Tråd: Så er @Meta godt i gang med at smadre noget af det bedste, de har haft kørende for sig, nemlig de offentlige borgerdrevne Facebookgrupper. Gruppeformatet har været et vigtigt værktøj for bevægelser som @TAAGF_gruppen, @omsorgnu, @VildMedVilje for at nævne enkelte.
Gennem gruppeformatet har det historiske medborgerhus ellers fået en digital renæssance med tusindvis af borgerdrevne lokalgrupper, interessegrupper, faggrupper, forældregrupper, protestgrupper etc. Læs vores (@ogtal s) omfattende kortlægning her: ogtal.dk/publication/da…
Men ak! Meta har ændret i deres infrastruktur, så der nu er fri medlemstilgang i offentlige grupper. Reaktioner og interaktioner bliver igen prioriteret over kvaliteten i samtalen - formentlig med henblik på at tilfredsstille annoncører og aktionærer med øget "aktivitet".
Læg mærke til den positive framing af den frie tilgang.
Vores kortlægning viser ellers, at jo større en gruppe er, jo flere sproglige angreb kommer der i kommentarsporet, mens den sproglige anerkendelse daler. facebook.com/watch/?v=40917…
Én af de funktioner, der har sikret grupperne mod spam og bots, er administratorers mulighed for at screene nye medlemmer og godkende dem. De har blandt andet screenet gennem spørgsmål med indtastning, krav om en vis alder på profilen, profilbillede, venner osv. Men...
Nu bliver de offentlige grupper oversvømmet med bots og spam-begivenheder. Inde i @VildMedVilje s gruppe facebook.com/groups/vildmed… er der således adskillige nye falske profiler bare inden for de sidste timer. Profilerne opretter blandt andet pornolinks og religiøse begivenheder.
Administratorerne kan stadig vælge at ville godkende et medlems første opslag eller kommentar. Men administratorer som f.eks. @mr_sor og @MarieBlond_ arbejder allerede hårdt og frivilligt. Efter at have snakket med flere af dem, tvivler jeg på, at de har den slags tid på hånden.
Samtidig er det nu ikke til at regne med, at det er "rigtige" borgere, der har tilsluttet sig digitale politiske bevægelser, hvilket potentielt vil svække bevægelsernes agens. Medmindre administratorerne vil bruge timevis på at slette inautentiske medlemmer igen og igen.
Det er stadig muligt for offentlige grupper at blive "private". På den måde kan administratorerne bevare kontrollen med medlemstilgangen i gruppen. Men i de private grupper skal man være medlem for at se gruppens opslag. Dette forhindrer den åbne udveksling af
information, viden og protest mellem borgere, medier og magthavere. Nu skal man ansøge og godkendes som medlem for at følge med, og færre offentlige aktører vil nok melde sig ind i private grupper, for at orientere sig og forstå deres budskab.
Ændringen er ikke ny, men det er for alvor nu, at jeg kan begynde at fornemme konsekvensen for danskernes store offentlige grupper: talrige notifikationer med spam og forvirrede medlemmer, der ikke kan forstå at de bliver inviteret til voksen WhatsApp-begivenheder.
Situationen understreger alvoren og skrøbeligheden ved, at det er én tech-gigant, der ejer vores digitale demokratiske debat. Måske skal vi have gang i noget innovationsstøtte til at oprette en tilgængelig platform, hvorunder borgerne kan oprette egne fællesskaber #dkmedier
Kan I f.eks. huske de gamle bbs-boards? Det eneste borgerne skal bruge er en intuitiv infrastruktur og muligheden for ejerskab over deres fællesskaber. Så opstår der simpelthen magiske ting. Se mit speciale om grupperne som fora for retorisk medborgerskab: researchgate.net/publication/35…
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Jeg har været i gang med det her i fem år, så jeg er unstoppable.
Grunde til at facebookgrupperne er særlige vol 2:
1.Fordi medborgerhusene er digitale, arkiveres deres indhold (for nu). Derfor er facebookgrupper en kilde til endeløs crowdsourcet viden om alt fra planter, bæredygtighed, besættelsen, lokalhistorie, computerspilsstrategier, togrejser osv. Søg og du vil finde. I promise.
2.Men grupperne er også en kilde til mere indirekte viden om, hvad vi går rundt med af bekymringer, forhåbninger, tanker og værdier. Hvad fylder hos os? Hvad fylder ikke? Hvis jeg f.eks. skulle kortlægge vaccineskepsis, ville jeg starte i forældrefællesskaberne.
Hvorfor er de digitale medborgerhuse aka facbookgrupperne så særlige? Du spurgte ikke, men here goes: 1. Facebookgrupperne er det første format på de store sociale medier, der er medlems- og ikke følgerbaseret. Medlemmerne har lige adgang til gulvet og kan sætte egne dagsordner.
2. I facebookgrupperne er det borgere, der modererer borgere. Det lader til, at der er mere respekt omkring, at Tove, som frivilligt administrerer sin bygruppe, selv bestemmer, hvad hun vil finde sig i. Moderation her føles mindre som et overgreb fra en elite (medier/politikere)
3. Og Tove (og de andre digitale frivillige) finder sig ikke i hvad som helst. Ofte skal man svare på spørgsmål om sin tilknytning til gruppens emne og bekræfte, at man vil følge reglerne, for at blive lukket ind. Anonyme profiler er også tit et no-go.