rockhopper: schadevergoeding was 8 keer zo hoog als hun totale investeringen. euronews.com/green/2022/09/…
Ook Nederland ligt onder vuur: de eigenaren van kolencentrales op de Maasvlakte en Eemshaven @RWE en @Uniper hebben Nederland voor 2,4 miljard euro aangeklaagd voor het verbod op kolen bij energieopwekking in 2030. fd.nl/opinie/1414086…
Het #ECT beschermt naar schatting 345 miljard euro aan bestaande fossiele infrastructuur die zo snel mogelijk afgebouwd moet worden. Het #ECT is daarmee tikkende tijdbom onder de energietransitie. investigate-europe.eu/en/2021/ect-da…
Na deze oproep sloten de landen bij het #ECT een principeakkoord over aanpassing ECT. Belangrijkste veranderingen zouden zijn 1) verkorting bescherming fossiele investeringen 2) uitbreiding naar andere ‘energiebronnen’ zoals biomassa & waterstof. Lijkt goed nieuws. Is het niet.
Investering in kolencentrales zouden op zijn vroegst rond 2034 aflopen (en misschien later) en verschillende aan gas gerelateerde investeringen tot 2040. Dat is veel te lang. Om de klimaatcrisis het hoofd te bieden zullen kolen, olie en gas al veel eerder afgebouwd moeten worden.
Door de uitbreiding van het #ECT zouden biomassacentrales in de toekomst ook miljardenclaims aan kunnen spannen wanneer besloten wordt om geen hout meer te verbranden voor energieopwekking.
Het vernieuwde #ECT zou het nog moeilijker maken om aan het verstoken van biomassa een einde te maken. Daarom roepen we het kabinet op: stap samen met zoveel mogelijk landen uit het #ECT!
Het gaat er nu om spannen: op 18 oktober debatteert de @tweedekamer met minister @RobJetten over het standpunt van Nederland over de aanpassing van het ECT.
Op 25 oktober wordt door ministers in EU-verband over het #ECT gesproken. Dan wordt het standpunt bepaald voor de #ECT conferentie op 22 november waar de aanpassing van het verdrag op de agenda staat.
#StemCETAweg: Dinsdag 12 juli stemt de Eerste Kamer over CETA (Comprehensive and Economic Trade Agreement), een brede handelsovereenkomst tussen Canada en Nederland. In dit draadje zetten we uiteen waarom CETA weggestemd moet worden.
Wat is het idee achter deze handelsovereenkomst? Het uitgangspunt is simpel: meer handel en investeringen. Zo moet het verdrag bepaalde handelsbelemmeringen wegnemen, zoals douanerechten op 98% van producten en op alle industriële goederen. #stemCETAweg
Dat klinkt mooi, maar in wezen is CETA vooral goed voor de grote multinationals en zijn de Nederlandse ondernemers en werknemers, de dieren en het milieu de dupe. Een oneerlijke verdeling van economische welvaart en het tegenwerken van duurzame ontwikkeling zijn de gevolgen.