توضیحی میدم در مورد اجزای نماد #شیروخورشید که این روزها زیاد درموردش صحبت میشه و اغلب هم به دلیل ناآگاهی، صحبتها غیرمستند و احساسی است. #رشتو
شیر: حیوان بومی ایران بود. تا همین دو قرن اخیر که با شکار بیرویه منقرض شد. درواقع طی هزاران سال، همونطور که هندیها رو بخاطر وفور فیل
در این سرزمین با نماد فیل میشناسند، نماد ایران هم شیر بود. برای همینه که مثلا در تخت جمشید از نماد شیر به طرق مختلف استفاده شده.
حتی ناصرخسرو هم بارها در سفرنامه معروفش هنگام عبور از شهرهای مختلف فلات ایران اشاره کرده که با شیر مواجه شده. پس شیر نماد ایران هست.
خورشید: نماز ایزد مهر بود. ایزد مهر، خدای نگهبان و نگهدار خورشید و همچنین خدای عهد و پیمان در ایران باستان بود. بعد از اهورامزدا، مهمترین
و معظمترین ایزد آریایی، مهر قلمداد میشد.
تا اینجا فهمیدیم که شیر نماد ایران و خورشید، نماد ایزد مهر هست و بنابراین خیلی ساده بخوایم توضیح بدیم، شیروخورشید به معنای حفاظت ایزد مهر از سرزمین ایران است (تابش فره ایزدی بر ایران زمین).
البته این تعریف بعد از دوره صفویه گستردهتر
شد. در این دوره شیر نماد حضرت علی (اسدالله الغالب) تعریف میشد و بنابراین افزون بر این که این نمادی ملی و باستانی بود، به نمادی مذهبی هم تبدیل شد.
شمشیر: از اواسط دوره قاجار یک شمشیر در دست شیر گذاشتند. این شمشیر هم متناسب با باورهای شیعی هست. از اونجایی که
برآمدن شمشیر به روی نماد همزمان بود با اضافه شدن رنگ سرخ به پرچم، این شمشیر به احتمال زیاد نماد انتقام و کینخواهی شیعیان از کفار و ستاندن انتقام امام حسین بود.
تاج: نقش تاج روی خورشید در دوره پهلوی احتمالا به افتخار 2500 سال تاریخ شاهنشاهی اضافه شد.
رنگ سبز پرچم: در دوره زندیه حاشیه سبز به زمینه سفید اضافه شد. نماد تشیع و سیادت.
رنگ قرمز: در دوره قاجار و به نماد شهادت امام حسین اضافه شد.
پرچم ایران در دوره پادشاهی کریمخان زند (حدود سه قرن پیش) 👇
درمورد شمشیر در دست شیر یه عده میگن شمشیر باید صاف باشه چون شمشیر ایرانی صاف بود و شمشیر منحنی متعلق به اعرابه. این درسته اما با تغییر شمشیر، طرح ناقص میشه.
به عکس دقت کنید 👇
شمشیر و دم شیر به همراه اشعههای تابش خورشید و تاج، یک نیمدایره رو تشکیل داده. به لحاظ زیباییشناختی و هندسی اگر هرکدوم از این اجزا من جمله شمشیر رو تغییر بدیم، این نماد کاملا ناموزون و نازیبا میشه.
یک توضیح: شیروخورشید هیچ ارتباطی به پهلوی و قاجار نداره و یک نماد اصیل آریایی هست که با رنگبندی فعلی (شیر و خورشید در کنار دو رنگ سرخ و سبز)، آریایی/شیعی محسوب میشه.
توضیحی درمورد تاریخچهٔ سه رنگ سبز و سفید و سرخ بر روی پرچم ایران. #رشتو
ما یکی از زیباترین و خوشرنگترین پرچمهای دنیا رو داریم. اما شاید دلتون بخواد بدونید چجوری شد که این پرچم ساخته شد و فلسفه سه رنگ پرچم ایران چیه.
٢- سه رنگ سبز و سفید و سرخ ریشه در تاریخ ما داره. قدیمیترین نگارهای که این سه رنگ رو به ما نشون میده، یک نگارهٔ اهورامزدا (فروهر) در کاخ آپادانای شوش هست که در دوره هخامنشی ساخته شده.
ایناهاش 👇
٣- در این نگاره به خوبی میتونید قدمت این سه رنگ رو ببینید هرچند که این نگاره ربطی به پرچم نداره و در اون زمان درفش ملی ایران اینشکلی بود 👇
معمولا همه ما شاهنامه رو یک کتاب اساطیری + حماسی + تاریخی میدونیم. البته این تعریف درستیه. بخش پادشاهی پیشدادیان، بخش اساطیری شاهنامه است. بخش پادشاهی
کیانیان، بخش اساطیری/حماسی شاهنامه است. و بخش پادشاهی ساسانیان، بخش تاریخی این کتابه.
اما جدا از این موارد، در لابلای اشعار شاهنامه، ما با ابیاتی سر و کار داریم که اگه فقط هر ایرانی در زندگیش یکبار این ابیات رو بخونه و سرلوحهٔ مسیرش قرار بده، ایران بدون هیچ دردسری گلستان میشه.
این ابیات در اهمیت #فرهنگ سروده شده. فرهنگ گوهر گمشدهٔ عصر ماست. زمانی که فرهنگ در یک جامعه جاری و ساری باشه، جامعه پرورشدهندهٔ دزد و خلافکار و بیوجدان و متجاوز نخواهد بود. اگه در یک کشوری دیدید که این بزهکاریها از بالا تا پایین سرازیر شده
پژوهشگران تعداد مشخصی از گروه های ترک، لر، عرب، فارس، بلوچ، ترکمن، کرد، زرتشتی، گیلک، جزایر خلیج فارس و سیستانی را انتخاب میکنن و آزمایس میگیرن.
نتایج نشون میده که همه از یک ریشه هستیم؛ فقط بلوچ و جزایر خلیج فارس و اعراب کمی
التقاط با همسایه ها داشتن.
زرتشتی ها وسطکلاستر همه اقوام هستن.
اختلاف بین دوتا فارس ممکنه از یک فارس و یک ترک بیشتر باشه.
نتایج نشون میده که ماها با مردم Tuscany ایتالیا ژن مشترک زیادی داریم.
همچنین اگه ما را با اعراب و جنوب آسیا و شرق آسیا و... مقایسه کنن، با اروپاییها
2/
نزدیکتریم.
نکته جالب اینه که عرب زبانان، کردها، و ترک ها فرقی با فارس ها، گیلک ها و غیره ندارن و فقط زبانشون تغییر کرده. سیستانی ها، دورترین از نظر ژنتیکی به هسته ژنتیک ایرانی هستند، ولی زبانشون آریاییه.
ژنتیک این افراد با ژن اجساد خیلی قدیمی هم چک شده و نتیجه اینکه ما
3/
در کتیبهٔ بیستون از حدود جغرافیایی مازندران و گیلان با نام پتشخوارگر نام برده شده است. عنوان رسمی مرزبان و حاکم این مناطق هم پتشخوارگرشاه بود.
اما به مرور این منطقه به تپورستان تغییر نام داد. چرا؟ چون یکی از اقوام ساکن در منطقه،
تپوریها بودند. البته همزمان، پدشخوارگر هم در کنار تپورستان به کار میرفت.
به هر حال، نام تپورستان بعد از اسلام معرب شد و تبدیل به تبرستان و طبرستان شد. اما از حدود قرن هفت هجری، ناگهان منطقه به مازندران تغییر نام داد! هیچ مشخص نیست که علت این تغییر نام چیست.
ابناسفندیار، مورخ بزرگ ایرانی قرن هشت که زاده طبرستان و بزرگشدهٔ این منطقه بود، در کتاب ارزشمندی که به نام «تاریخ طبرستان» نوشت و تا امروز هم باقی مانده، در این مورد میگه که نام اصلی و همیشگی منطقه، از دیرباز طبرستان بود. اما مشخص نیست که طی
ـ #رشتوی_جدید
«نخستین منظومه شعر حماسی ایرانی بعد از سقوط ساسانیان که درمورد آرزوی نجات ایران از چنگ نیروهای مهاجم عرب نوشته شد.»
در باورهای ایرانی و بر پایه متون زرتشتی ِ نوشتهشده در دوره ساسانیان، دین زرتشتی ٣ منجی داشت. منجی اول هزار سال بعد از زرتشت
ظهور میکند و نام او #هوشیدر است. هزار سال بعد از او منجی دوم با نام هوشیدرماه ظهور میکنه و بعد از هزار سال منجی سوم که سوشیانت نام داره ظهور میکنه و با کشتن اهریمن و دیوها، جهان رو برای همیشه پاک میکنه.
٢/
هرکدوم از این سه منجی یارانی دارند که بعدا در موردشون رشتو میزنم. یکی از یاران هوشیدر که منجی اول هست، کِیبهرامورجاوند نام داره و موضوع این رشتو هم ایشون هستند. بر پایه اساطیر قدیمی ایرانی، کِیبهرامورجاوند از ایرانیان مقیم هند